Kylvatten luktar och problem med den automatiska luftkonditioneringen

När en bil är smal 23 år kan den få problem då och då. Lukten av kylvatten som Saab 9000 sprids i inredningen märktes. Orsaken förblev ett mysterium, för för ett bra år sedan hade alla slangar bytts ut. Högkvalitativa silikonslangar ska säkerställa säker drift. Var beslutet fel i slutändan?

Saab 9000 på Saab Service Frankfurt
Saab 9000 på Saab Service Frankfurt

Lukten av kylvatten - ett mysterium

Lukten i sig var för intensiv att ignorera. Vattenläckage var ingenstans synlig, de första oraklen hänvisade till själva slangarna. Kan dessa vara felaktiga? Oraklet blev inte sant. Orsaken till defekten hittades äntligen i vattenkylaren. Plastkontakten mellan kylaren och den nya silikonslangen hade kapitulerats, hade blivit genomsläpplig och låtit vätska rinna ut.

Ingen överraskning efter 23 år. Men en intressant fråga uppstår: är denna defekt en konsekvens av Byteshandel från förra året? För även vid den första provkörningen övergav sig en antik kontakt till det tryck som nu byggdes upp i de nya slangarna. Det kunde vara möjligt. Men var skulle alternativet vara?

Lämna allt som det är och vänta tills en stenåldersslang i motorrummet tappar sin ro efter nästan ett kvarts sekel?

Permanent byggplats automatisk luftkonditionering

Den automatiska luftkonditioneringen i Saab 9000 är en del av märkets finaste timme. När den släpptes var den innovativ, sensorn för solens position något mycket speciell, bekväm och kraftfull. I princip är det fortfarande idag. På midsommar, i en modern bil, frågar du vart 30 års framsteg har gått. För det som för närvarande erbjuds är vanligtvis värre. Eftersom optimerad för låg konsumtion - och därför bättre för det globala klimatet.

Men denna högt berömda automatiska luftkonditionering är också ansvarig för att säkerställa att projektet Saab ännu inte har lyckats en enda säsong utan ett planerat besök på verkstaden. Först läckte den, sedan kompressorn var defekt. Den byttes mot en begagnad del som inte varade länge. Efter en kort period rapporterade det också med en läcka.

En ny Luftkonditioneringskompressor väckte en vilseledande säkerhet. Och faktiskt var det ett bra år av tystnad framför, Saab körde genom sommaren, men då minskade luftkonditioneringens prestanda kontinuerligt. Diagnosen var tydlig: en läcka. Om igen.

Det berodde på tätningar som helt enkelt hade härdat efter en lång tids användning. De byttes ut, inklusive den aktuella komponenten, eftersom ingen ville eller kunde garantera att den var läckagesäker. Nu är förhoppningen tillbaka att Anna-projektet kommer igenom sommaren bra och utan några haverier.

Äntligen klar Saab Frankfurt den årliga inspektionen. Som alltid utan klagomål, men med kärlek till den gamla burken. En närmare titt på möjlig rost är standard i Fechenheim. En möjlig plats hittades, rensades och visade sig vara ett falsklarm.

Saab var redo att hämtas på gården, arbetet förklarades i detalj och de gamla delarna var färdiga för inspektion. Detta är exemplariskt och på nivå med så kallade premiumleverantörer.

Det lämnar frågan om den nya himlen för 9000. Jag lämnade in Saab och sa "gör det". Var det för lätt att åka dit? En titt på den nya himlen och på något som jag aldrig skulle ha vågat följa med nästa artikel om Anna-projektet.

6 tankar om “Kylvatten luktar och problem med den automatiska luftkonditioneringen"

 • blank

  Stå på slangen

  Jag gillar 9K och särskilt den yngre Eros. Bra bilar. Fortfarande med rykte om att erbjuda relativt enkel och okänslig teknik ...

  Det är också sant. Speciellt när det mäts mot yngre fordon med alla nappar. Och ändå får det mig att tro att ett sådant ärevördigt fordon var så komplicerat och svårt att underhålla i ett pålitligt skick.

  Faktum är att cirka 90% av alla problem jag har upplevt och lidit med bilar kan spåras tillbaka till slangar, kontakter eller det elektriska systemet.

  Ibland tycker jag att en hållbar bil borde vara mycket enklare än en 9K Aero någonsin var. Men jag är långt ifrån säker.
  Full utrustning och motorer var helt enkelt alldeles för bra för det. Ett svårt ämne ...

  Hur det än är, det är bara bra om världen också håller unga och gamla timers som inte alltid gör saker så enkla för oss som vi skulle vilja. Komplexiteten ökar. Jag kan knappast föreställa mig att en nuvarande bil skulle kunna göra den till en klassisk bil ...

 • blank

  Jag gillar att läsa Anna-historien och har gjort det i flera år. Har jag någonsin läst mer om ett billiv? Antagligen inte. 🙂

  Tom, en fråga: någon gång övervägde du att sälja 9000. Du verkar ha avvikit från det, eller hur?

  • blank

   @Francis Ja, idén var i rummet. Jag känner mig som många andra fans av gamla bilar med detta projekt. Vid någon tidpunkt har du en kris, du ser inte ett land och du vill separera. Lyckligtvis gjorde jag det inte, jag tror att jag skulle ha ångrat steget.

 • blank

  Om det inte är hållbarhet i praktiken! En mer än tjugo år gammal ungtimer, bortsett från den "moderna" enhetligheten, räddade från förfall med en kunnig och kärleksfull hand. Ett förnuftigt alternativ till statlig subventionerad elektromobilitet. Du kanske kan investera e-bilpremien i en begagnad Saab - också ett bidrag till hållbarhet

  13
  1
 • blank

  9000 ser bättre och bättre ut genom åren, jag gillar designen. Det är trevligt när det finns så bra service i Frankfurt också!

  13
 • blank

  ... vad är reparationerna och den lilla extra förbrukningen jämfört med en ny bil med vardaglig design?

  16

Kommentarer är stängda.