Även amerikaner får inte allt - Saab 9-5 NG SC

Amerika sägs ha varit ett land med möjligheter någon gång. Du har allt, förutsatt att du har rätt kreditkort. Det har alltid varit annorlunda med bilar. Inte varje bildröm är möjlig i USA. Vilket egentligen inte har något att göra med kreditkort. Anledningen till detta är NHTSA, som övervakar motorvägar och godkännanden. Exotiska tillverkare har svårt. Förresten, Saab också.

Saab 9-5 NG SC. Inte för amerikaner.
Saab 9-5 NG SC. Inte för amerikaner.

den "Hotcars”Magazine publicerade en lista med 10 önskvärda fordon som amerikanerna inte ägnar sig åt. Dessa inkluderar så fantastiska fordon som den legendariska Porsche 959 eller Alfa Romeo 8C Spider. När det gäller Porsche sägs det Stuttgart-baserade företaget ha missat N att tillhandahålla ett fordon för krocktestet. Men det hindrade inte vissa fans från att importera en 959 till staterna.

Godkännande var inte möjligt, 959 från Microsofts grundare Bil Gates sägs ha varit på ett lager i 13 år. Sedan kom lagen "Visa eller visa", som gör det möjligt att flytta högkvalitativa och historiska motorfordon i begränsad utsträckning i offentliga utrymmen. Staten har rätt till dessa fordon årligen i 2.500 miles (cirka 4.023 XNUMX km) på allmänna vägar. I alla fall. Men: Processen är komplex och kostsam.

Gates hade tur med sin Porsche 959. Om och om igen skapar myndigheterna helt enkelt fakta och kasserar omedelbart fordon som inte kan registreras.

Alfa Romeo 8C Spider - existerade inte för amerikanerna
Alfa Romeo 8C Spider - existerade inte för amerikanerna

Saab på rang 4 av önskningar

Alfa Romeo hade inget intresse för den amerikanska marknaden med 8C Spider. Upplagan var begränsad, den globala efterfrågan var stor, vem behöver fortfarande amerikanerna? Det ser lite annorlunda ut på Saab. Saab 9-5 NG SC 2012 ligger på fjärde plats på listan över önskningar.

Men ingen sportdräkt har godkänts i USA, även om försök har gjorts för att göra det. En 9-5 NG SC från förserien var i Lafrentz i flera år Kiel stationerad. Saab stationvagn skulle faktiskt följa dess ägare, ett stort fan av varumärket, till USA. Olika överväganden om hur man demonterar bilen och introducerar den i enskilda delar övervägdes och avvisades sedan igen.

Den rättsliga situationen var tydlig, och när amerikanska tullen samtidigt jagade en last av nya Land Rover Defender V8 genom skrotpressen för att inte godkännas stoppades alla ansträngningar. Det är oklart om det var Edition-fordon. Under alla omständigheter blöder bilhjärtat bara genom att tänka på det.

Saab stannade sedan i Kiel en tid. Dess ägare fortsatte att flyga in några dagar och några kilometer. Det kan vara tufft när du vill ha något, men staten säger ett klart nej.

Varför är det? För 9-5 NG SC, som bara gjorde det till produktion före serien, finns det ingen acceptans för den amerikanska marknaden. Saab kämpade med andra frågor under 2011 och aktiviteter hölls på ett minimum. Det är ett mirakel att 9-5 SC-pilotserien kom på cykeln i Sverige.

Om varumärket hade överlevt denna tragiska fas, hade modellåret 2013 varit berättigat i USA. Men så är det med amerikanska drömmar. Utan chansen att förverkligas och ett lyckligt slut.

Med bilder av Stellantis (1) och JLR (3)

6 tankar om “Även amerikaner får inte allt - Saab 9-5 NG SC"

 • blank

  Stor omslagsbild!
  Återigen! 🙂

  Det är från föreställningen i Dresden, eller hur? Motsatt var 9.4x.
  Det hela organiserades av SAAB Center Dresden, så att de två Saab fick stå framför slottet en helg.

  Tyvärr är allt bara historia!

  • blank

   Ja, Dresden. Men någon legend finns där tio år senare. Det organiserades av Saab Tyskland, bilarna var bara 10 minuter vid slottet och var bara i Dresden under en eftermiddag.

 • blank

  En man och hans Saab

  Tråkig historia, detta ofrivilliga uppbrott. Den amerikansk-amerikanska (ex-) ägaren är tydligen en entusiast genom & genom ...

  Bilen introducerades här, om jag minns rätt? Och det var mer blygsamt utrustat och motoriserat, eller hur? Och ändå älskade så varmt. Bara en Saab - en sällsynt NG SC vid det ...

  Riktigt ledsen denna upplösning.

 • blank

  Lyckligtvis förseglades ingen av de oersättliga 9-5 NG SC av amerikanerna 🙂

 • blank

  ... .. ägaren kommer antagligen att gå in i historien som den galnaste amerikanen som måste flyga till Europa för att köra SAAB. Eller har han nu sålt 9-5NG SC?

  • blank

   Jag är inte särskilt aktuell i denna fråga. Hur som helst hade separationen inletts under lång tid, ansträngningen var helt enkelt för hög. Tyvärr vet jag inte var och om Saab såldes.

Kommentarer är stängda.