Inget kobolt, nickel, mangan och mer sortiment för Sion

Det finns stora nyheter för Sion från Sono Motors, som ska byggas i Trollhättan. Den München-baserade tillverkaren har gett sin SEV ett större batteri med 54 kWh. Matematiskt ökar detta räckvidden till över 300 kilometer. Men det är inte allt. Efter Sono Motors höga krav på hållbarhet uppfyller batteriet också andra kriterier.

Sions batteri väger 360 kilo
Sions batteri väger 360 kilo

Inget kobolt, nickel och mangan

Det nya batteriet använder LFP-teknik (litiumjärnfosfat), som anses vara en av de säkraste på marknaden. Genom att använda denna teknik kan Sono Motors helt avstå från användningen av kritiska råvaror kobolt, nickel och mangan. Detta är i linje med det krav på hållbarhet som företaget har ställt för sig själv.

Batteriet anses säkert och hållbart. Värmehantering säkerställs av en kylplatta integrerad i batteripaketet. I händelse av skada utvecklar batteriblocket betydligt mindre kritiska temperaturer än ett jämförbart litiumjonbatteri. Tillverkaren antar en livslängd på 900.000 3.000 kilometer eller XNUMX laddningscykler.

Uppdateringen ökar räckvidden för solelektrisk bil till 305 kilometer enligt WLTP. Teoretiskt sett skulle 330 kilometer vara möjliga, men Sono Motors släpper för närvarande bara 94% av batterikapaciteten för användning. Med det ökade utbudet kan Sion bli intressant för andra köpare. Den möjliga energiproduktionen av solcellerna integrerade i kroppen förblir oförändrad.

Det anges som 112 kilometer per vecka. Matematiskt kan upp till 245 kilometer vara möjliga längst upp, som vinns varje vecka av solen. Värdet beror på klimatförhållandena.

De största fördelarna med det nya Sion-batteriet:

 • Ökat räckvidd upp till 305 km
 • Ingen användning av kobolt, mangan och nickel
 • Förbättrad batterisäkerhet när det gäller antändlighet
 • Den nya laddningskapaciteten är upp till 75 kW CCS
 • Ökad livslängd på upp till 3.000 cykler, eller upp till 900.000 XNUMX km

Sono Motors motiverar uppgraderingen till ett större batteri med förfrågningar från samhället. Faktum är att det troligen är marknadsmiljön som tvingade det Münchenbaserade företaget. När Sion presenterades 2017 ansågs elektriska räckvidd på cirka 200 kilometer fortfarande vara acceptabla.

Idag är de inte längre. 300 kilometer är standard i det kompakta segmentet.

Enligt tillverkaren finns det för närvarande mer än 13.000 2023 internationella reservationer för Sion. Produktionsstart i Trollhättan, det tidigare Saab-läget, förväntas år XNUMX.

Med bilder från Sono Motors

5 tankar om “Inget kobolt, nickel, mangan och mer sortiment för Sion"

 • Mycket har hänt 2023.

 • Jag hoppas att det kommer att fungera.
  Och i början av produktionen, vänligen ha en stor scen för press och anställda. Två vita omslag på scenen. Den första faller och där står den lilla svarta killen - Saab 92. Följaktligen faller modererade och orkestrerade vita omslag bredvid den - byggnummer # 1 i den svarta original Sono. Det trollet skulle ha något ...

 • LFP-batteriet har en lägre energitäthet än det tidigare LiIon-batteriet. Den är mycket större och tyngre än den gamla. Bilens egenvikt ökar från 1400 kg till 1730 kg. Inte en trivial förändring.

  • Din matte verkar konstig för mig ...

   Plus 330 kg orsakat av ett 360 kg batteri? ? ?
   Jag är ganska säker på att det tidigare batteriet hade mer än bara 30 ...

 • Tja, jag är nyfiken på om medlen för produktionsstart då kommer att finnas där. På något sätt påminner det mig om SAAB kontra GM, den lilla David Sono-Motors i hallarna på Goliath Evergrande-Hengchi. Låt oss hoppas på det bästa!

Kommentarer är stängda.