Svenskt kulturarv besöker Unterseen

Precis för den svenska nationaldagen söndagen den 6 juni 2021 kommer en engångsutställning med 30 Saab och 60 Volvo klassiska bilar att äga rum i den historiska ”Stedtli” i Unterseen under mottot ”Heja Sverige”. Totalt 1950 klassiker representerar svenska kulturella tillgångar och bildkonst från 2000 till XNUMX.

Svensk duo - Volvo P121 och Saab 96
Svensk duo - Volvo P121 och Saab 96

Särskilda höjdpunkter i presentationen inkluderar olika Saab 93-96, den lätta Saab Sonett sportbilen, en sällsynt Volvo PV 831 från 1953, en PV 544 som körde från Hamburg till Hong Kong och en P1800 som gjorde vägen från Gstaad via Berlin till helt nedbrytningsfria Peking kom under hjulen.

Dessutom berikar olika historiska sporter och rallymodeller från båda märkena den unika presentationen.

Utställningen mitt i den gamla staden Unterseen är offentlig och gratis. Den populära restaurangen Stadthaus ger kulinariskt välbefinnande på plats med några svenska delikatesser.

"Heja Sverige"

Saab och Volvo entusiaster visar sina klassiska bilar i Unterseen på söndagen den 6 juni 2021, den svenska nationaldagen.

Volvo och Saab-fordon har alltid varit mycket viktiga i Schweiz. De anses vara innovativa, hållbara och erbjuder en hög nivå av aktiv och passiv säkerhet, vilket annars är ganska sällsynt i klassiska bilar.

Vid den attraktiva ”Heja Sverige” -presentationen i den historiska staden Unterseen söndagen den 6 juni 2021 visar IG Swiss Volvo i samarbete med Saab-entusiaster ett spännande tvärsnitt av svensk fordonsingenjörs historia. 30 modeller av varje märke från 1950 till 2000 kommer att presenteras.
Särskilda blickfångar bland klassikerna från Trollhättan är Saab-modellerna 93 till 96, den innovativa Saab 99, Saab 900 Cabriolet och de livliga, lätta Sonett-sportbilarna.

En mycket speciell tungvikt är den äldsta modellen i utställningen - en sällsynt Volvo PV 831, som gick in i historien som den legendariska taxi med stor kapacitet. Lika värt att se och vara populärt är ”Buckeli” -Volvo PV 544: erna - inklusive en modell som har motstått hårdheten på en 15 000 km lång resa från Hamburg till Hong Kong. Det faktum att Volvos är extremt robusta och hemma på långa resor demonstreras också av en P 1800 Coupé, som utan problem behärskade resan från Gstaad via Berlin till Peking.

En sällsynthet - Volvo PV831
En sällsynthet - Volvo PV831

Presentationen av svensk bilkulturhistoria avrundas av de sportiga versionerna av Saab och Volvo, som orsakade en känsla i motor- och rallysport - till exempel en framgångsrik Saab 96 V4 med en jättestor 185 hk, stämd Saab Sonett II och III eller Volvo 850 T-5 R med 240 hk, som vid den tiden var en av de snabbaste stationvagnarna på marknaden.

I enlighet med mottot ”Heja Sverige” presenteras bilens norrsken söndagen den 6 juni 2021 - det vill säga på svenska nationaldagen! Klassikerna kan beundras från 11:16 till XNUMX:XNUMX i det historiska Stedtli i Unterseen. Ett besök sötas av svenska delikatesser som de fina kanelrullarna "Kanelbullar" och andra delikatesser som restaurangen Stadthaus erbjuder.

Saab: en flygplanstillverkare bygger bilar

Saab, kort för Svenska Aeroplan Aktiebolaget, grundades i Sverige före andra världskriget för att bygga militära flygplan. Efter krigets slut användes de lediga produktionsanläggningarna på svenska västkusten i Trollhättan för tillverkning av bilar. Det är därför inte förvånande att den första bilen, Saab 92, som byggdes av flygtekniker och presenterades 1947, hade en distinkt aerodynamisk design och också var den första bilen som hade en förstärkt passagerarcell med sidokollisionsskydd och rullningsskydd.

Du kan 93
Du kan 93

Andra innovationer som Saab var det första varumärket som introducerade inkluderade det diagonala bromssystemet med dubbla kretsar (1963), strålkastarens torkar- och bricka (1970), elektriskt uppvärmda säten, självreparerande stötfångare (båda 1971), kabinluftfilter 1978) och turboladdning för massproducerade fordon (1977), SDI med direkt antändning (1985), aktiva nackstöd för att minska piskblåsskador (1997), ventilerade framsäten (1997) eller Night Panel (1993), för att bara nämna en få.

Saab 92 har vidareutvecklats. Saab 1956 följde 93 och två år senare den första Saab Kombi 95. Saab 1960 var mycket framgångsrik från 96, både i försäljning och som rallyfordon. Erik Carlsson vann Monte Carlo Rally två gånger på en 96 mot konkurrenter med mycket mer hästkrafter. Från 1967 installerades en V2-motor från Ford istället för den tidigare trecylindriga 4-taktsmotorn. Saab 96 byggdes fram till 1980, delvis även i den finska fabriken Valmet i Uusikaupunki.

Saab sonen
Saab sonen

Tack vare initiativet från energiska utvecklingsingenjörer och korta beslutsvägar skapade Saab också spännande projekt som Sonett sportbil. Endast sex av den första öppna versionen byggdes 1956. 1966 följde Sonett II sportkupé med en vikt på bara 660 kg (1 enheter, varav 890 med den trecylindriga 258-taktsmotorn) och 2 den något större Sonett III-sportbilen, av vilken 1970 8 enheter byggdes.

Innovativa Saab 99 och den första med turboladdning.

En helt ny utveckling med många innovationer var den större Saab 1968 med notchback 99, som också fanns tillgänglig som en praktisk 1974 L Combi Coupé från 99. Och Saab 99 var den första massproducerade bilen som drivs av en turboladdare från 1977. Ett koncept som används idag i alla förbränningsmotorer. Från 99-serien, den framgångsrika Saab 900, som byggdes fram till 1998 i olika kaross- och kraftvarianter, från 1986 också som en fyrsitsbar cabriolet.

Du kan 99
Du kan 99

1984 lanserade Saab 9000, en övre mellanklassmodell, som baserades på ett utvecklingskoncept med Fiat-gruppen, men innehöll starka, oberoende tekniska lösningar.

Integrationen i GM-gruppen

Efter förluster i slutet av 80-talet och misslyckade samarbetsplaner med Ford ingick Saab ett samarbete med det amerikanska företaget General Motors. Detta resulterade i andra generationen Saab 1993 900 och sedan 1997 Saab 9-5, efterträdaren till Saab 9000. I januari 2000 tog GM över de andra 50% -aktierna och ägde nu Saab Automobile helt.

Under ledning av GM var det inte möjligt att ställa in Saab Automobile ekonomiskt. Ändå var Saab tvunget att göra mycket utvecklingsarbete för den amerikanska gruppen. På grund av GMs konkurs 2009 såldes Saab till den lilla serietillverkaren Spyker, som inte kunde samla in nödvändiga medel för att omorganisera företaget. När den senare drog sig tillbaka vägrade GM att ge upp licenser för befintliga produkter till nya köpare som var villiga att köpa, vilket blockerade alla försäljningsförhandlingar. Som ett resultat måste Saab Automobile AB upplösas 2012.

Volvo - jag rullar

Namnet Volvo kommer från latin och betyder "jag rullar". År 1915 patenterade Svenska Kullagerfabriken Aktiebolaget SKF Volvos kullager och varumärket föddes. År 1924 grundades AB Volvo som ett dotterbolag till SKF. Den första Volvomodellen 1927 var ÖV4 «Jakob», en öppen fyrcylindrig bil. PV4 följde som en stängd bil (ÖV står för öppen bil, PV för personbil).
Det var först efter andra världskriget och den förbättrade ekonomiska situationen som Volvo tog fart.

Volvo Amazon
Volvo Amazon

Den tolfte modellen, Volvo PV444 (1947) och dess efterträdare, PV544 - även känd som puckelryggen Volvo (1958), uppnådde det internationella genombrottet. Trepunktsbältet - en Volvo-uppfinning förresten - installerades först i denna modell.

Nästa generation var Volvo P120 / 130-serien, även känd som Amazon, varav över 1956 1970 fordon byggdes från 660 till 000. Det var världens första fordon med nackstöd som standardutrustning (1969).

Något överraskande presenterade Volvo 1961 en sportbil, Volvo P1800, som låg kvar i intervallet fram till 1973 med olika motorvarianter från 90 till 124 hk. P1800 från TV-serien "Simon Templar" med Roger Moore i huvudrollen är känd för många. Med tanke på 1972 års modell presenterades en livsstilsvariant som P1800 ES med en glaserad kombination bak, vilket ledde till smeknamnet "Snow White's kista".

Ny funktionell design karaktäriserar Volvo som en "säkerhetsbil"

Med nästa generation, P140-serien (1966), presenterade Volvo en ny vinkeldesign som också visuellt uppmärksammade de höga säkerhetsfunktionerna. En annan nyhet för Volvo var inträdet i lyxklassen med lyxiga P164 (1968).

Firade rallyframgångar - Volvo PV544
Firade rallyframgångar - Volvo PV544

Sommaren 1974 presenterade Volvo efterföljaren 240/260, som byggdes i 19 år och cirka 2,8 miljoner såldes. Modellserien kompletterades av Coupé 262 C med en sexcylindrig motor (1977) designad av Bertone.

Volvo utvidgade också sitt produktsortiment nedåt och 1975 förvärvade bilavdelningen för det holländska företaget DAF. 300-serien tillverkades i den nederländska fabriken, varav 340-modellen också fanns med den steglöst variomatiska växellådan.

Större, starkare och mer varierande

240-serien, som introducerades 1982, var lite större än 700-serien. Till en början installerades en sexcylindrig motor i 760-modellen, som främst var avsedd att säkerställa Volvos framgång på den amerikanska marknaden. Den ädla Bertone Coupé 780 (1985) var också inriktad på Amerika. 740 (1984) med fyrcylindrig motor och olika kaross- och motorvarianter säkerställde volym i Europa. De vinklade kombiversionerna av 740/760, loadmaster par excellence, mottogs särskilt väl.

1967 Volvo 1800 S "ST1" från "The Saint" (TV-serien)
1967 Volvo 1800 S "ST1" från "The Saint" (TV -serie)

1986 presenterade Volvo 480, en sportig kombi med designelement från P1800 ES och var företagets första framhjulsdrift. Från och med 480 kompletterades Volvo 1988 med sedans 440 och 460, som medvetet riktades till en yngre grupp köpare. 400-serien tillverkades i Nederländerna.

I juni 1991 presenterade Volvo en helt ny bil: Volvo 850. Med 16 miljarder svenska kronor (4 miljarder schweiziska franc) representerade den det största industriprojektet i Göteborgsföretagets historia och var banbrytande för företagets vidare utveckling.

700-serien ersattes av modellserierna 1991 och 940 960. Som med föregångaren var många kroppsdelar gjorda av galvaniserat stålplåt, vilket i kombination med de robusta motorerna möjliggjorde mycket höga körsträckor. Fordon med mer än en halv miljon kilometer är inte ovanliga.

1999 övertogs Volvo av Ford. I mars 2010 sålde Ford Volvo Car Corporation till det kinesiska företaget Geely. Under honom återfick Volvo sitt oberoende och kunde utvecklas kontinuerligt

6 tankar om “Svenskt kulturarv besöker Unterseen"

 • blank

  @ C. Bleile,

  1.000 tack för den här fantastiska artikeln och bilderna. Det var ett mycket, mycket stort nöje för mig.

  Bra. Tack.

 • blank

  Tyvärr kan jag inte komma till Unterseen från Belgien i tid. Så en begäran; ge oss massor av bilder från det här trevliga mötet via den här bloggen så att vi kan uppleva allt. Grattis från och med nu till organisationen av detta evenemang.

 • blank

  Ett trevligt evenemang i Schweiz. Grattis till denna fantastiska idé i kombination med den svenska nationaldagen. Och tack till Tom för den svenska bilen “Schnelllauf”, som är väl värd att läsa ;-).
  Baserat på de verkliga registreringsuppgifterna är det redan klart vad en "dvärg" SAAB var i Trollhättan ...
  ... 240/260, som byggdes i 19 år och såldes cirka 2,8 miljoner gånger = cirka 147.000 XNUMX stycken per år! Från en modell !! Det visar dock också att det var möjligt att hålla på en produktionsserie länge och fortfarande sälja volym.
  Det kan naturligtvis också vara tydligt under de första åren. mer 240-ziger såldes och i slutet bara homeopatiska doser ...
  Det är fortfarande en imponerande lång produktionscykel. Då kunde du hållbart ...

  • blank

   @ Aero-9-3

   det är ännu galnare. Som om 19 år av 240 inte räckte för hållbarhet är serien faktiskt inget mer eller mindre än fortsättningen och modifieringen av 140. Det hade tidigare rullat av monteringslinjen i åtta år och från 8.

   Volvo har installerat samma vindruta i båda serierna i 27 år (till exempel). Förhållandet mellan de två serierna och deras överlappning i design och teknik är för olika för att listas här ...

 • blank

  En glimt av hopp! Jag är glad för Saabs vänner i Schweiz 🙂

 • blank

  Äntligen kan ett SAAB-evenemang hållas igen. Vi är glada!
  Vi ses i Unterseen

  Fortsätt SAABing Daniel

Kommentarer är stängda.