Saab och Mahindra - mardrömmen som aldrig blev riktig

Mardrömmar speglar obearbetade händelser och kan komma tillbaka om och om igen. Saab affine människor känner julmardrömmen. Det spökade Trollhättan 2009 och 2011. Först när GM ville avveckla varumärket. Två år senare, när Saab sköt sig själv i riktning mot Valhalla.

Saab Mahindra mardröm

Saab och Mahindra

Mitt i de dramatiska händelserna var alltid ett företag: Mahindra. Företaget från Indien spelade alltid med, men stannade alltid diskret i skuggan. Det första försöket att ta över Saab började 2009. Det misslyckades, erbjudandet var inte tillräckligt billigt. Nästa försök följde 2011 och 2012.

Medan Saab fortfarande var på inköpslistan var Mahindra & Mahindra billigt 2010 med 75% av den konkurskoreanska tillverkaren Ssangyong. Planerade indianerna att bilda ett internationellt bilföretag? Spekulationerna var närvarande, det verkade motiverat. Men varken 2011 eller ett år senare kom Mahindra till Sverige.

Och det var suddighet som gav utrymme för gissningar. Sommaren 2012, en kort tid innan fastigheten i Stallbacka gick till NEVS, lämnade några containrar den gamla Saab-fabriken till Indien. Parterna har kommit överens om att inte avslöja innehållet. Det är möjligt att den senaste utvecklingen såldes till det indiska företaget. Eftersom NEVS bara tog över en bråkdel av Saabs immateriella rättigheter.

Fyra försök

Efter 2009, 11 och 12, följde det sista försöket att förvärva Saab och fabriken sommaren 2014. NEVS var i trubbel och verkade redo att ta över för lite pengar. Under tiden hade rättigheterna till Saabs varumärke, den verkliga kärnan i företaget, också förlorats. Grundförutsättningen för inresa var det förnyade godkännandet för vidare användning av Saab AB.

Pressen gav upp optimistisk, begäran gjordes till Saab AB. Och återigen hände ingenting. Ämnet försvann från media och Mahindra från stallbacka.

Ssangyong mardröm

Under de följande åren fortsatte Mahindra att arbeta med tanken på ett bilföretag. I december 2015 befriades Pininfarina från borgenärernas klor och man kan mycket väl fråga sig vad skulle ha blivit av Saab om indianerna hade köpt det?

Svaret? En mardröm, säkert. Utvecklingen av Ssangyong sedan 2010 påminner påfallande om Saab under GM. Det befriande språnget framåt och inga större investeringar gjordes. Enligt ett beprövat sätt, från lexikonet om misslyckande, levererade koreanerna i indiskt ägande kontinuerligt bara teknik på den näst sista nivån.

Produkter som Tivoli och Korando var visuellt tilltalande men förblev i ett priskänsligt låginkomstsegment. Det fanns inget försök till högre positionering. Det faktum att Saabs slogan "Allt annat än vanligt" lånades för marknadsföring i Tyskland gav inte heller någon exklusivitet. Situationen blev mer och mer giftig, och den sommaren offentliggjorde Mahindra idén om separation.

I juni 2020 började indianerna leta efter en köpare som ännu inte hittats.

Den preliminära änden av Ssangyong följde också den beprövade GM-modellen. Den 14 december misslyckades återbetalningen av ett lån på 54.44 miljoner US-dollar. En summa som inte har någon betydelse i bilindustrin och är lämplig för att fylla portofonden. Mahindra vägrade hjälpa och den 21 december gick Ssangyong i konkurs. En julmardröm för de anställda. De omstrukturering bör göra företaget attraktivt för potentiella intressenter är den vidare utvecklingen öppen.

Pininfarina

Det verkar vara mycket mer briljant för Mahindra på Pininfarina. Bolaget kan vara tillräckligt litet för sina ägares ambition och investeringsvilja. Pininfarina Battista, för närvarande den enda produkten, är en elektrisk hyperbil utvecklad i samarbete med Rimac var utvecklad. Högst 150 stycken bör byggas.

Battista är helt i traditionen med de italienska mästerverk som bara kan kallas en bil i begränsad utsträckning. Det stämmer överens med de tider då Pininfarina-företaget designade billegender för Alfa Romeo, Ferrari och andra tillverkare. Här, och bara här, verkar Mahindra visa en lycklig hand.

Som tjänsteleverantör bygger och designar Pininfarina fordon för kinesiska tillverkare och klarar sig självklart bra där. Evergrande Auto, ägare av Saab Fragments i Trollhättan, finns också på kundlistan. Pininfarinas VD är Per Svantesson, tidigare chef på Volvo Personvagnar och inköpschef på NEVS.

Det är bra när du känner varandra.

Med bilder från Pininfarina

6 tankar om “Saab och Mahindra - mardrömmen som aldrig blev riktig"

 • blank

  @ Aero-93,

  det kommer att vara så. Jag skulle gärna vilja veta hur denna marknad (hypercars) kommer att utvecklas om 10, 20 eller 30 år.

  Upplösningen av bara en av de större samlingarna (t.ex. av arvingar) har nästan potential att utlösa en liten glut. Vissa inkluderar upp till 50 hyper- och sportbilar - upp till 6 Bugatti ensam.

  Jag är inte alls säker på om varje hyperbil under de senaste och kommande 20 åren har inbyggd värdetillväxt som alltid ligger över inflationen.

  Rolls Royce hade en gång en trailer. Det fanns välskötta begagnade bilar för 'n Appel und' n Ei, eftersom de inte kunde hålla jämna steg med komforten och prestandan hos nya bilar utan att anses vara klassiska.

  Om man tittar på körprestanda för vissa bilar idag (+/- 3,0 från 0 till 100 är i serieproduktion och ingen hyperbil i världen kan göra det bättre), så verkar hela genren av hyperbil för mig vara i en situation som den brittiska Lyxbilar ...

  Kanske är det ännu värre? Vem vill sitta i en hyperbil till ett 7-siffrigt pris när tonåringar från pickupen bredvid glatt vinkar i tre till synes långa (eller till och med 8 till 10) sekunder från 0 till 100 eller 200, gör ansikten och trycker nakna rumpor mot fönstret och strömma hela skådespelet live med dina iPhones?

  Mätt mot detta scenario tyckte Rolls Royce att det var relativt lätt att uppfinna sig själv och sin egen existensrätt.

  3
  1
 • blank

  Tack igen för all bakgrundsinformation som du bara kan få här. Jag ser sällan en Ssangyong här. Jag känner en Saab-återförsäljare i Tjeckien som också har sålt Ssangyong under en tid och han har rapporterat att de säljer mycket bra med honom. Så konkursen överraskar mig nu lite, men bara för att en återförsäljare säljer bra betyder det ingenting.

 • blank

  Pininfarina var Peugeots egen designer i flera år och underbara fordon som 404 och 504 kupéer / konvertibler byggdes där. För mig är 504 Coupe en av de mest perfekta bilarna som kan köpas för rimliga pengar, resp. fortfarande.

 • blank

  150 fordon som erbjuds över hela världen ... de kommer att finnas till salu (!). Och bli avsatt eller något.
  Andra bör bestämma om världen behöver ett sådant fordon. I de kretsar där fordonet ska vara hemma kan folk ändå tänka (och agera) annorlunda om detta ämne.
  Annars är jag glad att SAAB sparades ytterligare ett drama.

 • blank

  Tyvärr kan verkligheten hålla ett ljus för denna mardröm.

  Med all nödvändig respekt för VM & NEVS. Med allt tack för Saab, som såg ljuset, men mycket mindre än vad som hände efter GM
  Det var knappast möjligt heller.

  Jag har inte fantasin att föreställa mig en ny mardröm som skulle få verkligheten att verka relativt rosig.

  Jag kan tänka mig mycket fler saker som kunde och borde ha gått bättre under VM och NEVS. Men efteråt är du alltid smartare och många av oss är önsketänkande, åtminstone jag, med Saab i många år.

  Kanske kunde det faktiskt ha blivit värre? De med nödvändig fantasi kan hitta en viss tröst i artikeln. Inte jag.

 • blank

  Mahindra var så länge sedan - nästan glömd. Varje € som investeras i Ssangyong skulle ha spenderats bättre på Saab. Å andra sidan skulle mina nerver inte följa med ett andra drama.

  Så det är bättre att ingenting kom ur det. Speciellt efter det jag läser här.

Kommentarer är stängda.