Välkommen till Saab Wonderland

Det är tisdag, strax före 9.00:9000 XNUMX har en workshopmöte på Saab Service Frankfurt. Inte en lång affär, jag kan vänta på min bil. Vädret är inte så snällt mot mig. Om och om igen korta duschar, då och då ett gap i molnen, då kommer solen igenom. Gården är full av bilar från Trollhättan. Jag tycker det är fantastiskt och jag ska på en rundtur i Saab Wonderland.

Showens stjärnor - två Saab 9-5 NG
Showens stjärnor - två Saab 9-5 NG

Det färgglada Saab-underlandet

Underlandet är en stor show. Skådespelarna är en färgglatt blandad grupp, bestående av den sista Saab som rullade av linjen i Trollhättan och de hopplösa, för vilka Fechenheim är det sista stoppet i billivet. Mellan parkerar de med hopp, som väntar på restaurering och som kommer att fortsätta att leva med de hopplösa organdonationer.

Stjärnorna på denna regniga morgon är två Saab 9-5 NG Aero. De är bröder i ande och i färg. Båda bär Oak Metallic; chansen att möta två av dessa fordon i den här färgen på ett ställe i Tyskland är liten. Här i underlandet är allt möjligt. Även att plötsligt ingen kommer att ta hand om de två 9-5 eftersom något mycket bättre rullar in på gården.

Min turné fortsätter över torget. En vacker Saab 99, en 900 i en djup sömn som fäster mossa. Alldeles bredvid den finns en 96, som berättar med fina små detaljer hur mycket uppmärksamhet på detaljer trollen byggde sina bilar med. Då och då en 900 II, en 9-5 och ett par 9000. De flesta av dem kommer att förlora sina liv, slakten har redan börjat. Många delar för klassikerna finns inte längre i Sverige, det enda som hjälper är att donera organ så att några fler Saab kan stanna kvar på vägen.

Transportören

I den tidigare biltvätten finns massor av växellådor och motorer lagrade, och vad jag tog med mig den morgonen med 9000. Reservdelar överförs från Barcelona till Frankfurt, i andra riktningen än för några veckor sedan när vi skickade delar med flygfrakt främjas. Vad tog jag exakt med till Frankfurt ... frågade jag inte. 9000 är bara skåpbilen, ordern kom från Lizis garage, och som transportör du laddar är du diskret, du frågar aldrig.

Medan jag promenerar genom underlandet är det mycket trafik på gården. Kunder kör upp och försvinner sedan igen, jag tänker på om jag kan ta med en solstol nästa gång och bara njuta av Saab-händelserna i några timmar. Kanske skulle det vara en affärsmodell. Dagsbiljetter till Saab-galna människor som sedan kunde njuta av Saab-känslan i några timmar. Dagsbiljetten 50,00 €, en halv dag 30 €. Ett mellanmål vid lunchtid och kaffe ingår.

Transportören. Den här gången Barcelona - Frankfurt
Transportören. Den här gången Barcelona - Frankfurt

Stjärnorna i Saabs underland

Sedan finns det rörelse i landskapet. De två Saab 9-5 NG Aero är bleka, Oak Metallic-lacken tappar sin färg. En Saab 9-5 OG rullar in på gården. Inga registreringsskyltar, färska från skåpbilen. Färskt, det är timens ord. Ny bilskick, läder som i utställningsrummet, en pärla från Schweiz. Min puls ökar märkbart, och det finns den här vill-ha-reflexen.

Saab 9-3 Aero US Spec.
Saab 9-3 Aero US Spec.

Men det blir värre!

Några minuter senare nästa stora spelning. En 9-3 aero i USA trim. Holländskt (?) Tullnummer, mullrande V6-ljud. Biltransportören spottade honom också. Pergament-silver och i bra skick. Om jag hade valet mellan de två bilarna nu, skulle det vara väldigt nära. Men jag har inte det. Lyckligtvis. Båda Saab tillhör en Saab-samlare i Frankfurt som sägs ha en parkeringshus med flera våningar full av Saab någonstans i staden.

Lyckligtvis är mitt möte över. Jag strålade ut ur detta Saab-underland i sista minuten. Innan jag kan tänka på vad jag måste göra för att få åtminstone en av dessa bilar. Showens slut.

Åh ja. Varför var jag faktiskt i Fechenheim? Ett TÜV-möte. Hur intetsägande. Rapporten följer.

8 tankar om “Välkommen till Saab Wonderland"

 • blank

  Bra artikel Tom, hoppas vi kommer att ta reda på någonstans vem som har den här vackra Saab-samlingen i Frakfurt och vem vet; kan vi besöka den här samlingen igen?
  Det är ett nöje att läsa det här inlägget.

 • blank

  Tack för den lyckliga SAABy Whitsun. Denna rapport ger också hopp: Hopp för entusiaster som vill ha SAAB och sparar inga ansträngningar för att använda / leta efter / bevara dessa optiska "delikatesser". Underbar!
  Jag kan tydligt komma ihåg och förstå situationen på återförsäljargården. Under inspektionen kröp jag också alltid runt den andra vackra, önskvärda SÄÄBE på gården ... vilken fantastisk färgkombination, galna dessa fälgar för SAAB, bra, hur väl omhändertagna, vacker helhetsbild etc. gick igenom min huvud. Alltid emotionell mental bio :-). Utmärkt.
  Tack till SAAB-räddarna!

 • blank

  93 med sin färg, en dröm. Påminner mig om min peppargröna 93 SC.

  • blank

   Färgkombination

   Trevlig förening. Ja, det skulle ha något, tomat och peppar, gamla och unga, 93 och 9-3 SC sida vid sida i en trädgård. Du har skapat en vacker bild och huvudbio.

   Jag blir hungrig just nu och måste verkligen köpa färsk grön paprika igen. En mycket fantastisk krydda - kulinarisk så speciell och unik som bara en Saab är i en bil.

 • blank

  Jag måste också åka till Frankfurt i Saab Wonderland. Bra bilar! Snyggt skriven rapport! Något för själen vid pingsten.
  Alla här, glad pingst!

 • blank

  Ja, "vill ha". Effekten hoppar igenom texten. Det är fantastiskt 🙂

 • blank

  effekt 🙂

 • blank

  Helt enkelt underbart, i underlandet och jag smälter bort. 9-3 Aero i USA Trim skulle ha accelererat min puls dramatiskt och jag ville redan ha börjat medan jag läste! Tack för det ensamma och ha en trevlig pingstsöndag alla

  13

Kommentarer är stängda.