Storbritannien - jag är ledsen att du lämnar!

Idag är ett sorgligt datum. Den sista dagen som Storbritannien är medlem i Europeiska unionen. I morgon, den första dagen 2021, kommer allt att bli annorlunda. Och jag kommer säkert att sakna ön och mina brittiska vänner. Rätt tillfälle för några rader.

Saab 9-3 Turbo Edition endast för Storbritannien
Saab 9-3 Turbo Edition endast för Storbritannien

Ja, jag är ett barn av den gamla federala republiken. Växte upp i väst. London var närmare mig än Dresden, Birmingham mer bekant än Halle an der Saale. Jag har gillat brittiska bilar från början. Samla in Jaguar-broschyrer när körkortet var lätt år borta. Och, som så många av min generation, älskade jag musiken de gjorde i Storbritannien.

Beatles istället för ABBA

Om möjligt var mina fickpengar i rekord (en analog ljudbärare) Beatles investerade. En preferens som inte nödvändigtvis uppfyller godkännande från äldre familjemedlemmar. Skulle jag inte hellre köpa en skiva av det här trevliga svenska bandet med 4 bokstäver istället för engelsk musik? Ja, ABBA, förstås. Nej, ABBA-sentimentaliteterna snöade bara in i min bil med Saab. Precis som det tog lite tid att förstå motviljan mot vad som kom från britterna.

Fienden, flera krig som hade förts mot varandra, som var fast förankrade i de forntida sinnen då. Det påverkade inte min kontakt med ön. En av mina bästa kompisar i skolan kom från London, min första bil var en MINI. En äventyrlig, het upplevelse som bokstavligen kom till ett brinnande slut.

Men avtrycket förblev. En öppen kulspruta kom och att jag gillar Saab så mycket har något att göra med riket igen. Verkliga Saab-motorer kan knappast förneka sina brittiska rötter, inte heller interiören och deras design. Storbritannien var av en anledning en av Saabs mest framgångsrika marknader. I Storbritannien var varumärket i en egen värld och glädde britterna med specialutgåvor bara för sin marknad till slutet.

Lite av ett hemmamatch för vilket bara en produktion i kungariket skulle ha saknats.

Saab Owners Club - Jag var medlem här
Saab Owners Club - Jag var medlem här

Jag kommer att sakna Storbritannien

De brittiska Saab Club, som jag var medlem i några år, var ibland den bäst organiserade och mest aktiva utanför Sverige. I nuet kämpar klubben. Saab-samhället krymper märkbart, Covid-19 berövar det som gör en klubb. Inga händelser, ingen vara tillsammans och därför ingen sammanhållning.

Och för att vi inte bara lever i tider av pandemi utan också av dumhet, själviskhet och närsynthet, går kvällen Storbritannien och den europeiska kontinenten sönder. Vi flyttar iväg istället för att stå tillsammans, behöver pass igen för att komma in, och min sorg har inget att göra med politik.

Ja, jag gillar inte heller att drabbas av allt som kommer från Bryssel. Men så länge som ingen har en bättre uppfattning om ett fredligt, öppet Europa, är denna byråkratiska, restriktiva, svårliknande union utan tvekan vårt bästa hem.

Jag kommer att sakna Storbritannien. Kanske lyckades det aldrig politiskt i Europa? Andra måste bestämma det, och det kommer att finnas många smarta kolumner om detta ämne under de närmaste dagarna. Men ön och dess kultur var alltid närvarande i mitt hjärta och formade min barndom, min ungdom och mitt liv.

Vänner, jag är ledsen att du lämnar. Jag saknar dig redan idag!

13 tankar om “Storbritannien - jag är ledsen att du lämnar!"

 • blank

  @ Ebasil,

  vi lämnar fordons terräng. Du seglar också. Så jag vänder mig. Det är det enda sättet vi kan korsa mot vinden.

  Låt oss stanna i Tyskland med transporter och tillhörande ämnen som energi- och klimatpolitik.

  Kärnkraftsavvecklingen har haft majoritet i många år. "Utlänningstalen" som initierades och misslyckades av Bayern var inte ens CSU-intern-den ändå (nyckelord: att hitta en politisk majoritet) liksom övergivandet av kärnkraftsavvecklingen under tiden ledde till federal politisk invigning.

  De gröna har uttryckligen tagit bort en allmän hastighetsgräns (BAB) från sitt senaste partiprogram, även om det skulle vara berättigat till majoritet inom befolkningen. Det finns nu ingen parlamentarisk styrka som skulle kräva något sådant och representera majoritetens intressen.

  Nej, att hitta en politisk majoritet dominerar tydligt majoritetens vilja - det börjar med delegater och internt med partierna.
  I extrema fall (vägtull) leder en fast idé från individer till regeringspolitik via koalitionsförhandlingar och kontrakt, som generar oss över hela Europa och behandlar domstolar.
  Om den första kärnkraftsavvecklingen hade föregåtts av en folkomröstning skulle vi inte behöva en andra, för den skulle ha varit bindande oavsett politisk majoritet. Och så vidare ...

  För mig handlar det inte alls om att väga den parlamentariska principen mot folkomröstningar, spela mot varandra. Varför då?

  Det är uppenbart att båda metoderna har sina egna styrkor, svagheter och risker. Frågan om vilken metod som är bättre uppstår inte ens för mig. Det är utformningen av ett meningsfullt och säkert ömsesidigt komplement som intresserar mig och som jag först anser vara genomförbart och för det andra (om det lyckas) fördelaktigt.

 • blank

  Volvaab - folkomröstningar

  Tyvärr har jag bara sett kommentaren nu, så jag lägger bara till min senap nu. Visst är frågan om för- och nackdelar i folkomröstningar ett tveeggat svärd och måste ses på ett differentierat sätt. Naturligtvis finns det positiva exempel på folkomröstningar som tjänar en bra sak. Till exempel skulle jag vara mycket nöjd om skotten lyckades bli oberoende från Storbritannien och (åter) komma in i EU.

  För Tyskland (och endast för detta har jag nödvändig juridisk kompetens för att kunna bedöma detta), men på grundval av vår erfarenhet hävdar jag att det är en välsignelse att det inte finns folkomröstningar på federal nivå och därför finns det aldrig ett beslut om var man ska bo inom EU kommer denna väg. Om du verkligen vill komma ut kan du välja lämplig fest .... 🙁

  De mest mycket politiska och komplexa, särskilt internationella och bilaterala frågorna är enligt min mening absolut olämpliga för enkla ja / nej-beslut. Det finns också konstitutionella eller till och med högre rättigheter, till exempel från stadgan om de grundläggande rättigheterna. Tänk bara på det faktum att i vissa kantoner i Schweiz under det senaste förflutna (XNUMX-talet?) Män kunde hålla tillbaka rösträtt från kvinnor - lyckligtvis hade det inte heller varit möjligt här.

  Problemen med valresultaten i USA och Storbritannien har enligt min mening inget att göra med denna fråga. Hela systemet där lider framför allt av majoritetsröstningen. Som du med rätta skriver till exempel kan en kandidat som totalt sett hade färre röster än sin motståndare (Trump / H. Clinton, GW Bush / Gore) bli president två gånger. Av denna anledning är koalitioner praktiskt taget okända där - vilket enligt min mening utgör en hörnsten i balanserad politisk handling baserad på politiska kompromisser.

  Även i detta avseende kan vi vara glada över att grundlagen gav oss proportionell representation, så att fäderna till grundlagen baserades på vårt eget (mycket korta) demokratiska förflutna och inte på USA: s exempel. De negativa upplevelserna med splittringspartier och okontrollerbara koalitioner och de fruktansvärda konsekvenserna av detta gjorde att femprocentiga hinder på federal nivå var nödvändiga.

  1
  1
 • blank

  @ StF,

  mycket trevligt. Det finns också goda skäl att sätta Brexit i perspektiv. Det borde inte stå i vägen för vänskap och samarbete inom Europa.

  Separationen är klar. Båda sidor måste nu hantera konstruktivt med varandra.

  Kanske kommer GB att bli kandidat igen en dag?
  Och kanske är de verkligen redo för EU?

  Med all kärlek till denna nation, dess motsägelser, traditioner och särdrag, skulle det enade kungariket ha misslyckats vid den tiden på grund av anslutningskriterierna som senare tillämpades på yngre kandidater och medlemmar ...

  Det vet knappast någon här, men innan hans bröllop hade Tony Blair funderat på att byta valörer för att bli katolik för sin framtida fru. Som sådan skulle han emellertid ha nekats premiärministerns tjänst.

  Som sådan (premiärminister) har han flirtat med denna romantiska omständighet i minst en intervju - nästan förhindrad av kärlek. Hur som helst (en romantisk anekdot?), Ett land där en sådan sak finns i konstitutionen uppfyller inte riktigt EU-standarder ...

 • blank

  Jag har inte kollat ​​mig ännu, men jag misstänker starkt att britterna fortfarande är där de var förra året. Även om vissa av dem kanske vill segla med sin ö och försvinna är jag övertygad om att det inte kommer att hända. Bara av geologiska skäl kommer de att fortsätta att tillhöra Europa.

  I framtiden måste du också byta ut dina pengar mot pund om du åker dit och fortfarande har det med kontanter, som tidigare. Du fortsätter att köra på fel sida av vägen, vilket naturligtvis är rätt historiskt. Och tror någon på allvar att britterna inte längre vill tillbringa sin semester i Spanien? Jag kan knappast föreställa mig.

  Det betyder inte att ingenting kommer att förändras, det kommer nästan säkert att vara. Förmodligen kommer de att fortsätta att avreglera sin ekonomi och om de har lite tur och gör ett bra jobb kan de till och med återhämta sig från Corona snabbare än EU. Men något sådant har alltid andra effekter, det är inte som om det inte fanns några sociala problem på ön. Men även inom EU.

  Med de nuvarande handelsflödena kommer vi inte att kunna bryta oss ifrån varandra så snabbt som de långsiktiga effekterna kommer att ses. Du kan också vara tacksam för dem att de testade koronavaccin för oss, även om det förmodligen inte är deras motivation.

  När vi väntar på hur det blir, önskar jag alla ett gott nytt år. Det inkluderar naturligtvis också hela Storbritannien, inte bara den lilla platsen där du kör på höger sida av vägen och stannar i Schengenområdet :-).

 • blank

  Det nya året börjar utan en brittisk. Det är sorgligt, Europa försvagas och det spelar verkligen in i korten för Kina, som Europa skulle vilja dela.
  Kanske, och detta är mitt lilla hopp, kommer vänskapen mellan ön och kontinenten nu att fördjupas och människor kommer att reflektera över gemensamma rötter och värderingar. För ensam blir det svårt för de 60 miljoner (?) Islanders i världen.

  Bortsett från politik, ett bra år 2021 för alla SAAB-förare och fans!

  Jag hoppas @ Tom fortsätter att skriva, han har ännu inte kommenterat. Vilket gör mig lite nervös.

  11
 • blank

  @ Ebasil (folkomröstning),

  Du har tummen upp för många giltiga tankar. Men jag skulle inte ha sagt något emot folkomröstningsprincipen.

  Särskilt Trump eller din hänvisning till lärdomar från tysk historia visar att val och utvalda inte i sig har mindre risk än folkomröstningar.

  Rent matematiskt möjliggör det amerikanska valsystemet presidenter som bara har en bra tredjedel av alla röster, men med dessa tillräckligt många stater och väljarna har de knappt vunnit.
  Det är också känt att Hillary hade fler röster än Donald.

  Brexit är uppenbarligen inte en bra annons för folkomröstningar, men det finns många positiva exempel och folkomröstningar runt om i världen som definitivt saknas. Hong Kong, Tibet, Taiwan och så vidare ...

 • blank

  Tom och Aero-93 kommer till saken!

  Enligt min mening kan vi räkna oss lyckliga att det inte kommer att finnas någon sådan omröstning i Tyskland som Hans talar för, för enligt vår konstitution är inga folkomröstningar möjliga på denna nivå och i sådana frågor. Den så kallade "direkta demokratin" låter alltid mycket bra och enkel i teorin, men fäderna (och en mor) till grundlagen hade sina från vårt hemska förflutna och det faktum att den pied piper lätt kunde fånga folket Lärdom. Problemet med alla folkomröstningar är att de vanligtvis doggade men åtminstone engagerade anhängarna av det som står på omröstningen naturligtvis alla röstar, och de andra bryr sig inte, som Volvaab med rätta skriver. Det är därför folkomröstningar är mycket problematiska. Vår grundläggande lag är förpliktad till demokratins princip och upprätthåller och bevarar den genom dess demokratiska institutioner och förfaranden. Förhoppningsvis kommer det att förbli så.

  För övrigt tror jag (och hoppas) att det inte skulle finnas någon majoritet i Tyskland ändå (åtminstone för närvarande) för att lämna EU. Jag förblir optimistisk och hoppas att alla har lärt sig från det fruktansvärda året 2016 och åsikterna då. Och som den nyligen avlidne John le Carré påpekade har dagens Förbundsrepublik säkert alltid varit mycket mer europeisk än Storbritannien någonsin varit. Det hela började med de lika populistiska och helt ogrundade extra korvarna som den olyckliga Thatcher redan hade pressat igenom för Storbritannien (”Jag vill ha tillbaka pengarna”). Redan då lät EU utpressas, även om Storbritannien hade haft så mycket nytta av det.

  Brexit är ett väldigt sorgligt kapitel - jag har alltid tyckt om att vara där och minns fortfarande invandringsformaliteterna som barn 1977 och hur mycket lättare det var när jag var där under en längre period 2003 (med min första Saab-cabriolet :-)) var. Nästa långt planerade konvertibla resa genom Englands vackra söder kommer fortfarande att genomföras, om än om några år.

  All lycka till alla Saab-fans för ett hälsosamt och gott år 2021! Och 1.000 XNUMX tack till Tom för hans engagemang och hans mycket informativa och underhållande journalistiska arbete!

  14
  1
 • blank

  När jag läste rubriken hade jag ursprungligen trott att det handlade om de brittiska saaberna som lämnar landet som reservdonatorer. Men det handlar om något mycket djupare. Jag har läst detta mycket noggrant, men har en något annorlunda åsikt om vissa saker än kommentarerna ovan. Utbytet är trevligt här.
  Hur som helst, jag önskar alla lycka till 2021.

 • blank

  Med vänliga hälsningar. Ta hand om dig.

  Jag är också ledsen. Jag studerade där. Jag ser Brexit som ett besök. Majoriteten av britterna ville inte ha det - trodde inte ens att det var möjligt.

  Efter folkomröstningen grät människor som inte ens röstade. Brexit och Trump har något gemensamt. Båda verkade så omöjliga, så absurda att det var svårt att mobilisera respektive motståndare.

  Under de kommande åren kommer sociologer, statsvetare och medievetare att producera sina slut- och doktorsavhandlingar på löpbandet, följt av ytterligare publikationer om detta ämne efter deras utbildning och doktorsexamen.

  Skådespelare, musiker, kändisar, undersökningar och så kallade sociala medier och andra medier hade ritat en förmodligen tydlig bild på båda sidor av Atlanten och därmed möjliggjort Trump och Brexit i första hand.

  Motståndarna trodde att de var säkra. Anhängarna eller anhängarna (Trump / Brexit) var dock på uppdrag och nästan 100% mobiliserade.

  Om man ville förespråka obligatorisk omröstning, skulle man i Brexit och valet av Trump hitta bra argument för hur och varför en sådan plikt skulle kunna vara till nytta, även om den representerade en viss kränkning av friheten.

  Friheten måste också skyddas. Att delta i en omröstning kräver inte för mycket. Förmodligen rådande stämningar är helt enkelt inte en omröstning och tas inte med i beräkningen.

  Och om du inte ville ha Trump eller Hillary och inte hade någon åsikt om Brexit, kunde du ha skickat en ogiltig anteckning ...

  Jag var en gång en stark motståndare till obligatorisk omröstning. I dag, och med tanke på att det förmodligen skulle ha förhindrat både Trump och Brexit, är jag inte längre så säker. Friheten att vara lat har redan fått en mycket bitter eftersmak.

  12
  1
 • blank

  Tack Tom för den årliga backspegeln på Brexit. Ingen av mina tidigare britter kan förstå flytten. Men skilsmässan har lämnats in och kommer att bli lag ikväll. Hejdå
  Jag tror också att Storbritannien kommer att lära sig, lära sig, lära sig och slå igen de närmaste decennierna. Ibland måste en sådan väg (uppenbarligen) tas. Världsproblemen är olika och enorma. Och kommer (MÅSTE) tas upp. Då kommer GB'arna att märka hur ensamma de är ... Gemenskapen gör dig stark, även om EU ibland bara gör små steg. Men saker går framåt!

  @ Hans S.
  Citat: Ibland frågar jag mig hur skulle en omröstning i Tyskland bli? Vi kommer förmodligen aldrig ta reda på det.

  Varför ska vi också rösta? Efter 1945 började de allierade fredligt införlivas i EU -idén med ”problemlandet”. Aldrig mer krig, aldrig mer nationalism, var mottot. Dessa principer gäller fortfarande idag. Den allmänna förstärkningen av nationalistiska strävanden visar oss demokratiska medborgare snarare: Se upp! Denna regeringsform är ingen säker framgång! Jag lämnar det med detta politiska uttalande. Ekonomiskt, som världsmästare i export, har Förbundsrepubliken Tyskland all anledning att hålla fast vid det ...
  Jag är mer för att visa människorna i EU fördelarna med att leva tillsammans.
  Betyder: prata om det. Numera kan ingenting tas för givet. "Tack" FB, twitter, instagram

  Alla läsare en bra nyårsafton, en bra start på nyåret och håll dig frisk!

 • blank

  Åh, det är riktigt tungt politiskt pris. Var ska jag börja? Jag är fortfarande arg över hur Brexit kom till. Detta kommer att bli en trevlig statsvetenskaplig fallstudie om dålig regering och vikten av attityd, ärlighet och faktabaserad politik för kommande generationer. Å andra sidan behöver EU inte medlemmar som ser sitt medlemskap rent monetärt och alltid är på handbromsen. Precis som EU med Polen och Ungern och med de länder som drabbas särskilt av flyktingfrågan, såsom Italien och Grekland. Nu måste långsamt frågan om värderingar och solidaritet diskuteras. Problemet med EU är faktiskt att en administration som är lika stor som den i Berlin inte kan uppnå mycket, för att inte tala om dominans; nationalstaterna, som fortfarande inte har några verkliga befogenheter, överlämnar det till EU vill ge upp, egentligen inte. Och det är just därför det är så lite framsteg ibland. Det försvagar EU på alla nivåer och särskilt internationellt. Ändå har mycket hänt och med EU är mycket bättre än det var tidigare. Hon måste alltid tjäna som piskpojke, och särskilt Storbritannien måste kämpa med många hemgjorda problem, medan EU har investerat mycket i de strukturellt svaga områdena i Storbritannien. Nu kan britterna visa hur de kan göra allt på egen hand. Planen att bygga upp världshandeln som en skatteparadis kommer bara att gå så långt, för EU kommer att veta hur man ska försvara sig och det nuvarande avtalet blir snabbt föråldrat.

  Jag har själv bott mycket i England och Skottland och har även en universitetsexamen från båda länderna. Medan jag lärde känna Skottland som mycket pro-EU, stötte jag alltid på denna enda mening i England: "Ni i Europa ...". Och den här meningen säger verkligen allt. Och att jobba i London var bara hemskt i slutet av dagen, trots pubarna. En hemsk arbetsatmosfär. Jag känner inte till något annat land där klassmedvetandet är så förankrat som där. Även i Tyskland beror utbildningsframgången på var du kommer ifrån, vilket är synd, men där är arrogans, urval, gammal adel och längtan efter det gamla imperiet så närvarande att man faktiskt kan dra slutsatsen, låt oss göra som bevisar hur långt du kan komma på egen hand. Skottland kommer inte att vilja gå den här vägen, och även om vi bara kommer att kunna välkomna mottagarländer i EU i framtiden, skulle jag i det här fallet vara mycket glad om Skottland så att säga skulle vilja stanna i EU. Det passar.

  Jag tror att efter ungefär 20 år av prövningar kommer England gradvis att komma närmare EU igen. Kanske får vi saker som vi gjorde med Norge eller Schweiz, så vi kan leva med det. Men det måste kosta, och fördelarna med medlemskap förblir ouppnåeliga, det kan inte vara annorlunda. Att komma till Storbritannien har alltid varit mer tidskrävande, vi kommer att fortsätta att lyssna på popmusik. Annars hålls nostalgi och sentimentalitet inom gränser för mig, som det borde vara för en ofrivillig men nyligen skild make, så att säga. Faktum är att i England har jag alltid brytt mig mycket, trots alla anglofila tankar.

  Om jag har varit i Skottland sedan Brexit är det bara. Jag har gett upp mitt andra älskade bilmärke, Jaguar, och bryr mig bara om Saab. Jag ger inte fler order till England. I min inflytelsecirkel såg jag till att Brexit fick konsekvenser så långt som möjligt. Även privat. Många av mina vänner och bekanta där har tagit upp alla de extremt tveksamma och tunna argumenten från Brexiteers. Om du borrar om kommer det ofta fram, längtan efter Brittannia styr vågorna. Så färgen är av och jag tolererar inte det sättet att tänka på, speciellt när det alltid handlar om EU: s påstådda skuld som förstörde Storbritannien. Oh yo! Med Brexit blev främlingsfientlighet och rasism också uppenbara; detta är inte en slump.

  Talet om en "affär" irriterade mig alltid mest. Det handlar om ett kontrakt, ett avtal och med tanke på fakta finns det bara förlust-förlust och inget att vinna för någon av sidorna. “Deal”, å andra sidan, ska låta som att det finns något att vinna här; Detta är dock inte fallet. EU borde aldrig ha använt denna term. Från min synvinkel borde det ha varit en hård Brexit, det hade varit mycket mer konsekvent, även från EU: s sida. Ekonomin skulle ha tappat i 5 minuter och sedan fortsatt. De verkliga handelspartnerna är dock vi - kunder och avtalspartners och privata konsumenter - och jag är ingalunda den enda som har fasat ut Storbritannien. Förra året trodde Brexiteers fortfarande att det skulle fortsätta och siffrorna skulle till och med stiga; Ja, naturligtvis, för många företag har fyllt sina lager igen och har sedan länge bytt leveranskedja till icke-Storbritannien. I slutändan är det inte vad EU tycker som räknas, utan miljontals handelspartners. Och alla som bara hälften tror på EU vet vad de ska göra. Du kan fortfarande gilla Beatles ... Det är skillnaden för Trump och USA - USA är fortfarande USA, men Storbritannien genomförde en Brexit och ville skiljas, och det får konsekvenser. Särskilt England har nu mycket tid att tänka om sin roll i Europa. Kanske blir det igen, kanske aldrig, och då passar det. Mina barn ska i alla fall inte längre åka på en skolresa till England, det har vi skött. Är det barnsligt? Slår detta fel person? Det kan vara vad som helst, men individernas kollektiva agerande kommer att göra mycket mer för konsekvenserna av Brexit än 1250 snabbt förhandlade sidor av en "affär". Det kommer snart att bli uppenbart. Det måste vara mycket värre innan det blir bättre; Människor förändras bara när smärtan är tillräckligt stor. Du märker inte ens det ännu, men det kommer någon gång.

  Ja, det var riktigt dumt att sälja Jag, men det passar mig inte längre. Och att klippa alla anslutningar i Linked-in och Facebook kändes alltid rätt. Tid för vänskap är knapp, du måste investera den där värdena är rätta. Som konsument har jag all rätt att bestämma vart mina pengar går. Vem betalar, beställer. Den planerade mini-cabrioleten i familjen har också avbrutits. Ja, det träffar BMW och därmed hemma, men det är en principfråga. Inte en cent mer till Brexit UK. Jag är medveten om att många EU-motståndare följer Brexit med stor glädje och vill använda den som en plan. De kan ta alla sina pengar till Storbritannien och investera där. Idag är det bara nätverket som har chansen att lyckas - vissa länder måste lära sig hur små de verkligen är. Och om Skottland skulle bli oberoende är det bara logiskt och fortfarande bara en del av den verkliga kostnaden för Brexit. Storbritannien behöver inte längre lära sig det på det hårda sättet. Jag skulle tycka att Skottland är ett rimligt pris för Brexit, och det är faktiskt väldigt logiskt och konsekvent om du analyserar det närmare.

  Bilmärken uttrycker mer än bara en logotyp. Jag är ett minne blott för mig - och även om EU är allt annat än perfekt, förtjänar det inte alla dessa Brexit -lögner. Många bryr sig kanske inte; Jag har utnyttjat varje tillfälle som presenterar sig för att uttala sig genom handling, handlingar är aldrig ensidiga, och om någon tycker att EU är dumt kommer de enskilda företrädarna för detta EU, nämligen var och en av oss, att veta hur man uppskattar detta i enlighet därmed inom deras verksamhetsfält. Några mer, några mindre. "Inga fler brittiska bilar" är bara en aspekt av det. Ja, det är som att slå din fot med en hammare för att du har tandvärk, men lite smärta är värt att acceptera, i princip bara.

  20
  9
 • blank

  Kära Tom.

  Tack för att du läste igen med en utsökt espresso ...
  Och tack för din outtröttliga forskning, idéer, projekt och allt annat som du ger oss så riktigt. Önskar dig ett gott 2021, vilket säkert kommer att skilja sig från alla tidigare. Men bättre än vad vi ska säga adjö.

  Dessa önskemål gäller även för alla andra läsare.

  Lizi

  16
  1
 • blank

  Åh Tom, så vackert skriven! Jag vet alltför bra om de gamla ljudbärarna, de flesta kom från Britania och min traineelön spenderades nästan helt på dessa skivor. Idag tycker jag fortfarande om dessa svarta skivor, kliar lite, gnäller lite, men de är så vackert analoga och hemgjorda.

  1969 och 1970 liftade jag två gånger som tonåring till London, liftade! Det var dagarna för Hyde Park (och ja, jag såg Stones gratis konsert 1969) Carnaby Street, Trafalgar Square och alla andra hotspots. Och sedan Marquee Club ... ... visste någon av oss Saabs vänner? Det var bara fantastiskt. Och britterna är så cranky.

  Och idag? Storbritannien är inte längre så stort, lever huvudsakligen från sin historia. Vi har också sett nedgången i den brittiska bilindustrin. Efter Austin Maxi köpte min far en annan Austin Princess, en genial katastrofal bil, i ordets riktiga mening. Det var det med bilarna från England.

  EU är redan en ambivalent koloss. Som schweizare är du mycket mer påverkad än andra. Jag var alltid sönderriven när det gällde att rösta. Vi har haft flera röster för eller emot EU med det kända resultatet. Ibland frågar jag mig själv hur skulle en omröstning i Tyskland bli? Vi kommer förmodligen aldrig ta reda på det.

  Gott nyttårsafton och ett gott nytt år 2021!

  20
  3

Kommentarer är stängda.