Säkerhetspionjär Volvo litar på helårsdäck för elbilar

En intressant diskussion har brutit ut i Sverige som började med presentationen av Volvo C40 Recharge P8. Det är ovanligt för förhållandena där, för det är vanligtvis ganska lätt i Sverige. Volvo introducerar en ny bil, nationen applåderar och är stolt, alla är glada. Det var en gång. Saker och ting förändras, inte bara i Sverige.

Volvo levererar C40 Recharge med helårsdäck
Volvo levererar C40 Recharge med helårsdäck

Men kanske är det dags ikoner föll. Wolfsburg har erfarenheter av Golf 8, som till skillnad från sina föregångare inte heller möttes med entusiasm. Varför skulle det gå bättre för Göteborg?

Svenskarna gillar inte C40 Recharge P8

Historien började dåligt i början. Det var människorna som inte ville applådera. Tummen för C40 Recharge P8 var bara för mycket få läsare av AMS upp, sänkte den stora majoriteten den. Som om det inte var tillräckligt illa på egen hand mötte elbilen en sluten falanks avslag från handeln och pressen.

Återförsäljarna var förståeligt inte nöjda eftersom Volvo bara vill sälja C40 online. Pressen var inte entusiastisk eftersom den nya Volvo väckte frågor. Köp uteslutande online, utrustning som endast finns i paket, det är inte premium och absolut inte en Volvo. Den ena eller den andra kommentatorn påmindes om utrustningspaketen för asiatiska bilar eller försäljningen av smartphones.

Man antog att den nya policyn på Volvo är att ge så många elbilar som möjligt med kortast möjliga hållbarhet till folket. Det har ingenting att göra med miljöskydd eller hållbarhet, som svurit.

Ladda däck = helårsdäck

Allt detta var inte bra, men sedan kom helårsdäck. Volvo levererar bara alla elbilar på speciellt optimerade helårsdäck. Kunden har (ännu) inget val när de köper online. Volvo hade helt enkelt glömt det. En absurditet för Sverige och tillverkaren reagerade besvärligt på den första pressförfrågan och hänvisade till en bra kompromiss.

Passar det säkerhetspionjären från Sverige?
Passar det säkerhetspionjären från Sverige?

Med vilken den stora elefanten plötsligt stod i rummet, med frågan hur helårsdäck kunde förenas med säkerhetskraven för det svenska varumärket. Egentligen en omöjlighet, särskilt med en Volvo. Mediestormen bröt ut. Svenska läsare har lärt sig mycket om skillnaden mellan sommar- och vinterdäck i fackpressen de senaste dagarna.

I allmänhet skördade varumärket en negativ pressIngen rusade för att hjälpa, ovanligt för Sverige, som annars är så kär i konsensus. För om fler fordon i Sverige var på väg med helårsdäck för enkel bekvämlighet, fann man att detta var negativt för säkerheten i allmänhet. Om bara av anledningen att ingen vill komma i en situation där en elbil som väger mer än 2 ton rör sig utom kontroll och rör sig mot dig.

Det faktum att du kan få Volvo C40 Recharge P8 med sommar- och vinterdäck på begäran, måste du kontakta hotline, spelade inte längre någon roll vid denna tidpunkt. Tvärtom, eftersom de nästan 40 € extra månadshyrningskostnaderna skulle göra elbilen dyrare, är priserna inte ärliga.

Frågan uppstår, varför använder Volvo helårsdäck?

Svaret är enkelt. Det är lagets tryck som väger på bilindustrin. Branschen reagerar och har länge levererat nya bilar med en genomsnittlig däckprofil på 0,7 mm mindre än för några år sedan.

Mindre profil garanterar optimerade värden i WLTP-cykeln, men också en förkortad livslängd och begränsad säkerhet vid vattenplanning. Det som var väl genomtänkt och borde tjäna effektivitet är en börda för kunden. Han betalar räkningen för nya däck som förfaller tidigt.

Digital cockpit till Volvo C40
Volvo C40 laddning

Optimerade däck på elbilar ger mer räckvidd och bättre effektivitet. Resultatet ser bra ut på papper och intervallet ökar. Den andra sidan är att även ett mycket bra helårsdäck aldrig kommer nära ett vinterdäck och alltid är en kompromiss.

Säkerheten först?

För Volvo under alla omständigheter förlorade medieskärmen i Sverige. Men tillverkaren lärde sig snabbt av det. Inte att du som säkerhetspionjär går tillbaka och fokuserar på kärnvärden. Och förlitar sig återigen på ett halvårsdäckbyte.

Snabbare planade excitationskurvan ut i Sverige än tillverkaren gav en pressmeddelande där beslutet att ladda däck, som helårsdäck kallas i Volvoslang, är motiverat.

Förmodligen bara som en försiktighetsåtgärd och om en liknande diskussion skulle börja någonstans i världen.


Hur ser läsarna det? Är helårsdäck tillräckliga eller har säkerhet företräde framför komfort och har du bytt däck? Rösta!

Kör du helårsdäck eller traditionellt däckbyte?

 • Kära sommar- och vinterdäck (71%, 65-röster)
 • Helårsdäck räcker (29%, 26-röster)

Totala omröstare: 91

Laddar ... Laddar ...

20 tankar om “Säkerhetspionjär Volvo litar på helårsdäck för elbilar"

 • blank

  Tom och Volvaab

  ”Kompromissen” 180 är mitt i vårt minne, rolig. Men, som Volvaab med rätta skriver, har detta inte alls varit framgångsrikt. Jag tyckte alltid att det var helt galet (från alla vinklar) att bygga stora, dyra, tunga, högpresterande bilar och sedan försegla dem igen konstgjort - istället för att omvandla effektivitet, teknisk utveckling etc. till ekonomi och minskade utsläpp (som det är ärendet med den återmassade A2 och VW Lupo prövades).

 • blank

  @ Ebasil,

  Jag tror att det var 200 km / h (så bulten). Men ändå ja, det har verkligen något att göra med det ...

  Spärren (tillval) tillåter andra däck med lägre hastighetsindex. Volvo-installationen har säkert kortare bromssträcka än med 250 (oavsett däck) ...

  Men sedan jämför du också äpplen med päron eller till och med bananer ...

  Det skulle vara logiskt om Volvo från början skulle skala prestandan hos sina fordon så att de inte längre behövde en elektronisk spärr för att sluta köra 300.

  Då skulle de också vara lättare och skulle ha ännu kortare bromssträckor med samma däck. Som det är tycker jag att det är ganska banan ...

  • blank

   @Ebasil & Volvaab Låset går i 180 km / h.

 • blank

  Kan det ha något att göra med det faktum att nya Volvo nu är avstängda i 160 km / h? (Även om du inte kör så snabbt på is och snö och i Sverige ändå året runt.)

 • blank

  Moin
  Ämnet för däck är naturligtvis inte så lätt att svara på ...
  Vi kör också helårsdäck. Med en årlig körsträcka på cirka 17.000 XNUMX km….
  Varför: för jag kunde välja det valfria.
  De är högkvalitativa helårsdäck. Enligt ADAC är de bättre än billiga / genomsnittliga sommar- eller vinterdäck ...
  Hälsning André

 • blank

  @ Pitschmann,

  låter bra. För min 51-åring från Göteborg valde jag också helårsdäck. Men jag har redan en känsla av att jag är lite suboptimal med det. Å andra sidan är det inte längre möjligt att byta däck på en veteranbil som (klimatförändring) bara ser salt och snö vart femte år (eller inte för att jag inte känner för det alls) ...

  Den årliga körsträckan talar också mot två hjulsatser. Jag skulle inte göra miljön en tjänst om de bara härdade innan de användes ...

  80.000 XNUMX med en uppsättning hjul (som antagligen användes korrekt), som har något att erbjuda.

  Kanske är det till och med en bra förebild & exemplarisk? Jag kommer att försöka orientera mig från det. Tack för förslaget.

 • blank

  Här kan inte heller klimatförändringarna förbises. När jag tänker på vintrarna för 20-25 år sedan bytte jag alltid utan diskussion. Nu kommer min sista vinterdäck inte längre att bytas ut. Under vår korta och våldsamma vinterstart nyligen fungerade Quatrac 5 också bra i snön. Jag reste mycket medvetet på snötäckta bakvägar för att testa det. Men 9K är också en fantastisk vinterbil och är riktigt kul i snön.

  Jag ville bara visa att de gamla slagorden inte längre gäller, helårsdäck är nu av hög kvalitet och inte alls billiga produkter. Även ett brett vinterdäck som är godkänt för mer än 200 är i slutändan en kompromiss.

  @Bergsaab Som du redan skriver fyndjägare med dåliga däck. Inklädda gamla vinterdäck är också värdelösa, de måste bytas ut regelbundet för att ta reda på hur säkra de är.
  @Volvaab Driver Det beter sig exakt som du beskrev, mycket utanför stan och utbyte ibland 😉

 • blank

  @ Bergsaab,

  fulla poäng. Med alla etiketter och tätningar glömmer man helt om produkter fortfarande tjänar sitt syfte.

  Är den övergripande och miljömässiga balansen för ett vinterdäck som orsakar mindre körljud, har lågt rullmotstånd, riktigt bättre, även om det A slits ut för tidigt och B också kan bidra till olyckan?

  Jävla bra fråga.

 • blank

  Under de senaste vintrarna kan man tvivla på om vinterdäck är vettiga. Men den här vintern från mitt kontor kunde jag titta på fyndhackarna med dåliga däck, hur de inte kunde ta sig till berget när det började snöa, hur de svängde i hörnet när de svängde eller hur de glider mot parkerade bilar. Kronan var en Quattro som gled runt och mindre än en halv minut senare körde en förfallen Toyota uppför berget utan problem. Om jag stannar hemma när det snöar kan helårsdäck också vara ok, men bra vinterutrustning är ett måste i garvfjällen! Idag ligger redan 5 cm nysnö och fordon på den angränsande motorvägen A72 redan på berget.

  Jag litar på min däckservice, de får meddelandet: Vinterrik måste vara bra på snö och is, alla andra kriterier är irrelevanta. I testerna spelar även rullande ljud, slitage och våtkörningsegenskaper en roll. Testvinnarens däck behöver inte nödvändigtvis ha de bästa egenskaperna för snö och is. Bara en olycka med plåtskador är förmodligen dyrare än att köra med bra däck på vintern.

  5
  2
 • blank

  80.000

  Om jag tänker på det så kan du kanske reta dem ur ett hjulsats.
  Jag antar att du, herr Pitschmann, flyttar mestadels ut ur staden och måttligt och byter fram- och bakhjulen minst en gång?

  1
  3
 • blank

  @ Hans S: det handlade faktiskt 80000 XNUMX km 😉 om nivån på Michelin, som är känd eller känd för hållbarhet. Har inte köpt mer på länge.
  Kvaliteten på kartvisningen i ”instrumentpanelen” är inte heller bra. Påminner mig om Navigon 1.0. Med vektorkartor kan du ta hela bilden med några felaktiga parametrar.

 • blank

  @ Hans S.,

  Jag kan enkelt bekräfta mer än 8.000. För 80.000 4 behöver jag dock 5 till 3 snarare än bara 2 eller XNUMX uppsättningar hjul, eller till och med bara ett.
  Så mina erfarenheter är någonstans omkring en faktor på 3 bättre eller sämre än dig eller Mr. Pitschmann. Jag kan varken bekräfta det ena eller det andra ...

  För mig var 8.000 1.000 ungefär de främre däcken på en motorcykel (som, som känt, endast finns med bakhjulsdrift). I vissa fall varade dock löparskor och cykeldäck också flera tusen. För mig är båda detaljerna obegripliga. Kort sagt, en uppsättning hjul på en Saab uppgår till cirka 20.000 XNUMX för mig.

  2
  2
 • blank

  naturligt hål ska kallas 80000km ......

 • blank

  @Gerd Pitschmann, så du täckte faktiskt 80000 km med en uppsättning däck. All uppmärksamhet!
  Kan någon annan bekräfta denna upplevelse, för jag kan inte tro att du kan åka 8000 km med en uppsättning däck!

  1
  2
 • blank

  För att vara ärlig förstår jag inte var det ska finnas ett säkerhetsproblem med helårsdäck. Även där har utvecklingen fortsatt. Jag brukade vara ganska kritisk till dem, men med min "Joe" (9K) har jag det i januari! Fick en ny uppsättning Vredestein Quatrac 2013s 3 och blev imponerad efter kort tid. De sprang mycket tyst, mycket bekvämt och klippte en bra figur i alla väder. Det ultimata testet ägde rum vid ADAC-säkerhetsutbildningen för förare, och det var jättebra. Förbrukningen var till och med något mindre än med min 9K CSE med Michelin Energy Saver med samma motor. Efter 80.000 5 km (bara så mycket om hållbarhet) ersatte jag den med efterträdaren Quatrac 900, som jag nu också kör på de två 2.0 II-erna. För våra vinterförhållanden i norra Tyskland utan riktiga berg, men med en lång kall och våt säsong är dessa optimala och utbredda. Det våta beteendet är bättre än Michelin-sommardäck. Du har inte heller några svårigheter att få 900-turbos vridmoment på vägen, varken på 9 II eller på XNUMXK.
  Jag upplevde också saken med låg profil för första gången idag, det är ett riktigt dåligt nummer. Den verkliga frågan är om det påverkar alla eller endast vissa tillverkares originalutrustning?

 • blank

  @ Tom,

  fantastisk sammanfattning. Skrivet nykter, objektivt och informativt.
  Hittills visste jag till exempel inte att tillverkare i deras ansträngningar att förbättra räckvidden skulle gå så långt att de minskar slitbanedjupet för att minska rullmotståndet, acceptera för tidigt däckslitage och vattenplaning och kompromissa med miljön skydd och säkerhet. Intressant och bra att veta. Tack.

  Gäller detta bara för nyregistreringar, eller måste jag se till att nästa gång jag köper däck som jag inte säljer för lite slitbanor för för mycket pengar med något falskt A +++ -löfte (till exempel för rullmotstånd eller buller utveckling)?

  Hur som helst var mina sista vinterdäck ett misslyckande och gick ner mycket snabbt. Kanske beror det också på EU: s kriterier, deras märkningspolicy och inte bara på Volvo?

  8
  2
 • blank

  Hej,
  igår hade ett långt samtal med min tidigare lokala Volvo-återförsäljare (tidigare för att flytta till Can.). C40 var också ett ämne och återförsäljarens beskrivning av försäljningsförändringar och effekter på återförsäljningen av de nya strategierna, inklusive föreskrivna priser och intervall för underhåll, leder inte till något bra. Detta gäller verkligen inte bara Volvo. Den nya bilbranschen har inte varit något som återförsäljare kunde klappa i händerna på på många år. Om cykelbyten minimeras underhållsintervaller och reparationer på detta sätt kommer återförsäljaren också att minskas avsevärt. Och allt detta med rekordhastighet.

  Igår bestämde jag mig för att ta med min 900 i 16 sedan, som fortfarande är i D, hit. Jag har hittat skruvmejslar som kan hantera det och jag kommer inte att följa den trend som beskrivs ovan för mig så länge jag kan. Alla saabige hälsningar från Kanada

  Erik900

  15
 • blank

  Hur kan en sådan dollar hända en premiumtillverkare? Spara på däck till ett sådant pris. Den viktigaste komponenten mellan bilen och jorden !!! Hejdå trovärdighet !!

  13
  3
 • blank

  Allt finns redan där.
  Jag stöder helt enkelt all kritik som görs i S och sammanfattas i artikeln. Och Hans tanke.
  Volvo utför en tappdans och märker varje steg i denna fidgeting som framsteg. Det är trevligt när gamla försäljningspartners och kunder inser att vi faktiskt bara trampar på dina trevliga

  8
  2
 • blank

  När jag tittar på denna "instrumentpanel" uppstår frågan omedelbart, hur hittade jag min väg att köra de senaste 50 åren? Kanske genom att titta genom vindrutan på vägen? Idag verkar det som om det behövs en skärm för att digitalt föra det du ser genom fönstret till näsan. Kan förstå vem som vill, jag är inte en av dem. (Kanske är det bara den nykterliga insikten att jag bara är målgruppen för nästan ingenting. Förutom belöningsfiltar och örtte, kanske)

  19
  1

Kommentarer är stängda.