Elbil istället för Saab? Resultatet av undersökningen!

Alla pratar om e-mobilitet. I reklam, i bilhandlare och i valkampen ändå. Det känns som att alla i grannskapet borde ha tecknat ett kontrakt för en ny elbil. Så den elektriska vågen går. Men är detta verkligen sanningen? Hur stor är klyftan mellan verklighet och känsla? Vi frågade läsarna på gräsrotsnivå.

Saab elbil

Visserligen har det funnits en elbil i mitt område i många år. En sekund tillkom nu, åtminstone för att bedöma enligt E-registreringsskylten. Men det är inte en ”riktig” elbil. Det är en subventionerad plug-in-hybrid från en tysk leverantör som alltid laddades på wallboxen, åtminstone initialt.

Under tiden har nyhetens lockelse avdunstat, bilen är knappast fäst i kontakten. Rent fossilt bränsle är bekvämare än rent elektriskt. Så mycket för verkligheten. Hur ser det ut i Saab-världen? Vissa elbilförare är redan bland oss, men hur populära är elbilar egentligen? Resultatet av undersökningen förvånade mig.

Kör du redan rent elektriskt?

Något mer än var tionde deltagare i undersökningen kör nu en elbil. Känns som, och på grund av e-postmeddelandena som kommer hit är det en låg andel. Jag hade förväntat mig en högre andel rent elektriska första fordon.

Kör du redan en elbil?

 • Nej (89%, 284-röster)
 • Ja (11%, 34-röster)

Totala omröstare: 318

Laddar ... Laddar ...

Kör du fortfarande Saab?

Fråga nummer 2, som faktiskt bara ställdes till elbilgruppen, formulerades inte perfekt av mig. Frågan besvarades för ofta för att ge ett användbart resultat. Om du vill kan du åtminstone härleda en viss tendens. Att byta till en elbil betyder inte nödvändigtvis att man säger adjö till Saab.

Kör du fortfarande Saab?

 • Ja, Saab får stanna! (86%, 115-röster)
 • Saab-beståndet har minskat! (7%, 10-röster)
 • Nej, Saab var tvungen att gå! (7%, 9-röster)

Totala omröstare: 134

Laddar ... Laddar ...

Planerar du att byta till en elbil?

Den stora överraskningen var fråga nummer 3. Värdena fluktuerade under undersökningen. Nästan var fjärde deltagare har ännu inte fattat ett beslut när det gäller elbilar, mindre än 4% planerar en förändring de närmaste sex månaderna. Det som är mycket överraskande är dock en stor majoritet som uppenbarligen inte är på humör för rent elektrisk körning.

Planerar du att byta till en elbil?

 • För mig är en elbil inte ett problem (70%, 211-röster)
 • jag har inte bestämt mig än (23%, 69-röster)
 • Ja, inom de närmaste tre månaderna (4%, 12-röster)
 • Ja, inom de närmaste tre månaderna (4%, 11-röster)

Totala omröstare: 303

Laddar ... Laddar ...

Cirka 70% säger nej, oavsett de frestande subventionerna i bakgrunden. Är det en Saab-specifik sak, eller speglar den verkligheten? Kommer övergången till rent elkörning att kringgå majoriteten av människorna trots enorma subventioner och medieintrång?

Tillbaka till diskussionens ursprung och det kommande företagsbilbeslutet i mitt företag. Det påverkar mig inte, fordonen går till anställda. Eftersom det är klart för mig att jag byter från en modern förbränningsmotor till en Saab 9-5 OG på vintern.

Jag tror att det är en hållbar lösning.

Oavsett detta tar diskussionen om framtida företagsbilar i företaget också en överraskande vändning. Efter den initiala euforin, baserad på den massiva finansieringen, avtog, följde desillusionen. Det slutliga beslutet väntar fortfarande, resultatet är öppet.

13 tankar om “Elbil istället för Saab? Resultatet av undersökningen!"

 • Min son Daniel konverterade en Saab 900 till el. Fordonet är TÜV-godkänt. Fordonets acceleration är fantastisk.

  • Mycket, väldigt cool.

   Snälla, snälla ge ett bidrag. Jag är säker på att Tom kommer gärna att publicera detta och att många vill läsa och se (foton) ...

 • Min son Daniel har redan konverterat en Saab 900 till en elektrisk enhet. Det är en speciell upplevelse att vara på väg ljudlöst med en Saab 900.

  • Du kan också läsa motsatta åsikter, kanske till och med från fler forskare. Att bara sträcka ut tiden var för bra för att skriva ett brev. Till exempel detta:

   https://teslamag.de/news/falsche-co2-werte-fuer-elektroautos-deutsche-studie-ist-laut-forscher-reine-desinformation-38329

   Och som alltid, när det gäller stora summor pengar, kan du fråga dig själv vem som är bra och då måste du svara på det själv. Vilket inte borde vara lätt alls. Men det som är lätt är insikten att livet förblir svårt.

  • Tryck?

   Du kanske kan kalla denna publikation det. Men var är nyhetsvärdet?

   Vi har alla känt under lång tid och från ansedda källor att en EVs CO2-ryggsäck för det första är större än en jämförbar förbränningsmotor och för det andra är det i den nuvarande elmixen svårt att använda den till dess fördel.

   Jag skulle tycka att en livlig och realistisk diskussion om alternativ till både EV och mineralolja är spännande. Varför i konjunktiv?

   För en sådan diskussion leds varken journalistiskt eller politiskt eller av den en gång så höga och så kraftfulla billobbyn. Detta är förvånansvärt impotent i frågan.

   Håglös? Varför? Antagandet är att den nuvarande arkitekturen för energi- och transportövergången inte alls är obekväm för de stora varumärkena och företagen.

   Efter mer än 100 år av fordonsindustrin är de en del av och mottagare av ett århundradeprojekt med motsvarande försäljnings- och vinstutsikter och produkter som är mindre aktuella. De har länge velat göra det själva och tänker på miljön lika mycket som de gjorde för 10, 20 eller 30 år sedan ...

 • Hej alla,

  Följande punkter talar för mig personligen - för närvarande - mot användningen av en e-mobil:
  - Körprofilen (också mest långväga och "bara för staden" en annan mobil för 3 Saabs är lite för mycket av det bra)
  - Laddningsalternativ: Jag bor i en stor stad i en hyreshus. TG är inte utrustad för detta och kommer inte att vara för tillfället, och inte heller parkeringsplatserna i bakgården
  - Förvärvskostnader: subventioner eller inte, e-bilar finns ännu inte tillgängliga för lite pengar.
  - Återförsäljningsvärde: Eftersom teknisk (vidareutveckling) går framåt är det svårt att förutse prisstabilitet.
  - "Som en principfråga": Diskussionen är alldeles för ensidig för mig. Fokus ligger bara på CO2 under körning, men ingen helcykelbedömning beaktas. Dessutom är pannan för snabb och för absolut för mig. Uteslutande E, mM är inte vägen in i framtiden, utan snarare är ”Mångfald och inkludering” också nyckeln för enheter och energikällor.

  Subventionerna är också en tagg i min sida; visserligen utmärkt lobbyarbete, som måste erkännas.

  En liten anekdot om företagsbilar. Faktum är att mottagare av företagsbil från ett välkänt läkemedelsföretag som är baserat här redan rådde när de lämnade fordonet att när du returnerar fordonet, vänligen sätt tillbaka laddkabeln i bagageutrymmet - helst uppackat. Det säger allt.

  Bara mina 2 cent

 • När det gäller arbete är jag inte främmande för elektromobilitet, som har varit i framgångsrik serieproduktion i över 100 år. Detta gäller även så kallad ”batterielektrisk” körning. Kort sagt: med batteridrivna tågvagnar, som redan fanns på den preussiska järnvägen 1913. Det är därför jag är väldigt intresserad av allt detta. Ämnet får för närvarande ny fart, batterierna kan också laddas via luftledningen på järnvägen. Något som redan var förberett på 80-talet, men som sedan försvann i lådorna.

  Jag röstade nej. Varför? Eftersom min körprofil - jag kör 90% långa sträckor över 250 kilometer (enkel väg) passar den inte.
  Andra anledningen: var ska elen komma ifrån? Om du tittar på de officiella uppgifterna och gör lite matematik undrar du var denna euforiska stämning kan ha sitt ursprung. Om vi ​​matar alla elbilar med ”grön” el måste den dras av från den allmänna elkvoten och vi behöver antingen elimport eller måste tappa eller starta andra elkällor med kort varsel. Det passar inte. Inte än.

  Från min synvinkel skulle ämnet syntetiska bränslen i dess olika former vara det bättre sättet mot bakgrund av kortsiktiga nödvändiga effekter för miljöskydd, ekonomisk fortsatt användning av den befintliga fordonsflottan och möjligheter för forskning och utveckling. Detta avvisas dock. Men det är - för att uttrycka det med Fontane - ett brett fält.

  11
  • De senaste batteridrivna vagnarna i serie 515 gick i pension 1995. Dessa kom också från 50- och 60-talet. Med över 200 fordon körde de 15 miljoner kilometer. Fordonen var tysta och mycket bekväma, men på vintern värmdes de upp med eldningsolja.
   Det var för dyrt för järnvägen (statligt företag) att utveckla något nytt! Trots allt borde medborgarna verka och betala för miljöskydd! Det statliga företaget DB köpte istället flera 628 enheter dieselklass XNUMX.
   Dieselvagnarna kom inte nära accelerationen. Det viktigaste är billigare!
   DB hade också rätt infrastruktur för laddning och underhåll av batteridrivna tågvagnar.
   De flesta medborgare har det inte.

   En batteridriven tågvagn finns fortfarande i Bochum Dahlhausen Railway Museum idag!

 • Väl Jag tycker att resultatet är realistiskt. Ett överraskande antal människor avvisar helt en elbil, vilket alltid överraskar mig mycket. 70% är redan där inne, också för att många inte längre vågar uttrycka en åsikt offentligt mot det vanliga.

  Diskussionskulturen i detta land har i allmänhet blivit mycket intolerant (utanför bloggen). 🙁

 • Den som inte laddar sin hybrid är en dåre!
  Jag tror att undersökningen inte kan jämföras med den verkliga (inte Saab-infekterade) världen. Liksom den tidigare Saab-drivrutinen kan inte heller jämföras med dagens. Eller bara en liten bråkdel.

  6
  1
 • Det är verkligen spännande ...

  Kan inte vänta med att se hur Tom & personal bestämmer sig. Allt verkar möjligt för mig om chefen väljer en klassisk bil, vilket jag tycker är ganska coolt.

  Vem vet vad som kommer? Från små, relativt rimliga elbilar till veteranbilar verkar allt möjligt för mig. Och hur coolt skulle det vara?

  Enligt 1% -regeln skulle anställda knappast ha en monetär fördel för skatt på veteranbilar och riktigt coola bilar i gengäld.

  2
  1
 • Tack för undersökningen med mycket intressanta resultat.
  Jag kan också se fenomenet hos mina släktingar att den ursprungligen hyllade hybriden nu knappast laddas - med resultatet av en viktrelaterad hög bränsleförbrukning (XC 90 och XC 40).
  Trasslig värld ...

Kommentarer är stängda.