Ett legendariskt bilmärke som tyvärr inte längre finns

Det har gått nästan tio år sedan portarna stängdes för alltid i Saab. Varumärket saknas. Beklagan om deras försvinnande är internationell. Det sträcker sig från Nordamerika till Ryssland, där det finns enastående enighet när det gäller att utse den skyldige. GM, som annars, satte Saab i kistan. Välkommen till veckovisa pressöversyn.

Original Saab 1947
Original Saab 1947

De verkliga anledningarna till att Saab inte längre finns

Hotcars verkar ha upptäckt Saab för sig själv. Under de senaste månaderna har människor skrivit om kultmärket om och om igen, och det som för närvarande är upptagen redaktionen med frågan om varför Saab inte längre finns. Svaret verkar enkelt. Eftersom svenskarna var envisa och tillagade alltid sin egen maträtt baserat på GM-riktlinjer. Naturligtvis också för att de utvecklade sina egna navigationssystem för lite pengar, men räkningen var på GM: s bekostnad.

Kort sagt kan man säga att det var kulturella särdrag. GM förstod aldrig Saab, svenskarna ignorerade vad amerikanerna ville ha. För Saab var fokus på fordonens säkerhet, för Detroit på vinst. Hur annars kunde du ha kommit med idéer som Saab 9-2x och 9-7x?

Svävande fågel. Fakta om Saab.

Det finns många Saab-fans i Ryssland. Som tyvärr inte längre kan läsa bloggen, eller bara i begränsad utsträckning. Ryssarna med anknytning till Saab får sända sina tack till Kreml. Rikliga attacker och många spammare har resulterat i att brandväggen i riktning mot Ryssland är tät. Vid någon tidpunkt kommer spelen att räcka.

Auto.ru tittade på lite kända fakta om Saab. De Artikeln är fritt läsbar, ger Google-översättaren ett rimligt resultat. Redigeringen börjar med de tidiga varumärkena och de fantastiska rötterna. Det är mycket sant att Saab bara någonsin tjänade pengarna i beväpning och fortsätter att göra det till denna dag.

Mindre anekdoter från varumärkets historia gör materialet värt att läsa. De är alla överens med Hotcars om vem som förstörde Saab. GM är den dåliga skurken som gjorde ett stolt premiummärke till en sjuk man. Sist men inte minst ville de förhindra att förmodligen värdefull kunskap hamnade i kinesernas händer. Detroit och förhindrade en försäljning till Kina. Detta stängde slutligen locket på kistan.

139 unika Saab.

Även i Sverige kokar Saab-frågan långsamt upp igen. Man kan anta att det kommer att bli fräsande i slutet av året. Dagens Industri hyllar Saab-museet och dess 139 utställningar och firar räddningen av kommunsponsorerna och familjen Wallenberg.

den bidrag är inte fritt tillgängligt, men dess innehåll är museet som Saab-scenens häftstift och ansvarig för den unika Saab-historien.

2 tankar om “Ett legendariskt bilmärke som tyvärr inte längre finns"

 • blank

  Framför allt skadade GM varumärket med den permanenta skrivförlusten, vilket skapade en negativ image. Vem gillar att köra ett bilmärke som inte lyckas? För övrigt var det liknande på Opel. Dessutom lyckades du inte sälja Opels med SAAB-teknik, men SAAB fördubblades i uppfattningen för många. VW och Audi gjorde ett mycket bättre jobb med det.
  Trollhättan som en tankesmedja med bifogad produktion där innovationer kommer först skulle ha haft en positiv effekt på hela gruppen. Då skulle fel vägar eller 9-7 gånger ha förlåtits. Vem kommer fortfarande ihåg Procon-Ten från Audi idag? Men kvartalsuppgifterna och skatteoptimeringen liksom kvalitetsbesparingarna faller inte bra hos kunden.

 • blank

  Snabbt rörligt

  GM: s rädsla för Saabs kunskap och GM-licenser i fel händer verkar bara groteskt för mig idag ...

  Branschen förändras och bråttom. Lagstiftarna genomför en ganska vild åktur med sin stafettpinne. I många länder hålls biobränsle konsekvent från de yngsta och kanske de sista brännarna, så att det inte råder någon tvekan om att de inte får vara en del av lösningen.
  Dessutom är delpaket med autonom körning som en förutsättning för godkännande och utsläppsstandarder som rivs från varje adventskrans den 1: a advent ...

  Lång historia kort, jag tycker att det är helt paranoid av GM att inte ha tillåtit oss en annan investerare och inte en 9-5 NG SC.

  Jag uppskattar verkligen de många små och fina Saab-innovationerna, men detta varumärke har aldrig varit ett hot mot fullblodiga bilkoncerner. Tja, som sagt, helt paranoid ...

  Sann mottot "Bara för att jag är paranoid betyder inte att det inte finns någon efter mig ..."

  Jag hoppas att GM är lite generad över sig själv.

  8
  1

Kommentarer är stängda.