En multipel Saab deja vu

Jag har sett allt tidigare ... I flera versioner ... Hösten 2013. Jag var helt långt ifrån "Saab-scenen". Hade min Saab-entusiasm och "no-go" 902 V6 cabriolet, som jag kallade Gustav. Jag har redan beskrivit i detalj hur jag kom till Gustav i bloggen. Och nu kunde jag bara kopiera början av berättelsen om Red & Hot: medan jag drack kaffe på morgonen rullade jag helt oavsiktligt igenom försäljningsportalerna ...

Saab 9000 CSE
Saab 9000 CSE

Och då såg jag detta: 9000 CSE från 11/91. Mörkgrönt, beige läder, 2,3-liters turboautomatik, taklucka, nästan 210.000 XNUMX sålda, berättelsen trovärdig och ett pris som antyder ett feltryck. Och naturligtvis i närheten. Jag ringde och några dagar senare gick jag in i en privat hall full av bilnyheter. "Inte mer tid för detta" sa säljaren kortfattat.

I ett hörn och dammigt stod 9k. Huvudtaken hängde, dörrpanelerna fanns inte längre, lädret skrek bokstavligen efter en vårdprodukt. Men under testkörningen visade det sig att allt fungerade. Motorns kraft och vridmoment, väghållningen, totalpaketet, som är över 20 år gammalt, tog andan från mig.

2 x Saab 9000 - en räcker aldrig
2 x Saab 9000 - en räcker aldrig

Jag köpte det. Och några resor senare gav jag den namnet ”Odjuret”. Jag hade aldrig sett så mycket kraft i en bil förut.

Eftersom jag vid den tiden inte heller BERMA, fortfarande Ratzmann, kände fortfarande bloggen, vägen till att väcka den i all sin skönhet var lång och stenig. En ständigt prövande liten verkstad, en sadelmaker och en målarbutik i min spanska bostad och en GM - Saab-verkstad i närmaste stad kontra en fullt utrustad 9k från 1991 och ja, med den del på motorn som ingen behöver.

Jag lämnar detaljerna åt läsarens fantasi. Faktum är att det någon gång var färdigt och bra. Och nästan lämnade mig igen. "Tidsvärde" är det hemska ordet ... .. Han stod bredvid Gustav när den ödesdigra hageln kom ...

Men det finns fortfarande. Nu registrerad i Tyskland, och efter många tusentals glada kilometer tillsammans är det slumrande, bara för att omregistreras under året som möjligen den första CSE med en H-registreringsskylt. Detta var bara möjligt eftersom min personliga Saab-värld har förändrats mycket under tiden.

Anländer till Frankfurt en dag såg jag en 9-5 NG, som förmodligen är den enda Saab-taxan i världen som är på språng i Frankfurt-området - och det är fortfarande idag.

Unikt - Saab 9-5 NG-taxi
Unikt - Saab 9-5 NG-taxi

Vi började prata. Namnet Ratzmann nämndes. Och eftersom Frankfurt har en Ratzmann måste Barcelona också ha en. Jag sökte och hittade Berma. Det röriga livet blev väldigt enkelt. Stora vänskap utvecklades. Många reservdelar hjälpkampanjer ägde rum. Och déjà vu-berättelserna blev möjliga.

Först med 900 Coupé i Spanien. Lite senare med den röda 9k i Tyskland. Med en stor skillnad - svårigheten betalades. Om något har gjorts är det fantastiskt.

De otroliga resultaten som en sådan konstellation kan leda, inte minst, har historien om Herre visad. En fantastisk bil förvandlades till en fantastisk - unik.

Och nu kommer vi till kärnan i historien. Eftersom jag inte kan sluta rulla känner jag nu till Red & Hot Aero - och inte bara om det ....

Han behöver verkligen lite uppmärksamhet. Eftersom jag redan har föreställt mig att den skulle vara "klar" flera gånger, ger jag återförsäljaren ett erbjudande ...

5 tankar om “En multipel Saab deja vu"

 • @ Lizi - Jag visste att du menade ETS - så länge systemet fungerade - allt var bra - om inte bara du kunde hoppas att bara vakuumslangen var lös / defekt - annars skulle det vara dåligt för sparkontot ...

  SAAB-hälsningar, EF-älgen

 • Kära Thomas.

  Jag ... ”delen”…. Jag menar naturligtvis ETS. Bra när det fungerar. Fan, om det börjar stör.

  Lizi

 • 9K inspirerar om och om igen. För mig fortfarande Saab par excellence. Jag är helt Ove ...

  Men jag ser naturligtvis också lite åt höger och vänster och undrar hur en Saab kan se ut idag?

  Hektiska modelländringar var aldrig Saabs sak. Snarare mognad. Vissa modeller var som parmesan på hjul, som en bra Bordeaux. Ju längre i programmet, desto bättre. Gäller särskilt 9K eller 900.

  Jag tror att vi idag fortfarande skulle få 9-5 NG (men också som SC), fortfarande de sista 9-3 och 9-4X.

  Var och en med optiskt marginella förändringar, men förmodligen också som E85-kompatibla plug-in-hybrider med lång räckvidd, låga utsläpp och fantastiska prestanda från 2.0 TT + kW från en elmotor.

  Jag föredrar inget mer än det - om den sista och yngsta Saab traditionellt hade fått mogna ytterligare.

  4
  1
 • @ Lizi - “en del av motorn som ingen behöver”
  Dessutom uppstår tre saker spontant för mig med din 9k ..
  • som en förnuftig, hållbar och miljövänlig person - turbo - inget nonsens - en Saab måste ha det ..
  • Som en sportig, ambitiös förare - den stora aluminiumdelen till vänster om motorn - okej - också en åsiktsfråga
  • som SAAB-skruvmejsel - ETS (elektronisk gasventil) insiderna förstår mina "fördomar"

  Det skulle vara mina förslag - annars en bra bil med potential att bli en klassiker - jag vet vad jag pratar om ..

 • Odjuret !!

  GRRRRRRR !!! Ett lysande namn för en lysande bil! Jag kan verkligen föreställa mig hur monsteret skjuter föraren in i de (superbekväma) sätena med bästa vridmoment! Helt enkelt underbart! 🙂 Den enda skillnaden i denna actionfilm: Odjuret lyssnar lydigt på sin mästares önskningar ...

  Stor historia, tack så mycket Lizi! Finns det också bilder av den (under tiden restaurerade) interiören? Beige läder till mörkgrön lack - det låter väldigt elegant.

  Finns det ett sätt att kontakta Saab-taxin? Jag hade hört talas om det förut. Men om jag någonsin skulle sluta flyga till FfM igen skulle jag naturligtvis vilja njuta av turen i NG!

  Och fortsättningen på berättelsen om den röda cabrioleten är fortfarande mycket spännande! Överkörd av Berma och sedan - trots Corona - till en Saab och färgfläkt till Tyskland, som längtar efter smycken? Skulle vara fantastiskt! 🙂

  6
  2

Kommentarer är stängda.