Italiensk svensk - Volvo 780 Bertone på 1:18

Volvo 780 Bertone var aldrig officiellt tillgänglig i Tyskland. Köpeskillingen på cirka 100.000 XNUMX DM ansågs vara så ambitiös att strategerna i Göteborg inte ens försökte. Kanske borde de ha varit modigare. Eftersom stora kupor från konkurrenterna inte gick över disk som ett specialerbjudande heller.

DNA ger en ny upplaga av Volvo 780 Bertone
DNA ger en ny upplaga av Volvo 780 Bertone

Volvo 780 Bertone Pearl Blue Metallic

Volvo 780 Bertone är inte bara en sällsynthet av denna anledning. Baserat på 760 hade tvådörrarsmodellen premiär på bilutställningen i Genève 1985. Den tillverkades på kontrakt i Bertone i Italien, delar levererades från Sverige, så att 780 inte var en rent italiensk affär.

Bertone var också ansvarig för designen, i Turin visade de imponerande att klassisk Volvo-design kan kombineras med en touch av italiensk elegans. 780 är den mest framgångsrika medlemmen i 700-familjen, men också den sällsynta. Endast 8.518 1991 exemplar byggdes fram till XNUMX, och de flesta Bertone Coupes åkte till Nordamerika.

Trots all sin elegans hade Volvo också ett mindre problem. PRV-motorn, känd som Euro V6, i kombination med fyrväxlad automat, erbjöd varken den jämnhet eller rätt körprestanda som kunde förväntas i detta prisklass. I början hade 147 hk en vikt på 1.5 ton, Bertone Volvo gjordes för avslappnad resa, inte för den snabba jakten på autobanen. Idag, naturligtvis, som inte längre betyder något, gör coupéen sina fans med elegans och sällsynthet.

Förbeställ nu möjligt

DNA Collectibles ger ut Bertone Coupe på nytt i skala 1:18. Den nuvarande varianten, som nu är tillgänglig för Förbeställ släpps, rullar i en elegant nyans av blått som kallas “Pearl Blue Metallic” i samlarnas utställningsfönster. Färgen valdes av Volvo FB Community genom omröstning. Den slutgiltiga jokern är det sluttande interiören, som också hålls i blått och återspeglar smaken på 80-talet.

De släppta bilderna kommer från prototypen, tills den slutliga produkten lägger DNA alltid till något. Fram till den 30 april är det en Förbeställ den begränsade produktionen är möjlig kommer den italienska svensken att rulla till samlarna under kvartalet 4 2021.

2 tankar om “Italiensk svensk - Volvo 780 Bertone på 1:18"

  • blank

    Skarp inredning. Då fanns det fortfarande modet att använda färger 😉

  • blank

    När det gäller motorn,

    du kan också föreställa dig att det var 2.0 Turbo under huven, som också fanns där. Den hade upp till 147 kW istället för PS ...

    Och om du inte tittar så nära kan du också tänka dig en omkopplare. I modellen är dock helt klart den automatiska ...

Kommentarer är stängda.