Strategisk förändring hos Volvo - mindre kombi - mer SUV

För människor som inte är så unga längre representerar varumärket från Göteborg stationvagnen. Man har 240 eller 850 i åtanke, man talar om en Volvo. Det kan snart bli ett minne blott. Varumärket rör sig längre och längre bort från sina rötter. Men strategerna i Hisingen är inte skyldiga i detta. Det är kundernas röst. Och det är tydligt.

Swedish Heritage - Volvo 240 Classic
Swedish Heritage - Volvo 240 Classic

Volvo = kombi. Det var en gång.

När jag var barn stod Volvo för kombi. Det fanns flera 240 bland vänner. Fast som ett slott och pålitligt. Ingen jämförelse med den ömtåliga Ford min far körde. Min farfars Benz ensam kunde hålla jämna steg. Men Volvos var inte alla solida. Jag har alltid tyckt att de var lite tråkiga.

Historien om kombi fortsätter på Volvo i årtionden. Hon använder skolans kontoristens kliché som kör en Volvo eller grannen med den stickade tröjan. Det gjorde filmhistoria, i otaliga Hollywood-filmer var de intellektuella ute och gick i en stationvagn från Göteborg. Obligatorisk.

Något annat skulle ha varit otänkbart.

Men köparnas beteende har förändrats genom åren. Dagens skollärare har länge kört en Tesla, den med den stickade tröjan har inte haft sin egen bil på länge. Han förlitar sig på bildelning. Volvos kunder vänder sig till stadsjeepar idag, och de gör det överväldigande. Cirka 75% är för närvarande, säger Volvo. För stationbilar och sedans värms bara var fjärde kund upp. Och Hollywood litar inte längre på varumärket Göteborg.

Det räcker inte, säger VD Håkan Samuelsson Tränare. Volvo kommer att minska utbudet av sedans och stationbilar och istället lägga till fler stadsjeepar till utbudet. Eftersom mer SUV motsvarar mer tillväxt. En sedan eller kombi kommer att finnas kvar hos Volvo, men inte i denna utsträckning.

Naturligtvis är det svårt att utforma en konventionell kombi med de vanliga elbilarkitekturerna. Användaren rider bokstavligen världen över på ett 800 volts batteripaket, vilket tvingar en högre design. Eftersom Volvo nu är helt engagerad i elbilen är beslutet bara den logiska konsekvensen.

Stationvagnen var en svensk kulturell tillgång

På medellång sikt måste du säga adjö till stationvagnen med Volvos logotyp. Det är synd, för det här är en bit av svenskt kulturarv och formade generationer som växte upp på baksätet på en 240 eller 850. Världen, och inte bara Volvos varumärkesvärld, kommer att bli mer enhetlig som ett resultat. Att resa runt i området på SUV-högsäten blir svårare och svårare att undvika, men det verkar helt klart vara vad majoriteten av kunderna vill ha.

De gamla Volvo-vagnarna är dock också hållbara och har en solid fläktbas. Under överskådlig framtid kommer de inte att försvinna helt från gatorna. Den klassiska 240-serien är eftertraktad och inte billig, 850 lockar. Kulturella tillgångar från Göteborg har en framtid. Det behöver inte vara elektriskt.

13 tankar om “Strategisk förändring hos Volvo - mindre kombi - mer SUV"

 • blank

  @ StF,

  Så du har tummen upp för din senaste kommentar helt enkelt för att ökningen av registrerade fordon verkligen är det större problemet.

  Men jag kan fortfarande inte följa resten av argumentet.

  Om fordon i "kompaktklassen" idag har en extern volym, vikt och prestandadata som är samma som eller till och med långt överstiger den yngre "övre medelklassen" (Golf upp till 235 kW), har köpare knappast något utrymme att hitta modeller som man kan minska.

  För skojs skull, jämför Variant Golf VIII med en 9K. Eller den senaste 1-serien (även "kompakt klass") med den första 3-serien ("medelklassen") BMW. Om jag tänker på det så är 1-serien 18 cm bredare och betydligt högre, "kompaktklassen" därför mer voluminös, tyngre, starkare än "medelklassen".

  Och när du väl har kommit till 1-serien finns det inte så mycket som kan tappas ner till botten. BMW skulle behöva bygga en 0,5 ...

  Men det gör de inte. Jag tror att fordonens externa tillväxt också är en del av problemet. För att bibehålla samma nyttovärde (t.ex. bagageutrymme) behöver man idag ett större, tyngre och vanligtvis kraftfullare fordon.

  Med sin modellpolicy och utformningen av allt större och tyngre fordon har bilindustrin förbrukat potentialen för besparingar (CO2-utsläpp) som teknisk utveckling kan ha inneburit och spelat bort möjligheter. Jag accepterar inte att kunden skulle ha velat det på det sättet, för som sagt, nyttivärde och bagageutrymme bidrog inte till tillväxten. Det var definitivt ett visst tryck på kunderna att få större, tyngre och snabbare bilar. Och nu har vi salladen ...

 • blank

  @Volvaab Driver

  Finns det en trend mot att klara sig utan? I grund och botten inte riktigt. Så småningom finns det sådana tendenser att köpare tycker att en Brilliance (när du fortfarande kan få dem i det här landet), en BAIC eller en Dacia är tillräckligt med bilar och också dyra nog för individuell fordonstrafik. Men det finns också de i de klassiska fordonsklasserna.

  Med den extra utrustningen som nu är installerad i fordon har de nog inte riktigt blivit lättare. Jag är verkligen inte säker på storleken. Det kan vara så att den genomsnittliga fordonsstorleken faktiskt är något mindre idag än för 20 år sedan, men även om så är fallet spelar det ingen roll på grund av det faktiska problemet, nämligen att antalet fordon har ökat mycket markant .

  Och det är vad de flesta förespråkarna av trafikomgången säger, att antalet fordon måste minska, annars kommer batteri- eller vätgasbilar eller brännare med syntetiska bränslen att göra någonting.
  Om du tittar på hur det nu är z. B. ser ut som i rusningstrafik, då är bedömningen förmodligen inte fel, skulle jag säga.

 • blank

  @ StF,

  det var inte menat dåligt. Och säkert har vissa människor idag faktiskt mindre bilar än tidigare - oavsett hur modellen döptes av tillverkaren och klassificerades av motorjournalister ...

  Trenden mot storlek (de yttre) verkade så tydlig för mig att jag antog att jag inte kunde göra ett misstag. Naturligtvis kan du också uppfatta det annorlunda. Men en allmän trend mot mindre och lättare fordon?

  Är det vad du kommer till eller delar vi hår här?

 • blank

  @Volvaab Driver

  Jag förnekade inte att modellerna i respektive klass nästan alltid växte. Men låt oss bara kontrollera vad mitt intryck är.
  Eftersom fokus här är på Saab tar jag genomsnittliga Wikipedia-data från den första Saab 9-5 som en modell för den övre medelklassen, runt millennieskiftet, och jämför dem med de genomsnittliga Wikipedia-uppgifterna från den nuvarande Golf :

  Saab 9-5 (längd ~ 4,83 m, bredd ~ 1,79 m, höjd ~ 1,47 m, hjulbas ~ 2,70 m, massa ~ 1.662 kg)
  Golf VIII (längd ~ 4,46m, bredd ~ 1,79m, höjd ~ 1,49m, hjulbas ~ 2,64m, vikt ~ 1.440kg)

  Jag hävdar inte att detta är en avgörande utvärdering, men det ser ut för mig som om en nuvarande kompakt bil har en fördel jämfört med ett 20-årigt övre medelklassfordon när det gäller parkeringsförbrukning och vikt. Och även om det tillgängliga utrymmet i passagerarområdet förmodligen inte är så annorlunda, ser det ganska annorlunda ut i bagageutrymmet.
  Men det har skett mer än en jämförbar fordonsbyte i min vänkrets. Naturligtvis märker jag också att Range Rover, Audi Q7 och andra kulor av denna kaliber också finns på gatorna, men enligt min mening inte för många. Visst, det finns fler stadsjeepar än tidigare, men färre stora sedaner. Och det finns tillräckligt med Opel Corsa och Hyundai i10s som är ännu mindre än en nuvarande Golf och skjuter ned igen. Förresten, det finns definitivt fler lastbilar på vägen än tidigare, men det är inte ämnet här.

  Denna blandning av fordon är naturligtvis bara mitt intryck och det kan vara så att det ser ganska annorlunda ut i områden som jag sällan går till eller inte alls. Till exempel brukar jag inte vara i norra änden av Frankfurt eller jämförbara områden i andra städer. Jag känner bara inte någon personligen som har det så bra.
  Men naturligtvis finns dessa människor också. Och stora bilar drivs inte bara av särskilt rika människor. En kollega till mig kör z. B. en Dodge Charger, men flera andra har en Golf.

  Mitt intryck är att det finns mer kompakta bilar än familjebilar på vägen idag än tidigare. Egentligen sa jag inte mer, men inte mindre heller. Ditt intryck kan vara helt annorlunda, så du behöver inte köpa något från mig, men du är välkommen att beskriva dina uppfattningar här.

 • blank

  @ StF (sociala cirklar och fordonsklasser),

  Du vet bättre än så. De skriver alltid kommentarer som får mig att tänka och ge mig ny kunskap. Tack så mycket.

  Det här är inte en av dem. Det faktum att fordonsklasserna är dynamiska kan ses mycket väl i viken. Golf Jag kunde nästan parkeras i bagaget på den senaste Golfvarianten ...

  Så vad är golfklassen?

  Och hos BMW är den yngsta 1-serien nu lika stor som den första 5-serien - åtminstone på utsidan.

  Oavsett vilken social krets du associerar med. Jag är mycket övertygad om att de yttre dimensionerna hos de besatta och flyttade fordonen i denna cirkel inte har krympt. Det skulle vara nästan groteskt….

  Huruvida klassificeringen är en nedgradering eller inte är en helt annan sak. Idag är bilarna i den lägre medelklassen lätt lika stora och också tyngre, starkare och snabbare än utmanarna för överklassen för inte så länge sedan.

  Siffrorna (externa mått, vikt, prestandadata) är ganska tydliga och oförstörbara och det talar ett annat språk än tillverkarna själva eller ”oberoende” och reklamfinansierade journalister.

  Oavsett vad som drivs i deras sociala kretsar skulle jag bli mycket förvånad om bilarna A var mindre, B lättare och C långsammare än för 20 år sedan. Jag köper den inte så.

 • blank

  Intressant tanke på fästningen. Har inte ens tänkt mig så här förut. Om det faktiskt skulle vara relevant för en större del av SUV-kunderna finns det naturligtvis möjligheten att det på ett intressant sätt kan ansluta sig till trenden mot autonoma fordon, om denna utveckling faktiskt tar fart.

  I det helt autonoma fordonet kan du göra helt utan fönstren och i det semi-autonoma fordonet kan du åtminstone göra dem mörkare i det autonoma läget. Löst baserat på Douglas Adams, om jag inte ser den obehagliga miljön kan det inte heller skada mig. Låt oss se om saker verkligen går i den riktningen.

  Men vad oroar mig mer, blir bilarna verkligen större och större på våra vägar? Om du tittar på en viss modell och tittar på dess utveckling från 90-talet till idag, så är det i de flesta fall verkligen sant.
  Men när jag tittar på vad människor i min miljö körde och körde, så har många som körde ett fordon från medel- eller övre medelklassen för 20 år sedan idag en bil från den lägre medelklassen, vanligtvis kallad golfklassen. Detta innebär att de yttre dimensionerna till och med sannolikt har krympt något och de inre dimensionerna har förblivit ungefär desamma.

  Men kanske rör jag mig bara i fel sociala kretsar utan att vara medveten om det förrän nu.

 • blank

  @ Jean-Pierre James Elsner + aero50,

  fina kommentarer. Båda tillsammans målar en passande bild av vad som var, är och kommer fortfarande att vara en trend.

  940 stationcar är fortfarande den största bilen (innerstorlek) som jag någonsin har kört. Även 240 var bra på denna punkt. Idag ser det äntligen ut som en liten bil. Kanske längre, men så smal och känslig att dagens småbilar verkar relativt monumentala och voluminösa.

  Deras praktiska användning verkar dock spela en helt underordnad roll. Stora lådor runt litet interiör och knappast någon bagageutrymme. Det handlar faktiskt om att distansera och låsa ut omvärlden - från små bilar till XL-stadsjeepar.

  De har alla samma designfunktioner, brett chassi och axelkuddar på böjda axlar. Mellan och ovanpå ett litet huvud med få fönster. Särskilt inte bakåt (vem vet vad som kommer?).

  Sådana fästen kan bara köras med hjälpsystem, parkeringshjälpmedel, kameror och så vidare. När jag tänker på det faktum att jag som tonåring var med en fullvuxen pekande hund, bror, utbytesstudent från F och föräldrar inklusive bagage för fem av oss, en liten segelbåt och en surfbräda (båda på taket) säkert och enkelt i en 5 till DK och tillbaka till D am ...

  ... då verkar det för mig idag som om jag inte borde lita på det här minnet. Var det verkligen så det var? Kan en 240 göra det? Det är så litet ...

  Hade jag verkligen en hund då, en utbytesstudent som passionerat förlorade för mig vid schack (favoritordet "merdé"), har jag någonsin surft någon annanstans än Internet? Körde jag någonsin själv 240 senare? En 940, en 9K, en 9-3 jag och andra Saab och Volvos?

  Om mitt minne inte lurade mig, varför skulle vi vara där vi är idag? Kan det vara framsteg? Har det någonsin funnits en kombi från Volvo och Saabs avrinningsområde? Är den här bloggen verklig eller en del av min fantasi? Jag minns inte allt detta exakt längre ...

  Det jag tror jag vet är att design och mode fungerar i cykler. Ämnet för fästningen verkar för mig snart vara uttömt. Jag hoppas åtminstone det. Hur högt kan du dra i axlarna utan att ditt huvud försvinner helt?
  Och kanske i framtiden kommer det faktiskt att finnas fordon på marknaden som är mer inriktade på nytto- och rymdekonomi?

  Den nuvarande trenden kan förhoppningsvis inte vara för evigt, det verkar för mig vara helt uttömd. Det blir intressant att se om Volvo fortfarande kan förbättra sig med sina meddelanden, eller om en trendförändring är försenad och vattnet gräver sig ...

 • blank

  @ aero50 - Annonsering kan bara stärka ett redan existerande behov. Och uppenbarligen har behovet av säkerhet och osårbarhet blivit mycket stort för många människor de senaste åren. Det yttre tecknet att detta behov finns och att det är brådskande är att köpa en SUV.

  Den nuvarande sociala osäkerheten kommer att öka trenden mot den trotsiga, slottliknande stora bilen i form av många stadsjeepar.

  På engelska säger vi 'my home's my castle' och dagens slott är SUV.

 • blank

  har dagens tillverkare ens eget DNA? Eller för att uttrycka det på ett annat sätt, har de råd med det? Även Porsche, en av de bästa sportbilstillverkarna, gör minst 40 till 50% av sin försäljning med stadsjeepar.

 • blank

  Moin
  Vi kör också en SUV (Ateca). Men i fordonsregistreringen står också kombi ...
  @ areo50: det är sant, utrymmet blir mindre och fler och fler större bilar köps.
  Tyvärr är det ofta bara den yttre dimensionen som är större, inuti är den snävare i nya bilar.
  När jag tänker på min Golf 3, vad passar in där när jag flyttar ... Det passar aldrig i en nyare Golf ....
  Hälsning André

 • blank

  Välskriven. Bra punchlines. Till exempel rollen i Hollywood.

  När det gäller kundernas röst tror jag att de alltid gillat att köpa en ”SUV”, även om det inte var så kallat då ...
  Den som någonsin har kört en gammal Volvo över berg och dal vet vad jag menar. 245 var en SUV för mig. Sportutrustning kan transporteras i bagageutrymmet och på taket utan ändar och med sin relativt korta hjulbas och relativt höga markfrigång kan den också användas på asfalterade vägar till (nästan) vilken plats i världen som helst (sportutrustningen ) skulle användas.

  Det var precis vad som ursprungligen var och ursprungligen definitionen av Sport Utility Vehicle (SUV), som skulle täcka klyftan mellan riktiga terrängfordon och bilar optimerade för vägen.

  Du kan också kalla det en kompromiss. Motorjournalister på den tiden anklagade Volvo för att bygga sådana (kompromisser). Det tog först en separat kategori (SUV) och resursfull marknadsföring för att sätta kompromissfärdiga fordonskoncept (med kompromisser när det gäller off-road lämplighet och vägprestanda) i ett positivt ljus och kunna presentera dem som en avsiktlig konstruktion för en målgrupp och att kunna adressera dem specifikt och åtföljas av motorjournalistiska applåder.

  Lång historia kort: Om Volvo skulle bygga sina kombivagnar som en kompromiss i ordets positiva bemärkelse, skulle den inte behöva en SUV bara för att säkert behärska några fält- eller skogsstigar, tillgången till stranden, din egen semester hem eller fritidshus ...

  Genom att anpassa sina kombivagnar, sedans och kupéer mer och mer till sportbilarnas prestanda och köregenskaper har biltillverkarna samtidigt skapat ett steg bort från dessa fordonstyper och en trend mot stadsjeepar.
  Detta är inget annat än en självuppfyllande profetia.

  De snabbt stigande priserna på bra 245 borde enligt min mening leda till en tanke i Göteborg.
  Kanske är inte varje steg som leder bort från dina egna rötter automatiskt ett steg framåt?

  Det är svårt för mig att säga, men om Volvo skulle försvinna från scenen här och nu skulle jag förmodligen bara rycka på axlarna.

  Min personliga potential att sörja har länge använts av andra förluster (Saab & privat).
  Jag skulle inte ha någonting kvar för elektriska Geely-stadsjeepar.

  17
  1
 • blank

  Efter att ha återvänt från den svarta kontinenten köpte jag en Volvo 1993 kombi 940. En bra och rymlig bil. 940 stationvagnen ansågs vara ett stort fordon vid den tiden. Fyra personer och mycket bagage var definitivt inget problem för Volvo. Idag, när en sådan ensam 940 stationvagn står bredvid en Tiguan eller till och med Tuareg, är 940 bara en bil (det är schweizertysk och betyder en liten bil ;-).

  Ju mindre utrymme på våra gator, desto större blir bilarna! Men varför? Till slut erbjuder de inte mer utrymme, de är bara stora! Jag kan bara tänka på ett svar, marknaden kräver det?! Men vad var egentligen först? Behovet av en SUV väcktes först av reklamen och avfyrades sedan tills den avvisades. Idag tror varje pensionerat par att de måste omge sig med 2 ton plåt.

  Volvo kommer att veta hur man ska hantera detta i framtiden, och den förväntade framgången kommer att visa dem rätt. Men de kommer inte att sälja mig en bil längre.

  17
 • blank

  Tyvärr är detta en allmän trend, som man måste inse med frustration. Praktiska kombivagnar med mycket nytta blir allt sällsynta att köpa. Allt går mot en standardbil. Jag köper inte ens en biltidning längre. Vad är tio nya stadsjeepar intresserade av? Designen är utbytbar och jag saknar överraskningar.

  19

Kommentarer är stängda.