Saab 9-5 Aero - redan nedslående, eller hur?

Det är dags att jag tar ut Saab 9-5 Aero ur hangaren. Efter två långa dagar har tiden äntligen kommit. Efter jobbet byter jag 9000 mot 9-5. En generationsförändring, tidpunkten för detta är extremt dåligt valt. Eftersom åskväder och kraftigt regn sprider sig över södra Hessen.

Saab 9 5 Aero 2000
Saab 9 5 Aero 2000

En besvikelse, eller hur?

Det har varit åldrar sedan jag cyklade en generation 9 5-1 Aero. Däremellan fanns så många andra Saab att minnet inte längre finns. Det är aldrig ett bra tecken för mig. De första meterna med den nya, gamla Saab kommer att vara i enlighet därmed. Den kör, som en modern bil. En besvikelse, eller hur?

Vid denna tidpunkt måste du gå lite tillbaka. Det finns tre varianter av den första Saab 9-5-serien. Med varje variant, och ibland däremellan, hade Saab vänt chassin. 9-5 var den första Saab med en delad bakaxel, och chassit var en stor hit i Sverige. Det fanns biltidskrifter som skrev om ett mirakelkörningsutrustning.

Den första 9-5-varianten är mycket bekväm och mycket säker. Det är chassit som tillverkarna i Trollhättan ville ha för den här serien och som bäst gör rättvisa åt 9-5. Med ansiktslyftningen 2001 blev allt sportigare, med revideringen av kromglasögon blev det skärpt igen. Men det är en annan, längre historia.

Hur som helst kör den 20-årige Saab som en ny bil. Mycket tyst och väl isolerad. Manövreringskrafterna är låga, cockpit är självförklarande hur som helst. 17 ″-däcken visar sig vara guldstandarden, frågan om större fälgar är utanför bordet. Chassinuppsättningen var riktigt framgångsrik, min företagsbil, som är 18 år yngre, kan bara göra en jämförbar sak med elektronikanvändning.

Jag kämpar mig genom åskväder och kraftigt regn, motorvägsingången förkortas, höger körfält i tunga lastbilar. Jag klämmer 9-5 i ett litet mellanrum mitt i kraftigt regn och spray. För en del sekund tänker jag på att den här bilen inte har ESP eller andra assistenter. Behöver inte det heller.

Saab är bara välgjord!

Som den första åkturen var så fortsätter den. Sommarvärme, ständiga trafikstockningar på motorvägen. Saab gör allt utan att klaga. Aero är snabb, det är praktiskt. Dess komfort är hög, även vid högre hastigheter. Utförandet är förvånansvärt bra. Ingenting skramlar någonstans. Och det efter 20 år. Lusten efter något nytt och modernt uppstår aldrig.

Däremellan går jag till Frankfurt, för att introducera det nya förvärvet. Gerard Ratzmann från Saab Service Frankfurt tar tid för en mer omfattande testkörning. En ny bil eller nära den. Vi kommer snabbt överens. På verkstaden, på lyftplattformen, visar spanjoren sina kvaliteter. Två små saker bör fortfarande göras, snart när det finns tid. Annars är det i mycket gott skick, tekniskt och optiskt.

Lacken, delvis omgjord i Barcelona, ​​är förstklassig. Jag hade vissa bekymmer, men de var ogrundade. Vi behöver lite tid innan vi ens kan upptäcka spår av arbetet. Och arbeta också på BERMA utfördes med noggrannhet.

Allt väl? På något sätt ja, Saab håller vad den lovar. Men kommer det också in i mitt hjärta? En jämförelse av Saab 9-5 Aero och Saab 9000 väntar.

28 tankar om “Saab 9-5 Aero - redan nedslående, eller hur?"

 • blank

  Det allra sista 😉 på fälgen -

  ja, Volvaab har rätt, "skorna" måste matcha "kroppen" ovan, absolut!

  Och Saab har ofta tagit upp, förändrat och tolkat "klassiska" mönster som dubbelbryggan, ekrarna eller till och med den vinklade 3-ekaren, så att det då (mestadels) på något sätt var något helt annat och mycket utmärkt för var och en passa ny modell.

  Mycket trevligt att jämföra t.ex. med några foton från vårt favoritarkiv 🙂:

  https://saabblog.net/tag/alu-87/

 • blank

  @ Ebasil,

  En sista sked senap från mig om fälgen.

  Saab har skapat ett antal extravaganta "skor". Alla tidens barn och alltid för vissa divor. Och bara på dessa modeller passar skorna 100% - som Cinderella. Det skulle vara synd om inte bilarna som kan bära dem inte visar oss dessa skapelser också.

  Till exempel ser Alu 28 inte bra ut på kromglasögon. Måtten är identiska. Blod finns inte i bärarens sko utan på betraktaren vars tånaglar rullar upp. Jag tror att fälgar inte kan och borde ses isolerat.

  Många mönster fungerar bara i ett varumärke, modell och ibland även endast modellvariant-specifikt.

  4
  1
 • blank

  @ebasli

  håller naturligtvis med 32025559 .. ..tack för korrigeringen (och de andra anmärkningarna på fälgarna)!

 • blank

  Men nu det senaste tillägget till fälgen!

  Aaaahhh, om du kan läsa, har du en klar fördel: Herrens original Alu28 borde vara på igen, Tom fick dem bara omarbetade. Så det är rätt! Ju mer jag tittar på bilderna av gentleman med Alu28, desto mer kåta hittar jag dem ... 🙂

 • blank

  PS: Återigen till Alu28-fälgarna

  Jag tittade igen på bilderna från Spanien när mannen fortfarande bar Alu28. JanV har rätt: De ser väldigt bra ut på Saab och är väldigt, mycket speciella. Eventuellt. Jag skulle till och med ha lämnat den på, även om jag gillar Double Bridge bättre på egen hand. Svår fråga, Tom kommer att ha haft skäl till flytten.

  God helg för alla Saab fans! 🙂

 • blank

  JanV, ja, det stämmer, arkivet brukade ha fantastiska bilder "på den levande Saab" för varje fälg. Det var inte så länge sedan, 2019 letade jag efter rätt fälgar för min SC. Men det finns fortfarande foton för färgregistret - också extremt intressant med många fantastiska inspirerande bilder! Det är fantastiskt att du donerade till det!

  Det är också bra att smaken är så annorlunda och du kan inte argumentera om det: Det stämmer, Alu28 är väldigt ovanliga, på något sätt vinklade arkitektoniskt, något väldigt speciellt, därför också bra, kanske riktigt avantgardiska fälgar, som jag tittar med intresse när jag gör hon ser. Men jag tycker inte att denna vinklade design är "vacker" i klassisk mening. Jag gillar de harmoniskt symmetriska, "runda" modellerna på rundan (sic!) Cykla mycket bättre, särskilt i rörelse en "rund" sak. 🙂 Men jag håller med dig: Double Bridge är en ganska klassisk fälg som Saab erbjöd i många variationer. Jag gillar särskilt de klassiska och enkla sakerna så mycket.

  Men jag måste vara oense om en punkt: Fälgarna på gentleman är inte Alu87 (= 16 tum), de ser på något sätt annorlunda ut, men 17 tum, OE 32025559, eller hur? 🙂

 • blank

  Ebasli, tack för att du påpekade saabarchive.net!

  (Fram till 2-3 år sedan var den här webbplatsen mycket bättre: det fanns bilder med olika Saab för nästan varje fälg; förmodligen ledde vissa upphovsrättsvarningar till att denna funktion utelämnades, då hade jag bara 4 uppsättningar fälgar baserat på saabarchive.net-bilder Köpt tillsammans över hela Europa, åtminstone visuellt bra varje gång; jag kontaktade värden och donerade pengar)

  Men jag skulle vilja motsäga mig: ALU87 är "trevliga konservativa", ALU28 ganska avantgarde i sin runda vinkelegenskap, bara Saab, svunna tider, 3-ekersfälgar ...
  Hälsningar

 • blank

  Volvaab - fälgproblem

  Ja, absolut, det handlar om mångfald! Jag tror också att praktiskt taget alla original Saab-fälgar var speciella designmässigt och var och är berättigade. Även om inte alla uppfyller min smak, är de alltid riktigt bra gjorda, anmärkningsvärda i ordets bokstavliga bemärkelse och ser värdefulla ut - vilket inte kan sägas om många fälgar från andra bilmärken. Dessa ser ofta pråliga och skrymmande ut eller bara billiga och dumma. Jag gillar alltid att titta på de olika Saab-fälgarna. Endast talade fälgar och högst 17 tum kommer till mina Saabs! 🙂

  Det faktum att vissa andra ser det på detta sätt visar att jag var tvungen att leta efter mina "drömfälgar" för cabriolet, ALU66 med 15 fantastiska filigran 🙂 ekrar, eftersom dessa inte längre finns och bara sällan erbjuds begagnade. Jag betalade sedan ett högt pris i en väns hus för en ny uppsättning som hade placerats någonstans. Och senare köpte jag en begagnad sats i utmärkt skick med utmärkta vinterdäck på ... även om jag praktiskt taget inte kör cabriolet på vintern ... ahem 🙂

  Praktiskt taget alla fälgar (och lack) från Saab finns här http://www.saabarchive.net titta på! 🙂 Även om sajten (från en privat fläkt) är lite klumpig är det här ett riktigt bra arkiv som det är riktigt kul att sikta igenom. Faktum kvarstår: den dubbla bron med 5 ekrar ser bra ut på mannen!

 • blank

  @ Ken-Daniel S
  @saab_owl

  Dörrlåsskydd, vilket dörrlåsskydd eller på vilken bild kan du se det?
  Jag tittade bara runt på Skandix och tittade igenom alla herrbilderna ..

  Tack på förhand! (Jag står på slangen)

 • blank

  @ Ebasil (ekrar och folier)

  väl observerad. Objektglasen hittades helt klart bara i D i gentleman. Detta bevisas av bilden på trailern.
  Jag är också nyfiken på vad det här handlar om ...

  Med fälgarna är traditionen med eken en sådan sak. Människans första hjul var definitivt skivhjul. Inom fordonsindustrin återupplivade ingenjörer och designers principen mycket, mycket tidigt av olika skäl.

  Ibland ville du sticka ut visuellt från ånglok och vagnar. Ibland handlade det om vikt, aerodynamik eller tillverkningskostnader. De tidiga ekerhjulen var ofta gjorda av gjutjärn och följaktligen tunga, dyra och även ömtåliga (eftersom de var spröda). En sten eller grophål ledde till en eller annan paus. Det var då irreparabelt. Med hög vikt och rotationsenergi eller tröghet hade bromsar och motorer onödiga ansträngningar.

  Några av de vackraste, snabbaste och mest lyxiga bilarna på 1920- och 1930-talet hade skivhjul (som Bugatti). Samtidigt var de första billiga minibilarna (oftast öppna tvåsitsiga), eftersom plåthjulet (föregångaren till dagens perforerade stålfälgar) helt enkelt var billigare i alla avseenden.

  Kan det rulla ut i detalj och för alltid, men poängen är i slutändan att jag tycker att Saab-designers avantgardistiska tolkning av detta ämne med nya former och material är ganska cool. Aluminiumet är slående, med bara tre breda ekrar nära skivhjulet.

  I monotonin hos andra Alus vill jag inte sakna dem. De nu traditionella till klassiska Alus från Alfa är också coola och unika, med sina "böjda" ekrar och det distinkta cirkulära temat runt navet.

  Du behöver inte gilla heller. Man kan dogmatisera ekern (så många och så filigran som möjligt). Men då bör du fortfarande vara glad över alla alternativ av övertygelse och själviskhet. Hur annars och vad kan man utmärka sig utan dem?

  Många tillverkare från tredje part betjänar också talat ämne. En Aluette från ATU kan se skrämmande ut som originalet. Jag vill inte sakna extravaganta och omisskännliga original från Saab, Alfa och andra i gatubilden.

 • blank

  Jämförelser, pussel etc.

  Det är fantastiskt att vi är på spår av en gåta med den svarta folien! Det lovar en annan intressant historia.

  9-5 är en riktig skönhet med mycket eleganta linjer! Och samspelet mellan midnattblå färg på utsidan och lätt läder på insidan är en av de vackraste funktionerna för mig. Jag hoppas att det finns fler bilder av interiören att beundra? !!

  Fälgarna är perfekta och även vackra. Enligt min (rent personliga) smak slutar det ändå på 17 tum och jag har en sådan gammaldags karaktär att fälgar på något sätt alltid påminner mig om klassiska ekrar och måste vara filigran. Med denna "dubbla eker" hade Saab något mycket extravagant, men samtidigt enkelt att erbjuda - underbart!

  Och att den kör som en ny bil är en komplimang för Saab och dess ingenjörer! Vilken annan 20 år gammal bil kan du säga om?

  Så ur teknisk och optisk synvinkel (och på grund av tändlåset, va ;-)) skulle jag helt klart föredra 9-5 - vilket säkert också beror på att jag tyvärr aldrig har satt i en 9000, så jag kan inte prata alls . 🙁 En allvarlig tillsyn som snabbt måste åtgärdas! Hur som helst talar den geniala hatchbacken för 9000 - sportbil, sedan och praktisk kombi i en, inte ”bara” sportbil och sedan!

 • blank

  Det här är riktigt fina bilder på den här underbara tidlösa bilen. Jag gillar också de inte så SAAB-typiska fälgarna mycket. Detta gör att bilen ser mycket modernare ut för mig än med ibland idiosynkratiska SAAB-fälgar. Det "otränade ögat" måste titta två gånger för att identifiera mannen.

 • blank

  @ EF-Elch, håller helt med dig. Med det speciella varumärket från Bayern tänker jag främst på 3 och 5 fraktioner med 10 eller fler år under bältet, så mörka bakrutor är ett måste.

  När du köper en ny bil ser den ut precis som du har beskrivit. Den kortfattade informationen från säljaren; marknaden kräver det !! Men jag vägrar att se mig själv som en marknad. (Jag lyckas mer eller mindre, mestadels mindre ...) 😉

  3
  2
 • blank

  @ Ken-Daniel S
  Så min 9-5 Aero från 2002 hade den här plastkåpan i handskfacket, min SE från 1998 hade ingen. Jag tror att det bara var avgjort ett tag. Men du kan fortfarande beställa det.

 • blank

  Svart folie - utan tvekan!

  För på bilderna av mannen när han fortfarande var i Spanien hade han ännu inte denna - fruktansvärda - folie. Och du kan också se det från det faktum att enligt min (mycket obetydliga personliga) åsikt inte en sådan "mafia" -mörkring alls passar en Saab!

  Saab kunde naturligtvis göra det bättre, mycket bättre än andra. När jag letade efter en 9-3 SportCombi förra året såg jag på en svart som också hade folier fäst på den efteråt. De fattiga såg hemskt ut, Saab såg ut som en likvagn!

  Det var därför det stod klart för mig att mörkare från B-stolpen inte är tillåtet för mig. Lyckligtvis klippte den begränsade begagnade marknaden (av riktigt bra SportCombis) räkningen: Min nuvarande nattliga blå smycke har nyansen från fabriken - mycket elegant i en mörkare, men samtidigt mycket transparent grön nyans. Och (som alla 9-3 SC, bortsett från 9-3X), den mycket filigran silverremsan ovanför fönstret endast om tonad mörkare från B-pelaren. Om jag aldrig hade beställt så här kommer jag definitivt inte att ge tillbaka det nu. Ett underbart samspel mellan nyansen och golvlisterna.

  • blank

   @Ebasli svart folie, låt oss se hur det rensar upp. 😉

   Lösningen kommer i nästa men en. Före Saab 9-5 vs. 9000!

 • blank

  @ JanV,

  är det folie? Det kan ändras.

  Godkännande för "spanska" fälgar. De är speciella och särskilt äkta med denna Saab.

 • blank

  @ EF älg,

  Grattis till 9K Aero. Jag körde den till testet då. När jag var i början av tjugoårsåldern trodde jag att jag befann mig i bilisternas himmel. Det låter dig aldrig gå ...

  @ Hans S.,

  kan du fortfarande tillskriva enskilda märken till mörka rutor från B-pelaren? Jag ser knappast någonsin bilar med exklusiv utrustning eller motorer utan dem. Gäller även yngre svenskar & italienare. Tyvärr ...
  Jag gillar det bättre utan. Om bara för att linjen är avbruten - mer eller mindre brutal beroende på form och färg på bilen.
  Men vad ska köpare göra idag? Det faller också in i den kategori som vi hade här häromdagen.
  Beroende på motor eller utrustningslinje / paket för en ny bil är de mörka fönstren oundvikliga.

  För övrigt tog det mig två hela dagar att termiskt, kemiskt och mekaniskt ta bort limrester och folier som den tidigare ägaren hade fastnat i min klassiska bil. I en 2 år gammal bil. En sakrilege.

  En bra Saab, med en sådan tidsgeist, tyvärr färgad men också trogen mot den ursprungliga bristen, kunde jag inte motstå.

 • blank

  Enligt min åsikt saknar gentleman bara förstklassan, för vinkeldynamiska och aldrig imiterade fälgar av Daniel (de med konstigheterna före förberedelsen).

  Aero skulle se helt annorlunda ut (jag tittade bara på bilderna från Spanien med de två 9-5-talet) ...

  Kanske är det bara jag: Det finns fortfarande tidiga 9-5-tal med dessa fälgar i min stad, jag är alltid fascinerad. Tyvärr tycker jag att denna fälg inte gillar att ansluta till den relativt "runda" Saab 902/931, annars skulle jag ha massor av dem i bakgården.

  Jag ser fram emot jämförelsen med 9k: Space, uppmärksamhet på detaljer och bearbetningskvalitet mot en (även i dagens) jämförelse, enkelt, tilltalande utseende.

  PS och jag håller med Hans S. utan förbehåll: en tidig 9-5 kör inte fönsterfilm på en promenad.

 • blank

  Hej mig igen - på grund av "jämförelsen" 9-5 VS. 9000 - Jag tror att många kan säga till i den här bloggen !? Jag och min fru har kört var och en en 9000 CS med 170 hk i många år - alltid varit en drömbil för mig.
  Efter det är vi båda på 9-5 - jag kombi 185 hk och min fru AERO kombi - båda riktigt bra bilar - men en liten MEN stannade alltid !?

  Nåväl - min fru har kört en 9-3 II SAABrio sedan förra våren och hur är det med mig!?
  För två veckor sedan uppfyllde jag också min bil Saab-dröm - vår nya SAAB-familjemedlem är nu en 9000 AERO ..

  Så 2020 var inte bara ett ”dåligt” år !!!

  PS: Info till Tom - vår "donation" är på väg sedan idag

  Lg. Thomas

 • blank

  Händer ned en fantastisk bil! Jag tror att många upptäcker första generationens 9-5 sedan för sig själva. Jag kan bekräfta allt som Tom och andra har skrivit i läsarens bidrag. Min dröm 9-5 byggdes 1999 och V6 arbetar under huven. Ett fantastiskt fordon. Tyst, kraftfullt, bekvämt.

  Jag lutar mig nu lite ut genom fönstret (och riskerar många nedröster), men jag gillar inte de mörka fönstren alls. Jag tror att det bara inte passar en Saab. Det finns ett bilmärke, bakrutorna MÅSTE vara mörka till svarta och mestadels finns det killar där inne, ja, låt oss lämna det. Och jag är bara glad om det inte finns någon gemensamhet mellan en Saab och den nämnda produkten från Bayern . Som jag sa är detta min mycket personliga åsikt och jag vill inte förolämpa någons smakupplevelse med den.

  15
  2
 • blank

  Jag bytte från 9,5 kromglasögon, byggd 2007, till 9000 CSE, byggd 1996. Ingen jämförelse!

 • blank

  med fälgarna mycket eleganta och fräscha. Jag känner för att köra en 9-5I från första serien igen, men erbjudandet är väldigt tunt.
  Var dörrlåskåpan på förardörren faktiskt ett tillbehörsalternativ eller var det en serie i början och försvann sedan på de flesta? Jag visste inte heller innan det fanns, det var bara en kroppsbyggare som gjorde mig medveten om det.

 • blank

  Jag ser fram emot jämförelsen mellan 9000 och 9-5.
  Jag har redan gjort det för mig själv och har kommit till ett tydligt resultat ...

 • blank

  9-5 är en skönhet! Tack för de stämningsfulla bilderna, de tar fram aero-brunnen!

 • blank

  Bara tidlös sportig elegans - fler ord behövs inte ...

 • blank

  Äntligen den första resan

  Jag är glad att köprisken för långa avstånd och den långa väntan var värt det, och att förtroendet för tredjepartsverkstäder och vidarebefordran inte blev besviken.

  Frågan är utanför bordet, men här är en anekdot om fälgstorlek. Jag körde flera varianter av cyklar på Saab 9-3 & 9-5. Fälgstorlekar 15, 16 & 17 ″ och även olika bredder.
  Däckets höjd beroende på fälg 65, 55 eller 45 (17 ″). Ju större fälg, desto mindre gummi.

  Och ju oftare kontrollerar jag också lufttrycket. Naturligtvis är det nonsens. Och det är alltid gratis. Men det visuella intrycket leder mig till det.
  18 ″ + 35 mm däckhöjd och jag skulle vara helt paranoid på denna punkt.

 • blank

  Jag ser fram emot jämförelsen! För mig slutade det mot 1998-9 5, ok 9-5 testbilen hade dåliga kort, 2.0 mjuk turbolimosin mot 9k cs med 195PS som alltid var tillgänglig som en första bil från återförsäljaren. Köpoptionen var då en aero9k som jag sedan också köpte. Den avgörande faktorn var inte ens PS utan det tillgängliga utrymmet.
  Senare slutade jag fred med 9-5 ... en 9-5ero stationvagn var inblandad ;-).

  Trevlig artikel, tack!

  12

Kommentarer är stängda.