Googles tjänster i fler Volvomodeller - och dataskydd?

Volvo introducerar Googles tjänster i fler och fler modeller. I Sverige är människor därför oroliga för dataskydd och frågar tillverkaren. Hans svar är inte nödvändigtvis övertygande. Det är dock tydligt att två olika affärsidéer sammanfaller här. Den ena samlar in data, den andra säljer mobilitet. Kunden är inte den skrattande tredje parten.

Google Android flyttar in i fler och fler volvo
Google Android flyttar in i fler och fler volvo

Volvo renoverar sina infotainmentsystem. Efter XC40 Recharge Pure Electric flyttar Google Android också in i Volvo XC60, Volvo S90, V90 och fyrhjulsdrivna versionen av Volvo V90 Cross Country och ersätter Sensus-systemet. Ett tekniskt framsteg, användaren får tillgång till applikationer som Google Maps, Google Assistant och Play Store, samt obegränsad datavolym under de första fyra åren efter den första registreringen.

Google levererar förstklassig tjänst

Fördelarna är uppenbara, eftersom Googles tjänster och kartor alltid är uppdaterade, den dynamiska trafikhanteringen med det bästa som för närvarande finns på marknaden.

Dessutom är det nya systemet snabbare och mer intuitivt att använda. Hittills är så bra vad de tycker Vi biliar. Och frågar Volvo Cars om dataskydd. Eftersom Googles affärsmodell i huvudsak bygger på insamling av data. Man ser inte detta som en nackdel hos Volvo, för varje användare överför sina uppgifter frivilligt och kan också förhindra detta.

Då fungerar Googles tjänster ibland inte, men användaren fortsätter att använda bilen. Volvo påpekar fördelarna, till exempel de alltid uppdaterade kartorna och att kunden har en stor fördel genom Googles tjänster. Google skulle inte heller visa någon annonsering på Android-systemet, även om detta skulle vara tekniskt möjligt.

Vi levererar perfekta rörelseprofiler

Volvo är inte ensamma om att välja Google Applications. Stellantis-gruppen, som kom från PSA och FCA, är också beroende av Android-baserade tjänster. Samarbetet är frestande för tillverkaren. Han använder ett beprövat system och får tillgång till det bästa kartmaterialet på planeten och den mest kraftfulla serverstrukturen.

Det är inte så enkelt för användaren. Det är frågan om hur mycket du vill avslöja om dig själv som kunden måste svara själv. Verkligheten är att du kan leverera en perfekt rörelseprofil till Google i kombination med en smartphone och bil. Om du vill ha något annat måste du göra utan moderna fordon. Eller fördelarna med digitalisering.

De flesta av Googles servrar finns i USA och omfattas inte av europeisk lag. Dataskydd hanteras lättare i USA, det måste du veta. Kanske kan du leva med det, att avslöja data till Google har länge varit verklighet, knappast någon tänker på det.

Ämnet kommer att bli mer explosivt i framtiden. Då när en kinesisk internetjätte är en permanent gäst i bilen istället för Google. Vad som inte är en vision, men som är inom räckhåll. Kinesiska företag ägnar lite uppmärksamhet åt dataskyddet och situationen är sådan att även administrationen i Peking går för långt.

I början av året uppmanade företagen att äntligen öka sina försiktighetsåtgärder och inte längre handskas så löst med användardata.

Diskussionen i Sverige är därför generell. Ett ämne vars explosivitet ännu inte har nått många människors sinne, men som kommer att ligga kvar hos oss en tid framöver.

15 tankar om “Googles tjänster i fler Volvomodeller - och dataskydd?"

 • blank

  Om allt fortsätter att göra sitt jobb bra även utan uppföljningskontrakt har du det bra ...

  Men branschens väg verkar vara annorlunda för mig. Förutom service- och telekommunikationsavtal strävar man också efter inkurans. Branschen är i massiv omvälvning. Målet är att få en ny bil med några års mellanrum.

  Tidigare förklarade Volvo bara det motsatta och hävdade det för sig själv. Alla måste själva veta om, hur långt och till vilket pris de vill följa den nya policyn ...

  Det skrämmer mig personligen.

  3
  1
 • blank

  @volvaab Driver
  Det skulle verkligen vara irriterande. Då måste ett kontrakt presenteras för mig i början, vilket indikerar eller informerar mig om att kontraktet förlängs automatiskt om jag inte säger upp innan tiden löper ut. Jag har dessa tjänster med min bil gratis i 12 månader och måste vidta åtgärder själv om jag vill fortsätta använda dessa onlinetjänster. Jag tycker att det är helt bra med mig.

 • blank

  @ Old Swede,

  En viktig punkt i artikeln är: "(...) en obegränsad datavolym under de första 4 åren efter den första registreringen."

  Kanske tar bilen inga betalda kontrakt och behöver inte? Men kanske slutar köparen själv ett betalt kontrakt som han inte ens känner till? Åtminstone om han vill använda bilen och infotainment i mer än 4 år. Det kan vara och det skulle vara irriterande, tror jag ..

 • blank

  Jag kanske inte ser konsekvenserna av detta, men de data som sparas finns redan i / med min mobiltelefon idag. sparat. Så länge bilen inte tecknar några betalda kontrakt åt mig, bryr jag mig inte.

 • blank

  @SchwarzerSchwede: ja, du har rätt. Jag har låtit mig vilse.
  @VolvaabDriver: ta det inte så personligt.

 • blank

  @ Chris,

  Om sambandet mellan elbehov (växande), dataflöde (växande) och internet ännu inte har upptäckts, vet jag inte hur jag kan hjälpa ...

  Kanske kan du läsa om ämnet och ta reda på hur hög andelen Internet i den globala elbehovet är idag och hur dess tillväxtkurva ser ut?

  Det anslutna kylskåpet och den anslutna bilen har något gemensamt. Var det så att nätverket genererar (användar) data av ekonomiskt intresse eller att en energiintensiv infrastruktur är en förutsättning. Eller att båda typer av nätverk kan och kan ses som överflödiga eftersom mervärdet inte är tillgängligt eller verkar för dyrt (på bekostnad av dataskydd och miljö).

  Vi har alla redan en smartphone. Ännu mer, vi har redan vår fjärde eller femte och erfarenhet av deras föråldring.

  Jag kan inte låta bli att det är så. Och det är inte den specifika uppfattningen hos en Saab-förare eller Saab-bloggläsare.

  Miljö, dataskydd och flöde är ämnen av allmänt intresse för samhället och av universell giltighet. Kritik mot mobila smartphones och ämnet smarta hem är universell och delas och uttrycks på olika sätt oavsett denna blogg och oavsett bilmärken. Om du inte hör det och bara vill må bra med varje utveckling - oavsett hur tveksam det kan vara - borde du kanske begränsa din läsning till tillverkarnas webbplatser och broschyrer till att studera frälsningens löften skrivna av reklambyråer ?

  Bra fråga, som verkligen låser sig i en komfortzon och ekokammare, sätter på sig en aluminiumhatt och beväpnad med en flugsmuggare. Är det verkligen de människor som hanterar pressande frågor och plågar sig själva utan att finna någon tillfredsställelse i svar från politik och näringsliv?
  Eller är det folket som inte längre vill höra allt detta, inte längre kan höra det?

  Jag tror att AW är uppenbart.

  Och jag tycker att det är väldigt dumt att projicera sitt eget behov av löften om frälsning på Saab-förare, som det hände i kommentaren från du-vet-redan.

  Ingen här har någonsin sagt att Saab & dess kunder skulle ha knuffat nationella regeringar, EU och en global marknad och skapat en bättre värld om Saab fortfarande fanns 2021. Men det är precis vad denna kommentar föreslår.

  Och tycker du att troligt och förståeligt, bra och korrekt, fullt tillämpligt?

  2
  4
 • blank

  @Chris Tja, Volvaab-föraren gillar att skjuta över märket. Du måste bara låta det stå, eftersom du accepterar alla andra åsikter här. Ibland ignorerar jag bara honom och det är bra.

  Det finns inget Saab-samhälle hur som helst. Du har sett hur Tom kan gå och tigga (utan framgång) varje år.

  10
 • blank

  Det är väldigt intressant att en kommentator som vanligtvis ger sin åsikt om alla ämnen här i bloggen i ibland helt förvirrande, oregelbundna till ibland osammanhängande texter (vad t.ex. kylskåpets energiförbrukning, kraftproduktion osv. Med dataskydd i den nya Volvo-infotainment system måste inte förstå mig), är arg när en annan kommentator skriver en kritisk men ganska förståelig och till det punkt uttalande som är lämpligt för artikeln (VolvaabDriver vs. Saab 900 turbo 16 S).

  Det är en av anledningarna till att bloggen för mig inte har varit en gemenskap på länge, utan bara en liten plattform för två åsikter, vilket bekräftas av tre alltid samma kommentatorer. Synd.

  9
  2
 • blank

  @Saab 900 Turbo 16 S.
  ... SAAB 9-5NG har haft ett däcktrycksövervakningssystem i tio år, åtminstone mitt ...

  Läs gradvis på Heise att det också finns öppen källkod för infotainting av fordon, men det saknas förmodligen mycket till Google och Apple, men skulle vara önskad tredje leverantör.

  2
  1
 • blank

  @ Saab 900 Turbo 16 S.

  bra kommentar. Så apt, så sarkastisk och så livlig att ...

  ... du måste se upp om dörren du stöter på inte är vidöppen eller åtminstone är på glänt. Så mycket fart? Snubbla inte.

  Det finns en stor skam. Vem exakt och varför?

  Jag har läst flera kritiska kommentarer och artiklar här. De flesta verkar vara medvetna om att Saab inte kunde eller inte kunde spela enligt sina egna regler varken ekonomiskt eller politiskt någonsin tidigare och idag.
  Vilken bloggare, gästförfattare eller kommentar ger dig anledningen att lägga aluminiumhattar på tillverkare och läsare och anta världsliga tankesätt?

  Eller missförstod jag innehållet och avsikten med din kommentar?

  3
  9
 • blank

  Hmm, mycket spännande ämne startat av Tom. Med samarbetet med Google ger Volvo rörelsedata till tredje part. Först och främst sparar du mycket av din egen infrastruktur. Men är det också smart för Volvo på medellång sikt? Andra (större) tillverkare lagar sin egen soppa. Det kan vara det bättre sättet på lång sikt. Eftersom rörelsedata är det nya guldet.

  Som kund skulle jag åtminstone få en bättre känsla för det. Generellt sett kan vi dock inte komma undan detta ämne. När allt kommer omkring, med iPhone är uppgifterna från Apple och dataskyddsreglerna är bevisligen strikta. Så jag föredrar att navigera med Apple-delen, som @bergsaab gör.

  Och ja, jag skulle inte nödvändigtvis ha gillat Android i (nya, aldrig producerade) Saab.

 • blank

  Den som använder det mobila internet mer eller mindre 24 timmar om dygnet och samtidigt reflexivt svänger dataskyddsmasken verkar inte reflekteras över mig. Den som regelbundet "frivilligt" sätter spår på sociala nätverk men inte vill delta i videokonferenser av exempelvis dataskydd, är bara dum i mina ögon, vilket understryks av den tydligt synliga aluminiumhjälmen på huvudet.
  Men Saab skulle naturligtvis inte erbjuda dessa klockor och visselpipor om varumärket fortfarande existerade 2021 (naturligtvis skulle Saab också distansera sig från SUV-vågen och avvisa den subventionerade e-mobiliteten: Man skulle vara mycket mer fokuserad på den andra revisionen av 9: e NG och införandet av däcktrycksövervakningssystemet efter att EU vägrade att förlänga undantaget).
  Skulle Saab, av någon anledning, hoppa på vagnen tillsammans med de många andra, skulle de många vanliga kunderna säkert tvinga företaget tillbaka till den verkliga sanningens analoga väg - mycket individuellt och självständigt.

  14
  2
 • blank

  ... varför jag fortfarande kör SAAB skrev jag till Tom:
  eftersom jag inte saknar någonting i en SAAB med en iPhone som navigationssystem

  visserligen är Google ofta mer exakt eller mer uppdaterad, visserligen, iPhone är exklusivt, visserligen, fortfarande kör SAAB är exklusivt, och visserligen skulle SAAB också ha litat på Android med sitt planerade system.

  Det är en utveckling som inte gör mig glad om data använts anonymt skulle vara mycket bättre, men tillsammans med planerad tillgång till e-postdata vid myndigheters låga misstankar är rörelseprofilen ett steg mot en transparent medborgare. Utvecklingen i mindre demokratiska länder gör mig rädd ....
  Det vore trevligt om Applecar också fanns tillgängliga, eller ett tredje system också, det finns inte mycket av en känsla av konkurrens här. .., vi verkar som i DDR grönsaksbutik ... Jag skulle vilja ha bananer men förutom surkål fanns det inget tillgängligt

  7
  2
 • blank

  Dataskydd …

  är också alltmer synonymt med miljöskydd. I sin oändligt eleganta stavning införlivade Tom avslappnat men medvetet och uttryckligen de växande kraftkraven för det stationära och mobila Internet i minst en artikel här.

  Dataflöde och effektbehov kan konverteras direkt till varandra. När jag köpte mitt sista kylskåp lekte jag med ett italienskt designobjekt i retrostil. Det blev ett hål i rostfritt stål av ett tyskt varumärke, för det var ett + mer bakom A ...

  När jag fattade köpbeslutet visste jag inte att varje smartphone (via infrastruktur) förbrukar lika mycket energi som ett genomsnittligt kylskåp.

  Ett ”smart” kylskåp använder lika mycket el som två dumma. WOW, det är riktigt smart ...

  Och en smart bil använder lika mycket energi som ett dumt och ett dumt kylskåp tillsammans. Ganska smart också ...

  Att kisa på en sekund eller tredje + efter ett A under sådana förhållanden var nog inte så smart av mig. Jag skulle ha föredragit bättre design. Varför inte? Det finns uppenbarligen obegränsad el och den är CO2-neutral. Eller inte, för varför skulle vi förbjuda glödlampor, märka kylskåp och minska dammsugarnas prestanda? Tja, vad nu? Jag kommer inte längre igenom ...

  Men ibland är mindre mer. Mindre dataflöde ännu mer miljöskydd. Jag tror att jag förstod så mycket.

  9
  5
 • blank

  Jag är glad att det fortfarande finns bilar utan mångsidig elektronik.

  18
  2

Kommentarer är stängda.