En man, en hund och oändliga utrymmen

November. Dagarna har blivit kortare, temperaturen märkbart lägre. Novemberbluesen är i luften. Sociala kontakter minskar, restauranger och kaféer förblir stängda. Om du bor i landet som jag, så är det också konversationerna mellan grannarna om staketet som blir mindre frekventa.

Kväll - dimman kryper från dalen
Kväll - dimman kryper från dalen

Tomterna är ganska stora och mellanrummen mellan husen är generösa. Det kan hända att du inte ser någon på dagar. Vid någon tidpunkt går det till ämnet. Det gnager i psyken. Inte så mycket att du måste gå utan att äta i restaurangen. Eller inte träffa vänner för kaffe.

Det är som bly i luften

Men situationen i princip. Den eviga försiktigheten, att hålla avstånd. Den disciplin som man följer hygienreglerna med. Redan för självskydd. Lockdown 1.0 var ännu mer lekfull. En ny upplevelse blandad med nyfikenhet och lite äventyr.

Lockdown 2.0 är mörkare, hårdare, som bly i luften och över landet. Det har att göra med den kommande vintern, med novemberblues, som man har mer eller mindre varje år. Det som hjälper är att springa. Gå ut i naturen när du kan. I alla väder och oavsett tid på dagen.

Frieda hund med säkerhetsväst - i alla fall
Frida hunden med en reflekterande väst - i alla fall

Jag gillar att springa tidigt på kvällen. När skymningen kommer kryper dimman upp från dalarna. Det är den tysta tiden. De flesta vandrare har försvunnit och är hemma i sina varma lägenheter. Då har du världen nästan för dig själv. En man, en hund och oändliga utrymmen.

Kör bort novemberbluesen

Löpning hjälper. Rensa ditt sinne och rensa ut novemberbluesen. Vår tid är allt annat än lätt. Det är tydligt. Sociala kontakter kan inte minskas permanent. Människan är ett flockdjur. Bara väldigt få kan vara ensamma med sig själva.

Dessutom kan det finnas ekonomisk rädsla, oro för hälsa och för vänner och familj. Vid någon tidpunkt får du dig själv att drömma om masker och minsta avstånd på natten.

En bil kommer ut ur dalen - annars är den ensam vid denna tid på dagen
En bil kommer ut ur dalen - annars är den ensam vid denna tid på dagen

För att komma igenom tiden är det bra att känna igen vad du har. Nästan alla har haft mörka stunder i livet som var svårare än vad vi måste gå igenom idag. De personliga utmaningarna, känslan av att stå på kanten.

Det var för exakt tio år sedan jag hade en sådan stund. Jag var på sjukhuset. En stor operation bakom mig, en omfattande prövning framför mig. Inte bra utsikter. Tillsammans med en känsla av hjälplöshet och maktlöshet. På morgonen när dagen långsamt gick över natten kunde jag titta på arbetare på taket på byggnaden mittemot min säng.

November - ensamhet - frihet
November - ensamhet - frihet

Det blev bara mörkt när de redan var där. Det var kallt ute, det var dragande. November i Upper Franconia, som är hårdare och hårdare än i det klimatfördelade Lower Main. Arbetarna, som troligen kom från Balkan eller från östra länder, renoverade det motsatta taket. Ett backbreaking jobb och inte ett som du verkligen vill göra.

Dessa dagar var det för mig det bästa jobbet i världen. Eftersom jag skulle ha gett allt om jag hade kunnat lämna stationen och renovera det gamla, sjuka taket.

Och idag?

Mina privata kontakter är begränsade. Äta ute, träffas på puben, dricka kaffe. Allt är föråldrat. Men jag är fri. En man, en hund och oändliga utrymmen. I skymningen i landet, där räven och kaninen säger god natt.

Och sett på det sättet är det otroligt bra.

5 tankar om “En man, en hund och oändliga utrymmen"

 • Provins mot stad (@ Bergsaab),

  vi kan vara glada att det finns stora städer och människor som inte vill leva på något annat sätt. Kulturellt, vetenskapligt och ekonomiskt skulle vi bara vara provinsiella utan storstadsområden ...

  Och i Tyskland med 233 invånare per kvadratkilometer är det viktigt att stapla människor ovanpå varandra. Det är bara knappt 4.292 XNUMX kvadratmeter per capita. Känn människor som har mer. Rent privat.

  Det är de staplade stadsborna som ger oss utrymme för allt vi absolut behöver - vare sig det är infrastruktur, ekonomi eller natur. Du kan personligen avvisa denna livsstil (jag gör det också), men du bör komma ihåg att provinsen där du bor säljare skulle vara ganska tätbefolkad utan staden och staden och helt berövad naturen ...

  4
  1
 • Hi Tom,
  Mycket vackra bilder, mycket empatiska, positivt sentimentala, mycket privata och ändå
  alla kan identifiera sig med det eftersom de har upplevt något liknande. Det hjälper ut ur
  Upplev att veta att livet alltid förändras. Det hjälper också
  att kunna uppskatta små saker igen. Det hjälper till att visa den fina sidan av
  att komma ihåg tidigare liv.

 • Ja, efter lång glans över den täta staden lär vi oss att uppskatta fördelarna med provinsen igen!

 • Känsligt skrivna och konsekventa bilder!

  Jag har bott i Afrika i några år, Ghana och Kenya, ibland ganska ensam, en hund var alltid med mig!
  Är helt enkelt sanna följeslagare.

  12
 • Hi Tom,
  bra att vi kan gå ut och springa eller gå där! Vill inte bo i den bebyggda staden. Tiden utan sociala kontakter kommer också att passera!
  Lg,
  Charles

  12

Kommentarer är stängda.