Svensk designikon - Saab 9000 Aero

Det finns nya utgåvor som vi är särskilt glada över. När den schweiziska tillverkaren DNA Collectibles tillkännagav Saab 9000 Aero var mina förväntningar höga. Å ena sidan, för jag är ett stort fan av serien. Å andra sidan, för att schweizarna har kunnat höja ribban ytterligare i år med varje ny modell. Skulle det också vara fallet med 9000?

Ny release: Saab 9000 från DNA Collectibles
Ny release: Saab 9000 från DNA Collectibles

I varje ny miniatyr av DNA- Först är det mycket tid. Det tar ungefär ett år tills en ny modell är klar för produktion. Ansträngningen uttrycks i de många filigrandetaljer som 9000 Aero också kan inspirera till.

Saab 9000 Aero i Imola röd

Det är riktigt rött. Den rika Imola-röd, en legendarisk färgskugga från Saab, fångar redan uppmärksamheten när den packas upp. Bara vackert! När den begränsade miniatyren ligger på bordet upptäcker du många detaljer. De 16 ″ Super Aero-fälgarna har Saab-bokstäverna på omslagen i små små mängder. Bromsok och skivor är dolda bakom fälgarna, precis som originalet.

Och annars implementeras små och minsta detaljer bra. De yttre speglarna med sin speciella design, som Saab hade skyddat, Saab-Scania-logotypen på huven eller det tredje bromsljuset. Du kan fortsätta skriva där och prata om luftuttagen på C-pelaren eller Turbo-logotypen. Beröm fortsätter i interiören. De unika flygplatssätena är välgjorda, liksom många andra riktigt små detaljer.

Miniatyren är tilltalande för ögat, och naturligtvis är du särskilt nöjd när originalet från Saab parkeras i garaget. Saab 9000, som Keil ritade Björn Envall, är mycket bra implementerad i 1:18 skala. Kanske, så hoppas det, kommer det inte bara att stanna med Aero-versionen i rött. Ett jubileum och andra färger skulle säkert vara möjligt utan för mycket ansträngning.

Naturligtvis hittar jag också två saker som kunde ha förbättrats. Kanske, för den här gången är det sökandet efter smulorna. Så klagar på hög nivå. Instrumentpanelen har en röd gjutning, vilket inte är lika optimalt. Detta måste dock också sägas, vissa träinlägg hade en tendens mot färgen röd.

Allt som återstår är locket på lastrummet. Det har blivit blekt från solen, vilket är fallet med många 9000 idag. Det uppstår omedvetet från verkligheten. En mindre fläck och den sista biten av grepp jag kan hitta.

En kandidat till skrivbordet

I själva verket borde du få den här Saab 9000 hem. Absolut. För det är bara bra gjort. Och för att du som Saab 9000-fan aldrig vet om något någonsin kommer att följa. Eftersom Saab är exotisk och speciellt 9000.

9000 Aero kostar i DNA-butik 149,99 €. Pris och kvalitet är rätt, också för att schweizarna verkligen kunde höja sin bar igen. Dessutom finns självbegränsningen för en liten, exklusiv upplaga.

Recensionen? I det här fallet är det enkelt. 9000 har en plats på mitt skrivbord. Och det är verkligen det absoluta undantaget.

6 tankar om “Svensk designikon - Saab 9000 Aero"

 • blank

  Riktigt elegant och en fantastisk färg! Jag håller också med Chris och jag hoppas verkligen på en cabriolet från den sista serien, det vill säga Griffin och kanske till och med den oberoende modellen (med numret graverat i det bakre sidofönstret 🙂 och de eleganta sätena med medianremsor). Jag skulle bli svag omedelbart. Och detsamma gäller för en 9-3 III SportCombi!

 • blank

  Jag beställde omedelbart. Jag har originalet i garaget!

 • blank

  Mycket fin modell

 • blank

  En annan bra modell. Jag är alltid glad över min AeroX och 9-4X. Julen är precis runt hörnet ... ..!
  Mycket snyggt skriven Tom!

 • blank

  Ser riktigt bra ut, även om jag inte är 9000-fan, har de gjort ett bra jobb för att återge modellen så nära originalet som möjligt. Jag är nyfiken på hur lång tid det tar att ta fram en 9-3 Cabrio (Independent Edition eller Aero från 2008) eller en 9-3 Sportcombi (från 2008) eller till och med en 9-3X.

 • blank

  Som en absolut 9000-fläkt och förare i över 30 år fick jag gåshud ner i ryggen när jag långsamt och försiktigt drog ut det ur lådan - perfekt! Jag märkte bara små små saker som förmodligen inte kunde förverkligas bättre. Överlägset den bästa 9000-modellen på marknaden.

  Nu finns det tre superchika DNA-SAAB, varav två inte längre är tillgängliga 😉

Kommentarer är stängda.