Saab är igång - resultatet av maj-auktionen för samlarfordon

Auktioner för samlarfordon är inte längre en säker framgång. Bilweb May-auktionen var därför ett stämningstest mitt i koronapandemin, som Sverige har ett fast grepp om. Den här gången var Saab-deltagandet hanterbart, bara två av bilarna kom från Göta Älv. Men de hade allt. Och en sak kom som en överraskning.

Saab 900 Turbo 1987
Saab 900 Turbo 1987

Generellt blev resultatet Auktion strimmig. Amerikansk plåt, traditionellt populär i Sverige, låg ofta långt under uppskattningen. Som alltid var Mercedes en säker satsning, på BMW gick det ganska bra, hos Volvo såldes hälften av fordonen till önskat pris. Inte dåligt och lite bättre än de tidigare auktionerna. Två Saab var också tillgängliga. En en spännande Cabrioletdet var verkligen anmärkningsvärt.

En klassiker från första hand

Det som kom från första hand var ursprungligen ett presentationsobjekt för introduktionen av den klassiska 900 cabriolet i Sverige. Några kilometer, ett mycket gott skick och ett fint färgschema gjorde det till en hemlig favorit. Auktionshuset satte priset mellan € 19.500 21.500 och € XNUMX XNUMX, ett något högt pris för Sverige. Men relativt lite för den tyska eller nederländska marknaden.

Frågan var, skulle det utropade priset uppnås, eller kan man slå billigt på eftermarknaden? Saab nådde sitt uppskattade pris och gick till en ny ägare för cirka 21.000 900 euro plus köparpremie. En XNUMX-cabriolet är alltid en valuta, även i svåra tider.

Första risken och irrationaliteten

Det såg inte lika avslappnat ut med den andra Saab. En cool en Saab 900 Turbo, ett erbjudande som krävde irrationalitet och risk. Eftersom Saab hade det riktigt stort under huven. En 16-ventilturbo finns sällan i en Gradschnautzer 900, det är den optimala kraftmaskinen som är kul. Dessutom fanns det relativt få kilometer, ett första ägande av Saab AB och en absolut lyxutrustning.

Å andra sidan finns det mycket arbete som lurar på sidan av risk och irrationalitet. Kroppen har rost, Saab är ett fall för en restaurering med det mycket stora besticket. Men resultatet skulle bli en ovanlig, beroendeframkallande bil.

När jag introducerade 900 Turbo för några dagar sedan skrev jag om den:

Levd Saab-galenskap är en del av att våga våga sig in i detta projekt. Men utan modet att vara orimligt och ta risker skulle livet vara tråkigt. Du kan alltid köra elbil senare.

Åtminstone en annan person på denna planet såg det på samma sätt. Turboen översteg det uppskattade priset, som uppskattades mellan 4.500 och 5.500 euro. För motsvarande 7.500 XNUMX € plus köparpremie kör Saab in i ett nytt liv och ett nytt äventyr.

Det är trevligt om det fortfarande kan finnas så mycket fordons irrationalitet i denna värld.

Med bilder från bilweb

7 tankar om “Saab är igång - resultatet av maj-auktionen för samlarfordon"

 • blank

  93X är ett superfordon. Jag har kört min kombi i 7 år! Även utan ”Hirsch” är han snabbt i rörelse. För utflykter i bergen, särskilt på vintern, är det den perfekta partnern.
  Var bara tålmodig, en älskare kommer att ha kontakt!

 • blank

  Fantastiska resultat!
  Jag är särskilt glad för den ”riskabla budgivaren”. Får han i spe ha mycket kul med sitt kraftpaket ...

 • blank

  "Du kan alltid köra elbil senare." Kan jag skriva 100%.

  11
 • blank

  Bara 2

  Men de till det uppskattade priset och högre. Är det inte goda nyheter?

  Jag läste det så här: den som har en behåller den. Därför bara två. Om du vill ha en Saab-klassiker måste du gräva djupt i fickan. Ständigt djupt för konvertibler, allt djupare för andra modeller. Är det inte bra!

  Saab hjärta, vad vill du mer?

  11
  • blank

   Generellt sett är nyheterna bra. Faktum är att färre och färre Saabs levereras på bilweb-auktioner. Det verkar som att entusiasterna behåller sina fordon.

   Det som är extremt märkbart i år är bristen på bra Saab. Workshops som säljer Saab rapporterar nu genomgående stark efterfrågan och alldeles för få fordon som finns tillgängliga. År 10 efter Saabs slut och med tanke på den subventionerade elbilens eufori, en något anmärkningsvärd situation.

   11
   • blank

    @Tom, det kan vara vad som helst. Jag förstår inte. För tillfället erbjuder jag en av de sällsynta 9-3X. Med XWD, med automatisk, med Hirsch Performance, med bara 95000 km, med TÜV 05/2023, toppskick etc.
    När det gäller priset lämnar jag till och med möjligheten att göra mig själv ett rimligt erbjudande! Och reaktionen på detta erbjudande? Bara ingenting, noll förfrågningar. Är en 9-3X bara fel Saab?

    • blank

     Vissa serier är efterfrågade, andra mindre. Ett exempel: 9-3 I sitter för närvarande i källaren och väntar på att bli återupptäckt som en klassiker. Det kommer att hända, men det tar tid.

     Det kan vara liknande med 9-3X. Han är den exotiska bland Saab. Alla som ville ha en fick det genom import från Grekland. Åren med hype är över. Den lilla marknaden är mättad, ingen utanför scenen har den här bilen på sin radar. Tålamod ensam hjälper.

Kommentarer är stängda.