Hur var det med Saab och Opel?

Att argumentera är inte bra och att skriva utlöser något. Liksom i Saab- och Opel-fallet kan konsekvenserna vara förödande. Eller, som hände den här veckan, början på mycket roligt. På onsdagen gick artikeln "La Bella Rossa" online. En fin röd cabriolet från Italien.

Hur var det med Saab och Opel

Mycket längre västerut, i andra änden av Europa, läste vän Lizi berättelsen. Han gillar röda bilar med beige läder, det måste du veta. Som turen vill ha väntar en motsvarande cabriolet på sin nya ägare nära Barcelona.

Röd & het

En galen idé sprids, e-postmeddelanden flög fram och tillbaka mellan Tyskland och Spanien och det kom telefonsamtal. Visst eftersom vår tid är väldigt seriös och i stort sett rolig, blev den spontant till ett projekt. ”Red & Hot” säger mycket. Vad som kan bli av det ligger i framtiden.

Den första delen av den hotande berättelsen går online den nya veckan. Kanske kommer projektet att finnas kvar längre, eller så blir det bara ett mycket kort avsnitt. Vi vet inte, för de bästa berättelserna är skrivna av livet självt.

Hur var det med Saab och Opel?

Tillbaka till argumentet. Saab och Opel hade aldrig ett förhållande kännetecknat av harmoni. När jag först hörde berättelser om Opel från Saab-folket klassificerade jag dem initialt som tillfällig antipati. Plockade upp från situationen eftersom Saab var i en svår position.

Det var inte långt senare att jag insåg att det var en kronisk ömsesidig antipati bakom detta. Det är synd, för båda företagen var roddare i samma båt. Istället för att ro i takt slösade båda parter energi på att fördjupa ömsesidig ogillande. Resultatet är känt. En patient är redan död, den andra befinner sig i ett franskt sanatorium, men palliativavdelningen ligger bara ett rum bort.

Den tidigare Opel-motorutvecklaren Prof. Dr. Fritz Indra berättar en del av Saab-historien ur en Opel-synvinkel på YouTube-kanalen "Alte Schule". Han gör det på sitt charmiga, underhållande sätt, med lite wiensk humor. Definitivt värt att lyssna på, och Saab-avsnittet börjar.

Och även efter Saab-historien är det intressant att hålla fast vid det lite längre. Indra är fortfarande välinformerad och ger råd i filialen. Vad han rapporterar om Kina och lokal motorutveckling borde få oss att tänka.

Vad händer på bloggen den nya veckan?

Följande spännande ämnen förbereds för våra abonnenter:

Vad händer i Sverige? En titt bakom kulisserna på NEVS och bakom den ständigt tätare kinesiska muren.

 • NEVS nu och framtid - mer kinesiska än någonsin

Den andra delen av jämförelsen mellan Saab 9000 och 9-5 kommer!

 • Ju bättre design? 9-5 Aero vs. Saab 9000

Kultur brister i dessa tider. Vi gör något åt ​​det. Ponchielli, Bizet, Strauss och Dvorak kommer till läsarna. Med Saab bjuder vi naturligtvis på att delta i baletten.

 • Kultur i tre akter - Saabs bilbalett

Det är definitivt värt ett abonnemang bok, och så att stödja bloggprojektet.

Den kommande veckan blir varmare, temperaturen stiger, frosten försvinner långsamt.

Det blir varmt här. Glödande Saab passion simmar.

4 tankar om “Hur var det med Saab och Opel?"

 • Vem är här uppe? När en Opel-ingenjör säger att Saab har "en användbar bil" - åh man!

  Prof. Indra talar om 1998, men glömmer att det har varit ett 50% samarbete sedan 1990, 900 II och 9-5 I. Han gör narr av den asymmetriskt laddade V6 ...
  Samtalen om 2-takts marin diesel är också felaktig. Han borde veta i vilken riktning avgaserna måste blåses ut när han håller föreläsningar som denna 😉

 • @ AERO-9-3,

  det gäller mig också - vem bar vilken näsa för högt när var ...

  Mycket spännande fråga. Trots vissa innovationer och egenutveckling presenterar Saab sig inte för mig som en traditionell innovatör och förare.

  Bilen upptäcktes först efter andra världskriget. Egna motorer igen mycket senare. Det som går igenom det är ett visst påstående. Aldrig till nackdel för kunden. Men lite mer ödmjukhet och respekt för konkurrenterna kanske inte skadade heller?

  Jag vet inte. Men jag saknar det säkra påståendet att jag vill gå min egen väg. Idag förkroppsligar ingen tillverkare detta längre. Det verkar bara finnas ett sätt ...

  Världen utan Saab verkar på något sätt fattigare för mig utan att verkligen kunna förstå den ...

 • Tack för Indra-intervjun. Insikt ... Visar att en förändring av perspektiv är motiverad. SAAB-berättelsen presenteras "annorlunda". Jag tror att det blir tydligare varför det inte längre räckte för SAAB i slutet. För mycket litet, för mycket fast vid gamla framgångar.
  Jag skulle inte ha trott att SAAB-folket inte skulle hålla sig till avtal under utvecklingen ... De skulle då (om det var så, som visat) näsan ganska hög!

 • Tack, videon med Indra är intressant. Han pratar väldigt bra om Saab-tiden, även om jag kryper mot några uttalanden. Var det verkligen så illa?

  God söndag alla!

Kommentarer är stängda.