Saab 9000 och värmen. Bevisar han sig själv?

Årets första hetsvåg ligger bakom oss. Ett praktiskt test för 9000 CSE. Eftersom han är den enda Saab som är tillgänglig i sommar. Hittills har han använt den heta säsongen för att kläcka problem. Då var behovet att köra till verkstaden i Fechenheim särskilt uttalat. Kommer det att vara annorlunda i år?

Saab 9000 och värmen
Saab 9000 och värmen. Det är 33 grader och mer.

33 grader Celsius och mer

Bilar och värme, det är en av dessa saker. Min Saab Turbo X kunde generellt inte klara temperaturer över 30 grader. Inte särskilt termiskt elastisk från födseln nådde V6 sina gränser i motorrummet. En större laddluftkylare gav lättnad. De kunde en gång göra det bättre på Saab.

Det är alltid imponerande hur enheten designad av Per Gillbrand hanterar sommarvärmen. Oavsett hur varm den blir, 9000 är stoisk och tar sin kurs. Förlust av prestanda, dålig acceleration, dessa ord känner inte till den gamla, hopplöst överdimensionerade Saab-maskinen. Det har tillräckligt med utrymme i motorrummet, mycket luft runt motorblocket och det är i allmänhet termiskt friskt.

Hur som helst är värmen inte imponerande på något sätt, oavsett om du är stopp och går i stadstrafik eller trafikstockning på motorvägen.

Klimatreglering och värme

De senaste årens svaga punkt har varit den automatiska klimatkontrollen. Egentligen är det här antika systemet fortfarande en bit i dag, ingenjörerna gav det allt som var tekniskt möjligt då. Sensorn för solens position är en Saab-innovation, den styr kylningen särskilt eftertryckligt. I den moderna bilen idag hittar du säkert mer effektiva och sofistikerade system. Men inget som skulle få den antika Saab-tekniken att se gammal ut.

Hårdvara har varit den svaga punkten de senaste somrarna. Saab 9000 är byggd 1998, naturligtvis gnagar åldern på honom. Om och om igen orsakade en komponent problem. Ibland var det luftkonditioneringskompressorn, sedan en ventil eller en slang med läckage. Det orsakade frustration, för närhelst det var särskilt varmt kom det till en katastrof.

Och att köra en 9000 med sina stora glasytor utan luftkonditionering är tortyr och inte kul. Allt är annorlunda i sommar. Systemet fungerar imponerande effektivt och pålitligt som ett schweiziskt urverk.

Har uthålligheten betalat sig, tillsammans med några fina verkstadsräkningar? Det verkar så. Att köra en Saab 9000 är roligt, även i extrema temperaturer. Hattar av för formgivarna som kom med denna Saab. Vi får se om freden är vilseledande. Sommaren har bara börjat, oavsett om den 23-årige Saab fortfarande är övertygad är den öppen. Under alla omständigheter är magkänslan bra. Och som sällan bedrar.

12 tankar om “Saab 9000 och värmen. Bevisar han sig själv?"

 • blank

  Kort, bekymrad fråga: Varför är Anna den enda Saab som är tillgänglig i sommar? Vart har systern, den vackra mörkblå 9000, 9-3 I Aero och mannen gått? Men förhoppningsvis inte sålt? Eller bara oåtkomligt just nu på grund av byggnadsarbetet på väg till hangaren? Vi har inte hört från gentleman på länge. Jag hoppas att han fortsätter att övertyga. Ibland skulle jag vara intresserad av gåtan med de svarta folierutorna ... eller missade jag svaret?
  God söndag till alla Saab-fans! 🙂

  • blank

   Alla parkerar i hangaren, som beskrivs, där det är mycket tätt. På hösten / vintern kommer situationen (förhoppningsvis) att slappna av.

   • blank

    Tack, det lugnar mig (oss ;-)) att veta!

 • blank

  Anna kommer säkert att svalna passagerarna i sommar. Jag har kört en 3-årsjubileum (AERO-hjort, manuell omkopplare) som en daglig förare i bra 97 år. Under den här tiden var jag bara tvungen att byta kylvätska en gång när det gäller kylning, och sedan dess har det svalnat perfekt igen under den heta säsongen.
  Att köra 9000 är och förblir ett verkligt nöje. 9000er gör exakt vad den var byggd för, lugnt och utan digital krångel: den tar föraren till sin destination avslappnad, om så önskas mycket snabbt och säkert, med en human bränsleförbrukning mellan 7.5 och 8.5 liter beroende på användningen av den roliga faktorn , dvs turbo boost. Många SUV-förare kan bara drömma om körförmågan och den måttliga bränsleförbrukningen ...
  Fortsätt Saabing!

  • blank

   Gas körsträcka är verkligen fantastiskt. Anna har nu planerat ut till 7,6 liter i blandningen. Min företagsbil kan inte hänga med, trots den senaste tekniken.

   • blank

    Wow! Min 9-5 SC med en 2.0 ton maskin förbrukar mer!

    • blank

     9000 är redan ett förbruknings mirakel, särskilt med 2,3 liters motor. Varför: Den första ägaren av min 9000-årsdag med 2 liter och automatisk var på väg med liknande värden. Jag har aldrig kunnat nå dem.

     • blank

      Så med luftkonditionering kan jag knappast få min 9-3 I Turbo med 185 hk under 10 liter, men jag kör också mestadels korta sträckor eller rusningstrafik med trafikstockningar och tusen trafikljus ....

      • blank

       9-3 I har ingen chans mot 9000. Det är intelligent lättviktskonstruktion, en helt annan generation. 10 liter är normalt för 9-3 I, min flygmaskin är bara hemma med 10 liter om du kör mycket försiktigt. Normal är en liter mer, lätt.

      • blank

       Med profilen får du också en liten bil med 85 hk till 10 liter.

       Konsumtionen är okej. Men jag undrar om din Saab inte är så bra för den här användarprofilen?

       Mindre motorer klarar bättre med korta sträckor och når arbetstemperatur snabbare. I en trafikstockning skulle även en EV teoretiskt sett vara optimal 😉

 • blank

  För att inte glömma den stora ”tanken” för tvättvätska, om den i Aero är lika stor som i 2.3i?

  Det största jag någonsin har haft i en bil. Damm, pollen, insekter. Vid denna tidpunkt var 9K också perfekt utrustad för långa, torra och varma dagar ...

  • blank

   Den är enorm. De på Saab har också tänkt.

Kommentarer är stängda.