Ett möte med Saabs generationer med personliga konsekvenser

Jag följer navigationssystemet och njuter av turen i Gustav - 902 V6 cabriolet, som många läsare redan borde känna till. Det otroliga första mötet med gentleman kommer tillbaka till mig, och även om det är svårt att upprepa mirakel önskar jag i hemlighet att det hände igen i morse ...

Saab 9 3 Aero 2004
Saab 9 3 Aero 2004

Anlände till den angivna adressen kunde min förvirring inte vara större.

Jag står framför en uppenbarligen övergiven VW-återförsäljare på huvudgatan i en liten stad med det underbara namnet Molins de Rei. På bilderna på nätet fanns det dock tydligt en hall i ett industriområde. Ett drag pågår, förklarar Alex för mig med ett skratt i telefon. VW stängde den i slutet av året. Närhet till kunden är mottoet för “DriJoy” -teamet.

Huvudförsäljningsrummet är fortfarande tomt och Alex leder mig in i den underjordiska parkeringen. Jag märkte genast att både urvalet och skicket på begagnade bilar skiljer sig behagligt från vanligt. Vi passerar en bra Volvo C30, en ovanligt bra Megane II med 35k, automatisk (en spansk "no-go" förresten) och luftkonditionering, och vi står framför Saab.

Han ser väldigt imponerande ut i sin aero-outfit och den otroliga färgen.

Jag har aldrig kunnat förstå den åsikten att röd och Saab inte är en lycklig kombination. Men det blir också direkt för mig att gentlemanupplevelsen inte kommer att upprepas i morse. Han står där, lätt dammig.

Och när Alex drar honom ur parkeringslådan måste jag inse att termer som förberedelse eller motortvätt inte ingår i programmet. Åsikterna är delade i denna fråga. Jag gillar det dock. För mig är det ett tydligt tecken på att bilen inte "trasslat" med mötet.

Alex är trevligt reserverad, svarar tålmodigt på mina frågor och låter mig gå utan den prat som jag säljer för begagnade bilar. Några färgfel som är oundvikliga i Spanien, en spricka i den bakre vänstra svängsignalen, en lös strömbrytare och lite fuktiga drivaxlar - jag kan inte hitta mer.

De kritiska delarna av en 9-3 II-cabriolet adresserad av Tom och Juan förblir också utan resultat. Papperen är bra. Checkhäftet är användbart. Manipulering av körsträcka är nästan omöjligt i Spanien.

Så ingenting står i vägen för en provkörning. Jag ignorerar generöst det faktum att bilen har 7k kilometer mer på hastighetsmätaren än vad som anges i annonsen. Vi är i Spanien, och här ser du inte saker så nära. Det stämmer med 1 och 4 ...

En bra bil - finns det en gnista?
En bra bil - finns det en gnista?

Vi kör och Saab gör vad jag förväntar mig av den: normal temperaturutveckling, otroligt drag, bra bromsar, inga speciella ljud, mycket bekväma säten, alla komfortfunktioner i ordning. Jag börjar chatta med Alex om bilar och livet och förstår bara långsamt att något är fel.

Det tar lite tid att räkna ut vad det är. Det är jag. Jag kör en objektivt bra bil och det händer absolut ingenting med mig. Det är omöjligt att definiera vad känslorna är eftersom de inte kan vara mer personliga. Jag vet bara att de kommer över mig varje gång jag går in i en av mina sågar. Oavsett om 901, 902 eller 9k. Även med gentleman var det omedelbart där. Jag försöker skärpa min uppfattning, bli involverad - utan framgång.

Innan vi återvänder till garaget vet jag att 9-3 inte kommer att bli min. Och att min personliga Saab-värld inte behöver någon förändring just nu. Samtidigt vaknar min skyddande instinkt. Bilen är bra och min respekt för varumärket är stor. Att känna till den lokala Saab-scenen och dess uppdelning kan jag inte utesluta möjligheten att bilen kommer att köpas snabbt, med tanke på ett otroligt antal hästkrafter och åkt döda. Mitt Saab-hjärta blöder av denna idé.

Gustav - min Saab Cabriolet
Gustav - min Saab Cabriolet

Jag säger adjö till Alex och ber lite tid att tänka igenom det….

När jag går in i min cabriolet kommer detta glädjesnick tillbaka över mitt ansikte obemärkt. Den här gången kanske lite bredare än vanligt, eftersom jag har märkt hur fin min värld är. När det gäller Saab åtminstone ...

När det gäller Red & Hot kan jag inte bli av med tanken att det måste "sparas".

Att det finns någon någonstans som vill ha honom men inte kan komma till honom på grund av omständigheterna. På vägen hem bestämmer jag mig för att konferera med Tom och Juan.

Kanske blir det trots allt ett projekt.

6 tankar om “Ett möte med Saabs generationer med personliga konsekvenser"

 • blank

  Hej Lizi,

  det här är en riktigt trevlig bil, även om den inre ansiktslyftningen kan se ännu bättre ut. Men jag har redan sett att "gnistan" inte hoppar över. Ibland handlar det också om att vänja sig vid.

  Efter min älskade 9-3 dog jag av misstag och jag bytte till en 9-3 II, tänkte jag, "var är mitt vardagsrum". Idag är det i garaget 😉

  Tanken på att vilja rädda detta fordon är mycket lovvärt. Finns det en möjlighet att komma i kontakt med dig? Om det är en allmän fråga - har jag hittills bara använt bloggen som läsare.

 • blank

  Mycket prisvärt av Lizi för att ha tagit denna vackra skönhet under sina vingar! Jag är glad att se vad som händer med ett förhoppningsvis bra resultat för den vackra röda! 🙂

  PS: Vilken röd är det egentligen? Merlot röd (284)? Förmodligen inte, för mörkt. Min gissning är Chili Red (294). Rätt? När det gäller färg kan det också vara Cayenne-rött (256), men det var inte längre fallet med 9-3 II. I alla fall en riktigt fin vinröd, väldigt, väldigt sällsynt - wow!

 • blank

  Hittills var färgen röd inte heller på radaren. En väldigt elegant 9-3 🙂 Kan förstå tankarna på Red & Hot bra.

 • blank

  Jag tycker att han är vacker också! Även om jag hellre vill gå till (interiör) ansiktslyftningsmodell. Från utsidan är han dock en topp utseende.

 • blank

  Ja, du kan underteckna det. Den gamla Saab hade bara mer själ. Den nya var fortfarande fantastisk.

 • blank

  Transformator

  Det ser så mycket bättre ut öppet att jag knappt kände igen det idag. Trevlig.

  2
  1

Kommentarer är stängda.