En ny finsk bil - Saab 900c Sedan

Det var i slutet av 90-talet. Jag besökte Finland och en av mina affärsvänner hade köpt en ny Saab 900 Sedan. En turbo utrustad med en imponerande flod av antenner för telefoner och mobil kommunikation. Vi färdades i en konvoj genom den finska taigaen. Så någonstans i ingenstans.

Saab 900c 1989
Saab 900c 1989

Han med Saab framför, jag med mitt Wolfsburg-märke, som jag var tvungen att köpa, efteråt. VW kämpade för att hålla jämna steg, vilket bara delvis berodde på Saabs motoreffekt. Men mycket mer på Golfets eländiga chassi, som inte hade någon chans på grusvägar, inte det minsta av det, mot 900.

Min skepsis med produkter från Mittelland-kanalen, som fortsätter till denna dag, har sina rötter i Finland, men inte min entusiasm för Saab. Eftersom jag tyckte att 900 Sedan var en imponerande snabb men också en mycket ful bil.

Den fulheten har förvandlats till motsatsen genom åren. Vad jag inte så attraktivt i min tidiga ungdom, tycker jag är intressant åtminstone. Eller, mer exakt till punkten, slående.

Saab 900c Sedan

I Finland, som bara kan vara en tillfällighet, väntar en Saab 900 Sedan på en ny ägare. Inte riktigt en sak - om det inte vore för en sedan eller ett specialfordon. Den klassiska 900 sedan har blivit sällsynt, och fordonet är en ny bil. Ja, igen, och förvånansvärt återstår vad som är parkerat i vissa garage. Spännande är det bara 20 kilometer från Tammerfors, som var utgångspunkten för mina aktiviteter för över 30 år sedan.

Men det har ingenting att göra med 900 vid den tiden. Först och främst är den i ny bilskick och har till och med fabrikens plastfilm på dörrpanelerna. Och för det andra är han 900c. Den absoluta grundmodellen med 110 hk, godkänd för vägtrafik för första gången 1989.

Han har inte sett mycket av stigar och vägar i Finland på 31 år. Mätaren i sittbrunnen rapporterar bara 9.600 kilometer. Det säger sig självt att det bara fanns en ägare genom åren. Villkoret verkar fantastiskt, Inca-fälgarna utstrålar en liten touch av lyx och spoilern bak är lite turboladdad.

Naturligtvis har Saab 900c Sedan två antenner, en för mobil kommunikation och en för radio. Den minimala utrustningen på 90-talet. 900 byggdes naturligtvis i landet, på Saab Valmet, vilket talar för kvalitet och lång livslängd.

Lite utrustning, bra skick, en sällsynt sedan? Vad kan och bör en bil kosta som faktiskt inte längre existerar i detta tillstånd? En bra fråga! Naturligtvis brukar du vara säljare för spekulation. 29.000 900 € är mycket pengar för en Saab XNUMXc Sedan. Det orsakar smärta, även om du ser sedan som intressant eller distinkt.

Med bilder från mobile.de

8 tankar om “En ny finsk bil - Saab 900c Sedan"

 • För några år sedan tittade vi på en Saab 96 V4 från 1979 167 chamotte brun i Norrköping. Skyddsfilmerna fanns också där. Har inte sett en bra sedan dess.

 • @ Ebasil (folier och andra underverk)

  En 31 år gammal bil med den ursprungliga skyddsfilmen är verkligen bisarr. Men vad är mer eller mindre förvånande? Jag kan inte bestämma.
  Varför beställer du en bröd- & smörversion, en vara (särskilt med AHK) för att skydda den?

  Jag kan bara förklara detta spekulativt och bara på ett sådant sätt att någon uppfyller den dyra önskan om en ny bil för första gången och inte har haft hjärtat att förorena och slita ut den ...

  Jag kanske har helt fel? Men det måste finnas en troligt berörande historia bakom en sådan bil. Ett fascinerande erbjudande & hitta ...

 • Intressant vad mer kommer fram över tiden.

  Denna kroppsfärg 213-Rodonite Red var inte mycket efterfrågad även om den förblev i intervallet i 5 år och finns tillgänglig från modellår till modellår beroende på marknad; På den tiden erbjöd den skandinaviska marknaden ovanliga färgfärger, varav en del endast var tillgängliga under en kort tid och som vi i Centraleuropa hade liten eller ingen kunskap om eller endast fanns tillgängliga på begäran, t.ex. 185-guldgul, 155-elfenben beige (vit), 116- Azurblå, 157-zirkonblå, 162-dolomitbeige, 188-florentinbeige, 217-askgrå.

  Antag att motorn inte har 110 HK enligt beskrivningen utan bara 100 HK; eftersom bilden med motorrummet indikerar en förgasare, som ursprungligen 900c (c = förgasare) var utrustad.
  Denna modell var exklusivt för den skandinaviska marknaden som en billig grundmodell utan katalysator i olika utföranden fram till början av 90-talet; 2-dörrars sedan var till och med fortfarande en brant schnauzer tills Kat blev obligatoriskt i Finland, det senaste skandinaviska landet. Som en mer lyxig modell i Skandinavien erbjöds även 900i (i = injektion) -modellen med H-motor som 8-ventil utan katt, med 118PS. Vi i Central-EU erbjöd redan denna motorisering eller delvis bara med Kat.Och bara 110PS, och beroende på marknad ersattes den förr eller senare av den då nya 900i-16v.

  Ur denna synvinkel är detta exempel en absolut sällsynthet i Finland och tack vare dess låga körsträcka och välbevarade ursprungliga skick är det värt priset. Observera att det begärda priset är mycket högre än priset för den nya bilen då. Detta kan innebära att marknadsvärdet på välbevarade SAAB-klassiska bilar i grundversionen kan öka över tiden, kanske till och med under en kort tid, och därmed bli mer populärt i andra samlargrupper eftersom det finns färre och färre välbevarade exemplar som erbjuds. Jag är övertygad om att en konventionell sugmotor väcker intresset hos vissa samlare och leder till en väckelse. Behöver inte alltid vara en mer lyxig turboversion för att väcka vårt intresse.

  Kom ihåg att idag är Saab -entusiaster alltmer intresserade av äldre Saab, eftersom många av de tekniska aktiva och passiva säkerhetsfördelarna med detta fordon vid den tiden var mycket mer avancerade jämfört med andra klassiska bilar av liknande generationer. Många samlare inser bara "idag" vad som egentligen ligger bakom en riktig Saab. Som ett resultat kommer 99 + 901 också att locka allt mer intresse för andra samlarcirklar.

  12
 • Svenska bilar och grusvägar. Under många år som passar som en knytnäve.

  Yngre Saab och Volvo är, precis som andra bilar, optimerade för jämn asfalt. Min 9-5 skulle bara följa denna 900 i många backar trots dubbelt så mycket prestanda.

  Det är nästan synd att denna 900 är för bra för skojs skull.

 • Något mycket speciellt och definitivt unikt nuförtiden - som min tidigare kommentator redan skrev, tror jag / hoppas jag också att det kommer att finnas någon som kommer att hitta den här vackra biten. Det är därför det ambitiösa priset är okej.

  Två frågor kvarstår dock:
  1. Kör sedan eller sätta undan? - Alltid samma kärna!
  2. Varför kör du nästan 10.000 XNUMX kilometer med plastförpackningar på dörrarna ??? Väldigt roligt!

 • Många € önskas ..., modiga för denna sedan.
  Men: det finns tillräckligt med människor runt om i världen med mycket pengar. Bilsamlare i alla fall. Den behöver "bara" den ...
  Så: jag kan skämma bort!
  Den nya ägaren har mycket kul med den sällsynta oldie.

 • ja exakt, det var en av de Saab som höll byxbenna fria från smuts eftersom dörrtätningen nådde under dörrtröskeln - kan ses på bilden. Min bror hade en sådan Saab (av flera), men med en turbo.

 • Mycket pengar, men det finns nog bara en sådan sak. Sedan sätts 29 000 € i perspektiv igen.

Kommentarer är stängda.