Saab 9000 Turbo som jag skulle ha velat

Vet du det också? Den bilen du aldrig fick? Eftersom tiden var emot det var du för ung eller ditt banksaldo för lågt? Det finns två sätt att ta itu med dessa ungdomliga underskott. Du kan gå till en psykolog eller bara köpa bilen. Nu. Båda vägarna är kostsamma.

Saab 9000 CSE 2.3 Turbo 1992
Saab 9000 CSE 2.3 Turbo 1992

1992 köpte jag min första Saab. En 900 S Coupe som bara passar in i budgeten. För att hålla fast vid sanningen hade 9000 faktiskt varit den lämpligaste bilen för mig. Min årliga körsträcka var hög, 9000 mer modern design. Mer bekvämt, tystare, med mer lyx. Men också syndigt dyrt.

Sann elegans

Så det stannade med den längtande blicken på den nya CS, som då var i återförsäljarens trädgård. Ändå var jag nöjd med 900 och var lojal mot serien under lång tid, följt av ytterligare 900 S. Men som ung använde jag en, som chockerande hade gjort en modellförändring i Sverige.

Det som återstår av ouppfyllda önskemål den här dagen är en 9000 CS i Odoardo-grå. Färgjobbet var från 1986 till 98. Det namngavs efter den italienska Saab-importören vid den tiden, som sägs ha gett drivkraften för denna färg. I hans ögon var svenskarnas tidigare använda färger inte lämpliga för sann elegans. Som han inte hade helt fel om.

För mig har färgen Odoardo Grey efter midnattblått stått för den vackraste färgen en Saab kunde ha. När en mycket liknande färg uppträdde i Volkswagen-koncernen för några år sedan, fångade jag mig en sekund för tanken på att köpa en sådan bil.

Naturligtvis gjorde jag inte det, det måste medvetet vara ofyllda önskningar i livet. En mycket cool Saab 1992 CSE 9000 finns nu i Schweiz. Han står förbi Garage Jost i Pieterlen till salu. Jost stöder bloggen, men detta leder inte till betalt innehåll i detta specifika fall. Detta bidrag beror enbart på entusiasmen för 9000 CSE.

Familjen Jost bor Saab och fortsätter att föra historiska fordon från Sverige till Schweiziska edsförbundet. Odoardo grå 9000 CSE är också en direktimport från Sverige. En klassiker i grått och svart som är särskilt elegant eftersom det är en tidig CS och inte en Aero eller Anniversary.

Köp 9000 Turbo innan jag gör det

Saab är rostfri och har aldrig svetsats. Checkhäftet bör förvaras helt, dess skick beskrivs som väl underhållen. Lite mer än 110.000 2,3 kilometer finns på hastighetsmätaren, 200-litersmotorn producerar XNUMX turbo-hk som, i samband med låg fordonsvikt, säkerställer full körprestanda.

Saab 9000 CSE 2.3 Turbo har ytterligare ett år till H-registreringsskylten, det är redan en klassiker i hjärtat. Att komma in i denna eleganta, sällsynta Saab är inte riktigt dyr. Mycket billigare än när det var nytt på gården 1992.

Garage Jost vill se att CHF 11.900 krediteras kontot. Omvandlat skulle det vara nästan 11.000 9000 €, men jag tror att XNUMX kommer att hitta ett hem i Schweiz och inte vandra längre genom Europa.

Det bör köpas på allvar.

Innan jag ens tänker på det.

14 tankar om “Saab 9000 Turbo som jag skulle ha velat"

 • blank

  Färger ... och tankar från E85 i Schweiz?

  Super trevlig Saab, som jag inte tycker är för dyr heller! Det är sällsynt och ett annat varumärke skulle definitivt inte vara ett alternativ, som korrekt anges nedan.

  Jag märkte bensinstationsskylten på fotot och frågade våra schweiziska Saab -vänner om du fortfarande kan fylla på med E85 där? Under min forskning - driven av strävan efter att kunna erbjuda min svarta tävlingshäst sin favoritmat igen - stötte jag på inte bara Frankrike, utan också ”Agrola” bensinstationer i CH. Kan du fortfarande köpa den ädla drycken där? Till vilket pris? På grund av den aktuella resesituationen är denna fråga inte riktigt brådskande, men jag skulle vara MYCKET TACK för all information! Det är trots allt ett nöje att för närvarande drömma om en omfattande konvertibeltur genom F och CH ... 🙂 (och tyvärr har mitt svarta tävlingssto bara fått äta sin favoritmat en gång, i Sverige).

  Ja, och det fanns väldigt intressanta nyanser av grönt, som Dietmar noterade nedan. Här i mitt grannskap ser jag en grön 9000 som en lyktaparkering, tyvärr i inte alltför bra skick. Jag kommer snart att inspektera om det också är grönt på insidan.

  Happy Saab till alla Saab fans! 🙂

  2
  1
 • blank

  Jag gratulerar redan den nya köparen .... Jag kan bara hålla med EF-Elch. En pistollicens bör vara obligatorisk för den här bilen ... Personligen skulle jag sakna den berömda automaten, men det finns också växelfläktar. När det gäller den "sportiga" prissättningen ... Trots den solida basen - eller kanske tack vare den solida basen - kostade det mig cirka 10 9000 euro vardera för att få mina två XNUMX i ett personligt godtagbart skick. Om möjligt vill jag inte heller köra någon annan bil när det gäller långa resor. Och det är mer än lämpligt att detta fordon äntligen får det erkännande det förtjänar. Jag är glad att ge mina för "okunniga" för en provresa.

  Lizi

 • blank

  Köpa köpa. En sådan möjlighet inträffar några hundra år. Jag gjorde också min dröm till verklighet. Nu finns det en 9000 CSE i garaget. Den fjärde 9000 efter totalt 18 barer. Det finns fortfarande den verkliga SAAB-känslan.
  Den nya ägaren har mycket kul och körglädje.

 • blank

  Om denna 9000er är en riktig Mj.92, så är det ett riktigt "vapen" - prestanda utan slut, dessa hade ingen TRIONIC men DI -tändning parad med LH -system och naturligtvis ETS / TCS - det senare var oundvikligt för denna brutala kraftutveckling halvvägs upp för att ta vägen. Även eros från MY 93 fick kämpa.

  Förresten, Tom - det fungerar tvärtom - ville alltid ha en 900I Turbo och sedan blev det en 9000CS 170 PS.
  Hur hände det ? - vi hade en sådan 900I i Odoardo Grau i Erfurt under många år - under vård - 3 dörr Mj.89 och ja bara min dröm.
  Jag "irriterade" alltid ägaren (en professor) över att sälja delen till mig - "nej nej nej" var alltid hans svar 🙁
  Och när han hade en växellådeskada - såklart blev jag direkt aktiv igen - men som alltid "nej" - så bytte växellåda för professorn ...

  Så jag bestämde mig för ovan nämnda 9000CS - som jag fortfarande gillar idag - även om vi gick ihop för flera år sedan 🙁

  Men det riktigt "dåliga" var - att Prof. fyra veckor efter att jag köpte CS - sedan handlade in 900 med oss! Världen är helt orättvis ...

  Nu i höstas uppfyllde jag ännu en SAAB-dröm - nej, en 900 var aldrig i mitt garage - det var en 9000 AERO med mycket bra substans att återställa ... som precis har börjat 🙂

  Men det kommer att vara en separat rapport här på bloggen mitt på året

 • blank

  Hej! 9000 CS som visas bär en lackklänning i färgen “platana” (228). "Odoardo" var mycket mörkare! Hälsningar Jens M.

 • blank

  Jag tror att det är mer än OK när det gäller pris! När allt kommer omkring har ett sådant fordon tagits om och underhållits i över 20 år eller ännu mer för vissa. Har haft kostnader för parkeringsplatser, underjordiska garage etc. genom åren.

  Varför har SAAB -gemenskapen alltid en känsla av att SAAB: er måste gå till ett "fyndpris"! Om det var en Mercedes eller ett annat märke skulle priserna stiga. Även på SAAB måste priserna stiga kontinuerligt. Detta är ett måste, annars blir det inga fler överlevande fordon i slutändan.

  En välskött bil är den bästa investeringen. Istället för ett "uttjatat" exemplar där du måste investera mycket. Och vad har "ryttats ner" av de tidigare ägarna. Visst, sådana här bilar borde också sparas mer och mer. Men det är därför priset på fordonen äntligen måste stiga.

  Så du bör äntligen komma bort från att få SAAB till låga priser.

 • blank

  Färgen …

  ... var nästan profetisk. Jag tycker att priset är rättvist. Nyckelord körsträcka. Mycket av det åldras även när det är stillastående, men vice versa, många åldras också bara genom användning.

  En välskött och skyddad 9K kan spara mycket pengar jämfört med en välskött men intensivt använt. Redan i interiören. Fritid sparat och mer tid på vägen.

  Tyvärr påverkas min inkomst av Corona. Om jag kunde skulle jag ta det ...

  Ha kul för köparen och ha alltid en bra resa.

 • blank

  Jag vet det alltför bra med den bil som du alltid ville ha men aldrig fick. Till slut var det alltid bilen och inte psykologen 😉
  Det är trevligt att se 9000-talet, även i så gott skick. Tyvärr har de blivit väldigt sällsynta på gatorna, vilket är verkligen synd.
  Fram till förra året hade jag själv en Odoardo-grå 9000 CC MY'88, som jag fortfarande saknar oerhört mycket - men jag minns att den är grå mycket mörkare och mer dämpad än vad som är fallet med denna CS. Har det någonsin skett en förändring i gråtonerna?
  Hoppas att han får en värdig plats.
  Tack och vänliga hälsningar
  Mario

 • blank

  För mig är det "kommersiella värdet" av en SAAB inte motiverat en restaurering. Jag vill bara inte köra någon annan bil längre. Så jag måste ta pengar och tid i egna händer. Andra bilar kommer att röra din kropp, SAAB rör mig. 😉

  12
 • blank

  Jag har absolut ingen aning om 900: an. Det jag "vet" har jag läst eller hört här. Det sistnämnda var för länge sedan. Tyvärr! När det gäller känslan tycker jag att € 11.000 9000 nu är jävligt sportigt. Handlas XNUMX -talet verkligen till sådana kurser? Då skulle de vara riktigt stabila i värde? Kanske till och med den mest stabila bilen från Saab?!

  2
  2
  • blank

   @Alter Swede Generellt sett stiger priserna, om bara för att det finns färre och färre bra exemplar. Beståndet är märkbart tunnare. Det finns en prisbarriär på drygt 10 9, som faktiskt betalas. Men XNUMXk går inte (ännu) utöver det.

   Högre priser skulle motivera restaureringar och bevara lagret, men jag ser det inte för tillfället.

 • blank

  Hi Tom,
  Jag har läst dina kommentarer om färgen Odoardo grå med intresse. Jag har använt den här sedan 1989
  Måla en Saab 900 turbo och sörja fortfarande färgen på min tidigare Saab 900 turbo Bj. 1980
  efter det köpte jag begagnad 1985 i engelska mörkgröna (färgnamn är tyvärr inte längre känt)
  skulle ha. Tillsammans med grönt tygklädsel och dörrpaneler var detta det bästa i mina ögon
  Färg för Saab 900. Men 1989 var denna färg inte längre inom intervallet.
  Odoardogrå är inte dålig och ganska fin med en nyrenad och glänsande färg,
  men inte spännande.

  • blank

   @Dietmar Erhard På 900 fanns det en hel del gröna nyanser som bara fanns i programmet i ett år eller två. Tall, akacia, malakit - alla tillgängliga med motsvarande interiör. Om det vore en kult idag skulle en ha en annan 😉 Jag förstår sorgen.

Kommentarer är stängda.