Årets överraskning - Saab 99 Turbo från DNA

Det finns modellbilar som man väntar mer eller mindre ivrigt på. Saab 99 Turbo som DNA-samlarobjekt lanserade i år tillhörde inte denna kategori. Mina förväntningar var inte särskilt höga, jag var mer intresserad av Saab 9000-modellen. Ett misstag visar det sig.

En överraskning - Saab 99 Turbo från DNA-samlarföremål
En överraskning - Saab 99 Turbo från DNA-samlarföremål

Lojala läsare vet att jag gillar att använda familjereaktioner som en indikator. Saab 99 och 9000 anlände hit med samma leverans. De 9000 Spontant fick en "bra", 99 Turbo en "wow". Varför är det så?

Saab 99 Turbo 1:18

Det är värt att titta och det visar charmen hos 99. Medan 9000 Aero är en ungtid på väg att bli en klassiker och ändå ser lite modern och därför blid ut, är 99 Turbo en representant för de charmiga gamla tiderna. Så brutalt som det låter är det sanningen.

Sedan finns det de fina, små detaljerna som bara 99 har att erbjuda och som upptar ögat. Den främre spoilern verkar ha blivit avstängd efteråt, som det gjordes vid Saab vid den tiden. Ett signalhorn kikar ut under stötfångaren, luftinloppen återges enligt originalet.

I interiören tronar boostertrycksindikatorn ovanpå instrumentpanelen och ser ut som en vild hårdvaruaffärsinställning. Vilket det inte är, men placerades där från fabrik. Interiörfärgerna är något sluttande som de var vid den tiden, sätenas design är rätt och nackstöden bak och fram syns. Du kan se taket, innerbelysningen och många detaljer i originalet på himlen.

Ge dig själv något till jul

Det är ett nöje att åka på upptäcktsresa, också för att mycket har gjorts mycket noggrant och med en bra hand. Lerklaffen med Saab-bokstäver hänger på kroppen lika flexibelt som på den riktiga 99 Turbo, Inka-fälgarna är bara vackra och de framstående Turbo-bokstäverna på flankerna älskas.

Saab 99 Turbo-modellerna i begränsad upplaga ingår fortfarande DNA-samlarföremål tillgängliga. Med koden "XMAS10" bör det finnas en rabatt på 10% vid beställning. Om du känner för att ge dig själv något till jul bör du göra det.

4 tankar om “Årets överraskning - Saab 99 Turbo från DNA"

 • blank

  DNA-samlarobjekt gör faktiskt ganska fina modeller.
  Men jag hoppas att inte bara 1:18 utan också 1:34 erbjuds. Annars har jag inte tillräckligt med utrymme på mitt kontor :).

 • blank

  Gå bara med mig i Robert & Schwarzer svensk

  Utan att vilja återuppliva fälldiskussionen bör det noteras hur coolt jag tycker att originalet, dess modell och turbo-hyllningen från NEVS ...

 • blank

  Bilen är fantastisk, både i 1: 1 och 1:18!
  Julhälsningar till er alla ...

Kommentarer är stängda.