Saker som fungerar. Men de är inte roliga.

Det är värt att prova saker. Först då kan du berätta om idéer fungerar. Ibland fungerar planerna, men du kan se att de inte är roliga trots deras framgång. Detta inkluderar ämnet Volvo. För mig har varumärket alltid varit livlinan ur bilsynpunkt. Kör en Volvo när det inte längre finns en ny Saab eller en Saab i acceptabelt skick. Så det kom att Volvo hittade sig på bloggen som en logisk Saab-släkting.

Ja, det finns också en Volvo bland bloggare. XC90 från Mark.
Ja, det finns också en Volvo bland bloggare. XC90 från Mark.

Dessutom kör vän Mark och co-blogger nu Volvo nummer 2, är nöjda med det och XC90 passar bra in i hans Saab-dominerade svenska flotta. Vad mer kan gå fel där? Egentligen ingenting. Under de senaste veckorna har det upprepas här Volvoteman att läsa. Ett färgstarkt urval som testlaboratorium för att ta reda på vad läsarna är intresserade av och om de ens gillar att läsa något från Volvo.

Resultatet är väldigt fantastiskt. Volvos texter fungerar bra, oavsett vad du skriver om. Det överträffar alla förväntningar. Gillar Saab-förare Volvo bra? Så verkar det vara. Det är precis där mina två problem börjar, som jag bara kunde känna igen mitt i experimentet.

Problem nummer 1. Det finns för många historier runt Volvo.

Ur svensk synvinkel är Volvo-ämnet mångfacetterat. Dramatisk, för att komma till saken. För i Sverige är folk just nu oroliga för varumärket. De senaste Geely-besluten ger minnen från Saab. Människor pratar redan om GM-effekten. Vad hände? Under Geely-ledning blir en Volvo en Lynk & Co eller en Polestar. Samma bas, olika design, bättre prestandadata och ett lägre pris. Detta är vad som hände senast med Volvo XC90, som också finns i ett nytt utseende som Lynk & Co.

Märketeknik på hög nivå, som påminner om kannibaliseringen av Saab. Dessutom sparar Volvo utveckling och innovationer försenas. Å andra sidan måste försäljningen slå rekord till varje pris. Är det relaterat till börsintroduktionen i Stockholm och Shanghai, som återigen står på dagordningen för slutet av året?

Problem med de många Volvo-ämnena för bloggen: Om du skulle uppskatta alla händelser i enlighet därmed skulle Volvo-ämnet vara dominerande. Och det kan inte vara.

Problem nummer 2. Jag tycker inte om det.

Mitt andra problem börjar med Volvos produktsortiment. Det finns exakt en bil som jag tycker är spännande. S60, som inte spelar någon större roll i Volvo-världen. Resten? SUV vart du än tittar, och för att fylla på det, den nya Volvo C40som en svensk autotidning kallade en "klump". Och i nästa mening insåg jag, precis som jag, att innovativ design kan hittas någon annanstans idag. På Hyundai och Kia, till exempel.

Okej, jag kände produktsortimentet innan jag startade Volvo-äventyret på bloggen. Jag kände tristess, men jag hoppades på gnistan som hoppar över när du är intensivt bekymrad över något. Det fanns ingen gnista, och insikten att även mycket bra läsantal inte motiverar varje projekt följde omedelbart.

För mig är det dags att säga adjö till Volvo-frågan. Varumärket försvinner inte 100% från bloggen, men för mig som författare är det inte längre ett problem. Ingen passion och inget roligt. Livet är för kort för att kompromissa av detta slag. Volvo är fortfarande en utflykt, en kort romantik utan lyckligt slut. Förhållandet med varumärket är fortfarande inte utan sympati, även om detta främst gäller de gamla modellerna. Läsantal och klick var aldrig målet för projektet, och om jag besviken den ena eller den andra läsaren är jag ledsen.

24 tankar om “Saker som fungerar. Men de är inte roliga."

 • blank

  Jag kom till Saab för över 10 år sedan för att jag verkligen ville ha en Volvo, nämligen en V70 med en stor bagageutrymme och därför gott om plats för barnvagnen. Tack vare skrotbonusen blev resultatet en Saab 9-5 kombi, som jag fortfarande sörjer idag. Det fanns helt enkelt inte längre en prisvärd V70.
  Däremellan var en Saab 9-3 cabriolet och en 9-3 kombi våra bilar. Samtidigt är den sista Saab borta och vi kör en Volvo, en V40 och en V70 D5, som ersattes av en V2 för 90 månader sedan. Skattereglerna för egenföretagare gör användningen av en "gammal" bil helt enkelt oekonomisk. Så, bort med V70.
  V40 är en bra, ekonomisk bil, som tyvärr har avbrutits av Volvo till förmån för SUV -produktion. Jag undrar verkligen vad denna modellpolicy handlar om. Enligt min mening kan dessa "tankar" inte vara lösningen. Och rent visuellt tycker jag att allt är en påläggning.
  Eftersom jag har en stor bagageutrymme som det viktigaste kravet på min bil för tillfällig transport av musikinstrument och från min synpunkt finns det inte längre något alternativ till Volvo inom den nya bilsektorn, bara V90 återstod. Visst en bra bil om du är en bilprovare, jag fick också ett mycket billigt leasingavtal. Men ärligt talat vet jag inte vad V90 ska vara: Du har en bagageutrymme i denna enorma monter som i en gammal Golf stationcar. Naturligtvis är allt super chic och fullt av teknik, men behöver jag det? Nej. Jag föredrar att lämna bilen eftersom trafiken bara irriterar mig. För mig är V90 den mest själslösa bilen jag någonsin har ägt. Men denna Volvo har också något positivt: Det är den perfekta modellen som jag känslomässigt kan säga adjö till bilen med. Jag hoppas att vid slutet av leasingperioden 2024 har något uppfunnits som jag kan komma från A till B och inte längre behöva köra bil. Förresten köpte jag en riktigt fin cykel med intäkterna från försäljningen av min Saab 9-3 Cabrio.

  4
  1
 • blank

  Märketeknik

  Fantastiskt, men inte en enda av de många kommentarerna går in i detta framstående och explosiva avsnitt i artikeln ...

  Enligt artikeln är en stor fråga i S om Volvo nu blöder ihjäl. Och här hoppar ingen på den. Jag också nu och bara för att uppskatta artikeln.

  På något sätt är du verkligen tråkig. Förlusten av varumärken och varumärkesidentiteter brukade röra mig. Men tänk om undantaget blir regel?

  Idag rycker jag lättare på axlarna. Volvo?
  Nästa länk i en lång kedja.

 • blank

  Hej där!
  Ok, jag erkänner att jag fortfarande bär Saab-genen 100% och att jag skyddar och tar hand om mina båda skatter.
  Men Tom, Alltför mycket personliga utvärderingar har tagits in här och jag tror att Volvo också måste agera ekonomiskt, vilket aldrig var möjligt på Saab de senaste decennierna.
  Du firar 9-4x här i blocket, som fanns tillgängligt i blygsamma enheter, men låt oss vara ärliga, det var en SUV som de ville erövra Europa med.
  Bilen var optiskt bra, men utförandet var blygsamt (som 9-3 i 2-serien, 9-5 i den första serien och och och ...).
  Volvo gör ingenting annat för att hävda sig i toppligan med sina SUV (förresten, jag tycker inte det är dåligt).
  Personligen tycker jag att V90 och V60 är mycket framgångsrika (ok V40 .... Jag är tillbaka med Tom och svenskarna, du kan inte erbjuda någon).
  Men och det visar också registreringsstatistiken, planen fungerar och fordonen ligger i registreringsnumren över 5% (förresten lyckades Saab aldrig det i Tyskland).
  Hur som helst ser jag det kritiskt att alla biltillverkare nu desperat försöker arbeta tillsammans med andra för att bli mer ekonomiska.
  Det är bara en tidsfråga innan Opel, Alfa och Co som Saab, till exempel, försvinner.
  För min del (OK, jag jobbar för ett VAG-varumärke) kan jag definitivt få ut något av en Volvo och jag tycker att det är bra att hur som helst, åtminstone ett svenskt varumärke fortfarande kan hålla.
  I denna mening, ha en trevlig kväll för dig

  7
  7
 • blank

  Jag skriver under varje rad i den här artikeln och känner mig bekräftad i mina handlingar (efter att ha läst alla inlägg): Jag släppte nyligen min hyrda VOLVO V90 T8 från kontraktet ett år för tidigt (för ett mycket tydligt fyrsiffrigt belopp) och jag köpte själv en SAAB 4-9 NG Vector 5T AWD (MY 2.0) i "full utrustning" (inkl. glastak) och jag är glad och stolt över att få köra en så tio år gammal, men samtidigt modern och unikt designad bil.

  17
 • blank

  Hej Saab vänner, jag läste dina kommentarer på VOLVO i lugn och ro, jag skulle skriva mycket - men inte andra. På något sätt logiskt - påståenden och smaker är naturligtvis lika olika som vi människor - och det är bra jag tror - annars skulle det vara tråkigt ...
  Men nu skulle min (provocerande) fråga - om SAAB skulle vara starkt i kinesiska händer och skulle bygga exakt dessa bilar - skulle vi då bedöma exakt det eller skulle dessa modeller kanske vara den ultimata inom bilteknik?!?
  Missförstå mig inte - jag är en SAAB av övertygelse och det kommer nog att förbli så (om du låter oss köra våra förbränningsmotorer ännu längre), men ibland tycker jag att våra rosa Saab-glasögon är mycket subjektiva ...
  Med detta i åtanke - ha en trevlig kväll och låt oss fortsätta att vårda och ta hand om våra skatter ...

  16
  • blank

   Mycket bra fråga

   Jag föreställer mig att det är tvärtom.
   Inte allt som händer idag är mycket skit helt enkelt för att det inte finns någon Saab-logotyp, utan för att det helt enkelt är mycket skit.

   Men jag tror också att Saab skulle delta idag. Att Saab aldrig blev generad är nog bara nåd för en tidig död.

   Men åtminstone på det sättet kan du minnas Saab kärleksfullt. behålla och ta hand om dem. Volvo gör det svårare för mig varje år ...

   15
  • blank

   Om Saab hade fått kineser är ett öde liknande Volvos möjligt.

   Men det behöver inte vara så. Allt kunde ha visat sig annorlunda.

   Kanske saknar Volvo den eviga rivaliteten med den lilla rivalen från Göteborg. Jag tror att båda märkena hade nytta av det och det var därför de var så olika och så ”svenska”. Utan Saab -konkurrenter är Volvo tyvärr precis vilket märke som helst med alla produktsortiment och Kina mainstream.

   10
  • blank

   När jag ser vad Volvo bygger under kinesisk ledning kan man vara glad att Saab AB, NEVS har återkallat namngivningsrättigheterna! Endast de 420 byggda NEVS Saab 9-3 med turbo är positiva!
   Det är bra att vi skonade StartStop, 3-cylindriga, BMW-motorer, el, etc.!
   Jag kommer att fortsätta att ta hand om mina Saabs och köra dem länge och jag kommer att skratta åt människor som reser med 1 liters motorer eller elvagnar.
   Förresten var kvaliteten på Volvo-fordon under Ford-ledning den bästa Volvo någonsin har haft! Det var inte för ingenting som Tuve Johansson var tvungen att lämna sin tjänst som Volvo Car Manager på grund av S80s dåliga kvalitet, och Hans Olof Olsson följde!

   5
   1
 • blank

  VOLVO saknar konkurrens från SAAB, ja åtminstone har Polestar (ännu) ingen SUV, och nummer 1 skulle vara min favorit just nu om jag tvingades köpa ett nytt fordon.

  SUV är ibland meningsfullt, men bara ibland, det är därför bara en SUV hittade sig in i vår familjs flotta (5 fordon).

 • blank

  Jag kommer inte att sakna Volvo ... det var ändå bara ett dekorativt svenskt tillbehör för mig. Volvorna som jag nu möter på vägen, skrämmande knubbiga från utsidan. Inuti kan jag inte och kommer inte att döma.
  Varför skulle jag vara intresserad av en Volvo om fordonet inte tilltalar mig utifrån ...
  Alltså: Jag SAAB full bredd! Det ”berömda” sättet att tänka utanför boxen ..., objektet behöver inte komma från Sverige ... ;-).

 • blank

  Ja, Tom, jag kan förstå vad du skriver ...
  Volvo med Google Assistant, det vill jag verkligen inte, kanske kommer jag inte att hänga med i tiden heller, möjligt.
  Under lång tid var Volvo ett självständigt alternativ för mig: serien 2, 7 och 9, de var solida, lugna och bekväma körsträcksätare. Jag gav också min XC 70, serie 1, en 9-5 kombi och jag är fortfarande mycket nöjd.
  Men produkterna under nuvarande ledning, se ovan ... ..
  Det räcker om tyska premiumtillverkare underkastar sig kinesisk smak. Mycket tveksamt för mig av olika skäl!

  15
 • blank

  Volvo är inte längre ett alternativ. Den tidigare skickligheten att göra saker annorlunda är historia och design mainstream. Fokus ligger på Kina och eftersom de älskar feta stadsjeepar där, bygger de dessa saker. Det är synd, för efter att ha gått från Ford tycktes det gå bra.

  Tyvärr blev allt som skulle ha varit spännande inte verklighet. Ingen kupé och ingen svensk cabriolet eller en kompakt liten Volvo. Allt var underordnat strävan efter avkastning. Andra märken har en bättre portfölj, inga kinesiska ägare och erbjuder fortfarande individualitet till ett rimligt pris. När Volvo och priserna kallas upp är jag nu ur vägen. Inte för att jag inte hade råd med det. Men eftersom jag i det här fallet inte har råd med det.

  18
 • blank

  Jag körde själv en Volvo i slutet av 90-talet, mellan 70-90.000 5 km varje år. Mina grannar trodde att jag handlade bilar, så en gång i veckan kom jag hem med en ny bil. Kvaliteten var usel. Drift och körbeteende var utmärkt, 90-cylindrig diesel var rolig och förbrukningen var rimlig. Men besväret med verkstäderna och Ford-kvaliteten är otroligt. För två år sedan fick jag köra en V4CC D72.000 i ett år. Skurade 2 11,5 km på ett år. Stora platser, utrymme bak som Skoda Superb, körbeteendet tack vare luftfjädringen på bakaxeln är en dröm. Men 100 ton stål tar snabbt vägen när man kör snabbt (1 l / 80 km diesel). Klart för mycket i klassen. Och tjänsten en skräck, om jag fortfarande tänker på det idag får jag huvudvärk. Kvalitativt en av de bästa bilarna jag har kört. Men själlös ... Det beror inte bara på designen, vilken man gillar eller inte. Fordon måste också vara användbara i vardagen. Och om du inte kan komma in på en navigationsdestination under körning (mina barn skrattade regelbundet åt varandra när de använder rösten) och funktioner helt enkelt är dolda i tredje eller fjärde nivån i systemet, förlorar du väldigt snabbt nöjet i fordonet. Och skattebetalaren på XNUMX% fruktar listpriserna. Till och med den billigaste leasinggraden i sin klass hjälper inte. Enligt min mening är det fel policy att göra fordon dyrare och dyrare och sedan locka företagskunder (XNUMX% av nya bilköp är företagskunder) med höga rabatter. Individen betalar sedan ovanpå den i slutet av månaden genom den monetära fördelen. Varumärkets korta topp (ibland inte kör Audi, BMW eller Mercedes) verkar bara ha varit en blixt i pannan. Enligt min mening har Volvo upprepade gånger satt fantastiska fordon på vägen ett tag, men tappade sedan snabbt tråden och dök in i tredje raden. Alla gör bara vanliga, SUV: er är bäst med elektriska enheter. Men vill vi verkligen det? Var är den lilla, praktiska bakhjulsdrivna konvertibla som sätter ett leende på våra ansikten i bergen. Var är de vackra formerna, bilarna i vardagen, som sticker ut från enhetligheten. Designers som Bangle är inte längre tillåtna (inte alla gillade designen, men har varit super framgångsrika för BMW), så risken för företaget skulle vara alldeles för hög.

  17
  1
  • blank

   1% regel

   Trevligt att någon pratar med dig. Båda parterna är en tagg i min sida.
   Bilindustrin slår inte på att dess rabattpolicy är kontraproduktiv. Rabatten på upp till 25% jämfört med listan kan vara effektiv i reklam och högljudd, men i slutändan betalar köparen helt enkelt mer till skattemyndigheterna än vad som är lämpligt för en bil vars verkliga värde som nytt ligger långt under listpriset.

   Och lagstiftaren är inte intresserad av hur skadlig denna förordning är för människor och miljön, hur orättvis den är. Ett exempel: 2009 köper en egenföretagare en 9-5 SC BioPower med endast 20 tusen kilometer och ännu inte 2 år för endast 15.500 3 €. Om han vill använda de tre åren enligt 1% -regeln utan loggbok, måste han betala skatt på cirka 14.400 XNUMX euro i kontanter - nästan hela inköpspriset - bara för att kunna dra av några bränsleintäkter och serviceavgifter relativt obyråkratiskt i gengäld. Det är helt grotesk. Det är som om staten inte ville att egenföretagare skulle komma till sina kunder med ett begagnat fordon på ett kostnadsmedvetet och miljömedvetet sätt. Det är som en böter. Vill du arbeta? Behöver du en bil? Vill du inte ha en loggbok? Inga problem! Zack, öppna din hand. Pengar eller liv?

   Det duger inte.

  • blank

   Hej alla,
   vi kör, bredvid 3 Saab, en Volvo V40 med den unika 5-cylindriga 150 hk diesel
   Tyvärr har denna fantastiska motor rationaliserats. En fantastisk bil, sportig, ekonomisk och hemma på långa sträckor. Jag ville ha en liten, säker, modern och pålitlig bil för mina avkommor, tyvärr erbjuder Saab inte längre detta.
   Snälla inga kommentarer nu om Saabs tillförlitlighet och säkerhet, jag kör en 2002-9 Aero stationvagn 5 som en företagsbil, jag vill inte sakna den heller

 • blank

  Volvos design är inte längre spännande, tycker jag. Därför behandlade jag mig själv på en Lexus UX förutom min SAAB 93. I alla fall är det ovanligt när det gäller design ...

  4
  2
 • blank

  Volvo, riktigt bra bilar ...

  Det var en gång. Personligen är jag ett stort Volvo-fan, men roligt nog slutar det med Saabs konkurs ...

  För mig gjorde Volvo de bättre bilarna fram till 1970-talet. Efter det är Saab motsvarande eller ännu bättre för mig, beroende på vilken modell med vilken motor vi pratar om ...

  Och efter Saabs konkurs kom inget från Göteborg eller Kina som skulle intressera mig.

  Det är som om inte bara Saab utan hela den svenska bilindustrin har begravts. Det är åtminstone min subjektiva och mycket personliga uppfattning ...

  För mig är nya Volvo-bilar ingen tröst för förlusten av Saab. För övrigt är det inte heller Evergrande-bilar.

  16
 • blank

  Jag tittade också nyligen på Volvo när jag letade efter en ny företagsbil. För mig finns det två förhållanden, en stor bagageutrymme och minst 1.500 kg släpbelastning för min hobby segling.
  Om du fortfarande letar efter en plug-in-hybrid blir luften väldigt tunn. Jag vill inte ha en SUV, jag föredrar en kombi. Det finns bara V60 eller V90 och stationvagnarna från VW-gruppen kvar, det finns för närvarande bara ett fåtal. Om du sedan tar förhållandet mellan pris och prestanda är V60 i en dålig position, V90 ännu värre. Så jag har nu slutat med Skoda Superb och min Saab-flotta kommer tyvärr att minskas med en 9000er.

  4
  6
 • blank

  Ingen kärlek till Volvo från bloggare och läsare. Jag kan förstå det. Volvo är mycket framgångsrik, men den specifika charmen är borta. Den 100% elektriska strategin visar att det som beställs i Peking utförs lydigt.

  Tiderna då det fanns oberoende, typiskt svenska lösningar och sätt är över. Tyvärr är Volvo bara mainstream i Kina.

  24
 • blank

  Rapporter om biltillverkaren VOLVO, som har varit i händerna på en kinesisk superrik i flera år, är ändå inte min favoritläsning. Till och med utformningen av de nuvarande större modellerna verkar på något sätt knubbig för mig - detta gäller särskilt S 90- och V 90-serien.
  En liknande täckt främre sektion kan också hittas på nyare BMW-modeller - där beror det antagligen på kinesiska kunders smak.

  Jag ser fram emot nya ämnen som rör vårt favoritmärke SAAB - detta borde verkligen vara i fokus i framtiden. Ändå är du välkommen att titta utanför lådan - men det finns också andra märken än VOLVO, som kan rapporteras på bloggen här bredvid SAAB då och då.

  23
 • blank

  Sedan Volvo meddelade att de inte längre skulle använda dieselmotorer utan bara förlita sig på elektriska drivenheter har Volvo-frågan behandlats för mig.
  Dessutom dricker plug-insna för mycket utan den elektriska enheten, så för mig som frekvent förare är det inget intresse.
  Modellpolitik med fokus på stadsjeepar är inte heller för mig.
  Synd …

  18
 • blank

  Jag trodde att Lynk är baserad på XC40?!

  • blank

   Det finns nu en stor Lynk för Kina. Det är en förklädd Volvo XC90.

 • blank

  Som du sa är Volvo hittills ett populärt ämne. Jag känner på samma sätt, jag kan inte göra någonting med alla stadsjeepar. Mitt intresse är också mer i riktning mot sedans, kupéer, konvertibler. Så S60, S80, möjligen stationära derivat också. Kupé? Nej, konvertibel? också noll. Ägarens utveckling och utspädning av varumärket spelar också in, så att Volvo, till skillnad från tidigare, inte längre spelar en roll eller är av intresse för mig. Det är synd faktiskt.

  17

Kommentarer är stängda.