Saabs bilmuseum öppnade igen

Saab Car Museum är ett av de vackraste bilmuseerna i världen. Det är pittoreskt beläget direkt på Göta Älv. Den historiska ensemblen rymde en gång en lokfabrik. Ånga och elektriska lok gick härifrån till många länder. Idag väntar den tidigare Saabs fabrikssamlingen besökare här. På grund av pandemin stod de länge framför stängda dörrar. Detta har förändrats nu.

Saab Car Museum är hemma i en gammal lokfabrik
Saab Car Museum är hemma i en gammal lokfabrik

Saab Car Museum är förmodligen unikt i världen. Det rymmer hela det lilla svenska varumärkets historia. Från och med den ursprungliga Saab till de sista bilarna som rullade av produktionslinjen 2011. Varje fan av märket borde ha besökt museet minst en gång i sitt liv. Det erbjuder inte bara prototyper som du inte har sett förut, det förtrollar med sin speciella känsla och folket på plats.

Eftersom det är Saabs veteraner, tidigare arbetare och anställda som frivilligt utför sin tjänst i de heliga salarna. De kan berätta förstahistorier om Saab och de älskar att göra det. Att åka dit med mycket tid i ditt bagage är en bra idé.

Svenska mopeder

Med specialutställningar som förändras om och om igen är samlingen alltid spännande. Under återöppningen, helst i början av resesäsongen, berikar en utställning om svenska mopeder och industridesign kollektionen. Vad som vid första anblicken inte verkar ha något att göra med varandra, Saab och mopeder, har definitivt en koppling. Designarna Björn Karlström, Pelle Peterson, Sixten Sason, Folke Bernadotte och Rune Monö och deras arbete presenteras. Två av dem var konkurrenter när det kom till en ny Saab.

Svenska mopeder som specialutställning
Svenska mopeder som specialutställning

Karlström och Sason - rivalerna

Björn Karlström och den stora Sixten Sason var en gång rivaler i tävlingen om Sonnet II. En svensk kriminell thriller som överraskande hamnade till nackdel för Sason. Men också till nackdelen med Saab, för med beslutet för den oerfarna Karlström fick du ilska och problem.

Idag är det historia och en del av Saabs saga. Björn Karlströms MFI 13 och Catherina von Sixten Sason parkerar bredvid varandra i den aktuella temasamlingen. Vem som Drama vet inte, han ser bara två prototyper från den tiden. Men om du har historien bakom dig, går du runt i fordonen och undertrycker en liten tår på grund av det missade tillfället.

Saab Car Museum har varit öppet varje dag utom måndag från 11:00 till 16:00 sedan XNUMX juni. För familjer finns det Specialpriser för inresa.

Med bilder från Saab Car Museum (1)

9 tankar om “Saabs bilmuseum öppnade igen"

 • blank

  Ja. Jag vill besöka nära framtiden. Men främst vill jag producera noggrant igen med statlig kredit och stöd måste vara. Jag tror att SAAB-flygplan fortsätter bra. Jag tror att de är samma företag. Måste stödja varandra. Jag vill också tillhandahålla information och köpa beslut Saab Gripen flerrullsflygplan Turkiska flygvapnet varför inte? ...

 • blank

  Hej alla,
  Åh, vad vackert…. och jag skulle vilja vara Sverige nu och särskilt i Saab -museet. Det är två år sedan jag var i Sverige, två år sedan det senaste museibesöket. Hur tiden går och "tillbakadragande" blir mer intensivt i samma mått.
  Vi ses snart i Sverige, i Trollhättan och i Saab Museum - definitivt för Saab-mötet 2022.
  Fram till dess njuter jag av mina Saabs och de lokala Saab-mötena.
  Saabige hälsningar och framför allt förbli friska.
  Matthias

 • blank

  Hi Tom,
  Inte bara Saab Museum, utan också historien om
  tidig industrialisering genom det gigantiska vattenkraftverket
  och de imponerande kaskaderna av låssystem
  Att göra vattenvägen navigerbar är värt att se, eftersom det inte bara är det
  sex lås är kopplade i serie, men också ett
  tidigare, smalare komplex som lämnades att förfalla
  och en efterföljande, bredare låskaskad än så
  Fartygen blev större. Jag var där i slutet av juni och stannade på
  På vägen tillbaka från Nordkap (med Bulli Bj.83) finns det några trevliga
  Tillbringade dagar. Definitivt intressant för fans som inte är Saab också.

  • blank

   Jag prenumererar på varje ord i detta tillägg.

   På tal om det måste du också lägga till att du inte nödvändigtvis behöver köra en Saab för att få något från museet. Det räcker att vara en historiskt intresserad bilentusiast. Du får mycket, mycket erbjuds i museet ...

   Lås och vattenkraft är naturligtvis också attraktiva.

 • blank

  Museets registreringsskylthållare ger upprepade blickar på min tredjepartsprodukt 🙂

 • blank

  Jag håller helt med dig Tom, besöket är ett måste för alla Saab-fans.
  Liksom du var jag där för Saab-mötet 2013. Jag gillar alltid att hämta fotoboken som jag gjorde efteråt. Jag kommer inte att glömma konversationen med Eric Carlsson på museet. Jag hedrar hans autograf!

  8
  1
 • blank

  Åh ja, museet är ett måste.

  Väl inne kommer jag aldrig tillbaka till sydvästra Sverige utan besök. Förresten finns det också en fantastisk Loppisar och alldeles intill den en stor Röda Korsbutik i Trollhättan.

  Den som besöker alla tre (museibutik, Loppis och Röda Korset) utan att köpa något är inte en person för mig - är antingen en super eller ett monster ...

  Jag hittade något överallt som jag verkligen ville ha och det var jättekul.

  För övrigt skulle Volvomuseet också vara värt ett nytt besök. Det är också i sydväst. Jag kom inte bort därifrån utan några mindre resultat heller ...

  • blank

   Låter väldigt tilltalande !! Skulle vilja åka dit också.

 • blank

  Bilden med 9-4 X känns som en bild från ett showroom för nya bilar - tyvärr är detta inte verkligheten.

  Verkligen ett välskött bilmuseum!

Kommentarer är stängda.