Projekt eller skrot? Saab Sonett II-reliken!

Hörnstenarna: en sportbil, ganska sällsynt, traditionellt europeiskt varumärke. Tydliga fakta som kan göra att ett bilvrak verkar önskvärt. Om reliken från en tidig Porsche 911 var till salu istället för en Saab Sonett II skulle saker och ting rensas upp snabbt. Men en sonett? Har hon vad som krävs för projektet?

Saab Sonnet V4 1968
Saab Sonnet V4 1968

Missförstod

Sonett II-projektet var inte en lycklig stjärna från början. Det fanns en bättre design av Sixten Sason, som nu finns i museet i Trollhättan. Och det fanns varningsröster inom Saab. Trots alla indikationer beslutade styrelsen för Björn Karlströms design. Och mot din egen designer och bättre kunskap.

I ett sista, desperat försök ritade Björn Envall och Sixten Sason en annan design. En välformad, liten sportkupé. Men det hjälpte inte heller, styrelsen i Stallbacka höll fast vid sitt beslut. I princip, som de säger idag.

Och problemen kom snabbt. Karlströms brist på erfarenhet, det var designarens första utkast som verkligen gjorde det till verklighet, blev ett problem. Dessutom fick ASJ i Malmö i uppdrag att bygga Saabs sportbil. Företaget hade tidigare tillverkat järnvägsbilar och hade ingen erfarenhet av tillverkning av bilar. Du kan göra thrillern om skapandet av Sonett II Här läsa.

Giftig blandning

Med denna giftiga blandning är det inte konstigt att kommentarerna i autopressen alltid var ovänliga. Montering försiktigt, påminner om en engelsk kit bil, det var fortfarande trevligt. Kunderna såg det inte annorlunda, antalet enheter underskred alltid förväntningarna.

Dessutom borde Sonett ha kommit ut på marknaden som en Targa. Men denna detalj har tagits bort, liksom den stora, öppna bakluckan. Båda funktionerna, en del av de ursprungliga specifikationerna, visade sig vara för komplicerade i produktionen och skulle ha påverkat kroppens stabilitet negativt.

Det blev riktigt dåligt med omkopplaren till V4-motorn. Den sofistikerade tvåtaktsmotorn hade tidigare gett Sonett II en sportig, nervös karaktär. Jämfört med tvåtakten berövade den lugna V4 sportbilen alla sportsliga ambitioner. Han sov bokstavligen sonetten II. Med V4 förändrades också den redan negativa viktfördelningen. 60% av vikten fanns redan på framaxeln på tvåtakten, nu har den blivit ännu mer.

Projekt eller skrot

I Dallas, Texas, är reliken en Sonnet II V4 poppade up. Och här uppstår frågan: projekt eller skrot? Byggd 1968 är det en av 899 V4 som lämnade ASJ-fabriken i Malmö det året. Ett litet antal sportkuponger från ett varumärke som har ett stort namn.

Gör det reliken till ett projekt? Villkoret är utom gott, vilket inte skulle vara ett problem med en Porsche 911. Tvärtom har en 911 samma år sex siffror. Som en Targa med en betydande premie. Även som ett vrak skulle det ge många gånger sonetten.

Ja, Saab tog inte en ny chans på 60-talet. Targa var i specifikationerna och levererades inte. Sedan blev det, som vi vet, en kult i Stuttgart och på Porsche firar de sin Targa-berättelse i ständigt nya, fantasifulla versioner fram till i dag. Kunder gillar att betala generöst för det.

Så hur ser det ut? Inte en Porsche - utan en Saab. Ett förlorat varumärke och en sportbil som inte är en av höjdpunkterna från Trollhättan. Reliken till ett fordon, men i stort sett komplett. Motor i okänt skick och mycket rost under plastkroppen. De främre och bakre fönstren med sprickor och nästan allt i ett skick som kräver arbete.

En av 899 - har den en chans eller inte?

12 tankar om “Projekt eller skrot? Saab Sonett II-reliken!"

 • blank

  Tja, jag tycker att sonetten, särskilt nummer 2, är väldigt vacker och jag kunde också få ut något av V4. Men tyvärr går allt förlorat i det här tillståndet, tror jag. I slutändan finns det inget som inte ser trasigt ut eller som inte behöver svetsas eller repareras och motorn kommer också att behöva nya delar och ja ... Det är synd, men jag tror inte att någon skulle vilja ta hand om det. vad ska saken fortfarande kosta?

  4
  1
  • blank

   @Tim Weber kostar $ 1.999 XNUMX

 • blank

  Om det går att rädda, projekta sedan (och säg adjö till idén att någonsin se alla projektets pengar igen). Sonett är coolt, tyvärr en utvecklingsfilial av Saab som inte längre fortsatte efter nummer 3.

 • blank

  Jag är inte riktigt entusiastisk över Saab Sonett II och III. Jag tycker bara att Sonnet I är anmärkningsvärd. Jag skulle hellre behålla den här sonetten som skräp och lägga bort den som ett ”barfynd”. Kanske kommer någon fortfarande att kunna använda något som reservdel.

  4
  2
 • blank

  Ganska negativt ...

  vad som har kommenterats här hittills. Och nu blir det värre och bättre på samma gång.

  Å ena sidan ser jag allt mycket lika. Å andra sidan ser jag sonetten som ett äkta barn av sin tid med status som en sällsynthet.

  Mellan 1950 och '70 plus byggdes en serie derivat av serieteknik som sportbilar. Gemensamt för alla är att du har mindre nytta för mer pengar.
  Ibland har bilmärkena pressat 5 hk mer ut ur motorerna, men ofta har de till och med avstått från sådana kosmetiska åtgärder.

  De förlitade sig helt på minskade vikter och vindmotstånd för att överträffa den interna konkurrensen på databladet. 155 km / h istället för 150 räckte ibland för att kvalificera sig som en "sportbil".

  De flesta av ”sportbilarna” från då kan inte mätas mot vår tids normer. Även på sin tid var de hopplöst sämre än många limousiner. Detta gäller även Porsches, som dyker upp champagnekorkarna när de knäckt 190 km / h - även om de fortfarande bara hängde på baksidan av några bigwigs som läste en tidning på baksätet vid 193 km / h och cigarrök i hans chaufför blåste nacken.

  En sonett är en sonett. Du behöver inte vill ha det själv och du kan fortfarande vara glad över var och en om du ser en igen. Det har sin (historiska) motivering.

  10
  1
 • blank

  Definitivt svårt. Jag tror att Saab verkligen missade ett tillfälle då. Oavsett hur jag vänder på det är sonetten inte riktigt trevlig. Jag är rädd att reliken inte har en framtid. Så illa som det är. 🙁

  4
  1
 • blank

  Jag tror Hans S.s kommentar sammanfattar det, också för mig.
  Thrash metal.

 • blank

  Sonett, oavsett vilka, är modeller som jag aldrig skulle identifiera som Saab utan Saabs emblem.

 • blank

  Ett långsiktigt projekt

 • blank

  Känslomässigt framkallar sonetten omedelbart föreningen av en livshotande, otäck, rasande tvålruta. Catharina skulle ha varit mycket bättre. För mig personligen står Saab ändå för de senare modellerna, som kännetecknas av säkerhet, genial praktisk design med högt nyttovärde och turbomotorer.

  Men varje djur har sin egen lilla godis! 🙂 Det var en annan generation då. Det skulle vara trevligt om en älskare kunde hittas med den nödvändiga stora delen av passion, entusiasm, mod och pengar.

 • blank

  Svårt, jag ville aldrig ha sonetten. Jag hittade dem alltid fula och långt ifrån estetiken hos andra Saab-modeller. I mina ögon skräp, utan chans.

  8
  1
 • blank

  Min beundran skulle vara en "projektledare" för det här projektet, öh, förmodligen vrak säkert! Du måste ha mycket förståelse, kunskap, förmåga och uthållighet, även ekonomiskt.

  Sonnet, jag vet inte. Inte allt som skrivs med Saab måste vara omtyckt. Jag gillar inte Sonett och jag ser inte heller den här bilen som en sportbil.
  Låt oss se vad Saab-samhället har för åsikter om sonetten?!

Kommentarer är stängda.