Vad hände om? Saab X_Ray Vision av Anders Warming

Åh, Saab. Varumärket släpper inte. Hon saknas. Det finns människor som vill se nya Saab på gatorna igen. Designer Anders Warming tittade på varumärket. Han frågade sig själv om Saab fortfarande fanns. Hur kunde fordonet från det ikoniska märket se ut?

Så vad händer om Saab fortfarande existerade?
Så vad händer om Saab fortfarande existerade?

Anders Värmning

Den danska designern föddes 1972. Han arbetade för Ford, sedan för BMW och för Mini. Den yttre designen av BMW Z4 (2002) var en av hans tidiga design för Bayern. Han formade senare utseendet på varumärket mellan 2009 och 2013 med X1, X3 och X5 samt andra modeller. Den tredje generationen av Mini, inklusive cabriolet, Clubman och Countryman, utvecklades också under hans ansvar.

Borgward Isabella Concept 2017 var en spektakulär design. Det kunde ha inlett en ny designriktning på Borgward och en återgång till gammal elegans.

Saab X_RayVision

Vad händer om Saab fortfarande fanns? För att kunna svara på frågan på allvar måste du befria dig från konventioner. Och tänkande som rullade av transportbandet för 10 år sedan. Tiderna har förändrats.

Radikala, och när det gäller radikalism har de alltid varit bra på Saab. Att ifrågasätta saker, att omdefiniera dem, det var en klassisk Saab-disciplin. Uppvärmningen bryter framgång. Hans Saabs vision är uppfriskande annorlunda. Saab X_Ray-designen kombinerar tradition och minimalism.

Uppvärmning tar också ut den traditionella logotypen ur lådan med flygplanet. Han designar en minimalistisk front, tar med en sidofront som nästan helt består av glas, med oöverträffad utsikt och en dubbeldörr. De dubbla dörrarna öppnas 90 grader och de fälls ihop. Det skapar plats på parkeringsplatser och kan verkligen vara en av de geniala idéerna från Göta Älv. Dörrbrädorna till inredningen spelar igen med det traditionella flygplanet, precis som svenskarna gjorde med 9-5 Series 1.

Den bakre änden med en massiv C-pelare tar upp Saab-stilen igen, men slutar med glas. Detta skapar en känsla av säkerhet i baksätena.

Materialen är enkla och autentiska. Det finns en ratt, mycket traditionell. Och Warming packar inte Saab X_Ray-designen med skärmar och multimedia. Föraren får viktig information. Inte mer. Någon förstod Saab.

Värmande design

Anders Warming är för närvarande ute av affärer med de riktigt stora varumärkena. BMW, Mini, Borgward. Intressanta koncept och fordon som har format vardagen i bilindustrin och fortfarande gör det. Nu värmande design i München-Grünwald. Den egna designstudion, vars huvudklient är kinesiska varumärken.

Detta inkluderar Evergrande Auto, ägaren till NEVS och den gamla Saab-fabriken i Trollhättan.

Med bilder från Warming Design

11 tankar om “Vad hände om? Saab X_Ray Vision av Anders Warming"

 • blank

  Barriärfri (@ Ken-Daniel)

  Människor med olika grad av funktionshinder och andra begränsningar i muskuloskeletala systemet kan ses överallt.
  Du kämpar dig själv till eller från en av sätena, ibland får du hjälp av en (med) förare.

  Jag är inte expert på ämnet, men mitt intryck är att låga sittplatser är ett hinder och konventionella dörrar är till och med hjälpsamma eftersom de ofta används som stöd.

  Bilar med måttligt upphöjd sittplats är därför mycket populära bland äldre. Även en lättillgänglig bagageutrymme för rullator eller rullstol. Detta har gett vissa modeller rykte om att vara en pensionerad bil. Till exempel Golf Plus eller den gamla A-klassen.

  Lång historia kort. Jag kan inte se hur denna uppvärmning på ett förnuftigt sätt kan tillgodose behoven hos personer med rörelsehinder eller att den ens ville.

  Fällbara handtag på båda sidor av B-stolpen (om det fanns en) skulle vara en idé som säkert skulle hjälpa många människor att komma in eller ut fram eller bak.
  Men de skulle också vara ett bidrag till pensionärens image, som tillverkare skämmer bort från lika mycket som djävulen skämmer bort från heligt vatten. Detta syns tydligt i A-klassens historia.

 • blank

  För Guds skull, vad reste den pojken? Fram och bak ser ut som om de kommer från två olika bilar. Inte ens utformningen av hjulvalen passar ihop. Har någon helt enkelt tinkat en fönsterlös framtida SAAB-bakre del på sin befintliga design?
  För mig är det exakt inte SAAB-DNA: en samling opraktiska och orealistiska designgags.

 • blank

  Kanske är det till och med lite mer än svaret på frågan om hur en nuvarande Saab kan se ut.

  Så här kunde Hengchi 1 se ut, till exempel om Anders Warming inte hade designspecifikationer från Evergrande. Eftersom det borde vara klart för honom att hans Hengchi 1-design är optimerad för asiatiska smaker, visar denna design hur han skulle ha gjort en design för Europa.

  Han har redan visat några glasytor i sina tidigare mönster, men de transparenta dörrarna här påminner mig svagt om Sango från NEVS. Plus hans utveckling av Saab-design riktar sig på något sätt mot NEVS och kanske Koenigsegg-joint venture.

  Det faktum att han designade det som en ganska extrem designstudie, istället för ett nästan seriekoncept, antyder att det är osannolikt att ett sådant Hengchi 1-derivat är möjligt.
  Å andra sidan kanske han vet att en designlinje för Europa och Nordamerika också övervägs och därmed kommer i samtal.

 • blank

  Intressanta studier, beroende på höjd, kan sådana dörrar också hjälpa rullstolsanvändare, som du kan se med Model X.

 • blank

  Tror vi det praktiskt? Detta är en dröm, inte en riktig modell som behöver göras direkt. Kanske en prototyp och vi vet alla att dessa prototyper alltid ändras.
  Jag tycker att den här designen av Anders Warming är riktigt bra och den visar att Anders tycker mycket modernistiskt.
  Idéerna som Saab presenterade då för självkörande bilar har redan antagits av andra märken.
  Låt oss fortsätta drömma och be Anders att han vill mata dessa traumor regelbundet.

 • blank

  Ulrich, jag tycker designen är helt utmärkt, något rör sig äntligen som kan bli en absolut hit med en vätgasdriven enhet under varumärket SAAB. Det påminner mig lite om designen av Citroën C9 som planerades för några år sedan, som jag klippte ut medan jag satt på planet och behöll den till denna dag. Men tyvärr kom aldrig på marknaden.

 • blank

  Jag gillar bara inte dessa jättehjul, alldeles för många hjul och för lite gummi.

 • blank

  Åh kära, då måste fotbrunnen och stolarna alltid vara snygga (tomma), du kan inte bara kasta din handväska och andra grejer på passagerarsätet och minikjolen borde inte vara för kort heller. Uuuu opraktiskt!

  Men undantaget från platt skärm etc. är glädjande och - som Volvaab med rätta säger - det är trevligt att Saab fortfarande inspirerar längtan, fantasier och kreativitet, även utanför den engagerade Saab-förarscenen. Saab saknas - men något!

 • blank

  Tja, alla andra rapporter om NEVS och EVERGRANDE får inte precis optimism att blomstra. Men jag tycker att den här är anmärkningsvärd. Förutsatt att EVERGRANDE genomför sitt koncept i Kina (den vanliga e-bildesignen som presenterades passar också där) skulle nästa steg vara att betjäna det gamla Europa och västvärlden. Och det är till och med typiskt för SAAB! Utvecklingen av 9-5NG är igenkännbar, glaset är en designkrackare som inte finns i serien och SAAB-studien flinar vänligt från skärmen som min 9-7x och 9-5NG liksom de sista 9-3 i verkligheten gör också. Om de svarta linjerna på glaset fortfarande fungerar som en säkerhetsbur, kan glaset bara vara en platshållare för solpaneler.
  Åh, det fanns värre rapporter, tack Tom.

 • blank

  Bakre kollision

  Denna uppvärmning, som jag inte kan värma upp till, verkar styras av tanken att den är i fara bakifrån. Och exklusivt.

  Hur du vill implementera sidokollisionsskydd med denna design är ett mysterium för mig - en av många som denna uppvärmning ger mig. Jag kan inte förena skaparens vita med denna design.

  En liten NG-kopia (bak) + till synes övermotivering framför bakaxeln, gör inte Saab i morgon.

  Fortfarande trevligt att veta att Saab fortfarande flyttar designers.

 • blank

  Det är otroligt att Evergrande och tidigare NEVS inte vill känna igen SAAB-märkets potential, de föredrar att sätta ihop en Hatschi elektrisk allround.

Kommentarer är stängda.