Saab 900i 1988 - en följeslagare med smak och stil

Vårtid är auktionstid. I Sverige kommer sällsynta bilar under hammaren som inte finns här. Förutom förstklassiga fordon innehåller de också klassiker som Saab 900i för lite pengar. Om färgschemat och inredningen utstrålar smak och stil, bör du gå för det. Eller var annars utanför Sverige kan du hitta en vacker Saab med så få kilometer som också har en länk till varumärkets historia?

Saab 900i 1988
Saab 900i 1988

Saab 900i 1988

Det verkar som om många 900i överlevde i Sverige. Modellen vid basen, långt ifrån snabb turbo. En förklaring kan vara att turboandelen i exporten alltid låg långt över den i Tyskland. Grundversionerna var populära på skandinaviska marknader, medan prestanda och lyx räknades för resten av världen.

Men om du var villig att gräva djupt i din plånbok kan du uppgradera 900i. I Tyskland fanns S-paketet 1988. Visuellt liknade 900i Turbo-modellerna, det fanns svarta fönsterramar och dörrhandtag, tonade fönster, spoilers och lättmetallfälgar samt ytterligare nackstöd på baksidan. Mot en extra kostnad kan du beställa bekvämligheter som taklucka, servostyrning, elektriska fönster och centrallås.

Det är uppenbart att en Saab 900i nu har sin charm. Med ålder och status som klassiker tar prestanda ett steg bakåt, design går framåt. Den puristiska formen på 900i som hatchback är särskilt imponerande. Du kör en designerbit. Uppträdandet? Nästan en mindre fråga!

Fin följeslagare med smak och stil

En fin 900i kommer från en svensk Auktionshus till samtalet. Inte en perfekt bil, men en intressant Saab som är lämplig för inträde i klassiska bilars värld. Bilen har tecken på slitage som indikerar normalt slitage. Utrustningen är hanterbar, ingen luftkonditionering, inga elektriska fönster. Himlen hänger, vilket är en mindre sak, eftersom hatchbacken kan bytas snabbt på grund av den stora bakluckan.

Men denna Saab har de berömda, uppvärmda sätena. 900i slår på och av den via en termostat, en funktion som förvånade många nykomlingar som inte var så bekanta med Saab på 80-talet. Helautomatisk, utan pekplatta och utan att behöva klicka igenom 10 undermenyer, förresten.

Körsträckan ska trovärdigt vara mindre än 120.000 900 kilometer, en stor del kan dokumenteras med servicehäftet. 900i har en historisk länk till Saabs överföringsanläggning i Göteborg, som inte längre finns. Det började som ett anställningsfordon och övertogs senare av en anställd, i vars familj XNUMXi har varit kvar till denna dag.

Den yttre färgen, som kan vara Malachite Green Metallic (205), är stor och särskilt sällsynt. I samband med den beige velouren är utseendet snyggt och smakfullt.

Priskontroll - vad kan det kosta?

den Auktion äger rum den 22 april ser auktionsförrättaren cirka 5.000 7.000 euro till 900 XNUMX euro som ett möjligt värde. Det är uppenbart att eran med billiga basbilar är för länge sedan också i Sverige. Det som har bra och ärlig substans kostar några räkningar. Därför är bedömningen realistisk och XNUMXi är grunden, men definitivt allt annat än tråkig.

Bilder: Bilweb

2 tankar om “Saab 900i 1988 - en följeslagare med smak och stil"

  • blank

    Kan jag bli riktigt svag och göra lite plats i min stall? Verkligen en fantastisk färg och ett värdigt interiör. Om bara Sverige inte var så långt borta, men bara att lägga 1500 km för en kort sträcka är helt enkelt inte möjligt.

  • blank

    En designerbit, aldrig sett i den här färgen förut. Det stämde, Saab byggde häftiga bilar.

Kommentarer är stängda.