Det finns ingen väg tillbaka - nya aktörer revolutionerar bilindustrin

Det blir alltmer obehagligt för den traditionella bilindustrin. Det finns en politisk vilja för elbilar och strängare utsläppsstandarder för förbränningsmotorer. Och som om det inte räckte kommer nya spelare in på marknaden. Dessa kommer inte från Kina. Revolutionärer kommer som helt kommer att förändra branschen.

Sony Vision S på resande fot i Österrike
Sony Vision S på resande fot i Österrike

Elbilsdiskussionen kretsar fortfarande kring ämnesområdet. Det kommer inte dröja länge nu, för de första bilarna med en räckvidd på mer än 2021 kilometer har tillkännagivits i Kina för 1.000. Detta bör gradvis lösa rädslan för räckvidd i tunn luft. Det är i alla fall en hårdvarudiskussion som ingen kommer att ha om tio år.

Hårdvaranakronism

Som med en surfplatta eller smartphone kommer hårdvaran och dess ursprung att bli sekundär. En elbil är en smartphone på hjul med en eller flera elmotorer och en viss batterikapacitet. Det faktum att Volvo har beslutat att bygga sina egna elmotorer i framtiden är en anakronism som fortfarande bygger på gammalt hårdvarutänkande.

Prospektet bryr sig inte var den här motorn kommer ifrån. Ännu värre kommer han inte att märka någon skillnad i vardagen.

Den avgörande faktorn är programvaran som står för det som kallas körupplevelsen. Den traditionella bilindustrin har svårt här särskilt. Deras svagheter är uppenbara, omvandlingen från biltillverkare till mjukvaruutvecklare kommer inte att lyckas över natten. Om det alls är möjligt, eftersom IT-branschens företagskultur skiljer sig väldigt mycket från den som du upprätthåller i den hårdvarubaserade fordonsindustrin.

Programvarufel och betatestare

Du kan förundras över hur grundligt detta kan gå fel vid förra årets nya utgåvor. VW ID3-kunder blev betatestare som betalade för det. Förutom de officiellt kommunicerade 22 mjukvarufelen i ID, kommer det sannolikt att finnas fler. Det fanns knappast något offentligt i Tyskland eftersom Volkswagen lyckades med det anmärkningsvärda mästerverk att samla sina kunder i en sluten "First Mover" Facebook-grupp som modererades av VW.

Utöver Tyskland, i Norge, var de mer öppna för det. ID3 som inte laddas och fordon med fönster som imma i en sådan utsträckning att de inte längre är säkra att köra på vintern är några av anekdoterna. Polestar var inte bättre. Vissa Polestar 2s stängdes helt enkelt av under körning, programvaran hade betydande fel, och den Göteborgsbaserade kinesen behövde snabbt göra förbättringar.

Till skillnad från Volkswagen hanterar Polestar problemen mer öppet och har ett Support sida för aktuella programvaruproblem som fortsätter att visas i nya varianter.

Bilindustrins problem övervakas noggrant av de som känner till programvara från födseln. IT-branschen känner till sina styrkor och ser marknaden för de kommande decennierna, som kommer att vara obegränsad och lukrativ. Med Europa och Kina har de viktigaste regionerna åtagit sig att elbilen drivs av subventioner.

Risken är låg och denna filé är för god för att inte ätas.

IT-jättar gör sig redo för stormen

Det är därför inte förvånande när IT-jättarna satsar på att revolutionera fordonsindustrin. Du kommer att göra detta på vanligt sätt. Maskinvaran, som kommer att bli mindre och mindre intressant när det gäller mervärde, kan fortsätta byggas av andra. Design, programvara och infrastruktur utgör användarupplevelsen och mervärdet - det vet IT-jättarna.

MBUX Hyperscreen från Mercedes
Mercedes EQ. MBUX hyperskärm

Den som lyckas skapa ett slutet ekosystem här öppnar framtidens marknad. Apple, Sony, Baidu och Foxconn och andra kände igen detta för länge sedan. De väntar bara på den perfekta tiden för att komma igång. Baidu, en av de tre bästa sökmotorerna med fokus på Kina, ser att tiden är rätt. Gruppen kommer in i mobilitetsbranschen och har elbilar byggda av Geely.

Foxconn, Apples taiwanesiska hårdvarumonteringspartner, har också upptäckt den rörliga smarttelefonen. Foxconn dockade också nyligen med Volvo-ägaren Geely, men bakgrunden förblir suddig. Elbilarna kan göras på beställning för mindre märken, och Foxconn och Geely kommer sannolikt inte att producera för Apple.

Eftersom Apple återigen är i samtal med hårdvarutillverkare för att göra sin egen elbil till verklighet. Förutom en tysk tillverkare nämns Hyundai främst. Valet av partner är fortfarande öppet; Apple är mer benägna än någonsin att engagera sig.

Sonys planer har gjort ytterligare framsteg. Den japanska elektronikjättens Vision S Concept närmar sig serietillverkning och sågs under testkörningar på allmänna vägar i Österrike.

AI är ombord och förutse önskemål

Mercedes visade en försmak på hur framtidens bil - och den kommer inte att starta om 5 år utan i morgon - se ut på CES 2021. Till skillnad från andra märken är tillverkaren traditionellt inte långt ifrån IT, och MBUX Hyperscreen visar vilket snart kommer att vara standard. Mercedes talar om en elektrisk estetik, eftersom det bara kommer att finnas en enda kontrollknapp kvar för användaren.

Startknappen.

Allt annat löses via MBUX hyperscreen med haptisk feedback. Artificiell intelligens (AI) är alltid ett steg före användaren och visar prediktivt vad som är önskvärt.

För att komma till relevanta applikationer på MBUX Hyperscreen behöver användaren inte bläddra igenom undermenyer eller ange röstkommandon. Det är därför Mercedes kallar systemet ett nollager. De viktigaste applikationerna, till exempel navigering eller telefon, erbjuds - alltid situationella och relaterade till sammanhanget - på högsta nivå inom synfältet.

MBUX Hyperscreen - "Zero Layer" -koncept
MBUX Hyperscreen - “Zero Layer” -koncept

Över 20 andra funktioner - från aktiva massageprogram till förslag till att göra-listan - visas automatiskt med hjälp av artificiell intelligens när de är relevanta för kunden.

Denna prognos visar hur noggrant elbilen analyserar sina passagerare. Det finns inga fler hemligheter, AI undersöker resenärer ner till minsta detalj. Den resulterande skattkatten av data är så omfattande att endast fantasin kan sätta gränser för dess användning.

Imponerande IT-infrastruktur

Hyperskärmen har därför beräkningskraft som 1969 skulle ha varit tillräckligt för en hel armada av månlandningar på en gång. Uppgifterna är imponerande.

Totalt är tolv ställdon placerade under pekskärmens ytor för haptisk återkoppling under drift. Om fingret vidrör vissa punkter där, utlöser de en märkbar vibration i täckskivan. Åtta CPU-kärnor, 24 gigabyte RAM och 46,4 gigabyte per sekund RAM-minnesbandbredd är bland höjdpunkterna.

Det ensamma är naturligtvis inte tillräckligt. Hyperskärmen kommunicerar permanent med molnet, frågar, jämför och uppdaterar. Ansträngningen med IT-infrastrukturen för smartphones på hjul är gigantisk; Ingen analyserar resursförbrukningen för vad vi så förringade som ett moln, men i själva verket är energisnabba datacenter.

För så fascinerande som framstegen och dess resulterande möjligheter kan en kritisk ifrågasättning av vad vi gör leda till svar som vi inte gillar. Så låt oss inte ens försöka.

18 tankar om “Det finns ingen väg tillbaka - nya aktörer revolutionerar bilindustrin"

 • Bergsaab fick faktiskt min mening perfekt och skarpt till sak.

  Inte vid något tillfälle kan min iPhone förutsäga vad jag ska göra med den, även om den tittar på mig från morgon till natt.

  För skojs skull använde jag Google Chrome för allt på min huvuddator ett tag och tillät alla spårnings- / kakor / reklam-ID permanent: på något sätt var reklam- eller sökförslagen visade personliga på något sätt.

  "Över 20 andra funktioner - från det aktiva massageprogrammet till förslaget till att göra-listan - visas automatiskt med hjälp av artificiell intelligens när de är relevanta för kunden."

  Låter som en färgstark såpbubbla för mig ...

 • Noll lager koncept

  Alla bilar jag någonsin har kört har en. Och det kommer att stanna så. Utan någon känslig, känslig, wischi-waschi.

  Ju mer pekskärmar livet tvingar mig, desto roligare blir det för mig att trycka på och greppa knappar, brytare, knappar, spakar, handtag etc.

  Helt enkelt underbart att känna ett motstånd, ett stopp, ett snäpp, former, ytor och material. Jag behöver det här.

 • En iPhone i SAAB räcker, och det spelar ingen roll vilken SAAB det är! 😉

 • Jag tror inte att jag vill ha det ... Som IT-chef, belastad med det eviga beröm av välsignelserna med modern teknik, och som en utbildad maskininstallatör förskräckt vad allt styrs med programvara idag. Och naturligtvis blir det mer och mer sårbart för IT-attacker.
  Vill jag flytta ett nätverksbaserat fordon i tiotals km / h som ständigt riskerar att hackas, tas över? Nej. Jag har för mycket respekt för den mekaniska energi som, när den kraschar, inte bara frigör sällsynta jordarter utan också förlossar mig från detta jordiska lidande.
  Jag berömmer min 9-5 I med ett tydligt driftkoncept och god körbarhet, vilket gör att jag kan koncentrera mig på vägen, komma säkert och ändå njuta av resan.
  Jag ska köpa en tjejkonvertering till min tjej och se hur länge vi två kan stå upp mot stigande bränslekostnader.

 • Huruvida hårdvaran blir ointressant så snabbt beror också på hur rörlighet utvecklas. Om trenden faktiskt är mer och mer mot mobilitetstjänster istället för individuell transport med eget fordon, tar naturligtvis bilens tekniska aspekter baksätet.
  Men om du stannar med ditt eget fordon förlorar du z. Frågan om främre, bakre eller fyrhjulsdrift blir till exempel inte plötsligt betydande. Och om du är intresserad av teknik finns det också skäl för elbilar att föredra en asynkron maskin framför en synkronmaskin med permanentmagnet och att betrakta ett batteri med fast elektrolyt som bättre än ett med flytande elektrolyt, eller vice versa.

  Naturligtvis måste du se som en stor trend att det går mer och mer i riktning mot virtualisering på många områden. Jag har läst att i butiker drömmer folk om att varje kund identifieras automatiskt när de går in, sensorer registrerar vad de lägger i vagnen, korgen eller väskan och när de lämnar butiken debiteras fakturan automatiskt. Däremot är Big Brother ett barns födelsedag.

  Jag är dock rädd för att den verkliga skatten av data inte nödvändigtvis är dold i mobilitet utan i rörlighet, nyckelordet SmartHome. Nu faller naturligtvis hus inte av monteringsbandet som bilar, men om alla gränssnitt mellan mänskliga maskiner där faktiskt genererar data som vem som helst kan utvärdera, så var det med "mitt hem är mitt slott". Istället har du 'mitt hem är mitt fängelse' och du är garanterat inte själv regissör ...

 • Jag har inte mycket förtroende för IT alls. Vem av er har inte haft stora problem med programvaran på din dator under ditt liv? Och vad säger du om mobiltelefonen? Förra veckan installerade jag den nya programuppdateringen 14.3 på min iPhone. Efter det var alla mina kontakter borta !! OK, ta en titt i I-Cloud. Alla mina kontakter var borta där också. Apple ringde; ”Ja, vi vet att något liknande kan hända. Jag får faktiskt inte säga det för att jag jobbar för Apple, men jag laddar aldrig ner en ny programvaruversion själv så länge min telefon fungerar bra. Det finns för många problem med dessa nya programvaruversioner ”.
  Och vem skulle det hända med programvaran i bilen? Stora utsikter …… Jag är ännu inte intresserad av en smartphone på hjul.

  10
 • Citat: Om fingret vidrör vissa punkter där, utlöser de en märkbar vibration på täckskivan. Åtta CPU-kärnor, 24 gigabyte RAM och 46,4 gigabyte per sekund RAM-minnesbandbredd är bland höjdpunkterna. ??? Vad ska jag göra med det ???
  Senast efter denna artikel frågar jag mig själv, vill jag sitta, köra, transporteras i ett sådant fordon?
  Tyvärr inte.
  Låt oss se hur jag kan undvika något sådant i framtiden ...

  • @ AERO-9-3 En bra fråga. Den andra frågan skulle vara vad som händer om denna fantastiska högteknologiska del har en defekt efter 4 eller 5 år. Utbytet, i kombination med demontering av inredningen, borde vara allt, men inte billigt. En ekonomisk totalförlust? Slänger du sedan hela bilen?

 • Kritiska frågor och obekväma svar

  Det sista stycket (slutsatsen) i denna backspegel har allt.
  Jag antar att svaret på sortimentet kommer att förbli ekologiskt obekvämt utöver tio år. En miniatyrisering som i IT (t.ex. lagring) är fysiskt inte möjlig med energilagring.

  Även en Stromer kan bara spara resurser genom att inte använda dem under produktion och drift. En elbil ska vara liten, lätt och återvinningsbar. Men de kommer inte ...

 • 2014 hamnade jag på SAAB eftersom jag genast blev entusiastisk över driftkonceptet. Efter olika provkörningar i nya bilar blev jag ofta irriterad av ologiska och / eller överbelastade kontrollelement. Som tidigare programvarutestare är jag dubbelt kritisk och reserverad för det hela. Är detta driftskoncept verkligen framtiden? För att inte tala om enheten. Men köparen hjälper till att forma mycket och från och med en gång är fem fans av e-mobilitet bara två kvar efter 3 år. Två har kommit tillbaka på bensinmotorn (hybrid), en försöker nu väte. Jag försöker behålla min SAAB som en daglig förare. Jag behöver inte mer själv, men jag vill inte ha mindre heller.

 • Modig ny värld eller en totalitär stat eller allsmäktiga företag?

  Måste du ha allt? Jag är uppenbarligen för gammal för att kunna svara på det med ja.
  Att köra Saab så länge som möjligt, det är höft för mig. Min rädsla är helt enkelt att vi kommer att bli bortskämda med många regler och mycket dyrt bränsle.

 • Stort tack till Tom för detta tankeväckande bidrag.
  Även ett 9-3 yngre datum kan inte klara sig utan elektronik, en liten hjälpare där, en kontrollenhet där. Och data samlas också in säkert. De stannar bara där de hör hemma i fordonet. Och är begränsade till fordonsdata, inte utökade till kroppstemperatur och förarens selliska tillstånd.
  Jag är inte ett fan av datainsamlingsmani, mindre är mer.
  Så länge jag kan och får, kommer jag att delta i trafiken med mina saabiska förbränningsmotorer, med vetskap om att min Saab bara avslöjar sina insamlade data till verkstadens diagnostiska enhet 🙂

  10
 • Galenskap på hjul. Tyskland lyckas inte ens bygga ett rikstäckande mobilnät, vad ska jag göra med en smart bil?! Utvecklingen är skrämmande. Jag vill vara mobil, för allt annat använder jag min smartphone (när jag har ett nätverk) och det är det. Jag kan inte svara på frågan om framtidens drivteknik.

 • ”Komplexiteten i IT-infrastrukturen för smartphones på hjul är enorm; förbrukningen av resurser för det som vi så förnedrande kallar ett moln, men i sanning energiförsörjande datacenter. Det är precis vad den kinesiska regeringen verkar ha erkänt och tappar därför kontinuerligt fler subventioner för elektromobilitet och vänder tillbaka till förbränningsmotorn. Om jag förstod det har vissa kinesiska motortillverkare redan uppnått en termisk verkningsgrad på mer än 50% med sina motorer.

  • @ Jean-Pierre Tyvärr korrekt. Kina är öppet med teknik och frikopplas alltmer från Europa. Brännare, alternativa bränslen, väte och storskaliga kopplingsstationer för elbilar. Forskning bedrivs inom dessa områden och verkliga investeringar görs. Moderna nästa generations förbränningsmotorer kommer från Kina eller har kinesiska licenser.

   Europa (Bryssel) känner bara till batteriets elbil. Inget alternativ, igen, och tyvärr mycket kortsiktig. Vi såg stora mängder av den gren vi sitter på och tar vårt välstånd för givet och för alltid.

 • Skrämmande! Där bevarar jag mina SAAB för en lång framtid. Bara nya multimedia-radioer med DAB + och andra prylar, det räcker. Resten kan vara ”gammal”.

  En 9-3 I, till och med en 9000, kör som dagens bil. Nästan ingenting hände där. En 9-5 I eller 9-3 II är i ögonhöjd om du inte vill köra elektriskt.

  Och det är mer hållbart än om du senare inte har någon aning om hur du ska kasta bort allt elektroniskt avfall eller hur man genererar resurser för konstruktion.

  Och då kommer det antagligen bara att finnas Sony, Samsung, Huawei som biltillverkare. De gamla varumärkena försvinner sedan helt från marknaden.

  Som exemplet visade då, från den manuella eller elektriska skrivmaskinen till datorn! De gamla tidigare tillverkarna av manuella skrivmaskiner är nästan alla borta.

  12
 • Moin
  Tack för den informativa artikeln.
  1. Jag älskar också knappar i bilen.
  Knappen amader i 9-3 II var för mycket för mig fram till 2006. Men från och med 2007 fanns det få knappar som jag blint kan använda. Så z. B. ställa in farthållaren eller torka intervallet utan att ta ögonen från vägen vid 130 kmh ...
  2. Låt oss se hur GM och ägarna till Opel klarar sig av IT-uppgiften.
  VG André

 • Bra bidrag! Jag är ett fan av knappar och användarvänlighet. Ändå är utvecklingen samtidigt fascinerande och skrämmande. Jag tror att du som förare blir "naken" i en sådan bil.

  Det är naturligtvis framtiden och jag misstänker att branschen kommer att förändras mycket mer än vad majoriteten tror. Frågan är bara om jag vill köra det här? Eller föredrar du att stanna hos min gamla Saab? Jag har en stark tendens

  13

Kommentarer är stängda.