Volvo förändras - helt elektriskt och online

I Göteborg idag är kursen inför framtiden. Volvo går rent elektriskt, går till direktförsäljning. Och inte bara det, varumärket introducerar en ny bil. Detta händer inte så ofta och är en möjlighet att ta en titt norrut. Av denna anledning är bloggen för första gången idag helt dedikerad till Volvo.

Volvo blir helt elektrisk och förlitar sig på onlineförsäljning
Volvo blir helt elektrisk och förlitar sig på onlineförsäljning

Volvo går in i direktförsäljning

Volvo har byggt sitt eget försäljningsnätverk i Sverige i flera månader. Landets största återförsäljare fick stolen framför dörren, tillverkaren tog över två större återförsäljare. Tillsammans med företagets egna bilhandlare resulterar detta i rikstäckande försäljning under tillverkarens ledning.

Idag introducerar Volvo en ny elbil. Varumärket meddelade i förväg att dess elbilar endast skulle vara tillgängliga online. Detta beslut är en vändpunkt för traditionell försäljning. Även om Volvo ser återförsäljaren som den första kontaktpunkten, bör den fortsätta att stärka kundlojaliteten och erbjuda testkörningar i framtiden, det blir faktiskt en mellanhand beroende på tillverkaren, som belönas för tjänster.

Från sin prenumerationsmodell skapar svenskarna ett komplett paket med service, garanti, haverihjälp, försäkring och alternativ för laddning av elbilen. Den schablonmässiga hastigheten för rörlighet kommer att få betydelse eftersom Volvo accelererar sin kurs bort från förbränningsmotorn och mot rent elektrisk körning.

Volvo helt elektrisk från 2030

Förbränningsmotorn har ingen chans i EU. Åtminstone inte om Euro 2025-standarden troligen kommer att blåsa ut ljuset från traditionella drivsystem i nya bilar från 7 och framåt. Som ett resultat är hybridmodeller på väg att dö. Det förväntas avslutas 2030. Det finns inget alternativ till den kurs som Bryssel går och den är inte öppen för teknik. Dagens meddelande från Volvo att det kommer att gå helt elektriskt till 2030, även om det är starkt för rubrikerna, är inte förvånande.

Volvos vd argumenterade för sitt beslut pragmatiskt.

För att vara framgångsrik behöver vi lönsam tillväxt. Istället för att investera i en krympande verksamhet föredrar vi att investera i framtiden - el och online, säger Håkan Samuelsson, VD och koncernchef för Volvo Personvagnar. Vi är helt fokuserade på att ta en ledande position inom det snabbt växande premiumbilsegmentet.

Volvo tar en väg som nästan alla tillverkare kommer att ta inom en snar framtid. Rörlighet säljs online och alla som inte byter i god tid kommer att lämnas kvar. Frågan som återstår är vad detta kommer att betyda för jobb i Volvonätverket. Över hela världen, och inte bara i Sverige.

9 tankar om “Volvo förändras - helt elektriskt och online"

 • Endast bilmärken som fortsätter att förlita sig på förbränningsmotorn kommer att överleva! Som till exempel Mazda!
  Jag tror att Volvo, GM och Ford tar fel väg här och kommer att känna det också!

  7
  2
 • Med dessa utsikter tycker jag faktiskt bara synd om Volvo-återförsäljare som har investerat miljoner under de senaste åren. Din affärsmodell tvättas bara ner i avloppet.

  17
  1
 • Politik är tydligt överväldigad på många områden (för närvarande Corona). Som en tankeväckande genomsnittskonsument behöver du inte spela allt. Varför ska du till exempel köpa en dyr elbil på landsbygden som är ogynnsam när det gäller den övergripande miljöbalansen? Det behöver inte vara ett Geely-Volvo-fordon. Med denna galenskap är jag nu glad över andra premiumtillverkare som bara delvis och tveksamt erbjuder e-mobilitet - dessutom är välbevarade SAAB-bilar fortfarande tillgängliga de närmaste åren.

  Representanter för folket som i slutändan bara vill begränsa allt med otillräcklig motivering bör överväga om de sedan kommer att fortsätta att få de önskade rösterna i vårt så kallade Autoland. Det blir också mer och mer uppenbart att efterfrågan på e-bilar fortfarande är ganska dämpad - fortsätt så!

  15
  3
 • Det påminner mig om Apple

  Nu måste Volvo Cars Europe förhandla om en skatteparadis och Sverige kommer att bli förvånad.

  Som ett tryckmedel har Geely återstående jobb inom teknik, produktion och hos enskilda leverantörer och externa konsulter och tjänsteleverantörer ...

  Och hur som helst kommer EU att bli förvånad över vad det orsakar och hur långtgående konsekvenserna blir. Det verkar som om politiker bara ser bilen som en helhet, och i synnerhet förbränningsmotorn, ur ett urbana perspektiv.

  Skämtet är att mycket av det som anklagas för privatbilar spelar ingen roll alls i utkanten eller på landsbygden. Det finns inga gator parkerade här, och man kan inte göra utan dem. Inga värden för luftföroreningskontroll sönderdelas. Det finns ingen rikstäckande kollektivtrafik.

  Politiker börjar inte ens förstå i vilken utsträckning effekterna av den initierade trafikomvandlingen kommer att vara långt bortom trafiken och vilka sociala omvälvningar som kommer att förknippas med den ...

  21
  4
 • Volvo raderar bara. Och det lite tidigare än de andra tillverkarna. Du behöver inte gilla det, men du måste komma överens med det. Vi har ingen annan chans. Jag hoppas bara att det kommer att finnas alternativa bränslen för de "gamla" förbränningsmotorerna och våra älsklingar så att de kan fortsätta att bevara kulturarvet. När det gäller återförsäljarna tycker jag att det är ganska tufft. Det var inte så länge sedan de tvingades underkasta sig renoveringsåtgärder och polera upp bilhandlarna i enlighet med CI. Ganska bitter.

 • Allt bra och bra. En titt på prislistan räcker och jag måste säga; Nej tack!

  10
  1
 • Det här är spännande. Du kan ställa frågan om Saab skulle ha löst det annorlunda. Eller skulle du ha tagit samma väg som nu på Volvo?

  11
  3
 • Jag anser inte ens att Volvo är särskilt visionär eller något. De underkastar sig bara verkligheten i hastig lydnad och gör vad som förr eller senare inte längre kan undvikas. Det finns några bra rubriker gratis på toppen.

  Volvo svär av förbränningsmotorn eller något liknande i den riktningen. Och applåder för att rädda världens klimat.

  8
  7
 • Uiii ... Vad säger de nuvarande Volvo-återförsäljarna om det nya konceptet (direktförsäljning / online / etc.)?
  En "degradering" till en "medlare" (med några stora bilhandlare / verkstäder i nacken) kommer säkert att göra dem "mycket glada". 🙁

  Men jag är rädd att detta i allmänhet är framtidsvägen för alla märken.
  Jag misstänker att bilhandlare med klassiska märken, som vi för närvarande känner dem, i allmänhet inte längre kommer att existera på detta sätt inom överskådlig framtid.

  10
  4

Kommentarer är stängda.