Fara för samlare - Saab 9-3 Viggen Coupe

Livet kan vara lömskt. Samlare har väntat på en 1:18 miniatyr av Saab 9-3 Viggen Coupe i flera år. Sedan tar DNA-samlarobjekt hand om problemet. Och samtidigt kastar samlarna i nya svårigheter. Eftersom schweizarna tar med Saab Coupe i tre olika färger samtidigt.

Saab 9-3 Viggen Coupe från DNA Collectibles
Saab 9-3 Viggen Coupe från DNA Collectibles

Detta väcker frågan om vilken av de tre versionerna du vill se i din utställning. Och om du inte ska beställa dem alla direkt. Vilket kan leda till rymdproblem och andra otänkbara.

Som alltid visar bilderna från DNA Collectibles de första prototyperna. Eftersom det vanligtvis tar 12 månader för tillverkaren att ta med sig sitt nyaste barn på marknaden har modellen fortsatt att mogna i detalj under tiden. Faktum är att det som kan ses för tillfället gör att du vill se produkten.

Många detaljer är väl tagna, men det finns fortfarande utrymme för mer. DNA lovar synligheten för intercoolern, graverade bakljus och tygremmar. Viggen Body Kit och brospoilern verkar konsekvent i detalj, i interiören bör du kanske ompröva instrumentpanelens mycket silverfärgade färg. I princip är detta en framgångsrik hyllning till ett oförglömligt fordon från Saab.

Endast 764 Viggen Coupes producerades

9-3 Viggen, som en coupé, cabriolet och sedan, tillverkades i Finland. Ibland blandades en 9-3 I Aero med finska Viggen, som tjänade till bättre utnyttjande av bälten på Valmet. Av de 4.600 producerade enheterna är två-dörrsmodellen den sällsynta varianten. Endast 764 av dem gjordes.

Någon tid att tänka på om du vill ha Viggen i Lightning Blue, Black eller Monte Carlo Yellow bestellen skulle man ha. Samlarföremålen kommer först på marknaden under andra kvartalet 2. Som vanligt i en strikt begränsad upplaga kommer numreringen att vara läsbar på golvet i varje fordon.

Erbjuder tidig bokning DNA-samlarobjekt återigen en rabatt på 10% på försäljningspriset. Den enda frågan kvar är om man räcker, eller om 3 Viggen inte skulle se mycket bättre ut i sin egen samling.

Med bilder på DNA-samlarobjekt

14 tankar om “Fara för samlare - Saab 9-3 Viggen Coupe"

 • blank

  Det hjälper inte riktigt att klargöra saker, men om du vill ha en sammanställning av många möjliga beteckningsvarianter för karossformer, rekommenderar jag artikeln> Fordons bak <på Wikipedia.

  Efter att ha läst det kan du fortfarande fråga dig själv om det räcker att räkna dörrar, om du också behöver engelska eller tyska namn eller vad som helst ...

 • blank

  Hans och Volvaab

  Exakt, total förvirring, men bry dig inte - det viktigaste är Saab! 🙂

 • blank

  @ebasil, nu kan vi ta med begreppet sedan. Saab själv har utnämnt sina 4-dörrars 900-tal och 9000 CD-skivor som Sedans.
  Hur som helst, det viktigaste är Saab!

 • blank

  @ Ebasil (limousine),

  underbar kommentar. Jag känner likadant. Jag är bara förvirrad ...

  Ända sedan andra tillverkare började bygga 4-dörrars coupéer, stationvagnar och SUV-coupéer vet jag nästan ingenting om karossen och uppdraget.

  Jag kan bara pålitligt identifiera landauletten och konvertibla. Vissa konvertibler bara när de är öppna ...

 • blank

  Det finns faktiskt en 1:18 modell av 9-3I cabriolet

 • blank

  Hans - Viggen och limousinefrågor

  Jag tog tillfället i akt att titta på annonsen igen och insåg också att det förmodligen inte är en “riktig” Viggen, utan bara med kroppen och den underbara färgen - intressant vad de många olika varianterna fanns! Och vilket snyggt fordon som förhoppningsvis kommer i goda händer eller kanske stannar (?).

  Senare föll det mig också att termen "sedan" faktiskt kan betyda fyrdörrars halvkombi. Enligt min mening passar denna term inte alls och slöjer den geniala hatchbackkonstruktionen. Enligt min mening kännetecknas en limousine av det faktum att den har en bagageutrymme som är skild från kupén och som inte kan nås och utvidgas därifrån, och ingen stor baklucka med bakruta, utan bara ett bagagerumslock. En riktig sedan i den meningen var endast tillgänglig i 9-3 II och 9-5 på grund av GMs galna specifikationer, men tyvärr inga fler hatchbacks.

  Till exempel med 9000 fanns det redan en variant med och utan separat bagageutrymme, men båda med fyra dörrar. För fyrdörrarsvarianten med hatchback borde termen sedan inte ha varit ett lämpligt namn för den här geniala designen, eller hur? För det fanns också 9000 sedan utan full bagageutrymme - mycket impopulär vid den tiden, så vitt jag vet.

  När vissa tillverkare installerade två färre dörrar i sina fyrdörrars sedan, såg karossen lite snyggare ut och B-stolpen utelämnades, t.ex. tidigare Mercedes, kallade de den en coupé, men i grund och botten var det bara en lite snyggare sedan.

  Förmodligen är begreppet sedan inte skyddat eller definierat, jag har inte letat upp det på Wiki, men enligt min (personliga :-)) idé är en sedan en klassisk notchback som du INTE kan konvertera till ett långt lastområde genom att fälla ner baksätena, och utan en stor baklucka. En kombi har däremot exakt det här alternativet, så det är i grunden den längre och smidigare versionen av kompaktklassen.

  Omvänt blir en två-dörrars Golf inte en coupé och en fyrdörrars inte sedan. Jag tror att en coupé alltid bara har en något sluttande bakre del, två dörrar och ett något snyggare utseende. Det är den något modifierade formen av - vad som helst. I början av 80-talet var till exempel VW Polo regelbundet tillgänglig som låda, enligt dagens definition säkert en (liten) kombi, men med två dörrar. Med en sluttande baksida såldes den sedan som "Polo Coupé".

  Och 9-5 NG var tyvärr bara tillgänglig som sedan (med separat bagageutrymme och bagagelucka), även om det från utsidan såg ut nästan som en halvkombi. Därför skulle den, ja, också planerade, versionen som hatchback, med en stor baklucka och enormt lastningsområde genom ombyggnad, ha varit så nära.

  Och termen ”sedan” gör inte rättvisa åt den geniala och senare smärtsamma hatchbackkonstruktionen av 900, 9000 och även 9-3 I, enligt min mening.

  Jag är glad att jag kunde förstöra väsentliga delar av söndagsmorgonen med denna mycket relevanta kommentar 😉 😉 i nödvändig korthet. På något sätt kände jag ett behov i dessa mörka tider, och sådana brinnande frågor 😉 är så vackra!

  Med detta i åtanke önskar jag alla Saab-vänner en trevlig, avslappnad och avslappnad helg som möjligt! 🙂

 • blank

  @ebasil, 9-3i som erbjuds till salu är en Aero Coupe med Viggenbody, så bara 2.0T istället för 2.3T och det gör skillnad, särskilt när det gäller vridmoment. (med Maptun kommer Aero också med 250 PS och 320Nm)

  9-3Jag är inte en limousine? Vad heter då femdörrarsvarianten? Stationcar coupe? Passar inte riktigt, eller hur?

 • blank

  Ljusblå är bredvid gul för mig färgen för Viggen. Med den svarta versionen kommer jag antagligen att bryta mitt löfte att inte köpa en modellbil längre. Förmodligen kommer ingen 1:18-modell så nära min 1: 1-modell i garaget.

 • blank

  PS: 9-3 Jag var inte tillgänglig som sedan! (?)

 • blank

  Ja, definitivt blått !!! Skön! Hans erbjuder för närvarande sin 1: 1-modell till salu, eller hur? Och silverinstrumentbrädan var redan elegant, bara faktiskt lite mer matt och mörkare. Var det senare i Griffin 2012, precis som mitt, helt enkelt TODSCHICK! 🙂

  Grattis till Markus R med köpet av skalmodellen 1: 1! 🙂 “Keramisk förseglad” - vad är det ???

 • blank

  Om Viggen - då bara i super g ... blå 🙂

 • blank

  Jag håller med Hans S.: Endast blixtblå ... 🙂 🙂

 • blank

  Tja, jag fattar ett beslut, blått är den enda sanna Viggen-färgen.

 • blank

  Jag köpte en skala 1: 1 i vår och förseglade den nu med keramik för ren kärlek.

Kommentarer är stängda.