Volvo Personvagnar minskar tillfälligt produktionen

För andra kvartalet ser Volvo Personvagnar situationen alltmer kritisk. Produktionen i många anläggningar kommer att minskas tillfälligt. Anledningen till detta är bristen på halvledarkomponenter, vilket inte bara påverkar Volvo. Andra svenska märken lider också av det, ibland mer än tillverkaren från Göteborg.

Volvo minskar tillfälligt produktionen. Här i Daqing, Kina
Volvo minskar tillfälligt produktionen. Här i Daqing, Kina

Halvledarkrisen

Volvo är Sveriges största privata arbetsgivare och hittills har det kommit väl igenom halvledarkrisen. Medan produktionen redan har minskats för fabrikerna i Kina, Belgien och USA har de svenska fabrikerna ännu inte påverkats.

Men situationen blir alltmer kritisk, som VD Håkan Samuelsson im Intervju sa. Volymjusteringar under de närmaste veckorna är oundvikliga för enskilda modeller. Det antas dock fortfarande att den svenska produktionen inte kommer att stanna.

Hittills har inte alla tillverkare kommit så bra igenom krisen att det inte finns något snabbt slut i sikte. AB Volvo, tillverkare av lastbilar, har meddelat ett komplett produktionsstopp som kommer att pågå i två till fyra veckor. Ett hårt slag för producenten. Under tiden har Scania AB hittills navigerat säkert genom den problematiska miljön. Produktionen fortsätter för närvarande ostört.

Samuelsson förväntar sig inte att krisen tar slut snabbt. Planerna är kortsiktiga och kan bara göras några veckor i förväg. Det ensamma verkar säkert att Volvo kommer att producera färre bilar än planerat och kanske begärts av kunden.

3 tankar om “Volvo Personvagnar minskar tillfälligt produktionen"

 • blank

  Klassisk bullwhip-effekt! Tillverkning världen över kan inte möta denna enorma efterfrågan enligt schema. De senaste 24 månaderna har (återigen) varit den renaste berg-och dalbana och pandemin har drivit det ännu mer.

  Inte bara OEM-tillverkare som Volvo lider. Kedjan startar mycket tidigare inom leverantörer av råvaror och tillverkningsmaterial. Även efter denna våg kommer normaliseringen att börja igen, men en sak är klar - antalet halvledare per fordon ökar stadigt och detta gäller nästan alla fordonsklasser.

  Sammantaget en fråga om prioriteringar och ledning. Det är som på öppet hav; efter stormen kommer lugnet eller leveransdatumet som fortfarande har uppfyllts

 • blank

  Mindre elektronik resulterar i färre halvledare och naturligtvis vice versa !! Jag är glad att min Saab ännu inte är "överelektronisk".

 • blank

  Minnesvärd

  Det får mig att tänka. Jag vet bara inte vad jag ska tänka på det? Spännande ...

  1
  3

Kommentarer är stängda.