SAAB 9000 turbo i rollen som vagabonden

I mitten av juli 2019 fladdrade följande meddelande från en vän in i min inkorg: ”Min brors livspartner letar efter en äldre bil för en musikvideoproduktion. Om du är intresserad av att hyra din Saab i två dagar kan jag ge dig ditt nummer ... ». Ge din älskade klassiska bil i någon annans händer? Aldrig!

Saab 9000 under inspelningen
Saab 9000 under inspelningen

Föreställ dig vad som kan hända i processen ... Ändå verkar det för mig att det är en gång i livet. En hård Saab-fan sa en gång: "Ju mer Saab-innehåll hamnar på nätet, desto bättre. Eftersom Internet, som känt, aldrig glömmer bort. ». Möjligheten att uppleva ett skott som detta från första hand verkar också unikt för mig.

Dessa och många andra tankar går genom mitt huvud. Dessutom, vid tidpunkten för förfrågan, har en av dörrpanelerna ännu inte upparbetats och för närvarande demonteras. Kan det vara ett problem?

Slutligen bestämmer jag mig för att komma i kontakt med produktionsdesignern för den kommande inspelningen av musikvideon för att ta reda på mer. Som det visar sig är det exakta datumet och platsen ännu inte känt. Hon förklarar att det är en lågbudgetproduktion och att avgiften blir motsvarande låg.

Saab 9000 CC
Saab 9000 CC

Jag kan också köra bilen dit och vara där vid videofotograferingen om jag föredrar. Den saknade dörrpanelen spelar ingen roll. Hon ger mig ytterligare detaljer (tolk, manus samt krav på plats och tid på dagen). Vi är överens om att hon kommer att vara i kontakt så snart plats och tid har fastställts. Så jag kommer att kontaktas igen i slutet av juli:

Videoinspelningen ska äga rum på en grusväg i Toggenburg-regionen.

8 augusti 2019 definieras nu som fotograferingsdagen och inspelningen bör börja klockan 5:00. Lyckligtvis passar datumet mig bra. Även om schemat är väldigt sportigt och jag vill åka till en konsert kvällen innan kommer jag definitivt säga ja, vilket jag inte kommer att ångra, som det kommer att visa senare ...

Så jag slutade iväg mot Wildhaus på torsdag morgon runt kl. 3. Jag är nyfiken på vad jag kan förvänta mig där. Efter bara tre och en halv timmars sömn måste jag koncentrera mig ännu mer på att köra. När jag kommer fram till platsen (koordinaterna skickades till mig i förväg) frågar jag först mig själv om mitt navigationssystem för mobiltelefoner har styrt mig korrekt - för det finns fortfarande inget som tyder på en kommande videoinspelning.

Efter en kort begäran via SMS bekräftar de för mig att besättningen redan är på väg och jag kan ha tålamod lite längre. Väntetiden är över strax efter 5:00 - filmteamet anländer och efter en kort introduktionsrunda kommer de till jobbet. Atmosfären på set kunde inte vara bättre - en dimmig soluppgång på en grusväg i de schweiziska bergen!

I det första skottet (som förresten också visas i videon som öppningsscen) får jag köra min Saab själv, vilket jag inte förväntade mig. Sedan filmas några scener i och runt den gamla svensken. Slutligen säger tre av filmbesättningsmedlemmarna tillsammans med artisten adjö för en sekvens. Jag ger mig en jerk och litar på att allt kommer att bli bra. Efter ungefär en timme återvänder besättningen i Saab med några fler tagningar i lådan.

När konstnären erkänner för mig i ett kort utbyte efter filmen ville han i hemlighet ha en Saab för klippet. Han är desto mer nöjd med att "affären" nu har uppstått. Även om den uppskattade skjuttiden överskred mer än dubbelt så kommer jag till slutsatsen att det definitivt var värt det för mig! Jag klättrar trött men nöjd samt med ett överflöd av intryck i min 9k och börjar resan hem.

Tiden tills musikvideon släpps verkar som alltid. Jag kan inte vänta med att förundras över turbo i videon och ta reda på vilka som gjorde det till det färdiga klippet.

Jag belönas för att vänta den 13 december 2019 - släppet är planerat till 7:30 Som en av de första övertygar jag mig själv om resultatet av skottet tidigt på morgonen och inser entusiastiskt att ansträngningen var värt det. Om 9000 till och med ses i början och slutet av videon är jag mer än glad. Jag är särskilt nöjd med att läsa mitt namn i poängen under ”särskilt tack”.

Text och bilder: Renato Bodenmüller

3 tankar om “SAAB 9000 turbo i rollen som vagabonden"

 • blank

  Stor historia, fin kortfilm. Tack till författaren. Och den sista; vackra Saab !!

 • blank

  Fantastisk historia och endast möjligt tack vare en Saab.

 • blank

  Tack till författaren och skaparna av den fina kortfilmen.
  Ordspråket "Bättre att ha sparven i handen än duvan på taket" är positivt igen ...
  I detta avseende är sparven i form av en SAAB mer än tröstande ;-).

Kommentarer är stängda.