MG - när ett stort, gammalt bilmärke kommer tillbaka

Det var omkring 1989. Jag var ung och ganska naiv med bilar. Och jag ville ha en brittisk roadster. Valet mellan en Triumph Spitfire och en MGB var helt klart till förmån för Morris Garages. MG, vid sin tid den mest framgångsrika sportbilen i världen och länge sedan en legend, var uppenbarligen den bättre och mer mogna bilen.

Rött och känslomässigt - min MGB 1971
Rött och känslomässigt - min MGB 1971

Jag var faktiskt ganska oerfaren, annars skulle jag aldrig ha köpt den här bilen. MGB, byggt 1971, kämpade med rost och andra saker som i allmänhet sägs om engelska bilar. Det kom inte från älskarnas händer. Tvärtom. Jag köpte roadster från en upploppspolis som körde med honom varje vecka från Spessart till München. I alla väder och oavsett material. Termen ”youngtimer” fanns inte ens då, 1989 var MG bara en gammal bil.

Jag fick galleret under kontroll. Redan då hade MG en himmelsk reservdelstillförsel som Saabs fraktion bara kan drömma om. Dedikerade företag och klubbar, låga priser och allt tillgängligt ända fram till kroppen. Det andra problemet, det med det elektriska systemet, löstes efter behov av nya linjer som dras parallellt med ledningsnätet.

Och så var MG en pålitlig, cool bil som bara en gång inte packade tillbaka den till garaget på sin egen axel. Anledningen var inte roadster utan min egen dumhet.

Ett känslomässigt bilmärke

MG hade mycket att erbjuda känslomässigt. Ett gudomligt ljud, en stark acceleration, ett tufft chassi, en skarp transmission med elektrisk överdrift. Framför allt var det dock bilen som alltid kunde köras öppen. I alla väder, för uppvärmningen var så kraftfull att den kunde smälta sulorna på dina skor. Vad är inte en MG-saga, utan verklighet och utbildad uppmärksamhet när det gäller att hantera uppvärmningen, som kunde ha värmt hela imperiet.

Den konvertibla toppen designad av Giovanni Michelotti var verkligen genial.

SUV, men åtminstone interiören är känslomässig.
SUV, men åtminstone interiören är känslomässig.

Optimerad för drift med bara en hand, kunde MGB öppnas och stängas inom några sekunder. Detta var lika enkelt under körning som vid stillastående. Snabbare än någon högteknologisk konvertibel topp är vissa saker så bra att de inte längre kan överträffas.

Och så levererade MGB känslor, oförglömlig körning och skruvupplevelser i nästan tio år, och när det gick var jag lite ledsen.

I slutet av produktionen av MGB 1980 började tillverkarens nedgång, varumärket degenererade till en bihang av Rover Group, och därefter utsmyckades Octagon bara med sportiga Rover-derivat. Det fick oss att gråta. År 2005 blev varumärket kinesiskt, giftes sedan genom dekret med SAIC och vegeterade i Storbritannien och Kina.

Jag följde bara halvhjärtat med mina ögon när jag träffade en MGB eller Midget, men min MG-historia var nästan komplett.

Och nu kommer MG tillbaka till Europa

Vad förväntar du dig där? Det är lite som Saab kommer tillbaka. Förväntningarna och känslorna kan i princip bara bli besvikna, eftersom mycket tid har gått mellan 1980 och 2021, eller snyggt beräknat mellan 2005 och idag.

Marvel R - spännande MG e-SUV
Marvel R - spännande MG e-SUV

MG Tyskland kommer, skulle allt annat ha varit en överraskning, först med en plug-in hybrid och en helelektrisk SUV. Med modellnamnet MGZS trots allt, om du kopplar ihop med gamla traditioner, en MG EHS har aldrig funnits i varumärkets historia. De första biltidningarna har redan testat, bedömningarna är välvilliga men inte fulla av entusiasm. Genomsnittsvaror är vad MG levererar, inte för dyrt. Men det skulle inte räcka för framgång.

Men det är inte så enkelt. MG är en liten leverantör och levererade endast cirka 2020 300.000 enheter i Kina 2007. Men sedan marknadsintroduktionen 1,51 har varumärket vuxit kontinuerligt och har idag en marknadsandel på XNUMX%. Moderbolaget SAIC, som står bakom MG och som med sina varumärken är en av de största leverantörerna i Kina, är stort. I motsats till den ursprungliga planen tar ingen belgisk importör och därmed ingen tidigare Saabs verkställande direktör hand om utvecklingen av varumärket i Tyskland.

SAIC-gruppen kontrollerar själva verksamheten från filialen i München, vilket i sin tur är ett tecken på att de kom för att stanna.

När blir det känslomässigt igen?

Tillkännages under namnet MG Marvel R. en progressiv e-SUV som kommer att bli intressant vad gäller pris och design. Sedan, som en riktig överraskning, finns det en rent elektrisk kombi. En stationvagn, precis som en påminnelse, var en gång en mycket effektiv typ av bil som erbjöd mycket lastutrymme och nytta och vid någon tidpunkt nästan tvättades bort av översvämningen av SUV och MPV.

MG 5 - stationvagnen är inte död, inte med MG.
MG 5 - stationvagnen är inte död, inte med MG.

MG tar den första på hösten rent elektrisk kombi på den tyska marknaden, som ensam är en stark tapp (Bayersk för slag i ansiktet) mot de modifierade leverantörernas modlöshet.

Ja, och hur är det med känslorna?

Man kan inte bortse från det faktum att MG en gång var världens mest framgångsrika sportbilsmärke. Att definiera varumärket endast på SUV-arten skulle vara som att begrava 911 på Porsche. Även på SAIC är de medvetna om vilken europeisk juvel de äger. Det blir känslomässigt igen, roadsteren kommer tillbaka.

Röd och känslomässig. MG Cybester.
Röd och känslomässig. MG Cybester.

Oundvikligen för kinesiska strateger skapar MG ett nytt undermärke som heter "Cyber". Crowdfunding-kampanjen för MG Cybester körs i Kina, MG njuter av återfödelsen av sportbilmärket.

Vid denna tidpunkt blir historien spännande. För vad de kinesiska leverantörerna saknar över hela linjen har MG gjort det. Berättelser, drama, traditioner. Det kommer inte att vara lätt att bygga på det, men ingenting i världen är gjutet i betong. Historiens hjul fortsätter att vända, och kanske börjar varumärket med åttkant nu ett nytt, spännande kapitel.

Med bilder från SAIC / MG

6 tankar om “MG - när ett stort, gammalt bilmärke kommer tillbaka"

 • blank

  Ytterligare en punkt om MGB, MG Rover drog den ur det blå igen på 90-talet och byggde omkring 2000 nya som RV8, varav mer än tre fjärdedelar gick till Japan. De var alla högerstyrda, även om det nu finns några som har konverterats till vänsterstyrning. Dessa bilar är dock fortfarande ganska dyra idag, men om du är intresserad kan du google det.

  Ytterligare en kommentar till full galvanisering, som faktiskt bara är nästan full galvanisering. Tillverkare köper galvaniserad plåt, som sedan skärs och formas. Zinkskiktet överlever formningen, men så vitt jag vet är de skurna kanterna inte galvaniserade.
  Och det här är platserna där den bruna pesten kan börja efter några år, beroende på hur bra lacken är och hur länge vattnet stannar där.

 • blank

  Rost

  Häromdagen läste jag på förpackningarna till en välkänd tillverkare av frysta pizzor i miljoner exemplar årligen att jag skulle lägga dem på (!) Wire rack ...

  Jag lade den på (!) Galler i en touch av civil olydnad och det fungerade fortfarande.

  Hur som helst, det fanns underbara tider när rost fortfarande var ett problem i bilar. Ja, naturligtvis, det var också irriterande, det var efter 7, var verkligen ett stort ämne efter 13 eller 20 år ...
  Men vilken användning är helt galvaniserad, kol och aluminium på bilar som inte får en programuppdatering efter 3 eller 4 år, om mobiltelefonen inte längre är kompatibel och du inte längre har en nyckel?

  Plötsligt har du ett problem som ingen plåt och ingen svetsare i världen kan lösa.
  Jag gillar det inte. Och pizza görs fortfarande bättre färsk och på en sten än att placera den frusen på stativet. Det smakar bara mycket bättre.

  3
  1
 • blank

  Jag kommer säkert att ta reda på mer om MG Cybester ziu. För mig är indertat MG bara känt som en sportbil och så vill jag också se återfödelsen. Det finns redan så många stadsjeepar.

 • blank

  Bra bil, din MGB. Till skillnad från de nya modellerna väcker det känslor och du vill faktiskt ha en ...;.)

 • blank

  Varför fick jag bara associering med kombi - VW Passat?

 • blank

  När det gäller testerna finns det en nypa europeisk arrogans på jobbet. Jag läste en i Auto Bild att ZS verkar vara solid. Framför allt är dock överkomligt och man bör inte glömma: Du har använt batteridrivna bilar i Asien längre än här.

  Förresten: Trevlig roadster, Tom. Jag gillar 😉

Kommentarer är stängda.