Borgward - Säg adjö (igen) tyst, hejdå!

Vi lever i en tid av förändring. Det gamla går eller är borta. Nytt kommer, men inte alla planer fungerar. Det fanns Borgward-berättelsen, som hade flera Saabs tvärförbindelser. I centrum av åtgärden stod en viss Karlheinz L. Knöss. En tidigare Saab-pressofficer som ansågs vara mycket upptagen under sin aktiva Saab-tid. Förmodligen den största kupen i hans liv kom dock bara i Saab-fasen.

Borgward BX7 - design av Einar Hareide
Borgward BX7 - design av Einar Hareide

Med ett Borgward-barnbarn, säkrade han de inaktiva rättigheterna för bilmärket Bremen och sålde dem till den kinesiska Foton-gruppen. Men han utlöste manen för ett dött bilmärke i Kina, det var ett mästerverk. Det är inte känt hur många miljoner Foton låter drömmen om ett tyskt varumärke kosta. Det kommer inte att ha varit billigt.

Saab Press Officer, Saab Designer, Saab Motors

Comebacken fick en lovande start 2015. Einar Hareide, som bland annat ritade 900 II och 9-5 I, anställdes som en av formgivarna. Borgward presenterade sig som ett tyskt varumärke och ville köpa det enorma före detta IBM-campus i Stuttgart för huvudkontoret. En monteringsanläggning på den tidigare platsen i Bremen planerades också och senaten var upptagen med att säkra ledigt utrymme.

Men sedan blev allt väldigt annorlunda. Borgward BX7 visade sig vara en Senova X65, en SUV med Saab -gener från BAIC -gruppen, som Foton -gruppen tillhörde. Baserat på Saab 9-3 II-plattformen, vidareutvecklad under namnet "Matrix" av BAIC och med svensk hjälp. de uppenbarelse kom först här på bloggen, det tog ett tag för motorpressen att ta upp ämnet.

Borgward BX5 och BX6 - mest konservativa
Borgward BX5 och BX6 - mest konservativa

Den tyska falska profilen

Borgward försökte motverka detta genom att publicera ett svar i ett forum som ignorerade fakta. Historien började spricka och blev mer och mer bisarr. Insisteringen på att vara ett tyskt företag blev groteskt med tiden. Det kulminerade i en bildfilm som bara visade europeiska människor som producerar en Borgward SUV i en kinesisk Foton-anläggning.

Filmen försvann snabbt från Borgward-sidan och varumärket gick brant nedåt. Starten i Kina började bra, cirka 5.000 Borgward såldes per månad. Men konsumenterna kände igen bluffförpackningen. Bilarna var acceptabla, men bara en lugn infusion av välkända produkter. Rhombus var inte längre fascinerande, uppståndelsen började misslyckas. Toppen nåddes med 6.000 fordon per månad, sedan gick siffrorna i fritt fall.

Isabella Concept av Anders Warming
Isabella Concept av Anders Warming

Med UCAR i avgrunden

Foton tappade snabbt intresset för äventyr. I juli 2019 tog UCAR säljplattform över majoriteten av Borgward. Man ville skapa en franchisedistribution över hela landet, men planerna misslyckades. 54.000 2019 fordon såldes 8.740, endast XNUMX året därpå. De flesta fordon förblev inom UCAR-gruppen som interna företagsbilar.

UCAR har nu meddelat att man vill dra nödbromsen. Det är sant att försäljningen är välstämd på vissa små exportmarknader. Men på Borgward kan du inte ens drömma om de 800.000 2020 fordon världen över som de ville sälja XNUMX. De tyska ambitionerna är historia, fastigheten i Bremen betalades aldrig för, det tidigare IBM-campus blev aldrig huvudkontoret för det återupplivade varumärket.

Efter slutet 1961 förfaller nästa konkurs i juli 2021. Det finns inga intresserade parter för varumärket, skriver Pandaily. Tiden har helt enkelt gått Borgward. Allt förändras, många planer misslyckas. Även från andra stora märken. Tidigare stjärnor drar inte längre, kanske ett decennium tidigare skulle du ha haft chanser. Kanske borde man ha visat mer mod. Istället för bara en genomsnittlig SUV bör en bil som Isabella Concept av Anders Warming erbjudas.

Vad som helst. Historien verkar ha kommit till ett slut, det är dags att säga hej. Nya stjärnor finns på himlen, de går under namnen NIO, Xpeng eller Li Auto.

Vem frågar mer om Borgward?

Med bilder från Borgward

7 tankar om “Borgward - Säg adjö (igen) tyst, hejdå!"

 • Du måste läsa historien två gånger och tänka på den tre gånger ...

  Det är riktigt gott. Även när de var riktigt, riktigt bra sålde Borgward knappast några bilar. Till exempel rullade bara 2400 exemplar av Hansa 1399 av linjen. Av bandet?

  Det var bara drygt 200 bilar per år (produktion från 1952 till 1958). Dessa var kvasi engångsstycken med högt hantverksnivå i produktionen.

  För övrigt byggdes Hansa 743 också som en vacker kombi i tre år och totalt 2400 exemplar. Men de ingår redan i 1399.

  Karlheinz L. Knöss och Borgward-barnbarnet har utmärkt rippat av de kinesiska investerarna och lockat dem på fel spår, om de verkligen betalade mycket och trodde att de skulle ha köpt en biljett till världsmarknaden med detta varumärke ...

  Detta är ett förstklassigt husarstycke. Men jag menar inte att säga något mot Borgward. De gick tekniskt spännande vägar. Den första tyska luftfjädringen i serie och, och, och ...

  Men det förändrar ingenting. Poängen är att ett barnbarn och Knöss är vinnarna. Riktigt roligt och underhållande ...

  På baksidan står det att lektionen har dragits. Evergrande agerar helt annorlunda av en anledning. Kina föredrar att skriva historia själv än att säljas av västerländska pressofficerer. Sedan kallas bilarna Hengchi. Jag kan till och med förstå det ...

  Den spännande frågan är om och vem andra inom politik och näringsliv förstår detta och vilka konsekvenser dras av det? Knöss förstod och erkände och använde ett gynnsamt ögonblick som var historiskt unikt. Du kan enkelt ägna en hel bok åt honom och detta husarstycke ...

  I efterhand skulle det lära oss mycket om den aktuella situationen, och historiker skulle citera det många gånger. Det är inte osannolikt att varumärken inte längre kommer att ha något värde i framtiden utan kommer att bli godtyckliga eller nyskapade efter önskemål och vara positivt upptagna med nytt innehåll - även och särskilt i Kina, den största marknaden i världen ....

  Återigen är den här historien verkligen unik. Vi läsare är samtida vittnen.

 • Borgward var bara död för länge. Dessutom var bilarna mest genomsnittliga. Bremen-versionen av Ford och Opel och nu okänd utanför Tyskland.

  Det är annorlunda med Saab. Mycket unga människor gillar märket och jag pratar om Saab - fantastiskt. Ändå skulle jag också vara extremt skeptisk om det skulle komma tillbaka. Tiden är precis över och det tragiska slutet är (som Tom skulle skriva) en del av den svenska Saab-sagan.

  2
  1
 • Borgward är välkänd för mig, från berättelser men också för att jag gjorde en del undersökningar i detta avseende. Borgward själv var en lysande uppfinnare, tyvärr en elak affärsman, och var på många sätt före tiderna. Men tyvärr var produktionen av bilar för dyr, pengarna saknades och siffror för stora företag var mot Borgward. Döden beseglades. Tyvärr! (Extrem kortversion).
  Men för att vara ärlig är jag glad att kineserna har fallit på näsan med det. Inte för att jag är en vanlig person, utan för att det gör mig irriterad att någon tror att de köper ett namn och måste brinna upp för medelmåttiga bilar. Jag hoppas verkligen att något sådant inte händer med namnet Saab!

 • ... ja, jag var först tvungen att läsa artikeln + kommentarer från 2015. Tja, ingenting talar emot en solid bas som ett gammalt SAAB-chassi, men du måste vara ärlig med det och inte dölja det. Marknadsföringen misslyckades sedan.

  Men att du förstörde Toms Borgward-planer ... .tsss 😉

  • Ha ha ha, det är bra. Skam Tom 😉

   Även om jag inte tycker att det är synd om detta konstiga försök. Som den gamla svenskan redan skrev var den historiska medvetenheten inte långt borta ...

   En Borgward 2.0 borde ha följt traditionen hos ingenjörer och designers som söker och hittar sina egna tekniska lösningar av övertygelse. Den femte infusionen av utländska tepåsar kommer inte att återaktivera ett enda brittiskt, tyskt eller svenskt varumärke i framtiden heller ...

  • Hittills har jag inte varit medveten om någon skuld 😉

 • Borgward hade länge varit känt för knappast någon här i Tyskland heller!
  (ja - jag gör det, för jag kommer väldigt grovt från hörnet ... och möjligen några äldre människor som fortfarande känner / uppskattar de "ursprungliga" bilarna personligen {eller var Dieter Thomas Heck fans / are})

  Men jag kunde aldrig förstå att en kines bara hade stött på detta märke.
  Helt okänd över hela världen och för många människor kan det också uttalas "konstigt" ...

Kommentarer är stängda.