Evergrande Auto - är hype över igen?

Är det över innan det verkligen började? Evergrande Autos aktiekurs vet för närvarande bara ett sätt. Och det leder söderut. Sedan höga i februari har aktiekursen mer än halverats. Borta är de dagar då Evergrande var värt mer än GM eller Ford, och det finns andra oroande utvecklingar.

Hengchi 1 från Evergrande Auto
Hengchi 1 från Evergrande Auto

Evergrande presenterade 9 modeller för första gången på Shanghai Auto Show. Det kunde ha varit det första stora utseendet på varumärket Hengchi, det fanns 3 världspremiärer ensam. Hengchi nummer 7, 8, 9 visades, två sedaner och en SUV. Mediasvaret i Kina förblev konstigt tyst. Det var en Hengchi live-show på TV som varade i cirka 30 minuter. Utvalda intressenter fick köra en elektrisk SUV på en markerad kurs och berömde pliktmässigt produkten och dess kvaliteter.

Aktiekursen mer än halverad

Det fanns inga detaljer om de tre världspremiärerna, tekniska data, priser eller ens uttalanden om marknadsinträde. Pressen ignorerade till stor del utseendet, vilket alltid måste ses som ett dåligt tecken i Kina. Evergrande Autos aktiekurs har bara kommit tillbaka sedan april och nådde ett nytt lågvärde på 35 Hong Kong dollar (cirka 3,70 €) igår.

Fantasin hos en möjlig Tesla-utmanare har gett plats för skepsis. Kommer Evergrande Auto att ta över med utvecklingen av 14 modellserier under samma period? Ett företag som inte ens den etablerade tävlingen vågar göra. Kommer det att vara möjligt att föra Hengchi 1 ut på marknaden i riktad kvalitet i början av 2022? Eftersom företaget inte har någon som helst kompetens inom tillverkning av bilar. Och hur tänker du finansiera den expansion som kommer att kräva miljarder på medellång sikt?

Under tiden förblir Evergrandes moderbolag under myndigheternas granskning och under press för att minska skulden. Koncernen måste fortfarande skicka affärsdata till centralbanken regelbundet rapportär utrymmet för investeringar och utflykter till nya affärsområden begränsat. Administrationen har stoppat spekulationer med fastigheter och bostadsyta, situationen är obekväm.

Evergrande Auto - aktiekursen mer än halverad
Evergrande Auto - aktiekursen mer än halverad

Undersökning vid en olämplig tidpunkt

Myndigheterna utreder för närvarande en transaktion på 15,63 miljarder dollar mellan Evergrande och Shengjing Bank. Banken är liten och egentligen obetydlig, men transaktionen är slående hög. Explosiv: Evergrande har en andel på 36,4 % i institutet, myndigheten ger inga detaljer om typen av transaktion.

Nyheten om utredningen av transaktionen ensam räckte för att Evergrande Auto-aktien (HK 708) sjönk med 7,89% igår. Har Evergrande Auto-hype gått över innan den första produkten har hittat vägen till kunden?

I Sverige följs utvecklingen noga. NEVS är beroende av flödet av pengar från Kina, företaget genererar inte någon betydande summa av sina egna medel. Löpande kostnader och investeringar täcks av överföringar från Evergrande, en marknadsmässig affärsmodell eller produkt är inte inom räckhåll även år 9. Den vidare utvecklingen hos Evergrande Auto är också avgörande för framtiden på Stallbacka. Om Evergrande vacklar kan en storm närma sig i Sverige.

17 tankar om “Evergrande Auto - är hype över igen?"

 • blank

  Den som någonsin har varit i Trollhättan vet att dessa 800 positioner också är mycket viktiga.
  Ekonomiskt har Trollhättan sedan förlusten av Saab och dess leverantörer länge varit död eller lika obetydlig som Kalmar, Halmstad och Co.
  Var det inte ens möjligheten att fabriken skulle användas för vindkraftsindustrin och liknande?
  Sverige och särskilt det som hände med deras bransch efter år 2000 (Ericsson, Glasreich, Holzindustrie och Co), lämnar bara antagandet att svenskarna har tittat på idly och nu är inget kvar av det / eller lite kvar.
  När det gäller Kina ... borde du leva högt och hålla dig till marken någon gång.
  Det är bara mycket högre och skjuter där.
  Låt oss se hur länge det kommer att gå bra.
  Med detta i åtanke, ha en trevlig kväll

 • blank

  Egentligen finns det inget mer att säga om det. Nej, jag kan inte säga något mer för mig själv. Jag läste om och om igen när det kom till Evergrande och NEVZ, men intresset har nu dött. För mycket fram och tillbaka. Och 800 jobb är synd, men det är inte heller en undergång för en stad. Hon kommer att överleva.

  • blank

   Är i princip liknar mig ...

   Men jag var redan påverkad idag. I förhållande till antalet invånare motsvarar 800 jobb i Trollhättan cirka 64.000 XNUMX jobb i Berlin ...

   Det är ett nummer - här och där. Ämnet irriterar mig också, men fortfarande, och särskilt idag, tyckte jag att det var helt okej.

   Den som kör, har kört en eller annan Saab och varit på Trollhättan / museet kan inte låta bli att vara orolig och empatisk, eller hur?

   • blank

    ja, för Guds skull är jag med dig och med Tom också. Jag menar inte rapporten och naturligtvis är jag i grund och botten ledsen att människor tappar sitt jobb. Och sambandet med Trollcity är helt korrekt och förståeligt. Jag är bara intresserad av Evergrande och NEVZ. Jag är inte intresserad av någon av dem längre.

  • blank

   Vi går längre och längre bort från detta ämne. Likheterna minskar och om Trollhättans bittra charm inte var så nära mitt hjärta, skulle detta ämne ha gått igenom för länge sedan.

   6
   1
  • blank

   Jag tycker det är spännande, det är fortsättningen på affärsbrottet som vi redan har upplevt på SAAB och det i en ny era med nya aktörer. Annars skulle jag inte ha någon koppling till det ekonomiska livet i Kina.
   Framför allt lär det mig en sak, vi som konsumenter har inte makten att påverka marknaden enligt våra önskemål, det var fallet med SAAB under GM och nu ännu mer.
   Så, Tom, fortsätt att rapportera, tack!

   • blank

    Lärandet

    Jag är inte helt säker …
    Det finns redan tillräckligt med exempel från demokratier om att konsumenter är nedlåtande och bara har ett mycket begränsat inflytande. Det är vardagen, det är daglig upplevelse och lidande ...

    För mig har det inget mervärde, ger mig ingen ny kunskap, om det totalitära Kina också kan göra det ...

 • blank

  Det är bara Kina. Den allmänna frågan är om Evergrande / Hengchi fortfarande har goodwill uppifrån. Inget av denna storlek, med vilket jag menar prisförlust, händer av en slump. Huruvida det är en förnuftig strategi att släppa en annan elbilstillverkare lös på världen är nästa. Med alla nya varumärken från Kina som rullar ut är verkligen en diskussionspunkt.

  8
  1
 • blank

  Moin
  Även på Tesla tenderar aktiekursen att röra sig i sidled och söder snarare än upp.
  Även om Tesla bygger och säljer bilar är inte heller den rena bilavdelningen lönsam.
  Tesla gör vinst, men inte med bilar ....
  Hälsning André

  3
  1
  • blank

   Tesla marknadsför framgångsrikt utsläppsrättigheter. En affärsmodell som kommer att urholka. Stellantis (fd FIAT / Chrysler) kommer inte längre att vara en del av företaget i framtiden och kommer att komma överens med den nya gruppen. VW fortsätter att betala för nu.

   • blank

    "Och där var de igen våra tre problem" ...
    Egentligen tycker jag att det är riktigt dåligt trots att "nej" bil verkligen finns på marknaden ännu - även de möjliga börskurserna avgör hur ett företag och dess produkter plötsligt placeras i näringslivet!?
    Vad som påverkar aktiemarknadskurserna idag har inte avslöjats för mig personligen på länge - jag är verkligen inte ensam i den här världen ...
    Det enda dåliga för mig är de anställdas och deras familjers möjliga öde 🙁
    Var det en iskall verksamhet där människor bara spelar en sekundär roll - tyvärr var det!?
    Vad hjälper det - vänta och se.

    För att inte betraktas som ökänt igår (vi fortfarande SAAB-förare), lät jag mig övertalas i början av denna vecka att också möta den gröna alternativa rörligheten - det vill säga att göra ett id3-test.
    Till att börja med kommer jag att fortsätta vara Saab-förare ...
    Ja id3 - Jag blev verkligen imponerad av motorn / motorn (eller vad du än kallar det) - mycket behagligt smidig och smidig.
    Men det är det för mig - till exempel "armaturerna" - ett tecken på fattigdom för varje designer - två tabletter på något sätt hänsynslöst "skruvas på" efteråt - ingen må bra -faktor - bara funktionell ...
    Hela bilen utlöste NOLL känslor i mig - vad synd ...

    Jag kommer naturligtvis att fortsätta följa utvecklingen med intresse ...

 • blank

  Vinklar i stormen

  Är det verkligen så dramatiskt för Sverige?
  Det handlar inte längre om Saab, om ingen pågående produktion som kan stoppas ...
  Därför inte om leverantörer och bara några få jobb i anläggningen.

  Jag trodde att stormen var långt bakom oss. Om inte i slutet av VM-eran, senast sedan den sista 9-3 sprang av bandet under NEVS och namnrättigheter drogs tillbaka?

  Mycket värre än det är, det kan inte komma längre, eller hur? Hur många jobb i S beror på Evergrande?

  • blank

   Skulle det verkligen vackla, då vacklar 800 platser.

   • blank

    Mer än jag trodde.

    I förhållande till befolkningen motsvarar detta cirka 6.500 jobb i D. Det är något ...

    Tack för informationen.

   • blank

    och vad dessa människor gör vad de jobbar med. en lika bra fråga som folk har ställt sedan saab kollapsade 2011

 • blank

  Denna hype orsakas verkligen av vissa spelare. Det som är viktigt är att få produkter på marknaden och tjäna pengar. Om man ser på kvartals siffror, eller värre, aktiekursen, är det viktigt för den långsiktiga utvecklingen. Om Evergande följer schemat som det har ställt in sig och bilarna inte är sämre än Teslas har de redan en fördel ... och om någon gång en tekniskt innovativ produkt som heter SAAB kommer från produktionslinjen i Sverige (se t.ex. SAAB- x_ray https://warming-design.com/portfolio/saab-x_ray/ ) då vill jag vinter med min SAAB-metallskrot

Kommentarer är stängda.