Showroom Video - Saab R900

Om och om igen möter du R900 i Saabs historia. Den sportiga specialserien i Saab 900 II, som hade en bakgrund inom racing. Eftersom Saab Tyskland faktiskt byggde en R900-racerbil för grupp A med Uli Weinmann. Med föraren Volker Strycek åkte de till Nürburgring 1995.

Saab R900

Tyvärr var den sportiga användningen av 900 inte riktigt framgångsrik. En olycka kostade tid och satte tillbaka teamet med mer än 2 timmar. Slutet på alla förhoppningar om en titel och en ökning av bilden. När allt kommer omkring fick 2-liters turbomotorn senast 270 hk. Inte ett dåligt värde för tiden.

Tävlingsbilen från då upptäckt vi kommer tillbaka i Upper Franconia 2013. Under tiden var det åtminstone sporadiskt på väg i motorsportscenen. Men bortsett från åtagandet för Saab Tyskland var det också annars inte viktigt för utvecklingen av varumärket.

En Saab 9-3 Viggen hade aldrig funnits utan det förberedande arbetet från Tyskland.

En civil modell härleddes också från fordonet för motorsport. Det rullade ut till återförsäljare 1996 och var begränsat till 200 stycken. Det fanns en film för utställningsrummet som skulle väcka aptiten för den nya Saab. Det kunde ha lyckats. Eftersom R900 är mycket dynamisk och förmedlar glädjen att köra Saab.

I princip kan videon fortfarande användas idag och nuvarande reklam görs inte bättre. Kanske ännu värre. För på något sätt var den gamla Saab-reklamen tydlig och förmedlade enkla budskap.

Nuvarande reklam är mindre ärlig och mer manipulerande. Ett aktuellt exempel? Ett företag från Mittelland-kanalen försöker förmedla den tröstande känslan att man äntligen kunde köra bil med märkets elektriska fordon utan ånger. Visst, elen kommer från uttaget. Så snart bränslet bara tar slut ur pumpen.

Om det verkligen var så enkelt att lösa våra problem, skulle det vara bra. Och jag skulle köpa en elbil direkt.

3 tankar om “Showroom Video - Saab R900"

 • Väldigt coolt!

  Sidan av 900 II är sällan upplyst 😉

 • Helt enkelt rent körglädje, inga ord behövs. Dagens bilannonsering är hemsk nästan hela tiden. Jag saknar det skämt hon brukade ha. Var är den självförnekande VW-annonsen, var gömmer sig "välkomsthemmet" från Mercedes?

  Istället släpper en massa filosofiska tillvägagångssätt och reklambyråerna ånga för att det blir svart framför dina ögon.

  Människor, bilar brukade vara roliga och du kände dig som att köpa en ny bil (mest Saab)! Gå tillbaka till grunderna medan du fortfarande har chansen!

  12
 • Meddelandet kommer tydligt och kortfattat över, en snabb och utan krusiduller bil är på väg här. Bra gjort!

  Ta en titt på den senaste Audi-annonseringen. De pratar om karaktär, om perspektiv, om intelligens, om frihet, vilken själ du är!

  Och med alla dagens bilannonser har du en fri väg, tomma gator, saknar verklighet!

  15
  1

Kommentarer är stängda.