Tryck på återställningsknappen och Saabs espressokoppar

De goda nyheterna redan i början. Ja, saker går framåt med våra Saab espressokoppar! Men faktiskt kan du flytta söndagskolumnen till kategorin Covid-19, för ingenting går som ursprungligen planerat. Men är inte svårigheter också möjligheter för något nytt?

Saab espressokoppar projekt

Planen var enkel. Välj espressokoppar, godkänn och tryck dem. Från och med nu skulle ingenting stå i vägen för glada Saab Espresso-ögonblick på morgonen. Det var inte så enkelt för det fanns något som inte fanns på min radar. Ett fenomen sprider sig i landet som jag skulle kalla Covid trötthet.

Ett slags utmattningssymptom som går över hela samhället.

Min interna tryckeri, som har varit öppen för alla Saab-berättelser i flera år, påverkas. Hon överraskade med ett slags ointresse. Det finns ingen känsla av någon önskan om projektet. Jag skyller på Covid-symptomet och ger upp i upprördhet. När allt kommer omkring borde det finnas alternativa leverantörer, så jag börjar leta.

Du måste veta att jag alltid värdesätter lokal produktion. Gärna att betala lite mer, köp det i Tyskland. Det är inte lätt med espressokoppsprojektet. Kopparna kommer vanligtvis från Kina, det finns också tryck, och som ett resultat är priserna obarmhärtigt låga.

Även efter den 10: e sökningen hittar jag någon leverantör som gör det några cent billigare än den tidigare. Men vill jag ha det? Producerad under oklara förhållanden och transporteras halvvägs runt om i världen för några cent mindre?

Tryck på återställningsknappen!

Hand på hjärtat, vad handlar det egentligen om? Inte om billigt, inte om vinst utan om att producera något som är värdefullt och roligt. De gamla, traditionella Saab-partnerna har fortfarande koppar från den gyllene eran. Tillbaka när Saab hade producerat något i Europa, kanske till och med i Tyskland, för lite pengar. Kopparna är nu cirka 30 år gamla och de har fortfarande sitt värde.

Att använda dem är ett nöje, du kan fortfarande känna kvaliteten på den tiden idag.

Saabs espressokoppsprojekt borde också stå i denna tradition. Något som någon fortfarande kommer gärna att använda och njuta av om 30 år. Inga slumpmässiga reklam grejer. Den ska produceras hållbart och C02-neutral, leveransvägarna måste vara korta. Som ett resultat får en tysk tillverkare beställningen och levererar en produkt som inte bara är någon espressokopp.

Men i den ärafulla Saab Scania-traditionen, något som utvecklar den tidens stil och är mycket speciellt.

Det ungefärliga schemat är redan på plats. Prototypen kan vara klar i slutet av februari, och om det går bra kommer kopparna att följa i slutet av mars eller början av april. Och om detta projekt går bra kommer kaffekoppar att läggas till under andra halvan av året, vilket igen kommer att gå bra med Saab. Eftersom svenskarna i allmänhet är ett kaffeälskande folk.

Vad händer på bloggen den kommande veckan?

Jag har förberett en balanserad meny med kultur, bilar och pengar för prenumeranterna.

 • Kultur

Att ha något Rainer Werner Fassbinder och Theatre am Turm (TAT) att göra med Saab? En utflykt till Frankfurts kulturhistoria.

 • kör

Vem kör bättre? Slutlig jämförelse mellan Saab 9-5 och Saab 9000.

 • Pengar

Marknadskontroll Saab 9-4X. SUV i liten serie. Hur överkomligt är det?

Nästa vecka kommer att bli bra. Om vi ​​inte låter oss smittas av Covid-trötthet, tryck modigt på återställningsknappen och se framåt. Även om det inte blir lätt är det i våra händer!

11 tankar om “Tryck på återställningsknappen och Saabs espressokoppar"

 • blank

  @ StF,

  det är naturligtvis korrekt. ”Brytande provinser” med ett demokratiskt system bör inte sanktioneras.

  Om jag inte tar fel, finns det inte längre någon förvirring. Det finns "Made in China" och "Made in Taiwan".

  Jag har inte läst finesser och lokala känsligheter (Made in the Peoples Republic of etc.) på någon produkt på länge ...

  För mig är Taiwan helt enkelt Taiwan och jag hoppas att de stannar hos oss.

 • blank

  Vad man ska se upp när man pratar om Kina är att det finns två av dem. En gång som folkrepublik och sedan som republik, även om vi förmodligen kallar den senare Taiwan.
  Och även om ö-kineserna inte var och inte är bra människor i sig har de gjort betydande framsteg. Det är fortfarande Asien och det faktum att de inte exakt har våra värderingar ligger i sakens natur.

  Naturligtvis kan du fortfarande ifrågasätta om du inte ska köpa något från kinesiska av den anledningen. Jag skulle säga att du borde köpa från "rätt" kines om du vill ha något från det här hörnet av världen och om du har ett val. Naturligtvis är det ändå vettigt att inte låta porslinvagnen halvvägs runt planeten när det finns mer hållbara alternativ. Bara mina 2 cent.

 • blank

  Mänskliga rättigheter / pressfrihet och yttrandefrihet / demokrati / anständiga arbetsförhållanden / maktseparation / rättsstat / inget dödsstraff etc. etc.

  Ja, exakt, Tom, Schwarzer Schwede och Volvaab har helt rätt: Eftersom inget av detta är fallet bör man inte engagera sig i affärer med Kina och Ryssland (!!). Av denna anledning kunde och kan jag inte vinna det nyligen nämnda Muller Spyker-engagemanget via oligarkisk makt och moneter (som då "överraskande" inte flödade) mer än kinesiska bilar med klistermärket "Volvo" eller (kanske också en dag till) med klistermärket "Saab" på den. Det är ingen tvekan om att kineserna, som uppfinnare av samma, också kan producera porslin av hög kvalitet.

 • blank

  @Tom Attityden passar och det träffar saken. Idag på SPON fanns det igen något nytt att läsa om Kina och det senaste avtalet med EU. Tydligen antar man att Kina inte kommer att hålla fast vid det på ett eller annat sätt eftersom det har brutit mot alla tidigare fördrag.

  Jag undrar ärligt vilken typ av värld det här är?

 • blank

  @ Tom,

  det är naturligtvis det bästa av alla möjliga skäl. Det är just därför jag inte ser en ny Volvo framför mitt hus.

  Jag undertrycker även den gamla och kvasi-medfödda reflexen (jag växte upp i baksätet på en Volvo) för att titta närmare på de nyaste och yngre modellerna.

  Kinesiska företag kan använda svenska (bilar) och svenska företag kan använda kinesiska (använda underskott i medvetenhet om demokrati, mänskliga rättigheter, miljö, arbetsförhållanden och kvalitet till sin egen fördel).

  Lita på, se vem?

  Det är trevligt att en sådan blogg funderar på sådana aspekter.

  7
  1
 • blank

  Bra idé! Jag tycker att koppar från Tyskland är fantastiska, jag skulle också räcka från Europa. Jag är nyfiken på hur kopparna ser ut.
  Tack för att du startade veckan!

 • blank

  Av nämnda skäl ...

  Jag handlar om Aero-93 och Tom. Dessutom har jag haft otroligt dåliga upplevelser med glas och porslin från Kina.
  Stora röda vinglas från en svensk möbelaffär var så stressade att de krossades medan de tvättade eller torkade dem i handen. Det var i huvudsak engångsservis - alldeles för dyrt.

  I cirka 15 år har jag bara använt hållbart glas, porslin och bestick från D&F - bättre sagt, nästan ingenting kommer in i mitt hus längre. Vad som finns är enkelt, vackert och det håller. Prisskillnaden?

  I vilket fall som helst är kategorin billig och den nedersta raden är ännu ”billigare”.

  • blank

   @Volvaab Driver Faktum är att Kina levererar den kvalitet som kunden beställer och betalar för. Kina kan också vara av hög kvalitet utan problem.
   Det verkliga problemet för mig är det ökande förtrycket av minoriteter och demokratirörelsen, liksom kränkningen av de mänskliga rättigheterna och begränsningen av pressfriheten. Jag skulle vilja göra utan dessa försörjningskällor, åtminstone för vår gemensamma Saab-passion.

   10
 • blank

  Saabized - återigen ett nytt ord för Duden. Jag tror att jag gillar det. Hur kommer kopparna att se ut, finns det en teaser eller några ytterligare detaljer?

 • blank

  Om C har lärt oss en sak är det här: LOCAL förtjänar sin chans!
  Tja, det finns porslin / porslinshistoria i D! Så gärna fråga där. Skälen anges ovan. 😉 Jag ser fram emot det!
  PS: en av mina vänner har klistermärken gjorda av sin konst och klistrar dem sedan på disken. Bränn i ugnen, klar. Rätterna kommer alltid från D eller F.

  12
  • blank

   @ Aero-93 Porslinet kommer från Tyskland och tillverkaren saabiserar det direkt på fabriken enligt våra önskemål. Det blir bra - det känner jag that

   11

Kommentarer är stängda.