Varför kör du fortfarande Saab?

Min Saab-berättelse började för många år sedan. Det grå körkortet var väldigt friskt, men mitt kontosaldo var ganska tydligt. Nu fanns en grön Saab 900 Turbo till salu hos återförsäljaren. 10.000 XNUMX DM, som jag inte hade någonstans nära, kunde läsas på prislappen. Ändå fanns det en provkörning. En händelse med konsekvenser i flera år.

Allt började med en 900 "Gradschnautzer"
Allt började med en 900 “Gradschnautzer”

Den gröna Gradschnautzer Turbo med beige interiör gjorde ett bestående intryck. Jag kan fortfarande höra ljudet av Turbo i mina öron idag, och när jag tänker på denna 900 har jag den speciella doften av dess inre i näsan. Den Saab-lukten av trä och läder som de gamla bilarna har. Vilket varumärke förlorade över tiden, som det är med nästan alla nya bilar idag.

Åren gick. Sedan kom de första 1992 900, sedan en andra och en tredje. Saab blev en konstant i mitt liv. Särskilt imponerande var en tidig 9000 CS som jag hyrde länge i väntan på min första 900. År senare, strax före produktionens slut, försökte jag köpa en helt ny 9000, men den misslyckades. Min önskan om en ny Saab misslyckades på grund av den helt ointresserade återförsäljaren och dess ägare, som hellre skulle spela kort med en vän än att sälja bilar. Att jag ska träffas igen i Saab-scenen två år senare är en helt annan sak.

Eftersom dessa berättelser var för länge sedan.

Och idag? Nästan 30 år senare finns det en företagsbil framför huset som inte är en Saab. En tysk premiumprodukt och en bra bil. Tillverkaren och återförsäljaren sträcker sig mycket för att göra mig glad, vilket inte alltid fungerar. Om det behövs går det så långt att anläggningen kan slås på om jag har speciella önskemål. Ändå står företagsbilen mer än den kör, vilket bara delvis beror på Corona och de minskade externa mötena.

Men jag blev mycket imponerad av en tidig 9000 CS
Men jag blev mycket imponerad av en tidig 9000 CS

För det finns - ingen överraskning - mer än en Saab 9000 i hangaren, och det gör livet svårt för premiumvarumärket. Den moderna bilen kan göra så många fantastiska saker. Det skickar mig mejl eller sms, påminner mig om mötet i verkstaden och ringer mig automatiskt. Kollisionsvarningen upptäcker till och med saker som inte ens existerar. På en fri, riktigt fri rutt och i total ensamhet varnar den för osynliga föremål som kan kollidera med under de kommande millisekunderna.

Ljudet är blodtryckande, du är väldigt vaken och din puls roterar under fordonets tak.

Naturligtvis får man inte vara orättvis. Företagsbilen har körljus som förvandlar natten till dag. Han håller ut med en hastighet av 250 i vänster körfält för alltid på den öppna vägen och är inte lite ansträngd. En gammal Saab kan bara drömma om det.

Och ändå finns det något.

Denna Saab-faktor. Jag föredrar att köra gamla 9000, även om den är riktigt gammal nu. För 10 år sedan när jag startade bloggen var den fortfarande i youngtimer-gruppen. Idag är det en klassiker. Han kör också så, och det krävs mer styrka för att flytta den gamla svensken än med en modern bil. Vändcirkeln är förhållandevis stor, otymplig i staden och bullriga på motorvägen.

Det spelar ingen roll alls. För en sådan gammal, analog bil är som en semester. Öppna takluckan, öppna fönstren och njut av att köra. Charles Trenet i CD-spelaren och det är som att köra genom Provence-lavendelfälten. Dåligt ljus på natten spelar ingen roll, du kör försiktigt.

Entusiasm som fortsätter till denna dag
Entusiasm som fortsätter till denna dag

Sedan finns det de små dolda glädjeämnena. När du kör upp till byggcentret i den gamla Saab, tar killen med gaffeltrucken lastpallen med varorna och människor runt omkring med ansiktsuttrycket "det kommer han aldrig att ta med sig i bilen".

Sedan öppnar du bakluckan löst, slappnar av och laddar allt, låtsas att du inte märker sonderande blickar och kör iväg.

Medan ett dussin människor förlorade sin insats.

Jag kunde skriva något om hållbarhet nu, vilket det säkert är. Även via analog och oövervakad rörlighet. Men det är inte riktigt vad det är. Min huvudsprång är den rena glädjen i 9000, som väcker nya varje gång jag tar en av dem ur salen efter veckor.

Vad är läsarens motivation? Kör du fortfarande Saab tio år efter varumärkets bortgång, vad är orsakerna till passionen? Skriv mig några enkla rader fortfarande saab (aet) saabblog.de. Jag samlar de bästa motivationerna och publicerar läsarnas röster här på bloggen.

13 tankar om “Varför kör du fortfarande Saab?"

 • blank

  Eftersom Saab definierar suverän lämplighet för daglig användning. Minnesvärt ögonblicket när jag rullade från IKEAs parkeringsplats med 2,46m köksbänkskiva i SportCombi medan medarbetaren såg misstro ut.

 • blank

  Jag ser verkligen fram emot inläggen. Saab har varit med mig hela mitt liv och jag har nått denna punkt - jag vet inte längre ...

 • blank

  Det kan verkligen fylla en bok och i slutändan göra de enskilda berättelserna till en bästsäljare i Saab-världen!?!?

  Så då, skriv, skriv och skriv igen 🙂

 • blank

  @ Tom, mmh - varför kör jag ("fortfarande") SAAB?
  Jag tror att det kan vara ett längre - väl genomtänkt - svar?!
  Jag hoppas att det är okej att lägga svaret på denna spännande fråga på papper vid det kommande WE?
  Jag tänker mer och mer på mina 29 år Saab - professionellt och privat - och pysslar i minnen ....

  • blank

   @ EF-elch Det är naturligtvis ok. Valet är enormt, jag har så många e-postmeddelanden att läsa. Och så många långa Saab-berättelser. Helt enkelt otroligt.

 • blank

  Tack för den trevliga rapporten, Tom.

  Jag köpte min första Saab 1987. En 9000i med 128 hk (tror jag). Jag hade valet mellan en Volvo och en Saab. Hirschbold i München gjorde ett bra erbjudande, och så började mitt förhållande. Två Saabs senare körde jag bara BMW. Bra bilar. Visst överlägsen Saab på många sätt, men finns i varje hörn. Så inget speciellt. Detsamma gäller förresten Mercedes och Audi. Saab är speciell.
  Efter nästan 20 års Saab-avhållsamhet var längtan så stor att jag köpte en Saab igen 2018 (9-5 2.3t Bj. 1998). Ja, min Saab är redan i hög ålder. Men han kan fortfarande hänga med pojkarna. Till exempel den automatiska.
  Min fru kör en BMW 2017i 120 med den mycket hyllade ZF-automaten. Jag kan inte förstå varför det fick så mycket beröm. Saab kör och skiftar märkbart mer homogent. I staden och i landet.

  3
  1
 • blank

  Tropic (@ Tom)

  Men nu vet vi redan mycket om företagsbilen.
  Det kan inte vara en Audi, för saken har ingen framhjulsdrift - inte om svängcirkeln är så mycket bättre än 9K. Logiskt sett kan han inte ha fyrhjulsdrift. Du kan begränsa den vars namn inte nämns här ganska bra ...

  Hur som helst, en bra start på ämnet. Den främre enheten är varken en unik försäljningsargument för Saab, och det skulle inte heller ha varit avgörande för mig. Jag skulle ha tagit en 900 Turbo eller en 9K Aero med bakhjulsdrift (och en mindre svängcirkel) när som helst. Men Saab skulle då behöva justera axellasterna ...

  60/40 är inte allmänt giltiga, men de är definitivt en integrerad del av ett sammanhängande koncept - liksom tropiken. Och här kommer cirkeln och denna kommentar i full cirkel.

  3
  4
  • blank

   @Volvaab Driver Godt bevakad. Det är faktiskt en tysktillverkad bakhjulsdriven bil. 2022, när han lämnar mig, kommer han att få sin berättelse på bloggen. Inte förr och sedan bara en gång. Men han har en intressant historia att berätta.

   3
   1
 • blank

  Min första bil var en NSU 110. Jag bytte den snart mot en SAAB 99 L. Sedan dess har SAAB varit ett måste för mig.
  Det finns nu en 9,3 T, XWD, MY 2011 och en 9000 CSE (Italo Aero) från 1996 i stallen.
  Jag körde också andra märken men efter en kort tid var önskan om en SAAB överväldigande igen. Så tills nu har jag kört 18 SAAB av alla modeller, förutom 9,5 NG.
  Kom precis tillbaka från en liten turné med 9,3. Verkligen en bra bil när det gäller hantering och livlighet. Men jag saknade SAAB-känslan. Hemma satt jag i min 9000, jag kände mig hemma där !!! Det är samma färg som i Toms artikel

 • blank

  Bra idé att ta reda på vad som gör att andra fortfarande driver Saab. Jag sätter mig själv vid skrivbordet

 • blank

  Underbar rapport. Och ytterligare en anledning att stanna hos Saab.

 • blank

  Det enkla svaret på frågan är; för jag klarar det! Jag skickar gärna den mer detaljerade förklaringen till Toms "immernochsaab"

 • blank

  Tack för din öppna känslomässiga rapport.
  Det återstår att se varför SAAB 9000 CS testades och en 900-ter beställdes ... Förmodligen det legendariska ljudet från Turbo ... eller hur?
  För mig var "beställningen" liknande: körde en 900 lpt provkörning och blev förvirrad efter den andra provkörningen med 2 CS.
  Ljudet saknades, men vilken skillnad på körupplevelsen! Jag skulle ha beställt 9000 CS omedelbart (!) Om, ja, om min fru inte hade bromsat mig ... Hon sa att jag inte skulle kliva på en sådan "lyxvagn". Ett allvarligt, hårt argument ..., senare fann hon sin ro och glädje (!) Med SAAB 9-3 2.0 SE, särskilt med hela passagen vid omkörning. 🙂

Kommentarer är stängda.