Volvos onlinetjänster - EcarX ersätter Google

En mycket diskuterad av läsarna bidrag kretsade kring användningen av Google i fler och fler Volvomodeller. Det är nu klart att Google bara är en mellanliggande lösning. På medellång sikt vill Volvo förlita sig på Android-operativsystemet från EcarX och ta Google ur drift. Min provocerande fråga, om en kinesisk internetjätt i stället för Google blir en permanent gäst i bilen, är förvånansvärt aktuell.

EcarX istället för Google - Volvo förlitar sig på kinesiska tjänsteleverantörer
EcarX istället för Google - Volvo förlitar sig på kinesiska tjänsteleverantörer

den pressmeddelande, återges här i utdrag, läser ofarligt, kanske man tenderar att förbise dem. Men det finns ett sprängämne bakom det som inte alla kunder kanske gillar. Om han ens bryr sig.

Nästa generations infotainment

Med det nya samriskföretaget kommer Volvo Personvagnar och EcarX nu att fortsätta och utvidga utvecklingen av en infotainment-plattform. Alla varumärken inom Geely Group och dess dotterbolag kan använda det nya systemet, EcarX gör också plattformen tillgänglig för tredje part.

Erfarenhet från fordonsindustrin

EcarX är ett relativt ungt, oberoende och snabbt växande teknikföretag som har varit representerat globalt sedan det expanderade i Europa i december 2020. Den har lång erfarenhet av att utveckla och integrera högkvalitativa Android-baserade infotainment-system för bilmärken som Geely Auto, Lynk & Co och Proton.

Används av Volvo och andra märken

Med sitt eget användargränssnitt kommer Volvo Personbilar inledningsvis att använda plattformen som utvecklats som en del av joint venture i modellerna Volvo och Polestar. EcarX kommer att integrera plattformen som exklusiv marknadsföringspartner i andra fordon över hela världen. Systemet kommer också att bäddas in i företagets befintliga tjänsteerbjudande på den kinesiska marknaden. Volvo Cars och EcarX undersöker också att använda dessa biltjänster på den kinesiska marknaden samt hårdvara från EcarX.

Det är det verkligen EcarX ett företag som grundades av Geely-ägaren Li Shufu. Med Volvo kommer en europeisk leverantör över hela världen för första gången helt att förlita sig på en kinesisk IT-tjänsteleverantör. Servrarna för tjänsterna finns då inte i USA som hos Google utan med stor sannolikhet i Kina. Även om datacenter skulle byggas utanför Folkrepubliken skulle staten alltid ha förmånsåtkomst.

Det faktum att EcarX har en filial i Göteborgs Lindholmen och sysselsätter mellan 70 och 100 personer där kan inte tröstas. Trenden ökar och joint venture mellan Volvo och EcarX kommer också att ha sitt huvudkontor i Sverige.

Vad Volvo introducerar är inget mer och inget mindre än en tidsförändring. Fler företag kommer att följa och kinesiska tjänsteleverantörer kommer i allt högre grad att underhålla sina serverfarmar i Europa. Det är osannolikt att Volvo inte längre hamnar på inköpslistan för europeiska eller nordamerikanska kunder med en kinesisk tjänsteleverantör och dess Android-programvara. Sensibilisering eller kritiska attityder till sådana saker har också nått en låg nivå i Europa.

5 tankar om “Volvos onlinetjänster - EcarX ersätter Google"

 • fatalism

  Jag tycker att det är bra och rätt att bloggen informerar på ett oupphetsat sätt om sådan utveckling och pekar på deras möjliga konsekvenser.

  Jag är ledsen när det kommenteras att utvecklingen är oundviklig, det finns inget alternativ och det spelar ingen roll om smarttelefonen eller bilen skickar data till Kina eller USA.

  Min uppfattning är mycket mer "optimistisk". Jag känner för närvarande fortfarande att jag kan ändra min plats utan dataspår. Och jag tror att det skulle vara bra om det stannade så.

  Mina tre bilar är alla offline. Och om jag stänger av min smartphone innan jag går in är jag också offline. Telefoner kan göra det, kan gå från A till B. offline. Om bilar inte längre kan göra det är det en ny kvalitet och värt att påpeka, tror jag.

  8
  4
 • doppingar

  Vet någon? Dykning och provkörning var en gång den fasta ritualen när någon stolt visade mig sin nyinköpta bil. Stammen var en gång viktig för vissa.

  I några år har saker plötsligt varit väldigt annorlunda. Huven förblir stängd. Du kommer snabbt till det ”väsentliga”. Så pekskärmen, dess meny, kanske röstkontrollen och säkert för att ansluta mobiltelefonen.

  Efter några färgglada bilder och kanske en sång eller två kommer du ut igen utan att ha flyttat (eller hört) mobilen. Den stolta ägaren tittar förväntansfullt på mig, ögonblicket sträcker sig pinsamt och han frågar: "Det är en fantastisk bil, eller hur?"

  Och jag bekräftar detta lika lydigt lika snabbt. "Ja! Ja, det är något. "
  Och för att vara trovärdig tillägger jag snabbt att det är fascinerande hur bra det fungerar mellan smartphone och bil och att ljudet verkligen är fantastiskt. Inåt, för att vara ärlig, håller jag mitt huvud ...

  8
  4
 • Om jag tar på mig min aluminiumhatt och tänker på det, kan det också vara så att det inte spelar någon roll vilket system som körs i bilen, så länge det i grund och botten ger tillgång till data över luften.

  Huawei-nätverkstekniken bör integreras i stort sett alla nätverk, inklusive i Europa, i någon form. Och om vi vill tro våra amerikanska vänner gör det åtminstone "kineserna" att registrera datatrafiken. Om du är mer motiverad, kanske också att aktivt fråga data.

  Då har barnet nästan redan fallit i brunnen med datainsamlingen och vi kommer inte bort ifrån det, eftersom många verkstäder redan är på rätta om ett fel måste sökas utan ett diagnossystem.

  Det enda som är kvar är att generera en massa medföljande data för att dölja den verkliga oro. Så jag går till snabbköpet, sedan till järnaffären och sedan till poolen när jag egentligen bara behöver lite från apoteket. Är inte heller i uppfinnarens anda.

  Du måste komma överens med en viss potential för övervakningsalternativ, om bara för att knappast någon lämnar huset utan mobiltelefon. Och våra amerikanska vänner är särskilt bra på att övervaka telefonen, om man ska tro Edward Snowden.

 • Det spelar ingen roll var de anställda är, informationen flyger genom världen och utvärderas av analysföretag. För att få veta, är helårsdäck tillräckligt för min körprofil, eller jag skulle använda vinterdäck i bergen och få ett erbjudande är fortfarande den trevligaste idén ... de som inte är så snygga går i riktning mot Cambridge Analytica, social kreditsystem eller poängkort i Flensborg ...

 • Moin
  Så det är tveksamt om kineserna, men också amerikanerna, kommer att genomföra EU: s dataskyddsbestämmelser ... Det spelar ingen roll var servern finns och om Google eller EcarX eller annan programvara. Troligtvis måste Volvoförare ge tillstånd för Volvo och Co. att använda informationen eller delar av dem för sina ändamål.
  Hälsning André

Skriv en kommentar

Den här webbplatsen använder Akismet för att minska spam. Läs mer om hur din kommentardata behandlas.