En ny Saab-öppning och ett subtilt meddelande från Alfa Romeo

Det har varit bra saker att rapportera under den senaste veckan. I motsats till förväntningarna är Saab ganska levande, verkar det. E-postmeddelandena från läsarna till våra samlas i min brevlåda Ämnevarför de fortfarande kör en Saab. Feedbacken är så livlig att tidsfristen för inlämning har förlängts. Mer om det under den nya veckan. Och det finns andra bra saker också.

Nya Alfa Romeo Giulia GTA på testkurs. Vid rattet för VD.
Nya Alfa Romeo Giulia GTA på testkurs. Vid rattet för VD.

Saab öppnar igen

En ny Saab-öppning är sällsynt, vi har en att rapportera i Schweiz. Landet är åtminstone på väg att bli Saabs nation nummer 1 i Europa, så mycket händer här. De Garage Jost har öppnat sin nya lilla Saab-verkstad i Pieterlen. Familjeföretaget har reparerat och återställt Saab för vad som känns som en evighet, och det gör det med stor passion.

Ofta kommer fantastiska fordon från Sverige, från tvåtakts Saab till coola 9000 Aero. Saab-förnödenheterna för de förbundna är säkrade på ett avundsvärt sätt. Lyckliga relationer. Ett besök i Pieterlen, som ligger nära urmakningsmetropolen Biel, har stått på min önskelista under en tid.

För den tid då gratis resa kommer att vara möjligt igen i Europa.

Ett subtilt meddelande

Det är ingen hemlighet att mitt bilhjärta slår för Saab, men inte bara. Det finns andra europeiska märken som jag verkligen gillar. De är alla förenade av ödet att de inte gör det särskilt bra i nuläget. Lancia och Alfa Romeo är kandidaterna, historiskt sett var de också nära kopplade till Trollhättan på många sätt under lång tid.

Med skapandet av Stellantis-gruppen såg jag hopp för den stora, gamla europeiska Drömfabrik. Det kan bli sant, för Stellantis omorganiserar strukturerna i en imponerande takt. Jean-Philippe Imparato bytte från flaggskeppet Peugeot, som ska placeras högre i framtiden, till Alfa.

Kanske är det hans drömjobb, det skulle vara mitt. I vilket fall som helst gör Imparato Alfa Romeo synlig igen i media och distribuerar subtila meddelanden. Förra veckan testade Alfa-koncernen den nya Giulia GTA på Balocco-testspåret i Piemonte. Rutten är historisk för Alfa, ungefär som helig mark.

Subtilt meddelande. Jean-Philippe Imparato Balocco lämnar Autodelta-byggnaden.
Subtilt meddelande. Jean-Philippe Imparato Balocco lämnar Autodelta-byggnaden.

Det är naturligtvis ingen tillfällighet att Imparato fotograferas och lämnar en av de historiska Autodelta-byggnaderna. Autodelta SpA säkerställer en ökad hjärtfrekvens för varje märkesfans. Det står för glansdagarna, för segrarna i världsmästerskapet för sportbilar på 1970-talet. Och för Alfas med lite mer kraft.

Imparato signalerar att han har förstått varumärket och dess känslomässighet. Det ser bra ut. Eftersom känslomässighet är något som branschen förlorar långsamt. Eller tycker någon att en rörlig smartphone är emotionell?

Och det händer den nya veckan på bloggen:

Det fortsätter här känslomässigt. Eftersom inte bara Alfa kan känna känslor, kan också svenskarna som klassas som hypoterma göra det.

 • Drömbil från Spanien till Tyskland. Turbo X har landat.

Saab-tradition i Tyskland. Det finns historia och berättelser. Ibland är de inte lätta att bära och man måste kunna hålla tyst och lyssna.

 • 40 år av Saab på Carl-Benz-Straße - relik och passion

Sverige står för säkra bilar som ingen annan nation. Nu beslutar Volvo att använda helårsdäck till elbilar. En heftig diskussion har brutit ut i Sverige. Hur passar det in i din image som säkerhetspionjär? Delta i diskussionen och rösta.

 • Säkerhetspionjär Volvo litar på helårsdäck för elbilar

Det och mer väntar den nya veckan. Det blir verkligen inte tråkigt här.

14 tankar om “En ny Saab-öppning och ett subtilt meddelande från Alfa Romeo"

 • blank

  ... åh, ja alfa och saab passar ..
  har kört och ägt alfas i 43 år och saabs i 26 år ……. väl….

 • blank

  Jag skulle också vara mycket glad över ett litet, fint Italophile-hörn! Min far har kört Alfa sedan 60-talet ...
  Ett vackert varumärke som stöder det i form
  förtjänade den här bloggen alldeles för bra!
  Tom och team skulle säkert kunna förse den ena eller den andra Saab med en vacker italiensk. Jag skulle vilja ...

 • blank

  @ Hans S.,

  fina bilar. Väck också mina känslor. Tyvärr är närvaron av Lancia ännu mer oproduktiv än Alfa.
  Bara i detta avseende är Lancia Saab ännu mer lik Alfa? Men är Lancia (nuvarande modellutbud) också lämpligt som en bro till fordonet närvarande?

  Här & nu verkar för mig vara en oro och rolig faktor för bloggaren. Alfa verkade passande för mig. Och motorerna? Jag tror att de har en mycket modern och känslomässig motor i Ferrari V6. Men också fina 2-liters turbos. Vad mer vill du ha?

  Personligen en Alfa kombi, om jag kunde önska mig.

 • blank

  Enligt min mening är Lancia närmare Saab än Alfa. Så om Lancia skulle läggas till bloggen, skulle jag vara där direkt. Jag har redan skrivit en kommentar eller två om min Lancia. Fordonen, speciellt på 60- och 70-talet, var tekniskt toppmoderna och också mycket detaljerade. Och det i sin tur påskyndade Lancias nedgång enormt. Ta en titt på de tekniska egenskaperna hos en Fulvia, till exempel. Motorteknik som bäst!

 • blank

  svart / vit (@ StF)

  Klimatförändringar erkänns allmänt av en överväldigande majoritet av mänskligheten som verkliga och självförverkande.

  Poängen är bara hur man ska hantera det. Och det är här tänkandet blir svartvitt och människor är mycket lata och bekväma, 95% kretsar enbart kring trafik och kraftproduktion.

  Om vi ​​tror att vi kommer att driva stora lådor med solenergi och vindkraft i framtiden, gör vi det för lätt för oss själva. Och om vi tror att vi har obegränsat med det och en helig gral, gör vi ett misstag ovanpå det.

  I framtiden, där batterier inte är möjliga eller användbara, kommer vi till exempel att producera e-bränsle och väte för flyg. Obegränsat och klimatneutralt.

  För mig är detta svartvitt. Och det är oändligt bekvämt, för så här förblir allt som det är och vi kan fortsätta att leva som någonsin - bara elektriskt.

  Och eftersom resan är målet och de första stegen har tagits behöver vi inte tänka längre eller tänka om. Om förnuftiga och faktiskt brådskande omedelbara åtgärder. Nej, vi går den här vägen nu. Lång och stenig, inget ljus i slutet av tunneln och fortfarande med tunnelsyn och blinkare.

  Varför biobränsle idag när vi får ha obegränsade mängder e-bränsle och el om 50 år?
  Varför en hastighetsgräns på BAB idag? Varför värma hus billigt med grön el?

  Hela transport- och energiomställningen är ett skämt. Visionen bakom det är inte ett löfte för framtiden, utan ett lugnande piller. Samtidigt är det en enorm uppgift, så att ingen letar efter alternativ eller vad man kan och borde göra, måste göra det omedelbart.

 • blank

  Jag kan förstå önskan om tydliga positioner. Om det finns, kan många saker kategoriseras och struktureras lättare och därmed också klassificeras.
  Men i mitt intryck blir vår värld mer och mer komplex och därför mindre svartvitt och mer och mer grå, i mer än en mening.

  Förändringarna i Volvos modellutbud är verkligen lätta att förklara. Du kommer att ha tittat på vilken produktionskapacitet som är bunden av dessa 25% och om du inte kunde uppnå mer vinst med denna produktionskapacitet. Och som jag förstod artikeln handlar det inte om hela 25%, utan "bara" en del av det.
  Det är verkligen intressant att veta vilken, eftersom Volvo med V90 och V60 Cross Country erbjuder mer klassiska alternativ till SUV, men som sannolikt kommer att bli dyra att producera. Kanske kommer de att slängas ur portföljen, eller kanske till och med de klassiska stationvagnarna för att knappast någon vill ha dem längre. Vi får se.

  Däck till Dubai ger mig en helt annan idé. För så kallade heta länder kan du fråga dig själv om det verkligen måste vara gummi eller om det inte också kan vara permanent elastiska termoplaster? Det kan ge skrotdäcksavfallet helt ny drivkraft.

  Det skulle på något sätt ge mig tillbaka till svart / vitt kontra grått. Om klimatvarnarna har rätt om tipppunkterna i sina modeller pekar de på svartvita beslut som vi inte borde ta i riktning mot svart.
  Jag kan inte slutgiltigt bedöma om det finns något med det, men förvånansvärt vill många inte höra det i samband med min bedömning och sedan påpeka de komplexa inbördes förhållandena i vår värld. Vilket inte är osant, men kanske fel strategi, eftersom försiktighetsprincipen bör användas i sådana beslut.

  Du brukar skildra världen som du vill att den ska vara, verkligen jag också. Det kan vara intressant att se vem som hade rätt. Eller kanske tillhör jag den sista generationen som inte personligen är bekymrad över denna fråga.
  Å andra sidan, som så ofta är fallet, kan de riktigt viktiga besluten vara helt annorlunda. Pandemin erbjuder alternativ att välja mellan.

  Så alla har en trevlig vila på söndagen och det bästa för framtiden.

 • blank

  Jag tror att om jag inte körde en Saab, skulle en Alfa vara på tröskeln. Varför? Eftersom Alfa - som Saab - kunde, och till skillnad från Saab, fortfarande kan bygga känslomässiga bilar. Utan att vilja komma ut, om det fanns en stationvagn från Giulia, skulle jag antagligen ha blivit svag. Men så 😉
  Bilarna från båda tillverkarna orsakar denna stickande känsla, de polariserar, är ett önskvärt alternativ under enhetlighetstiden.
  Om VD på Alfa fortsätter med design som han gjorde med Peugeot 508, kan vi fortfarande ha några positiva överraskningar i väntan. Alfa skulle vara eftergiven, också - men inte bara - på grund av de tidigare goda förbindelserna till Trollhättan.

 • blank

  @ Tom,

  Jag gillar experimenten. För mig är Alfa lite Medelhavet Saab, 4C var en modern sonett och så vidare ...
  Under 164 korsade vägarna faktiskt och i artiklar och kommentarer hade varumärket åtminstone ibland sina gästspel här.

  Skulle ha varit spännande att veta hur många läsare som skulle ha kryssat för nyhetsbrevet på Alfa ;–)

  Bara en tredjedel för Volvo? Jag är förvånad i den meningen (endast). Du kan spara dig för mycket visdom om olika perspektiv på glas och fyllning.

  Jag läste också alla artiklar om Volvo. Och även alla kommentarer nedan. Det verkar som om varumärket blir mer och mer spännande utan att väcka positiva känslor.

  Däckdebatten kommer förmodligen att gå mycket lika. Jag kan tydligt föreställa mig kommentarerna. Till exempel hur användbar en e-SUV är att den med en vikt på över 2 ton och ett oändligt vridmoment kan gnugga sina suddgummi på heta gator.

  Eller frågor i den meningen om de relativt mjuka och slitstarka gummierna verkligen och på allvar borde vara det enda alternativet för export (till exempel en XC90 till Dubai)?

  Och det kommer antagligen också röster som försvarar eller till och med annonserar helårsdäck som en pragmatisk lösning, för de har haft positiva erfarenheter med dem själva. De (giltiga) argumenten kommer att vara att saker nu är ganska bra, att du är miljömedveten och reser mycket med cykel eller kollektivtrafik eller att du har flera bilar, så att du blir irriterad av bytet och 2 hjuluppsättningar per fordon inte kan slits innan härdade gummi och porösa däck måste kastas, vilket inte heller är poängen.

  Slutsatsen blir en märklig kurs för göteborgarna, som kommer att smaka mycket på besparingar och rationaliseringar. Inte bara på grund av däckpolicyn. Någon kommer att göra en koppling till den senaste Volvo -artikeln här och (med rätta) ifrågasätta hur och varför en tillverkare kommer på idén att ta bort fordon ur sitt sortiment eftersom de "bara" utgör 25% av försäljningen.

  Det är också konstigt och motsäger sig själv (om inte att säga misstänkt) när ett varumärke som har firat framgång med utvidgningen av sitt modellutbud nu letar efter sin framtid för att krympa det igen. Det här steget är också oroande eftersom siffrorna får dig att sitta upp och lägga märke till. Med introduktionen av SUV firades ensiffriga tillväxttakter som en stor framgång. En tillverkare som nu förklarar 25% av sin omsättning och försäljning som irrelevant ballast och samtidigt avstår från sina rötter, antingen att centrum för vårt solsystem verkar komma från en kroppsöppning, eller så är han under massivt tryck för att spara.

  På vilken av de två bilderna passar helårsdäck för Dubai bäst? Det finns svaret.

  6
  2
 • blank

  @ Tom, mitt personliga uttalande om ämnet - varför kör jag fortfarande Saab - jag skriver i morgon kväll - blir lite mer.
  Dagens söndag spenderades helt på SAAB-skruvdragning - framgångsrikt ...

 • blank

  Alfa Romeo har en tragisk tendens som liknar Saabs. Det är därför jag tycker att Alfa är ett ämne som är emotionellt och spännande. Så är det förstås Volvo, men inte så mycket.

 • blank

  Jag gillar Alfa på söndagar

  Utan att vilja förutse den meddelade diskussionen om Volvo, men Volvo intresserar mig bara historiskt. Det betyder att jag är intresserad av Saabs samtida. Så bilarna som byggdes i Göteborg och Trollhättan efter andra världskriget fram till 2010 i konkurrens med varandra.

  Efter det påverkar ingenting mig från S. Volvo betraktade en gång bloggen som ett andra fokus och som en bro till nutiden. Men det verkar för mig vara mer nykterande än positivt och emotionellt?

  Om Saabbloggen fortfarande letar efter en sådan "sidoakt" skulle jag personligen tycka att Italien är mycket mer spännande än "Schinaden". Det går också bra med de geniala SAAB -espressokopparna.

  @ Tom ("Varför ...),
  är inlämningar fortfarande välkomna trots den översvämmade "postlådan"? Och kan bloggen stödja avsändarna med bilder om det behövs?
  Mitt problem är att jag saknar bilderna för min berättelse. Med några bilder från Saabs bloggarkiv av föregångarna till min nuvarande Saab skulle det vara komplett.

  3
  1
  • blank

   @Volvaab Driver Ja varför? Inläggen är helt spännande och uppfriskande. Läsarens synvinkel är ibland fantastisk, jag gillar att ta in den. Förresten, det finns inget behov av bilder. Offert eller längre utdrag publiceras. Gästförfattarfunktionen har (ännu) inte en fullständig text för detta.

   Alfa intressant? Jag experimenterar. Volvo ligger inte mitt hjärta, jag tar bara in aktuella trender som en neutral observatör. Artiklarna läses förvånansvärt bra, det verkar intressera läsarna. Förresten satte en tredjedel av prenumeranterna på nyhetsbrevet sitt prägel på Volvo.

   En passion för Italien kan bli något helt annat. Kanske.

   10
   1
 • blank

  Har också Stellantis på min radar! En återupplivning av Lancia bort från Y skulle vara en dröm!

 • blank

  Stellantis gör för närvarande mycket rätt. Så bortom Alfa :-). Tekniköppna, prisvärda bilar för alla, inget elitistiskt "elbilar bara" krångel. I motsats till många andra har hon inte tappat ur sikte att en stor del av världen inte har någon infrastruktur för en elbil och att människor inte ens har råd.

  Även dessa människor måste vara rörliga i framtiden. För om de europeiska tillverkarna inte erbjuder det kommer en kinesisk tillverkare att göra det.

  15

Kommentarer är stängda.