30 meter ner - en spektakulär film från Volvo

Låt den nya bilen falla 30 meter! Det låter galet och spektakulärt. Men vad Volvo gör har en seriös bakgrund. Det handlar om olycksforskning och beteendet hos moderna fordon vid olyckor i mycket höga hastigheter. För detta har tillverkaren i Sverige nu förstört 10 nya bilar.

Volvo kraschar - 30 meter ner
Volvo kraschade - 30 meter ner

Testar för överlevnad

För ett speciellt syfte. Räddningstjänster brukar träna med fordon från skrotgården. Av kostnadsskäl och inte bara i Sverige görs besparingar här i fel ände. Äldre bilar har i sig en mjukare struktur och kan endast jämföras med moderna fordon i begränsad utsträckning. Ibland finns det världar mellan en skrotbil som är 20 år gammal och en aktuell design.

Nuvarande Volvos använder alltmer höghållfasta stål som inte fanns tillgängliga i sina föregångare. För räddningsarbetarna och deras verktyg innebär de nya utmaningar, eftersom tidsfaktorn räknas och att kunna rädda en skadad person så snabbt som möjligt kan göra skillnad mellan liv och död.

Sett på detta sätt är tio nya bilar ett lågt pris för olycksforskning. Med nedgången från en höjd av 10 meter simulerar olycksforskarna på framåt, på sidan och på baksidan på ett imponerande sätt. De erhållna resultaten flödar in i forskning och görs tillgängliga för räddningstjänster. Så att räddningen fortsätter så snabbt som möjligt vid en olycka.

Scenerna i filmen är spektakulära. De kan vara tankeväckande. Framför allt om den hastighet du väljer och om mer än den rekommenderade motorvägshastigheten kanske inte är för mycket. Speciellt när du kör en svensk bil, men inte en som är så modern.

Och du kan jämföra vad som har rört sig de senaste decennierna. Ett historisk film på bloggen visar hur en Saab 9000 beter sig när den faller från en kran. 24 år senare faller nya Volvo från stora höjder och framstegen är uppenbara.

Ändå blir en sak tydlig. Oavsett om det är en äldre bil eller den senaste tekniken. När du väl har sett bilderna vill du inte vara inblandad i en olycka i hög hastighet till något pris i världen. Att vara försiktig och resa i lämplig hastighet är lätt för miljön och på dina nerver. Och är det säkraste sättet att köra bil.

När detta väl har erkänts har filmen och dess bilder uppnått sitt avsedda syfte.

Video och bilder: Volvo Cars

6 tankar om “30 meter ner - en spektakulär film från Volvo"

 • blank

  @ StF,

  som alltid ett giltigt bidrag. Tack för informationen och förslagen.
  Det faktum att krafter från mötande fordon är idealiskt jämnt fördelade mellan båda, återspeglades redan i min kommentar.

  Tyvärr är verkligheten 99,999% av alla olyckor annorlunda. Det är mycket osannolikt att två identiska Volvos med 2% täckning kolliderar frontalt, även i S.

  Och när det gäller rotation - runt vilken axel som helst - är en sådan kran särskilt nådig. Du kan tydligt se i videon hur bilarna "rullar" i olika riktningar och överför krafter från framsidan till sidan eller taket. Det påminner mig om Aikido och annan träning ...

  Det var precis min poäng. Ett fall från 30m är så spektakulärt att du, efter att ha tittat på videon, faller på knä framför Volvos som visas ...

  De verkar alltid ha tillräckligt med passagerarcell och överlevnadsutrymme i alla situationer - vare sig det är fram, bak eller sida. Samtidigt kom vi inte ens nära att se vad som verkligen skulle hända om en av dessa spektakulärt stabila Volvos helt enkelt kraschade i ett träd vid 80 år utan att kunna rulla av.

  PS
  På tal om sidan kan du tydligt se hur Volvo böjer sig över det plana betongblocket och med sina axlar och fendrar praktiskt taget tar upp mattan.
  Också Aikido och mycket effektiv för allmänheten. I en riktig krasch skulle bilar eller lastbilar som kom från sidan verkligen ha trängt djupare,

 • blank

  En anteckning om hastighet

  Du måste vara lite försiktig med hastigheterna, en inverkan på 80 km / h på ett osvängande block är simuleringen av en kollision mellan två 'identiska' fordon som kör direkt in i varandra, var och en med 80 km / h, dvs. med en relativ hastighet på 160 km / h.
  Detta beror på att med två 'identiska' (faktiskt speglade) fordon som kolliderar med varandra i samma hastighet och med perfekt överlappning (100%) utan vinkelförskjutning, är krafterna som verkar mot varandra alltid desamma och därmed avbryter varandra, åtminstone då, om de reflekterade fordonen deformeras helt identiskt med samma last.

  Och medan jag håller på med det, en ytterligare anteckning om täckning. Visserligen är 100% täckning det perfekta fallet för kroppen eftersom alla lastvägar aktiveras lika. Och det är allt du kan se i videon. Men faktiskt handlar det om passagerarsäkerhet och 100% täckning innebär hårt arbete för de främre passagerarskyddssystemen (bälten och krockkuddar fram).
  I händelse av en kollision med mindre överlappning börjar fordonen att rotera runt sina vertikala axlar och lasterna fördelas mellan sido- och främre passagerarskyddssystem.
  Av denna anledning har försöket med 100% täckning under tiden också inkluderats i EuroNCAP-programmet.

 • blank

  Geschwindigkeit

  Det du ser där är mer eller mindre vardag - bara utan blod och andra vätskor. Det räddade människor och miljön i detta test.

  Så spektakulär som höjden, så banal är hastigheten. I vakuum skulle det vara 87 km / h, under testet borde det ha varit runt 80 - med en nådig 100% täckning.

  Beroende på krocktestet ställer tillverkare och olycksforskare högre krav på bilar. Till exempel när två bilar skickas frontalt mot varandra och sedan kompenseras med endast 2% täckning.

  Men det är verkligen spektakulärt i verkligheten. Även på landsvägar upp till 300 km / h kan man uppnå lite täckning. Brandkår och polis hittar ibland delar av motorcyklar i bagagerummet - efter en frontkrasch, kom ihåg ...

  Jag tycker att Toms slutsats är bra och korrekt. Människor och deras beteende är de avgörande faktorerna. Jag tvivlar på om videon, Volvo och dess kinesiska ägare verkligen ville visa exakt det ...

  Först och främst handlade det verkligen om att få Volvo att se bra ut. Och det lyckades. Med en spektakulär nedgång på 30 meter, vem tror att en riktig krasch i stadstrafiken kan bli betydligt värre?

  Som sagt är 100% täckning väldigt nådig. Och mötande fordon når 80 km / h totalt även i en 30 km / h-zon. Men du har dock också två smula zoner (om det finns 2 bilar), måste du vara rättvis.

  Ändå är det inte menat dåligt, men i grunden är att jag har sett bra marknadsföring.

 • blank

  Inkluderade du också plugin-hybrider?

  • blank

   Bra (och framför allt spännande) fråga, men det finns ingen information från Volvo om det.

 • blank

  Verkligen imponerande! Dessa filmer ska visas för shovers som irriterande vill docka på min svenska tenn. Fantastiskt - återigen en titt bortom vår Saab-platta in i nuet.

Kommentarer är stängda.