Saab, Saab eller Saab. Vägen tillbaka - finalen.

En dag, när jag nästan själv hade ett stort motorfel och slangarna till min egen motor reparerades i operationssalen, tog jag bokstavligen mot, nu eller aldrig. Omedelbart efter släppningen sökte jag på bilförsäljningsplattformarna.

Äntligen kom, tillbaka till Saab och cabriolet
Äntligen kom, tillbaka till Saab och cabriolet

Och där var den, mörkblå, med en topp i samma färg som bilen, några kilometer, manuell växling och mycket billig.

Födelsedag den 20 december 2005, födelseort Graz i Steiermark nära Magna Steyer. Modellår 2006, första gången i januari 2006. Köpt av mig 2011 eller var det 2012? Det var vid en tidpunkt då vissa skiljde sig från sina Saabs eftersom de var rädda för reservdelarna! Desto bättre för mig och portot!

Med den sexcylindriga motorn, som på bästa GM-sätt inte exakt var utformad för att vara ekonomisk. Men cabrioleten med den här motorn var och är underbart lat och lätt att köra. Eller som bilmotor och sport en gång beskrev det: "Den kraftfulla, sofistikerade sexcylindrig turbo med sin harmoniska effekt är pricken över i 9-3 ... eftersom den drar fantastiskt, svarar alltid snabbt på gasen och, vid behov, lätt upp till 6500 rpm, V6 ger en känsla av överlägsen motorisering. På motorvägen är till exempel sjätte redskap tillräckligt - för att promenera genom byggarbetsplatser såväl som för att storma Kasselbergen. "

Motorn designad av Holden är faktiskt något av elastisk och tack vare turbo, även i en växel som faktiskt är för hög, beror mer än tillräckligt på gasen för att enkelt simma med i schweizisk trafik. Och när det går över ett Graubünden-pass istället för Kasselbergen - till exempel när Albula-passet var ny stenlagd - men låt oss lämna det.

Det kommer antagligen inte att vara förbjudet än.

Under tiden har cabriolet täckt 190 000 kilometer och är fortfarande kul varje dag. Vad var det en gång i Porsche-annonsen?

Först nöje, sedan arbete och sedan igen nöje. Jag känner på samma sätt varje dag, men med en mycket svalare bil! Och konsumtionen? Hålls inom förvånansvärt smala gränser. Jag kör cabriolet i genomsnitt cirka 9 liter vanlig bensin 95 oktan per 100 kilometer. Rena korta resor på cirka 20 kilometer en liter mer, längre resor upp till en liter mindre.

Och är inte alls ett hinder för trafiken. Åtminstone inte om du tror att polisarna i tenn som fortsätter att skicka mig en begäran om betalning, tyvärr utan foto till bloggen. Och naturligtvis för att jag nästan aldrig kör på tyska autobahns. Och i Schweiz krävs som känt en hastighetsgräns på 120 på motorvägarna.

Därigenom har den inte för många motorvägsavsnitt med 120 längre. För, ja, politik är inte önskvärd på Toms blogg, men ni vet alla vad jag menar. Och ja, jag cyklar också (åkare och mountainbikes) och till och med kollektivtrafik om det behövs. (Förresten, eftersom Corona inte längre behöver vara sedan slutet av februari).

Annars?

Naturligtvis har en äldre bil sina särdrag, inklusive en Saab. Så jag var tvungen att inaktivera temperaturvarningsdisplayen för motoroljan, för varje gång jag var över 140 km / h på den, kände displayen sig med ett felmeddelande. (Hur jag officiellt kommer över 140 km / h i Schweiz är ett mysterium för mig, stora spejderns hedersord.)

Och sätena?

Tja, de konvertibla sätena är designrelaterade eftersom säkerhetsbältena inte är förankrade i kroppen, klart mindre bekväma än på sedanen. Och lädersätena är ett problem på midsommar när cabriolet är öppet och solen skiner senast vid den första ljussignalen. Efter 20 sekunder börjar stekt äggproblem igen, efter 30 sekunder börjar du långsamt koka ner och samtidigt torka ut och efter 40 sekunder hjälper bara en sak, äntligen grön eller stänga toppen.

Och om du känner till Schweiz vill du inte att trafiken ska flyta hit, du vill stå stilla, så stäng toppen och vänta till solnedgången eller på ett stort, vitt moln. Då är det väldigt snyggt och bekvämt. Eller på vintern i Dolomiterna. Vänster och höger meter höga väggar av snö. Minus två eller tre grader, solsken och extremt torr luft. Huva ner, dunjacka på och i ordets riktiga mening cool, men utan frysning, från Cortina d'Ampezzo till St. Christina eller bara via Misurina och Toblach till Sexten eller vad som helst.

Och tack vare vindavvisaren är medförarens frisyr fortfarande på plats!

Och hur ser framtidens bil ut tills jag som pensionär gammal man är på väg med vad som förhoppningsvis kommer att vara autonomt, självkörande något? Viss kollektivtrafik och en hyrbil om det behövs? Det är verkligen det mest förnuftiga ur ekonomisk synvinkel. Speciellt med de fruktansvärda parkeringspriserna mitt i Zürich.

Men jag tror att cabrioleten kommer att köra några år till och då, ja, vad då? Letar du efter en yngre Saab med färre kilometer? En Fiat 500 elektrisk? Vänster och höger och fram och bak och överhuvudtaget med varje omkörningsmanöver och med varje vägsignal som piper monster som kallas Volvo med interiörkameror som övervakar föraren om han fortfarande är trafiksäker och spärrad i 180 km / h om det händer igen På autobanen över Kasselbergen och låta dig vara kvar av Audis och BMW?

En Opel Insignia som fortfarande har några Saab-gener och förbiser det faktum att Opel har spelat en avgörande roll i det faktum att Saab inte längre finns? Eller föredrar du en Fisker E-Motion med motsvarande lotterivinst, förutsatt att den faktiskt är byggd?

Framtiden kommer att berätta, men jag tror att jag kommer att stanna hos Saab ett tag.

Text och bilder: Gigi

Tidigare delar:

Saab, Saab eller Saab - Vägen tillbaka (1/2)

Fiat, Volvo eller Alfa? Vilken riktigt övertygad Saab-förare kör.

Volvo eller Saab eller kollektivtrafik?

Volvo eller Saab, eller Alfa Romeo?

Volvo, Saab eller Volvo - textförfattare på Volvo

Volvo 940, 960 eller nya 850?

3 tankar om “Saab, Saab eller Saab. Vägen tillbaka - finalen."

 • blank

  Jag har precis gått igenom ... STEMI, 2 stents 5 mediciner under lång tid. Plan: på sommaren, nyvaccinerad (utan Corona) med en blå cabriolet från 2007 långsamt (max 120 km / h) genom Schweiz (med undantag för skt, gallen och lugano (kongresser) inte sett mycket) och sedan Florens, Milano och Toscana (1-2 månader) kanske någon av er inte bara går med i en dröm ...

 • blank

  Tack för den här uppvärmningsrapporten och det mycket vackra fotot med skönheten halvt gömd bakom ängblommor - mycket framgångsrikt! En sådan svår operation, som lyckligtvis var överlevd, är naturligtvis ett mycket speciellt tillfälle att äntligen köpa den vackraste av alla konvertibler, en Saab-cabriolet convert!

  För mig var det tvärtom med avseende på modellernas ordning: Jag kom till Saab Cabrio för 18 år sedan och därför till Saab i allmänhet. Sedan dess har jag kört min tredje Saab-cabriolet, Saab hela tiden, och har köpt en SportCombi för att skydda den. Det är därför jag nästan inte kör cabriolet på vintern.

  Men din idé att köra utomhus i snö och torr luft på vintern har fastnat med mig sedan jag läste artikeln, det låter underbart! 🙂 Tja, med våra milda men tråkiga vintrar här i norr får du inte idén att köra en öppen cabriolet i 10 grader plus och regnregn. Men om vi får en "riktig" vinter, vem vet? Tack för tipset!

  Jag måste dock inte hålla med om en punkt: Sätena i min cabriolet är de bästa jag någonsin har haft, men också sportsäten och nyare (Grifgin, MY 12). Ännu bättre än de mycket bra i kombi. Och att bältena är förankrade direkt i sätet är en mycket dyr högsäkerhetsaspekt som Saab, såvitt jag vet, var den enda tillverkaren (förutom, såvitt jag vet, en enda Mercedes-cabriolet tidigare), från 9-3 II. , med 9-3 I var det irriterande med de hängande bältena, speciellt när du ville gå till baksätet.

  Jag tror också att en cabriolet MÅSTE ha lädersäten, för mig är de helt enkelt en del av det! 🙂 Jag känner bara till det värmefästande problemet om cabriolet har varit i solen i förväg. När jag sitter på den, skiner inte solen igenom mig ... 😉

  Men alla är säker på att vara olika! Ha kul med cabriolet! Och naturligtvis, om det behövs, bara byt ut det mot en annan Saab-cabriolet! 🙂

 • blank

  Om 7 dagar skapats ...

  Tack Gigi för den fantastiska 7-bitars. Och ha alltid en bra resa med de yngsta. En annan mycket trevlig bil.

Kommentarer är stängda.