Vart resan går - Saab 9-5 Aero 1999 - 33.000 XNUMX kilometer

Det är ingen hemlighet att priset på högpresterande, använda förbränningsmotorer stiger. Youngtimers, som den första Saab 9-5 Aero, passar perfekt in i detta schema. De är okomplicerade att underhålla, analoga, snabba och bekväma. Ett alternativ till allt som är elektriskt, digitalt och komplext.

Saab 9 5 Aero 1999
Saab 9 5 Aero 1999

Denna prisutveckling har observerats för varumärken under en tid. Allt som har funnits på arket i cirka 20 år, vid den tiden toppmodellen i respektive serie, är efterfrågat. Anledningarna är uppenbara. Fler och fler assistanssystem gör bilar komplexa. Eftersom nästan alla nya bilar är permanent online ökar känslan av att ständigt övervakas.

För att inte glömma problemen med nuvarande modeller som kom på marknaden för snabbt. Ford sätter Kuga Hybrid på grund av brandrisk tyst rapporterar BMW överhettning av batterierna i plug-in-hybrid, och GM påminner om 50.000 XNUMX Chevrolet Bolt på grund av brandrisk. Listan är ännu längre, mycket längre. Ingen överraskning när längtan efter mindre komplex mobilitet ökar.

Saab 9 5 Aero 1999

Att hitta bra eros är svårt. När det gäller en serie 1 Aero är den speciell. Saab var aldrig ett massmärke, och det som fanns hittades inte alltid i vårdande händer. Eftersom gamla Saab 9-5s var väldigt billiga på marknaden under lång tid minskas naturligtvis beståndet av bra fordon.

Ett undantag är en 9-5 Aero sedan från 1999. Den är första hand och säljaren berättar en otrolig historia. Köpt 1999, kört cirka 2 år. Sedan drabbades ägaren av en stroke och under de kommande tio åren flyttades 10-9 endast för årlig inspektion. I slutändan avregistrerades den och släpptes och upptäcktes först nu igen och tas i drift.

Så bara 32.800 XNUMX kilometer kom samman. Är berättelsen trovärdig? Det beror på att jag känner till en liknande, inte riktigt så lång historia från min mycket nära miljö.

Samlarobjekt eller vardagsklassiker

Saab 9-5 Aero kan nu köpas. När det gäller tillstånd är det återigen en exceptionell bil. Kombinationen av svart lack och mörkt skinn bör passa majoritetens smak. Interiören verkar nästan felfri, nära den nya bilen. Och utrustningen är vanligtvis Aero komplett, det finns inget du skulle missa.

Naturligtvis kan du som alltid diskutera om bilen skulle vara en samlarobjekt eller en klassiker för vardagligt bruk. Alla bör fatta beslutet för sig själva. Jag råder själv att använda de begränsade resurserna och andra omständigheter i åtanke. För det är vad Saab byggdes för.

En rejäl prisidé

Som så ofta är fallet med stora, attraktiva saker, har historien en fångst. I det här fallet är det prisidén för Säljare. Han skulle vilja se € 16.900 på sitt konto för den verkligen läckra bilen. Det är inte lite. Det hjälper knappast om han också erbjuder en andra uppsättning däck och fälgar och byt vätska.

Det är mycket pengar för en 9-5, även om priserna tenderar att gå upp, särskilt för exceptionella bilar. Men du borde inte vara under några illusioner. Om en av Saab-partnerna hade det i sitt lager skulle priset för den här bilen inte vara billigare. Kanske ännu högre.

Om du vill ha honom kan du känna smärtan av separation på ditt konto. Eller spela poker och vänta för att se om priset går ner.

Allt är en fråga om tålamod och nerver. Ömsesidigt.

Med bilder från mobile.de

2 tankar om “Vart resan går - Saab 9-5 Aero 1999 - 33.000 XNUMX kilometer"

  • blank

    Hmm, verkligen en 9-5 pärla. Jag tycker att det är värt priset och kommer att hitta en köpare. Var finns det en annan i detta tillstånd?

  • blank

    På en mycket välkänd Saab-verkstad fanns eller finns en 9-5I i den första serien, men "bara" som en 2,0 ton som bara hade 30 000 km. Villkoret såg också bra ut. Jag skulle vara intresserad av hur snabbt han åker hit och sedan med hur mycket. Det är inte lätt att sälja.

    2
    1

Kommentarer är stängda.