Världens grönaste biltillverkare

Tävlingen om att bli världens grönaste biltillverkare pågår. I allmänhet har marknadsdiktning inga gränser här. Trampar du på gaspedalen lovar tillverkarna njutning utan ånger. Så länge ett stort batteri ger den energi som krävs. Det här är nonsens. Varje bil har ett CO2-konto, oavsett vilken typ av enhet du har valt. Det finns till och med en ny term för fenomenet påstådd miljövänlighet.

Saab 9-3x-koncept

Detta kallas greenwashing.

En global trend och alla de stora aktörerna finns där. Det spelar ingen roll om det är en amerikansk snabbmatskedja eller en biltillverkare från Niedersachsen. De vill alla ha ett grönt målarjobb. Statsstöd för inköp av en ny elbil är särskilt populärt. Tysk mobilitet blir grön, landet är EU: s främsta löpare när det gäller elektromobilitet.

Men Tyskland och dess bilindustri är på subventionen dropp. Skrotningspremie 1.0 och 2.0, stöd vid köp av elbilar. På en mogen, mättad marknad kryper drogen av vana in. Skillnaderna mot Kina, där en liknande väg har följts i flera år, blir alltmer suddiga. Just nu försvagas efterfrågan något i vissa kinesiska regioner. Som en förebyggande åtgärd drog Pekings administration ytterligare stödåtgärder i ärmen för att stimulera efterfrågan denna vecka.

Men vad gör moderna bilar egentligen för miljön? Är vi förebilder eller hjälper subventionerna bara industrin och slösar vi verkligen bort knappa resurser?

Skrotas och exporteras.

En störande bild framträder om man vågar se bortom nationella gränser. Att driva bilar till en sund marknad genom subventioner orsakar problem någon annanstans. I vissa regioner i Afrika, till exempel. Där europeiskt skrot skrotas under otroliga förhållanden. Råvarorna återvinns, vilket är bra i teorin. Men det pris som människor och natur betalar på plats är grymt.

Gamla bilar från Tyskland som inte är så gamla översvämmer också östeuropeiska marknader. På plats anses tyskar inte vara särskilt smarta. Du borde köra bilarna längre, hör man i ett inlägg av Bayersk TVsom skrev en imponerande dokumentär om ämnet. Med överraskande kritiska toner som du knappast förväntar dig från München station. Och det passar inte ens i mainstream av det tyska medielandskapet. Cirka 45 minuter handlar det om verkligheten och hur vi kan använda resurser mer intelligent.

Sevärd.

Att lösa några problem skulle vara chockerande enkelt. För i slutändan kan det finnas insikten att den bästa bilen är den som inte ens produceras. Och att du som princip bör konsumera mindre och använda saker längre för att spara resurser. Att köra den gamla bilen längre imponerar inte på grannar eller släktingar, men det sparar pengar och miljön.

Vilket leder oss tillbaka till nyckelfrågan. Vem är världens grönaste biltillverkare?

Förmodligen den som bygger bredvid inga bilar. Vilket tar oss tillbaka till Saabs och Trollhättans hem. NEVS har arbetat i de tidigare Saabs hallarna i 9 år. En biltillverkare som har sett nästan inga nya bilar på vägen sedan.

År 2021 fanns det 2 hittills, som statistiken för Bilsweden visar. Rent elektriskt, förstås.

12 tankar om “Världens grönaste biltillverkare"

 • blank

  Igår, söndag, besök Sveriges dagar i Untersseen / Schweiz. Stor körning för Saab 9-5 V6 byggd 1999, cirka 340 km på schweiziska vägar, avslappnad, flytande körning, inget liv och rörelse, om du skulle köra i din X5,6, i din Q ändå och i andra tankliknande, slitsvapen, mörksvarta fordon. V6 hyser nöjd för sig själv, SE-versionens säten är en dröm, bilen i sin enkla, svenska design ändå.
  Körde till bensinstationen strax före hemmet. 29.7 liter fylld på 344 km. Man beräknar. Detta ger i genomsnitt 8,6 liter per 100 km och det med en 22 år gammal bil med 3.0 liters motor och automatisk. Kan dagens bil göra bättre? Visserligen finns det i Schweiz inget sådant som snabb körning, mycket trafik och noggrann hastighetskontroll. Du glider dit och njuter av den här underbara, himmelblå känslan av att köra den perfekta bilen för mig, det är en Saab!
  Tillfället var förresten fantastiskt. Jag tror att det kommer att finnas en ny rapport på bloggen.

  • blank

   "Kan dagens bil göra det bättre?"

   Det är galet. Politik och media säger oftast ja. Och förmodligen majoriteten av medborgarna också.
   Du kommer garanterat att känna någon som skulle svara på den här frågan med ett tydligt ja och gnugga under näsan att han skulle ha behövt i genomsnitt 7 liter med sin SUV på denna rutt och att denna SUV redan uppfyller Euro 0815 eller till och med Euro 4711.

   Om SUV är en diesel, gillar någon att glömma att dieselns värmevärde är högre och att mer CO2 släpps ut per liter, att dess 7 liter också motsvarar 8 liter bensin. Framför allt gillar den här, media och politik att glömma den övergripande balansräkningen ...

   5% CO2-besparingar i företaget är uppenbarligen redan den stora hit. Att dagens nya bil med sina 2 ton och mer, med sin ryggsäck full av resurser och CO2 aldrig kommer att hålla ett ljus för din 9-5,
   överträffar förståelse och överväldigar intellektet ...

   Tyvärr (nästan) tror ingen dig det. Det finns också knappast några totala saldon. Och det finns knappast någon statistik om det.

   Omvänt finns det minst tusen och en beräkning av hur mycket bränsle, el, CO2, metan eller kväveoxider vi skulle spara om vi hade alla nya bilar, alla gamla byggnader var 30 cm tjocka i isopor och bara ägde diskmaskiner, senaste generationen tvättmaskiner och inte mer mjölk från att pruta och bula idisslare i espresso.

   Gemensamt för all denna statistik är att knappast någon av dem baseras på en övergripande balansräkning. De förmodade besparingarna - oavsett vad - flyter alltid tillförlitligt 100%. Omvänt ser man lika tillförlitligt förgäves efter en beräkning av var sweet spot är.

   Det är alltid bara svartvitt. Ju tidigare du köper en ny bil, ett nytt kylskåp, en ny tvättmaskin, en ny värmare, desto snabbare slår du in ditt hus i isopor och byter till sojamjölk, desto bättre ...

   Det kan inte stämma. Det måste finnas en söt plats för allt. En viss livslängd som en produkt som redan har producerats har rätt till. Om bara för att vi inte kan stapla ryggsäckar så högt som vi vill, men måste först ta bort dem ...

   Det kan inte vara, och det är också vispet nonsens, när det förmodligen inte finns någon sådan sweet spot längre, när den senaste produkten (vare sig det är ett kylskåp, en tvättmaskin eller en bil) måste köpas så snart och så tidigt som möjligt ...

   Det skulle vara lika med att helt enkelt påskynda produktionen och konsumtionen för att rädda vår jord.

   I själva verket och tyvärr har vi för närvarande en sådan tävling ...

   Det har en positiv inverkan på nationell statistik. Det leder regelbundet till nationella framgångsrapporter. X eller Y har minskat elbehovet hos privata hushåll. X eller Y har minskat utsläppen av koldioxid eller kväveoxider vid privat transport med 2%. Och så vidare.

   Utan en övergripande balans är allt detta bara visst nonsens.

   8
   1
  • blank

   Hej aero50
   Tack för att du besöker Unterseen. Vi hade en kort pratstund på söndagen vid ingången till utställningen. Och ja ... för idag tillkännages en rapport om Heja Sverige på bloggen.
   Förvara Saabing

 • blank

  Gröntvätt ...

  är en vacker, för passande term.
  Det verkar för mig att hela nationen är på denna resa, som om den är grönvaskande världsmästare. Återigen gör tyskarna något särskilt noggrant.

  Vi har de senaste kylskåpen, de senaste dieselfordonen och så vidare. Vi är inte bara exportvärldsmästare inom industrin utan också inom begagnade varor. Med andra ord är vi världsmästare i att kasta bort.

  Det blir allt svårare för vår egen ekonomi från andra sidan. Bilar, bussar, lastbilar och flygplan exporteras mer och mer nyligen för att de belastar det tyska samvetet och framför allt miljöstatistiken.

  Om ”tänk globalt, agera lokalt” tolkas på så sätt att problem helt enkelt kan exporteras (t.ex. en diesel med Euro5) och då är allt okej lokalt och därmed tjänar världen, då har det meningsfulla talesättet blivit maximalt perverterat.

  Men det var en framgångsrik gröntvätt av det nationella samvetet!

  10
 • blank

  ... jag tänker på en artikel som nyligen lästes här:
  Citat: Gilla denna 96 V4 från 1972.
  Dess ägare sägs ha levt ett intressant liv. Uppenbarligen uppfylldes det också. Damen bodde mycket söder om landet, ...
  Jag tror att den här damen levde sparsamt, hållbart skulle man säga idag. Kylskåpet var fyllt på lämpligt sätt, rörlighet var möjlig. Lugna. ENDAST 1 SAAB på gården ;-).
  Jag tror att damen levde sitt (möjligen) "påstående".
  Huruvida damen skulle ha deltagit i en svensk skrotningsbonus förblir öppen ...
  Men i årtionden var hon nöjd med sitt SAAB-köp. Underbar.
  Ett exempel.
  Ur min (kund) synvinkel är e-vägen i bilar en fel väg.
  Från en handlare (synpunkt) kunde jag se det "annorlunda"... ur en global synvinkel mycket avfallshantering.

  11
  1
 • blank

  Man kan bara hålla med om det. Idag tänkte jag på vad jag skulle köpa om jag, låt oss säga, vann lotteriet. Två eller tre Saabs och kanske, om det finns tillräckligt med utrymme, en liten elbil.

  11
 • blank

  Tom, vad är den fantastiska designen för den lilla Saab ovanför Greenwashing? Det var en prototyp som aldrig byggdes, men den skulle fortfarande vara helt entusiastisk idag!

  • blank

   Detta är 93-X (eller 9-3 X) konceptet från Michael Maurer. Bakljusen kom så här på 9-3 II SC, fälgarna i Aero-versionen. Tyvärr gjorde det delade glastaket inte serieproduktion.

   Maurer var bara en kort stund på Saab. Efter att han lämnade sa han att han aldrig hade känt sig särskilt bekväm där. Och ledningen ägnar inte designen den uppmärksamhet den förtjänar. Det var något med det. Idag gör han ett briljant jobb på Porsche. Jag vågar tvivla på om de kände igen Maurers stora talang på Saab.

   • blank

    Tack så mycket för den intressanta feedbacken, Tom, vad synd, för det var en väldigt inspirerande design som du omedelbart vill köpa och som fortfarande skulle vara mycket fördelaktig på våra gator idag ... LG Ulrich.

 • blank

  Bidraget i BR får dig att tänka. Om vi ​​förorenar hela delar av Afrika med vårt sopor, trots alla gröna lagar, kan jag inte tänka på något mer.

  Ytterligare en anledning att behålla mina sågar och ta hand om dem.

  17
 • blank

  ... åh, grannarna är ofta imponerade av hur modern en gammal SAAB ser ut. Om du frågar nya bilköpare vad den nya bilen kan göra bättre än den gamla, finns det ofta inte mycket, ... automatisk baklucka eller bättre navigationssystem. För tillfället är e-bilarna inte riktigt ett alternativ, men om de är lämpliga för dagen ser våra SAABer gamla ut.

  • blank

   Ja visst, tiden är obeveklig. Saab driver in i en värld av ungdomar och klassiker och blir någon gång en hobby. De gamla bilarna spelar då knappast en roll i vardagen.

   E-bilar är acceptabla om laddningsinfrastrukturen är rätt. Enkel laddning, ett kort istället för ett halvt dussin, transparenta priser och många laddningsalternativ. Först då fungerar det.

   12

Kommentarer är stängda.