Saab TV - drömresa Götakanal

Med båt genom Sverige, drömresa Götakanal. 600 kilometer genom landet, med den historiska ångbåten från Göteborg till Stockholm. Saab spelar naturligtvis en roll, för Göta Älv och Saolls stad Trollhättan är nära förbundna. En film för Saabs själ som väcker längtan efter Sverige. Ikväll på NDR.

Juno passerar vindbryggan i Trollhättan
Juno passerar vindbryggan i Trollhättan

Deras namn är Juno och Diana. Juno lanserades för första gången 1874, Diana först 1931. Båda fartygen kör rutten under sommarmånaderna Göteborg - Stockholm. En fascinerande historisk resa över Götalandskanalen och de stora sjöarna till den svenska huvudstaden.

 Trollhättan. Lås och Saab.

Värt att se om du älskar gammal teknik och svenska landskap. Självklart går resan genom Trollhättan, Saabs stad. Juno måste övervinna 32 vertikala meter och fyra låskamrar. Ett imponerande monument för svensk teknik, men inte bara. Arbetare blåste lås i berget, inte få skadades i det hårda arbetet eller betalade med sina liv.

Ytterligare en bro i Trollhättan. Den här gången en lyftbro.
Ytterligare en bro i Trollhättan. Den här gången en lyftbro.

En obligatorisk omväg leder ner från fartyget till kanalen, där Saabs veckomötesplats är. Saabs veteraner berättar om gamla tider då bilar fortfarande byggdes i staden. Om du tittar närmare kommer du att upptäcka bekanta ansikten från den tyska Saab-scenen. Det finns något att se, en mild dos av Saab och vackra fordon.

Kvällsstämning i Trollhättan vid Göta kanal
Kvällsstämning i Trollhättan vid Göta kanal

Sedan fortsätter resan norrut, Juno anländer till Vänern. Resten av filmen är lika rekommenderas som sekvensen i Trollhättan. Vattenvägen genom Sverige är fascinerande och ibland också utmanande. Juno inbjuder dig att tänka, vilket enligt dagens standard erbjuder liten komfort och endast begränsat utrymme. Men det gamla skeppet förtrollar med stil och charm. Du återupptäcker långsamhet och lugn. Och konstaterar att det är den verkliga lyxen att resa med ett heltidskonto, uppleva händelser noga.

Ofrivilligt undrar du om allt verkligen måste vara snabbare, större och mer av allt?

Drömresan är en i ordets bästa mening. Det ger en inblick i landskapet, historien och själen i Sverige. Ikväll klockan 20.15 NDR.

4 tankar om “Saab TV - drömresa Götakanal"

 • blank

  Underbar dokumentation! Mycket bra och intressant förberedd med många små avsnitt.
  Absolut värt att se!

 • blank

  Mycket bra tips

  Idag var det perfekta programmet för mig (trötthet efter vaccinationen). Absolut värt att se och otroligt mångfacetterad, full av vackra bilder och många små berättelser från styrelsen men också till höger och vänster om rutten. Det här är mycket mer än ”bara” ett framgångsrikt dokument av den lilla men fina resan. Om du inte har sett den bör du ta fram den här svenska sommardrömmen i mediebiblioteket.

  Tack Tom.

 • blank

  Tack.
  Sett. För dem som inte lyckades: mediebiblioteket.
  Tack Tom och tack N3 !!!
  Hälsning André

  • blank

   Tack för ledtråden. Jag kommer att titta på det. Jag såg min blå 9.3 på bilden från kanalen. Det var 2013 för Saab-mötet. Fin bild. Tack så mycket.

Kommentarer är stängda.