Saab, Saab eller Saab - vägen tillbaka

För er som inte har läst mina tidigare inlägg, "Vad hände hittills" Så min allra första bil var en begagnad Saab 99 GL och följaktligen min andra var en helt ny Saab 900 GL. Naturligtvis, en gång Saab, alltid Saab. Nästan. Båda bilarna som jag eller min fru körde tills det tyvärr inte längre var möjligt med rimlig ansträngning.

Saab 9-3 - naturligtvis i svart
Saab 9-3 - naturligtvis i svart

Sedan följde - eftersom Saab var GM vid den tiden - som en stadsbil en helt ny Fiat Uno och som fritid en liten driven Volvo 1800 ES och slutligen en helt ny Alfa Romeo Giulia fram till dess rostiga livslängd.

Alfa Romeo Giulia 156 var mycket körkul i 155 000 kilometer tills den gick vägen för nästan alla italienare och smulnade långsamt under de bara benen.

Vad händer nu?

Speciellt eftersom det inte fanns fler nya Alfas i den himmelska Celeste som hette Azzuro Tazio Nuvolari. Jag ringde till och med Turin för att jag en gång läste i en broschyr att alla Alfas kan beställas i alla företagsfärger, och eftersom Fiat 500 fortfarande fanns i denna ljusblå vid den tiden ...

Som copywriter vid den tiden trodde jag naivt vad en av mina kollegor hade skrivit. Kort sagt, det var det inte. Niente da biljettpris. Och så var det inte längre jag som Alfa-förare. För om färgen jag väljer inte ens är tillgänglig den här dagen, tar jag verkligen inte risken att rosta.

Kan du beställa en Alfa Romeo i Fiat-färg? Tyvärr bara ett reklamlöfte. Ingen verklighet.
Kan du beställa en Alfa Romeo i Fiat-färg? Tyvärr bara ett reklamlöfte. Ingen verklighet.

Men som det är, när du blir äldre börjar du komma ihåg din ungdom. Där allt förmodligen var bättre.

Så tillbaka till Saab.

Lyckligtvis hade Saab redan brutit sig från GM och var därmed ett alternativ igen. Se och se, en begagnad Saab sedan 9-3 II var där hos Saab-återförsäljaren framför showroom till ett intressant pris. Färg svart, som alltid ser bra ut på en Saab, och ännu inte metalliserad, vilket jag aldrig har gillat. Och eftersom jag alltid föredrog 2-litersmotorer och framhjulsdrift var jag Saab-förare en dag senare, trots den oälskade automatiska och läderinredningen.

Förresten fick jag 500 franc för den ledsna lilla gruppen Alfa.

Saab 9-3 II visade sig vara en extremt bekväm turnébil med stor sittkomfort och allt beslag. Automatväxeln var som förväntat en lättnad för vänsterbenet i staden och i trafikstockningar, men ställverket när du inte vill ha det är ganska irriterande.

Självklart kunde jag också använda rattpaddlarna för att byta växel, men det är inte riktigt sanningen, även om det är det enda sättet att byta växel i Formel 1. Och lädersätena? Tja, på sommaren håller du dig med ryggen blöt i sätet trots luftkonditioneringen och på vintern fryser du de första kilometerna. Och när sätesuppvärmningen verkligen börjar fungera måste du vara försiktig så att du stänger av den i tid, annars finns det stekt ägg, om du kan skriva detta här.

Jag förstod aldrig riktigt varför läder skulle vara så mycket bättre.

Kanske mer elegant men absolut inte mer funktionell.

Men 9-3 II var inte precis min drömbil. Varje gång jag såg en Saab-cabriolet på vägkanten ökade min puls och jag konfigurerade den cabriolet jag ville ha på Saabs webbplats. Jag skulle gärna ha haft en mörkblå cabriolet med svarta lädersäten (det fanns inget tyg) och en brun topp.

Tja, brun mjuk topp var egentligen inte avsedd i den här färgkombinationen, men enligt min mening ger det Saab cabriolet ett djärvt utseende som en Ford Mustang på sjuttiotalet. Respektivt, för å ena sidan betalades de cirka 70 000 francen inte bara av porto och å andra sidan under tiden, vet du, tyvärr Saab existerade inte längre.

Men tanken släppte mig inte ...

Vad är nästa på vägen tillbaka? Finalen på fredag ​​i del 2.

Text: Gigi

Bilder: Saab Automobile (1), FCA (1)

Tidigare delar:

Fiat, Volvo eller Alfa? Vilken riktigt övertygad Saab-förare kör.

Volvo eller Saab eller kollektivtrafik?

Volvo eller Saab, eller Alfa Romeo?

Volvo, Saab eller Volvo - textförfattare på Volvo

Volvo 940, 960 eller nya 850?

 

5 tankar om “Saab, Saab eller Saab - vägen tillbaka"

 • blank

  Jag är också nyfiken på hur det fortsätter.

 • blank

  Tack Gigi

  För mig är läsarens bidrag saltet i (men annars och alltid välsmakande) soppa ...

  Och att se dig igen är ett nöje. Förresten nämnde jag nästan P1800 i en av mina sista kommentarer. Det handlade om sonetten. Enligt min mening är P1800 uppenbarligen den bättre och mer attraktiva bilen. Men jag skulle inte ha siktat på det ...

  Tvärtom, jag skulle ha använt det som ett (parad) exempel på hur andra märken också insåg "sportbilar" samtidigt som Saab baserat på seriellt använda motorer, växellådor och Bremen. För båda har det gemensamt och det skulle ha hjälpt till att rädda sonettens ära om det också var kopplat till detta vackra exempel.

 • blank

  Skrivet snyggt.

  3
  1
 • blank

  Jag förstår fullständigt önskan om en mörkblå cabriolet, men inte alls för svarta lädersäten. Då hade jag länge letat efter en demonstrationsbil för att få tag på en med sandfärgat läder.

  Du behöver bara låta den öppna cabriolet stå i solen i en kvart för att komma till de stekta äggen som nämns ovan (- om du kan skriva det här 😉

 • blank

  Aktivt körliv med god smak! Min italienska bilpassion levde tillsammans med Lancia, eller lever fortfarande.

  Jag ser fram emot uppföljaren.

Kommentarer är stängda.