Volvo 945 2.3 Turbo - klassiker som kör och kör

Den gamla goda Volvo 240 har länge varit en eftertraktad klassiker. Den stora 900-serien har haft svårt hittills, men är igenkännlig på vägen dit. Lusten på välskötta prover växer, priserna stiger långsamt. Den som alltid har haft en stor svensk stationvagn på önskelistan ska inte vänta för länge innan han fattar ett köpbeslut.

Cockpiten på 945 - affärsmässig och typiskt Volvo
Cockpiten till 945 - funktionell och typiskt Volvo

Robust och lite grov

Volvo erbjöd 900-serien från 1990 till 98. Stationvagnen sågs som ett alternativ till de etablerade tyska leverantörerna, och alla som tyckte att Opel Omega var för borgerlig och en Mercedes T-modell för lyxig vände sig till svenskarna. 945 erbjöd en överdådig mängd lastutrymme, verktyget var högt. Varumärkets säkerhetsimage spelade också en roll i köpet. Man hade alltid uppfattningen att den stora serien också kunde ha en lång livslängd. Volvo gjorde ett ärligt intryck, var mer grovt och grovt än elegant, men det hade genen av livslängd i sig.

Volvo kör och kör

Bensin- och turbomotorerna var inte särskilt ekonomiska med fossil energi. Men extremt hållbart om du tillåter dem ett minimalt utbud. Hög körsträcka, till och med över 700.000 XNUMX kilometer, är mindre undantag än regeln.

900-serien, den sista representanten för bakhjulsdriftens tid hos Volvo, har seglat i kölvattnet av 240 med fläktar de senaste åren. Den klassiska par excellence, med stigande priser och växande popularitet. 940 väggblomman som kanske var för stor, för modern och för allvarlig för sann kärlek.

Men tiderna förändras. Priserna ligger fortfarande längst ner, men trenden stiger. I Sverige auktionerades en 945 Turbo till ett nästan sensationellt pris, men det är fortfarande billigt utöver all romantik. Volvo kan betraktas som en sällsynthet, vilket också förklarar dess pris. Mindre än 100.000 XNUMX kilometer som körsträcka, det hittar du nästan aldrig.

Sällan och priserna går upp

Byggd 1997 är stationvagnen med den enorma lastvolymen en senare representant för sin klass, att den kommer från första hand också räknas. 1 131.000 svenska kronor plus köparpremie rapporterar det Auktionshus. 12.800 XNUMX € för en gammal kombi från Göteborg, som spelar med sitt nyttovärde varje övre och medelklass SUV på väggen.

Priserna kommer sannolikt att stiga ytterligare, problemet kommer att vara att hitta en kopia på egen hand. I Tyskland är för närvarande endast en Volvo 945 noterad på en större portal. Ett! Han har också mindre än 100.000 XNUMX kilometer på klockan.

Det är en likvagn. Du måste gilla det först.

Bilder: PN Trading AB

7 tankar om “Volvo 945 2.3 Turbo - klassiker som kör och kör"

 • blank

  En av dessa, men som en 960 3.0 24V, var min första “Sverige-upplevelse”, som skulle forma mitt framtida billiv.

  Det var hösten 1995 - vi hade beställt en 5-serie BMW från Hertz för att besöka vävverk i Belgien på en dag från kontoret i Düsseldorf, men vår order hade trasslat där. Med motsvarande fördröjning - min kollega körde redan mycket ojämnt - levererades den bästa biten som Hertz hade i stallen på kort varsel till dörren - sa Volvo. Jag tog över resan utåt - sitta i (så måste en bilstol vara), stäng dörren (så måste en bildörr låta) och sedan gick det - bilen var underbar att köra och trots den ibland tunga trafiken Jag kände mig mycket avslappnad - och säker. Det förändrades bara vid returresan, där min kollega tog över ratten 😉 Med den på ratten i en hyrbil blev varje körning en skräck. Liksom bränslemätaren kom cirka 20 liter per 100 km till ”kraftverket”.

  Två och ett halvt år senare kom min första svensk in i huset - V40 (Saab 900 II hade inte klarat testkörningen på min "testbana" på Gaisberg nära Salzburg). Det var en mycket trevlig bil och jag tycker fortfarande att den är vacker idag. Sex år senare var jag i Saabs värld.

 • blank

  Stor klassiker med högt nyttovärde. Jag gillar dessa enkla, lugna linjer.

 • blank

  Jag gillar de gamla Volvos och jag tycker att de passar bloggen bra. Eftersom de är en hotad svensk kulturell tillgång. Min sympati för China Volvo är å andra sidan begränsad. Volvo är länge för stor och ut ur det knäppa Sverige-hörnet för att ignorera de kinesiska ägarna.

  Att de räddade Volvo gällde för några år sedan, Saab (mycket mindre) skulle ha haft ett liknande valparskydd. Samtidigt tillhör Volvo ett tufft expanderande Kina-konglomerat, min kärlek till det är noll.

  Så, kära Tom. Om läsarens åsikt räknas, skulle jag alltid vara glad över en Volvo-klassiker här just nu.

  • blank

   @Frisande åsikt räknas alltid! Jag experimenterar för närvarande med Volvos ämnen och möjligheter, du kanske märker det. Ett test av vad som läses och vad som inte är. Klassikerna brukar vara närmare mig än de nuvarande modellerna.

 • blank

  Tidigare gillade jag alltid optiken för de "äldre" Volvos - som visas ovan - (särskilt stationvagnarna ... och på något sätt till exempel något exotiskt som 262 C {Bertone}). De hade en kontur och en "kant"! 🙂

  Men vad jag på något sätt aldrig gillat på Volvos sedan min barndom var Volvos beslag (interiör; mittkonsol). Bah. 😉 ;-(

  Under de senaste åren (runt 2010-1014) med min 9-5 SC har jag också varit i Möhler för inspektioner / mindre reparationer oftare.
  Där kunde jag titta närmare på Volvos när jag väntade. Jag tyckte att beslagen var ännu värre än i de tidigare. Speciellt den konstiga mittkonsolen med navigering / ljud / 4 runda tjocka knappar.

  Å andra sidan gillar jag vanligtvis dagens Volvos visuellt från utsidan (även Polestar2), men vill generellt inte köra en kinesisk bil (av olika / flera skäl). 🙁

  Och beslagen och särskilt mittkonsolen (denna konstiga blandning av ventilation och pekskärmar) tycker jag fortfarande är grym.

 • blank

  När jag återvände från Afrika efter många år med ett litet barn i mitt “bagage” 1993 och annonserade Volvo med slogan ”Och plötsligt är en värt en Volvo” köpte jag en 940 kombi.
  Slutsats; rymlig, robust, pålitlig och också mycket stabil i värde. Jag minns inte exakt, men blev mycket förvånad över intäkterna från försäljningen!

Kommentarer är stängda.