Säkerhetsbältet - vem uppfann det?

Du tänker förmodligen på en viss svensk biltillverkare nu. Men nej, det var inte Volvo. Säkerhetsbältes historia går mycket längre tillbaka. Det börjar i en bil och spelar på flygplan. Många pionjärer är inblandade tills den börjar sin triumfmarsch runt om i världen. Och ja, Sverige spelar en nyckelroll i detta.

System Vattenfalls säkerhetsbälte
System Vattenfalls säkerhetsbälte

Det finns många pionjärer

Det första säkerhetsbältet i en bil rapporterades i en Baker-torped 1902. De första patenten registrerades ett år senare i Frankrike för Louis Renault och Gustave-Désiré Leveau. Den franska flygaren Célestin Adolphe Pégoud var en pionjär inom flyg. 1913 var han den andra personen som flög en kontinuerlig slinga. Det gjorde honom till en legend, han blev känd över hela Europa och kallades hädanefter ett flygande ess.

Pégoud var en stjärna, och eftersom det inte fanns någon Instagram eller Facebook vid den tiden trycktes vykort som förevigade hans öglor. De fanns också i Tyskland, på andra sidan Rhen. För 100 år sedan visste idoler inga gränser.

Pégoud använde ett säkerhetsbälte i sitt plan. Han höll honom i den öppna predikstolen under slingan. Den första dokumenterade användningen av säkerhetsbältet ägde rum i ett flygplan av Célestin Pégoud.

Tyvärr varade hans liv inte länge. Världskriget närmade sig, och Pégoud sköts ner med sitt plan den 1 augusti 31 vid 1915 års ålder av en tysk flygare, som i sin tur fördes ner från himlen av en fransk pilot 26 dagar senare som hämnd.

Och det firades för det. En sorglig och meningslös spiral av våld och död - som vi förhoppningsvis aldrig kommer att se igen mellan Tyskland och Frankrike.

Vattenfalls testanläggning för att undersöka säkerhetsbältet
Vattenfalls testanläggning för att undersöka säkerhetsbältet

Säkerhetsbältet uppfinns, det är patenterat. Men det används sällan och många människor dör fortfarande i trafiken. Det kommer att ta många decennier och fler pionjärer att uppnå ett genombrott.

Pioneer Vattenfall

Ändring av tider. Några decennier senare i Sverige. Samtidigt har andra världskriget också övervunnits. Ekonomin går smidigt igen och Vattenfall-gruppen expanderar. Nya kraftverk byggs överallt, men boom ger också problem.

Vattenfall håller statistik om hälsan hos sina anställda. Det oroar sig. 1953 och 54 visar det en kraftig ökning av trafikolyckor.

Vattenfall säkerhetsbälte
Vattenfall säkerhetsbälte

Vid den tiden hade företaget 1.500 15.000 företagsbilar och dess anställda hade cirka XNUMX XNUMX privatbilar. Arbetsgivaren känner sig skyldig till de anställda och deras hälsa. Man vill inte acceptera det ökande antalet olyckor. Du vill göra något. Vattenfall kontaktar biltillverkarna och berättar om utvecklingen av ett säkerhetsbälte.

Tillverkarna vägrar. Det är för riskabelt, förare kan skrämmas av säkerhetsbältet. Det kan vara farligt att köra bil. Volvo är ett av de företag som vägrar.

Men Sverige är inte nöjd med avslaget. Från och med nu tar du saken i egna händer. Vattenfall anställer Bengt Odelgard och Per Olof-Weman. De två ingenjörerna ska främja utvecklingen av ett säkerhetsbälte för energileverantören. De kontrollerar de tillgängliga systemen på marknaden och bedömer dem som otillräckliga.

Annons för Vattenfalls säkerhetsbältesystem
Annons för Vattenfalls säkerhetsbältesystem

Säkerhetsbälten övervägs också i Nordamerika, ingenjörerna skapar kontakter i USA och utbyter idéer med kollegor om den pågående utvecklingen där.

Vattenfall startar egna testanläggningar i Sverige. Du låter bilar - utrustade med dockor - falla på marken från stor höjd och genomföra kollisioner. Som ett resultat kommer ett 2-punktsbälte på marknaden, som successivt installeras i alla företagets bilar från 1956 och framåt som "Vattenfall-systemet".

Som en säkerhetsnål - ett säkerhetsbälte från MHF
Som en säkerhetsnål - ett säkerhetsbälte från MHF

MHF-pionjär

En annan pionjär i Sverige är MHF. En ideell organisation grundad 1926 som fortfarande finns idag med cirka 15.000 XNUMX medlemmar. Hon är engagerad i säkerheten på svenska vägar och strävar efter målet med kraft.

MHF har också tänkt igenom och på 50-talet säljer eftermonteringssatser för alla typer av bilar som de utvecklat själv. Med framgång och säkerhetsbältet får långsamt majoritet.

Volvo PV 544 med säkerhetsbälte
Volvo PV 544 med säkerhetsbälte

Volvos pionjärer

Det förändras också i Göteborg. 1956 tog Gunnar Engellau över tjänsten i Volvo. Han är bekant med läkaren Stig Lindgren från Falun. Han är medicinsk rådgivare till bilsäkerhetsgruppen i Vattenfall. Lindgren demonstrerar säkerhetsbältet till Engellau, tydligen med framgång.

Attityderna i Göteborg börjar förändras.

Från och med nu går allt väldigt snabbt. Redan 1958 var vissa Volvomodeller utrustade med säkerhetsbälten ”System Vattenfall” som standard. Från 1959 och framåt har alla Volvos ett trepunktsbälte ombord som standard, vilket bygger på Vattenfalls utvecklingsarbete.

Säkerhetsbältet tar sig runt världen och räddar många liv. Tack till många pionjärer.

Bilder: Volvo Cars (2) MHF (1) Vattenfall (4)

7 tankar om “Säkerhetsbältet - vem uppfann det?"

 • "Du kanske får idén att klassificera en bil som farlig" Ja, att köra med 1-2 ton hastigheter utöver vad en person egentligen är avsedd för är helt säker, speciellt med bromsteknik från den tiden ^^ Körning är farligt i sig ( som nästan allt på våt på något sätt) och du bör skydda dig själv därefter. Om 50 år kommer mina ättlingar att skratta åt dem som vägrar att bära en mask idag eller på oss som motståndare till autonom körning ... Men jag var tvungen att le av anledningen. Bältet kan förvirra delar av befolkningen eller gilla ^^

 • Tom, tack för den här fantastiska artikeln. Och bilderna ……. Bra !!
  I min Saab 96 från 1961 är dessa säkerhetsbälten installerade för båda framsätena. Men visste inte att dessa gjordes av Vattenfall.

 • En bra artikel, påminner mig om barndomsdagarna på 60-talet. Min far var alltid väldigt säkerhetsmedveten och hade eftermonterat bälten på alla fyra sätena i vår VW 1600 Variant (stor familjebil på den tiden). Det gjorde oss exotiska vid den tiden 😉 Jag tror att han kom på det medan han flög.

 • Bilderna är förresten underbara tidens dokument. I en tid då endast en marginell andel kvinnor hade körkort, och bara mannen körde för två ändå - men bilderna visar naturligtvis mestadels kvinnor. Det borde tilltala män (och är inte annorlunda idag på många områden).

 • Ja, jag känner på samma sätt som Ken-Daniel, jag känner mig utan bilbälte som om jag hade glömt att ta på mig byxor. Var en del av det från början. Jag rider inte ens tre meter utan säkerhetsbälte. Men det finns fortfarande människor som kör iväg först och sedan spänner fast någon gång under resan. Jag tycker att det är farligt. Ibland måste du be folket som sitter i ryggen att spänna fast, riktigt irriterande diskussioner.

  En bra artikel, tack för det! Och vad gjorde Saab när det gäller bälten?

  Och när är nästa "mellanmål" från mannen? Och foton ?? 😉 Jag är väldigt upphetsad!

 • För mig som ung är det otänkbart att köra utan bilbälte, så jag tycker att de många arkivartiklarna om införandet av säkerhetsbälten, förklaring av säkerhetsbälten, är mycket underhållande.

 • Strålande artikel. Tack.

  11

Kommentarer är stängda.